A treia zi de sâmbătă a lunii septembrie este Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. În 2020, ea se celebrează în 19 septembrie.
În fiecare an, peste 500 de români sunt diagnosticați cu diferite tipuri de cancer al sângelui. Sunt peste 70 de boli hematologice care au ca indicație terapeutică transplantul de celule stem hematopoietice (CSH). Din păcate, probabilitatea de a găsi un donator compatibil este mică, chiar și în cazul fraților. Șansele de compatibilitate sunt mult mai mari în cadrul aceluiași grup etnic sau spațiu geografic. Așa au apărut Registrele de donatori voluntari de CSH neînrudiți. Azi pot fi accesate în baza internațională de date 75 de registre din 53 de țări.
În România, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, este funcțional din 2013. Până acum s-au înscris ca potențial donatori voluntari 75.035 de români.
„Asta înseamnă cam 0,3% din populație. E foarte puțin, așa că, de cele mai multe ori, pentru pacienții români care au făcut transplant de CSH, salvarea a venit din afara țării. Ca o comparație, în Germania, cam 9% din populație este înscrisă în acest registru național”, transmite dr. Paul Cristian Tanase, medic Specialist Hematologie, coordonator RNDVCSH România/Timișoara.
În anul 2020, la Timișoara în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) s-au înscris 580 de persoane. Te poți înscrie și tu. Nu trebuie decât să vii la Centrul donatorilor de celule stem hematopoietice de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timșoara, pe str. Martir Marius Ciopec nr. 1, Timişoara. Vei primi toate informațiile de care ai nevoie și ți se va răspunde la toate întrebările. Vei completa un consimțământ la înscriere, un chestionar medical și se vor recolta probe de sânge pentru analizele de compatibilitate. În cazul în care ești compatibil cu un pacient în nevoie vei fi contactat. Tu vei fi cel care decide dacă vrei să donezi sau nu. În acest moment, în România sunt 27 pacienți în așteptarea unui donator.
Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice îl găsiți aici: www.registru-celule-stem.ro.
Comentarii prin facebook