„Simţeam un sentiment de mândrie că trăiesc în oraşul din care a pornit cea mai importantă revoluţie din Europa de Est”. Interviu cu Dominic Fritz (I)

dominic fritz

dominic fritz

Tânăr, afabil, încrezător, chiar puţin exuberant. Vorbeşte, dar ştie să şi asculte. Nimic din morga teutonă. Nici măcar nu bea bere. Preferă un păhărel de ţuică. Aşa cum preferă zacusca şi salata de vinete micilor româneşti sau cârnaţilor nemţeşti. Mă refer la Dominic Fritz, „neamţul” foarte încrezător că, în 27 septembrie, va fi ales noul primar al Timişoarei. În continuare, un interviu cu Dominic Fritz, mai mult despre omul Dominic Fritz şi mai puţin despre proiecte şi viziuni. E un interviu mai lung, astfel că l-am „spart” în două părţi, Azi, prima parte.

La doar 37 de ani, neîmpliniţi şi aceia, ai o experienţă aş spune fascinantă de viaţă, care te-a dus, de exemplu, pe trei continente, la studii sau job. Ai mai povestit despre viaţa ta, aş vrea doar să punctăm câteva lucruri. Aşadar, te-ai născut într-o familie numeroasă, la poalele munţilor Pădurea Negară…

Exact.

În fosta Germanie de Vest, nu contează prea mult, dar şi aici am văzut unele atacuri, cum că ai fi din fosta DDR, adică tot într-o ţară comunistă.

Da, în Vest.

Apropos de acest lucru, îţi mai aminteşti ceva, erai foarte mic, dar întreb, despre acel eveniment epocal, căderea Zidului?

Din păcate nu, recunosc. Prima mea amintire politică e din anii 90, războiul din Irak. Din păcate de căderea zidului nu-mi amintesc.

Ai continuat studiile la un Colegiu Iezuit. Adică o şcoală cu multă rigurozitate. E un paradox ca un tânăr educat la o şcoală oarecum conservatoare să ajungă un politician progresist? A fost o revoltă?

Nu ştiu dacă m-aş caracteriza ca un politician progresist. Eu ţin foarte mult la valoarea respectului, respect fiecare om. E ceva ce regăsesc atât în conservatorism, cât şi în progresism, dacă vrei aşa. Acest respect pentru fiecare om depinde de instituţiile funcţionale ale statului. Din acest punct de vedere mă consider un instituţionalist. Şi toate astea se îmbină destul de bine cu felul în care am fost educat: serios, într-adevăr, bazat pe respect, dar şi bazat pe responsabilitate individuală. Am învăţat să fiu responsabil, să nu mă aştept ca alţii să-mi trăiască viaţa şi abilităţile. Am învăţat că toate abilităţile mele sunt de fapt o responsabilitate pe care trebuie să o pun la dispoziţia comunităţii. De aceea mă consider un politician de centru, care face politică bazată pe valoarea respectului.

Ai fost de foarte tânăr şi la o bursă în Statele Unite. Un an?

Da, un an. Aveam doar 16 ani. A fost un an marcant pentru mine. Pentru prima dată am fost confruntat să trăiesc intr-o altă societate decât în aceea în care am crescut. Am prins acolo şi un an politic foarte interesant. În 2000 am prins alegerile între Bush şi Gore.

Scandalul de la Miami…

Da, din Florida. Acele săptămâni în care nu s-a ştiut cine este preşedinte. Într-un fel m-a politizat şi această experienţă. Dar în primul şi primul rând am primit acolo o educaţie foarte largă. Am avut materii de la fotografie la cor, de la jurnalism la retorică, sport etc. Am avut cumva o educaţie complexă care te provoacă ca om întreg şi nu doar ca un creier care trebuie să reproducă.

Unde în State?

In West Virginia, tot o zonă rurală şi mai conservatoare.

Ai terminat liceul, iar la 19 ani ajungi în Timişoara pentru prima dată. Corect?

Da, aşa a fost.

„Treceam aproape în fiecare zi cu „şaptele” în Piaţa Maria”

De ce România, de ce Timişoara? Era o chestie exotică? Ţi-a recomandat cineva, un prieten?

Am vrut să fac un an de voluntariat în străinătate. Am aplicat la o organizaţie, tot a iezuiţilor, şi mi-au oferit mai multe proiecte din mai multe ţări. România şi Timişoara mi s-au părut cele mai interesante. A fost o chestiune mai mult de instinct, de ce să nu recunsoc.

Ştiai ceva de Timişoara la acea oră?

Nu, de Timişoara nu ştiam aproape nimic, recunosc. De România ştiam toate clişeele: comunism, case de copii, Dracula…

Da, erau atunci mari probleme cu casele de copii…

Deci cam atât. Aveam o perpectivă destul de îngustă, de bază. Mai ştiam cât ce cât că aici era Banatul, că au fost nemţi aici, fiindcă am avut o profesoară şvăboaică. Din satul meu natal chiar au emigrat în trecut mai mulţi nemţi şi au fondat un sat, Zădăreni, în judeţul Arad. Ştiam aşadar cumva că în Banat există o tradiţie nemţească.

Deci nu BND-ul a pus degetul pe hartă în dreptul Timişoarei…

Nu, şi să fiu sincer mă amuză acest lucru. Eram atât de tânăr, aveam 19 ani, eram aproape copil. Îmi amintesc  inocenţa cu care am venit aici, cu care am descoperit viaţa. Aş spune că Timişoara m-a făcut adult. De aceea mă amuză ideea că cineva încă de atunci a avut un plan ca peste 17 ani să candidez la primărie.

Primele impresii de atunci?

Pe atunci era încă multă sărăcie vizibilă. Deci era înainte de-a ajunge aici corporaţiile străine, anii 2003-2004. Îmi amintesc de copii ai străzii, cerşetori mulţi. Am şi lucrat în acest domeniu. Asta am văzut mai mult decât discoteci sau altceva. Dar îmi amintesc şi de atmosfera multiculturală.

Erau deci şi lucruri bune, nu doar copii ai străzii…

Sigur. Asta era ce m-a frapat. Era însă şi toată atmosfera multiculturală. Când mergeam cu tramvaiul auzeam toate limbile şi erau timişoreni, nu turişti. Timişoreni care vorbeau câte două-trei limbi. Am citit foarte mult atunci, în special despre revoluţie. Treceam aproape în fiecare zi cu „şaptele” în Piaţa Maria. În fiecare zi simţeam aproape un sentiment de mândrie că trăiesc în oraşul din care a pornit cea mai importantă revoluţie din Europa de Est.

Ai plecat după un an, ai făcut studii, ai avut mai multe slujbe, ai ajuns chiar şi prin Africa. Te-ai întors in Timişoara în anul…

Prima dată în 2005, dar nu ca să stau aici. Deci am venit de atunci de 4-5 ori pe an. Aveam prieteni, am continuat să lucrez cu copii de la Casa de copii…

Proiecte muzicale…

Exact, am fondat Timişoara Gospel Project. În 2006 am venit şi am stat şase luni, am lucrat la Fundaţia Pentru Voi. A fost un stagiu de un semestru în timpul studenţiei. De atunci tot am venit. Stăteam în Bălcescu, la Mănăstirea Salvatorienilor. Dar am decis să am şi o casă in Timişoara, ca să nu mai stau la mănăstire. Mi-am cumpărat un apartament în 2015.

Apropo de această chestiune. Eşti acuzat că nu ai cetăţenie română.

Păi tocmai fiindcă am fost navetist şi nu am stat neîntrerupt. Ca cetăţean european poţi să obţii cetăţenia română dacă stai patru ani fără întrerupere. Şi nu îndeplineam această cerinţă.

Puteai însă să votezi. Ai votat la alegerile locale din 2016 în Timişoara?

Nu. Puteam dacă îmi făceam reşedinţă, dar nu mi-am făcut.

Când te-ai gândit prima dată să candidezi la funcţia de primar al Timişoarei?

M-am gândit chiar pentru prima oară, cred că era toamna lui 2018.

„Există un anumit stil de PSD-ism şi în Timişoara”

Erai deja cunoscut cât de cât. Ai participat la protestele din 2017…

Da, da. Primul gând nu a fost însă despre mine şi candidatura mea. Primul gând a fost despre ce putem face pentru ca şi în Timişoara să producem o schimbare. Era foarte clar că toate problemele structurale de la nivel naţional, pentru care am ieşit în stradă în 2017, există şi în Timişoara. E drept, pe o scară mai mică. Există un anumit stil de PSD-ism şi în Timişoara. Şi îmi era foarte clar că trebuie să scăpăm de acest lucru. M-am gândit tot mai serios cine poate să-l bată pe domnul Robu, ca să spun aşa. Astfel că am vorbit cu foarte multă lume.

Îl vedeai pe Robu ca un reprezentant al PSD-ismului?

Da, sigur. A şi fost ales ca şi candidat al PSD în 2012. Nu e o mare dezvăluire. Are multe tendinţe şi practici de politizare a sistemului, de-a se înconjura cu mediocri, nu cu specialişti, de a intimida adversari ş.a.m.d., aceleaşi tactici folosite de ani de zile de PSD. Deci am discutat cu mulţi oameni, am căutat o strategie, oameni care să facă parte din acest proiect. Am discutat cu cei din USR, fiindcă eu cred foarte mult că USR PLUS este o alternativă pentru o schimbare structurală în România. Cei mai mulţi mi-au spus că, de fapt, eu am un profil interesant pentru a fi primar al Timişoarei. După mai multe luni de discuţii, sfaturi, m-am sfătuit şi cu şeful meu, cu fostul preşedinte al Germaniei, am ajuns la concluzia că trebuie să mă arunc în această luptă.

Când ai intrat în USR?

În aprilie 2019.

Erai la al doilea partid, ai fost la „verzi” în Germania. Unii spun că ar fi extremişti de stânga.

Ha-ha. Da, am auzit. E un partid de centru. Dna Merkel a încercat să facă o guvernare cu verzii şi liberalii, care a eşuat din cauza liberalilor, nu a verzilor. La verzi, asta e important de ştiut, numele întreg este Verzii Alianţa 90, fiindcă au fuzionat cu o alianţă a dizidenţilor din Germania de Est. Deci are o tradiţie de luptă anticomunistă, de aceea mi se par total deplasate aceste acuzaţii.

Şi în Parlamentul European Ska Keller s-a bătut cel mai mult cu regimul lui Dragnea.

Da, bineînţeles. Este un partid pentru drepturile omului, pro Justiţie şi, bineînţeles cu accent pe ecologie. În landul Baden-Wurttemberg, de unde sunt şi eu, este un prim-ministru de la Verzi şi guvernează împreună cu partidul lui Merkel. E un land puternic. Acolo se produc Mercedes, Porsche. Nu cred că poţi avea suspiciuni că guvernează comuniştii.

Anul trecut, în Timiş, USR PLUS a câştigat alegerile europarlamentare pe un imens val anti Dragnea, anti PSD. Credeţi că puteţi ridica un astfel de val şi împotriva lui Robu? Mai sunt 12 zile.

Valul curge deja, nu ştiu ce verb să folosesc…

Se revarsă.

Da. Într-adevăr, alegerile europarlamentare au fost câştigate pe un val de indignare, de revoltă. Acum e un val de speranţă în bine şi un val de încredere, că, în sfârşit, după 30 de ani, există o alternativă reală şi serioasă la vechiul sistem care de 30 de ani ne aduce aceeaşi ciorbă reîncălzită. Şi dl Robu face parte din acest sistem. Eu sunt foarte încrezător că voi avea cele mai multe voturi şi voi fi primarul Timişoarei.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

vasile popescu a spus: (septembrie 17th, 2020 at 10:05 )

Vorbeste ca sa se afle-n treaba. In 2003 erau deja multe corporatii straine in Timisoara si exista deschiderea fata de investitori. Nu mai departe Zoppas-ul care a transformat SM intr-un oras fara someri…Iar in conducerile partidelor, inclusiv a PSD, erau oameni de mai mare valoare ca azi…Iar domnul Dragnea, pe atunci lider PDL era unul din cei mai vizionari presedinti de CJ, care a facut primii pasi spre informatizare in Teleorman…

Vreau o tara ca afara. Nu coruptia de azi a spus: (septembrie 17th, 2020 at 17:09 )

E cam tinerel si fara maee experienta in spate, dar totusi sunt convins ca ar face fatza cu brio la provocarile functiei se primar. Insa mai ales ar fii un experiment tare interesant, un primar neamt de mare oras inRomania. Iar TM e cel mai potrivit ptr asta. Pacat ca nu au negociat consteuctiv liberalii un proiect comun pe aceasta directie, mai ales im contextul Capitala Culturala. Mai ales cu dosarele lui Eobu in instanta, ar fii jn dezaatru de imagine ptr TM si Romania sa primeasca o codamnare de coruptie in plin mandat de Capitala Culturala. Pierderi colosale de imagine dar si economica, ptr ca stirea ar alunga multi turisti sa vină

Valeriu Petrescu a spus: (septembrie 17th, 2020 at 23:22 )

@ vasile popescu. Se pare că latrinele anteniste te-au spălat bine pe creier, cică în PSD erau oameni de valoare, iar Dragnea un vizionar…hai, că ne umflă râsul. Neamțul e cel mai potrivit pentru Timișoara în acest moment.

Gheorghe Cionoiu a spus: (septembrie 19th, 2020 at 21:40 )

Demagogia lui Fritz devine insuportabilă. Papagalul chiar nu stie ce s-a întâmplat în Timişoara în decembrie 1989 sau face doar pe prostul? Tinerii frumosi şi liberi care îl susţin nu stiu că „cea mai importantă revoluţie din Europa de Est” a fost o loviluţie, o lovitură de stat mascată prin o revoltă populară catalizată de organizatorii loviturii de stat?!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Alfred Simonis dă asigurări: “Poli nu moare!”. Liderul CJ Timiş s-a întâlnit cu rectorul Florin Drăgan şi reprezentanţi ai Druckeria

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea, ba chiar din contră, îşi va recăpăta gloria de altădată. Simonis a dezbătut problema Poli la o întâlnire cu rectorul Politehnicii, Florin Drăgan, şi reprezentanţi ai Druckeria.  Preşedintele CJ Timiş, Alfrted Simonis, a avut, astăzi, o întâlnire cu rectorul Universității...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis dă asigurări: “Poli nu moare!”. Liderul CJ Timiş s-a întâlnit cu rectorul Florin Drăgan şi reprezentanţi ai Druckeria
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

rares bogdan

Rareș Bogdan, atac deschis la adresa primarului Timișoarei. Dominic Fritz îi răspunde

Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, care de această dată a lansat un atac dur, inclusiv la adresa primarului Timișoarei, despre care a a spus, adresându-se timișorenilor, ”Voi l-ați ales primar pe unul din ăsta”, încadrându-l în ceea ce se numește un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rareș Bogdan, atac deschis la adresa primarului Timișoarei. Dominic Fritz îi răspunde
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Alfred Simonis dă asigurări: “Poli nu moare!”. Liderul CJ Timiş s-a întâlnit cu rectorul Florin Drăgan şi reprezentanţi ai Druckeria

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea, ba chiar din contră, îşi va recăpăta gloria de altădată. Simonis a dezbătut problema Poli la o întâlnire cu rectorul Politehnicii, Florin Drăgan, şi reprezentanţi ai Druckeria.  Preşedintele CJ Timiş, Alfrted Simonis, a avut, astăzi, o întâlnire cu rectorul Universității...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis dă asigurări: “Poli nu moare!”. Liderul CJ Timiş s-a întâlnit cu rectorul Florin Drăgan şi reprezentanţi ai Druckeria
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Magazinul de suveniruri al Timișoara a avut deja oaspeți cunoscuți. John Malkovich, printre ei

Timișoara are din această săptămână un magazin oficial de suveniruri. Deschis pentru a aduce imagine orașului, acesta a atras deja interesul unor persoane cunoscute, iar printre primii vizitatori s-a numărat și actorul american John Malkovich. Timp de două zile, joi și vineri, cunoscutul și apreciatul actor american John Malkovich s-a aflat pe scena Teatrului Național...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Magazinul de suveniruri al Timișoara a avut deja oaspeți cunoscuți. John Malkovich, printre ei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Centura Vest e blocată din nou. ARL Cluj a contestat din nou pe acest proiect

Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat o dată proiectul a depus o nouă contestație, după ce a fost anunțat câștigătorul licitației organizate de CNAIR pentru proiect. În urma concursului, turcii de la Nurol Insaat Ve Ticaret AS au primit contractul, dar cei de la ARL Cluj,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura Vest e blocată din nou. ARL Cluj a contestat din nou pe acest proiect

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 13.00, localitatea Cerneteaz va fi gazda celei de-a VI-a ediții a Festivalului Nica Iancu Iancovici, un eveniment devenit deja tradiţional, care celebrează tradiția, muzica și talentul artistic. Evenimentul este un omagiu adus memoriei lui Nica Iancu Iancovici, un simbol al culturii bănățene, cunoscut pentru contribuția sa remarcabilă la promovarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un eveniment deja tradiţional, Festivalul Nica Iancu Iancovici, duminică, la Cernăteaz
Seria de trei spectacole susținute de John Malkovich pe scena Teatrului Național Timișoara, cu piesa The Infamous Ramirez Hoffman s-a încheiat cu succes. Interesul publicului local a fost la nivel maxim. O revenire a actorului american nu e exclusă anul viitor. Proiectul imaginat pentru anul Capitalei Europene a Culturii, proiect pe care, mai departe, îl...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seria de spectacole susținute de John Malkovich la Timișoara a fost un succes/FOTO
Tabloul ”Copil mușcat de o șopârlă”, realizată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, parte a colecției Roberto Longhi, poate fi admirată de publicul românesc, fiind piesa principală în cadrul expoziției deschise sâmbătă, la Muzeul Național de Artă Timișoara. Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”, prezintă, alături de pictura amintită,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost deschisă oficial expoziția mult așteptată, dedicată lui Caravaggio/FOTO
Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, care de această dată a lansat un atac dur, inclusiv la adresa primarului Timișoarei, despre care a a spus, adresându-se timișorenilor, ”Voi l-ați ales primar pe unul din ăsta”, încadrându-l în ceea ce se numește un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rareș Bogdan, atac deschis la adresa primarului Timișoarei. Dominic Fritz îi răspunde
Sala Constantin Jude din Timișoara a devenit, sâmbătă, centrul de întâlnire al liberalilor din zona de vest a României. În prezența președintelui Partidului Național Liberal, candidatul formațiunii la funcția de președinte al țării, Nicolae Ciucă, a avut loc întâlnirea regională PNL Vest. Cu această ocazie a fost prezentat programul cu care Ciucă va candida la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Ciucă și-a prezentat la Timișoara programul pentru alegerile prezidențiale și cel de guvernare în fața liberalilor din vestul României/Foto
De vineri, la Timișoara funcționează un nou consulat onorific, cel al Columbiei. Noul consul onorific al Columbiei la Timișoara este Cristian Florin Crișan. Trebuie menționat că, în acest moment, Columbia nu are deschisă o ambasadă la București, consulatul onorific de la Timișoara reprezintă singura legătură diplomatică directă între cele două țări.  Noul consul onorific a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost deschis consulatul onorific al Columbiei
Timișoara are din această săptămână un magazin oficial de suveniruri. Deschis pentru a aduce imagine orașului, acesta a atras deja interesul unor persoane cunoscute, iar printre primii vizitatori s-a numărat și actorul american John Malkovich. Timp de două zile, joi și vineri, cunoscutul și apreciatul actor american John Malkovich s-a aflat pe scena Teatrului Național...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Magazinul de suveniruri al Timișoara a avut deja oaspeți cunoscuți. John Malkovich, printre ei
Biblioteca UPT a găzduit vineri 15 noiembrie 2024, conferința „Translation and Usability”, organizată de Direcția Generală de Traduceri a Comisiei Europene și Centrul de Studii Avansate în domeniul Traducerii – PoliCAT din cadrul Universității Politehnica Timișoara.  Tema dezbaterii, deosebit de interesantă, a fost legată de rolul traducerii în dezvoltarea unor produse de succes. Evenimentul, organizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Despre rolul traducerii în dezvoltarea unor produse de succes, în dezbatere la UPT
Gestionarea deșeurilor este o prioritate pentru actuala administrație a comunei Mioşniţa Nouă. Noua conducere a fost la centrul de colectare prin aport voluntar, constatând unele nereguli, urmând să se producă unele modificări la regulamentul de funcționare.  Zilele trecute, noul primar al comunei Moșnița Nouă, Gerald-Oscar Simonis și proaspătul ales viceprimar Radu Flavius, alături de șeful...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gestionarea deșeurilor, o prioritate pentru noua conducere a Primăriei Moşniţa Nouă
Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara și Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” organizează, pe data de 11 decembrie, evenimentul caritabil ”Lumina Sfântă din Noi”. Fondurile adunate vor ajuta trei familii nevoiaşe din judeţul Timiş. Bianca este o mamă extraordinară, care își crește singură cei cinci copii și sora mai mică, Cleo, în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concert caritabil de colinde pentru ajutorarea a trei familii nevoiaşe din judeţul Timiş
Top