Unul dintre cei mai vechi primari timişeni, Alin Nica, e „permisiv” cu colegii săi care au dorit să devină liberali, chiar dacă au trecut şi prin alte doctrine politice. Experienţa GRAL, în care edilii nemulţumiţi din mai multe formaţiuni politice s-au reunit într-o organizaţie informală, se pare că a contat, iar noul lider de facto al liberalilor timişeni să accepte ideea de a primi în partid asemenea „rătăciţi”, după cum îi numea chiar el.
PNL nu a racolat, a primit cereri, ne spune Alin Nica, iar cei în cauză, primari veniţi din alte părţi politice, au avut rezultate excelente la alegeri, spune noul şef al CJ Timiş. Chiar primarii au fost coloana vertebrală a susţinerii sale în lupta polinică, chiar cea internă în partid, iar acum Nica se arată „open” în relaţia cu cei care vin de la alte partide. PNL e deschis şi poate accepta şi rătăciri, majoritatea explicabile, spune acesta.
„Noi nu am racolat niciun primar. Dintre cei care au venit către PNL Timiș sau au revenit au fost aleși toți la diferențe foarte mari. I-am acceptat doar pe cei despre care știm că au suportul comunității pe care o reprezintă și cu care rezonăm în valori. PNL e un partid deschis și poate să accepte anumite rătăciri ale unora, datorate unor presiuni care s-au pus de-a lungul timpului pe ei. Atâta timp cât avem dependența financiară conform legii între primari și CJ sau Guvern, pentru că peste 80% din UAT-uri depind financiar de aceste alocări bugetare, categoric vom avea și o dependență politică.”, a declarat Alin Nica.
Situaţia traseismului politic este generată de o relaţie, numită vicioasă, între guvernări şi administraţiile locale, ca urmare a banilor care corup, spune Nica.
„Atacăm efectele și nu cauzele. Cauzele transferului acesta nedorit de primari și chiar de parlamentari este datorită acestei relații vicioase între cei care guvernează și corup banii dați pentru administrațiile locale primarii să treacă dintr-o barcă sau alta a unui partid politic. Propunerea cu care venim noi, liberalii din Timiș, este să schimbăm legislația de finanțare a unităților administrativ-teritoriale, Legea finanțelor publice locale, astfel încât să existe predictibilitate pentru orice primar ales de oameni în comuna, orașul, municipiul sau județul în care au candidat și acei primari să se bazeze pe sume certe pentru bugetele locale și nu doar pentru un an, ci pentru minim 3 ani, dacă nu 7 așa cum este bugetul UE. Am încredere că numărul celor vor trece dintr-o parte în alta va fi mult mai redus și chiar nesemnificativ la nivel național”, a mai subliniat liderul PNL Timiş.
Comentarii prin facebook