Un cadru didactic de la Universitatea Politehnica Timişoara a reuşit construirea de la zero a unei camere foto. El doreşte să facă publice pentru oricine planurile de realizare a acesteia.
Ciprian Dughir, cadru didactic la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale din cadrul UPT, un împătimit al fotografiei, a construit, de la zero, o cameră foto „large format”, 4×5”, designul, proiectul și realizarea aparținându-i în întregime. Cu ocazia Centenarului Universității Politehnica Timișoara, în cinstea căruia a construit-o, acesta dorește să ofere gratuit planurile de execuție tuturor celor interesați.
Pasionat de fotografie încă de la 7 ani, când a primit primul aparat de fotografiat, Ciprian Dughir, titular al unor cursuri în domeniul fotografiei, invitat permanent al emisiunii Foto Show și co-fondator al Grupului de fotografie Fotovest, și-a dorit de mult timp o cameră fotografică format mare, 4×5”, dar cum acestea sunt enorm de scumpe, a decis să construiască singur una.
Așa a rezultat, în prima fază, o „rail camera”, full 3D, de studio, cu toate piesele în mișcare printate de el la o imprimantă 3D. Ulterior i-a venit ideea unei camera portabile și ușoare, tot de tip „large format”, 4×5”, realizată din lemn de mesteacăn și piese printate 3D.
De ce o astfel de cameră foto? Nu neapărat din cauza rezoluției (care poate ajunge la 15 Giga-pixeli în cazul fotografiilor alb-negru), cât pentru mișcările oferite de o cameră foto de genul acesta: se pot modifica planurile de focus pe toate axele și pe toate direcțiile; se poate modifica perspectiva geometrică și mărimea relativă a obiectelor din cadru.
Comentarii prin facebook