„Simţeam un sentiment de mândrie că trăiesc în oraşul din care a pornit cea mai importantă revoluţie din Europa de Est”. Interviu cu Dominic Fritz (I)

dominic fritz

dominic fritz

Tânăr, afabil, încrezător, chiar puţin exuberant. Vorbeşte, dar ştie să şi asculte. Nimic din morga teutonă. Nici măcar nu bea bere. Preferă un păhărel de ţuică. Aşa cum preferă zacusca şi salata de vinete micilor româneşti sau cârnaţilor nemţeşti. Mă refer la Dominic Fritz, „neamţul” foarte încrezător că, în 27 septembrie, va fi ales noul primar al Timişoarei. În continuare, un interviu cu Dominic Fritz, mai mult despre omul Dominic Fritz şi mai puţin despre proiecte şi viziuni. E un interviu mai lung, astfel că l-am „spart” în două părţi, Azi, prima parte.

La doar 37 de ani, neîmpliniţi şi aceia, ai o experienţă aş spune fascinantă de viaţă, care te-a dus, de exemplu, pe trei continente, la studii sau job. Ai mai povestit despre viaţa ta, aş vrea doar să punctăm câteva lucruri. Aşadar, te-ai născut într-o familie numeroasă, la poalele munţilor Pădurea Negară…

Exact.

În fosta Germanie de Vest, nu contează prea mult, dar şi aici am văzut unele atacuri, cum că ai fi din fosta DDR, adică tot într-o ţară comunistă.

Da, în Vest.

Apropos de acest lucru, îţi mai aminteşti ceva, erai foarte mic, dar întreb, despre acel eveniment epocal, căderea Zidului?

Din păcate nu, recunosc. Prima mea amintire politică e din anii 90, războiul din Irak. Din păcate de căderea zidului nu-mi amintesc.

Ai continuat studiile la un Colegiu Iezuit. Adică o şcoală cu multă rigurozitate. E un paradox ca un tânăr educat la o şcoală oarecum conservatoare să ajungă un politician progresist? A fost o revoltă?

Nu ştiu dacă m-aş caracteriza ca un politician progresist. Eu ţin foarte mult la valoarea respectului, respect fiecare om. E ceva ce regăsesc atât în conservatorism, cât şi în progresism, dacă vrei aşa. Acest respect pentru fiecare om depinde de instituţiile funcţionale ale statului. Din acest punct de vedere mă consider un instituţionalist. Şi toate astea se îmbină destul de bine cu felul în care am fost educat: serios, într-adevăr, bazat pe respect, dar şi bazat pe responsabilitate individuală. Am învăţat să fiu responsabil, să nu mă aştept ca alţii să-mi trăiască viaţa şi abilităţile. Am învăţat că toate abilităţile mele sunt de fapt o responsabilitate pe care trebuie să o pun la dispoziţia comunităţii. De aceea mă consider un politician de centru, care face politică bazată pe valoarea respectului.

Ai fost de foarte tânăr şi la o bursă în Statele Unite. Un an?

Da, un an. Aveam doar 16 ani. A fost un an marcant pentru mine. Pentru prima dată am fost confruntat să trăiesc intr-o altă societate decât în aceea în care am crescut. Am prins acolo şi un an politic foarte interesant. În 2000 am prins alegerile între Bush şi Gore.

Scandalul de la Miami…

Da, din Florida. Acele săptămâni în care nu s-a ştiut cine este preşedinte. Într-un fel m-a politizat şi această experienţă. Dar în primul şi primul rând am primit acolo o educaţie foarte largă. Am avut materii de la fotografie la cor, de la jurnalism la retorică, sport etc. Am avut cumva o educaţie complexă care te provoacă ca om întreg şi nu doar ca un creier care trebuie să reproducă.

Unde în State?

In West Virginia, tot o zonă rurală şi mai conservatoare.

Ai terminat liceul, iar la 19 ani ajungi în Timişoara pentru prima dată. Corect?

Da, aşa a fost.

„Treceam aproape în fiecare zi cu „şaptele” în Piaţa Maria”

De ce România, de ce Timişoara? Era o chestie exotică? Ţi-a recomandat cineva, un prieten?

Am vrut să fac un an de voluntariat în străinătate. Am aplicat la o organizaţie, tot a iezuiţilor, şi mi-au oferit mai multe proiecte din mai multe ţări. România şi Timişoara mi s-au părut cele mai interesante. A fost o chestiune mai mult de instinct, de ce să nu recunsoc.

Ştiai ceva de Timişoara la acea oră?

Nu, de Timişoara nu ştiam aproape nimic, recunosc. De România ştiam toate clişeele: comunism, case de copii, Dracula…

Da, erau atunci mari probleme cu casele de copii…

Deci cam atât. Aveam o perpectivă destul de îngustă, de bază. Mai ştiam cât ce cât că aici era Banatul, că au fost nemţi aici, fiindcă am avut o profesoară şvăboaică. Din satul meu natal chiar au emigrat în trecut mai mulţi nemţi şi au fondat un sat, Zădăreni, în judeţul Arad. Ştiam aşadar cumva că în Banat există o tradiţie nemţească.

Deci nu BND-ul a pus degetul pe hartă în dreptul Timişoarei…

Nu, şi să fiu sincer mă amuză acest lucru. Eram atât de tânăr, aveam 19 ani, eram aproape copil. Îmi amintesc  inocenţa cu care am venit aici, cu care am descoperit viaţa. Aş spune că Timişoara m-a făcut adult. De aceea mă amuză ideea că cineva încă de atunci a avut un plan ca peste 17 ani să candidez la primărie.

Primele impresii de atunci?

Pe atunci era încă multă sărăcie vizibilă. Deci era înainte de-a ajunge aici corporaţiile străine, anii 2003-2004. Îmi amintesc de copii ai străzii, cerşetori mulţi. Am şi lucrat în acest domeniu. Asta am văzut mai mult decât discoteci sau altceva. Dar îmi amintesc şi de atmosfera multiculturală.

Erau deci şi lucruri bune, nu doar copii ai străzii…

Sigur. Asta era ce m-a frapat. Era însă şi toată atmosfera multiculturală. Când mergeam cu tramvaiul auzeam toate limbile şi erau timişoreni, nu turişti. Timişoreni care vorbeau câte două-trei limbi. Am citit foarte mult atunci, în special despre revoluţie. Treceam aproape în fiecare zi cu „şaptele” în Piaţa Maria. În fiecare zi simţeam aproape un sentiment de mândrie că trăiesc în oraşul din care a pornit cea mai importantă revoluţie din Europa de Est.

Ai plecat după un an, ai făcut studii, ai avut mai multe slujbe, ai ajuns chiar şi prin Africa. Te-ai întors in Timişoara în anul…

Prima dată în 2005, dar nu ca să stau aici. Deci am venit de atunci de 4-5 ori pe an. Aveam prieteni, am continuat să lucrez cu copii de la Casa de copii…

Proiecte muzicale…

Exact, am fondat Timişoara Gospel Project. În 2006 am venit şi am stat şase luni, am lucrat la Fundaţia Pentru Voi. A fost un stagiu de un semestru în timpul studenţiei. De atunci tot am venit. Stăteam în Bălcescu, la Mănăstirea Salvatorienilor. Dar am decis să am şi o casă in Timişoara, ca să nu mai stau la mănăstire. Mi-am cumpărat un apartament în 2015.

Apropo de această chestiune. Eşti acuzat că nu ai cetăţenie română.

Păi tocmai fiindcă am fost navetist şi nu am stat neîntrerupt. Ca cetăţean european poţi să obţii cetăţenia română dacă stai patru ani fără întrerupere. Şi nu îndeplineam această cerinţă.

Puteai însă să votezi. Ai votat la alegerile locale din 2016 în Timişoara?

Nu. Puteam dacă îmi făceam reşedinţă, dar nu mi-am făcut.

Când te-ai gândit prima dată să candidezi la funcţia de primar al Timişoarei?

M-am gândit chiar pentru prima oară, cred că era toamna lui 2018.

„Există un anumit stil de PSD-ism şi în Timişoara”

Erai deja cunoscut cât de cât. Ai participat la protestele din 2017…

Da, da. Primul gând nu a fost însă despre mine şi candidatura mea. Primul gând a fost despre ce putem face pentru ca şi în Timişoara să producem o schimbare. Era foarte clar că toate problemele structurale de la nivel naţional, pentru care am ieşit în stradă în 2017, există şi în Timişoara. E drept, pe o scară mai mică. Există un anumit stil de PSD-ism şi în Timişoara. Şi îmi era foarte clar că trebuie să scăpăm de acest lucru. M-am gândit tot mai serios cine poate să-l bată pe domnul Robu, ca să spun aşa. Astfel că am vorbit cu foarte multă lume.

Îl vedeai pe Robu ca un reprezentant al PSD-ismului?

Da, sigur. A şi fost ales ca şi candidat al PSD în 2012. Nu e o mare dezvăluire. Are multe tendinţe şi practici de politizare a sistemului, de-a se înconjura cu mediocri, nu cu specialişti, de a intimida adversari ş.a.m.d., aceleaşi tactici folosite de ani de zile de PSD. Deci am discutat cu mulţi oameni, am căutat o strategie, oameni care să facă parte din acest proiect. Am discutat cu cei din USR, fiindcă eu cred foarte mult că USR PLUS este o alternativă pentru o schimbare structurală în România. Cei mai mulţi mi-au spus că, de fapt, eu am un profil interesant pentru a fi primar al Timişoarei. După mai multe luni de discuţii, sfaturi, m-am sfătuit şi cu şeful meu, cu fostul preşedinte al Germaniei, am ajuns la concluzia că trebuie să mă arunc în această luptă.

Când ai intrat în USR?

În aprilie 2019.

Erai la al doilea partid, ai fost la „verzi” în Germania. Unii spun că ar fi extremişti de stânga.

Ha-ha. Da, am auzit. E un partid de centru. Dna Merkel a încercat să facă o guvernare cu verzii şi liberalii, care a eşuat din cauza liberalilor, nu a verzilor. La verzi, asta e important de ştiut, numele întreg este Verzii Alianţa 90, fiindcă au fuzionat cu o alianţă a dizidenţilor din Germania de Est. Deci are o tradiţie de luptă anticomunistă, de aceea mi se par total deplasate aceste acuzaţii.

Şi în Parlamentul European Ska Keller s-a bătut cel mai mult cu regimul lui Dragnea.

Da, bineînţeles. Este un partid pentru drepturile omului, pro Justiţie şi, bineînţeles cu accent pe ecologie. În landul Baden-Wurttemberg, de unde sunt şi eu, este un prim-ministru de la Verzi şi guvernează împreună cu partidul lui Merkel. E un land puternic. Acolo se produc Mercedes, Porsche. Nu cred că poţi avea suspiciuni că guvernează comuniştii.

Anul trecut, în Timiş, USR PLUS a câştigat alegerile europarlamentare pe un imens val anti Dragnea, anti PSD. Credeţi că puteţi ridica un astfel de val şi împotriva lui Robu? Mai sunt 12 zile.

Valul curge deja, nu ştiu ce verb să folosesc…

Se revarsă.

Da. Într-adevăr, alegerile europarlamentare au fost câştigate pe un val de indignare, de revoltă. Acum e un val de speranţă în bine şi un val de încredere, că, în sfârşit, după 30 de ani, există o alternativă reală şi serioasă la vechiul sistem care de 30 de ani ne aduce aceeaşi ciorbă reîncălzită. Şi dl Robu face parte din acest sistem. Eu sunt foarte încrezător că voi avea cele mai multe voturi şi voi fi primarul Timişoarei.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

vasile popescu a spus: (septembrie 17th, 2020 at 10:05 )

Vorbeste ca sa se afle-n treaba. In 2003 erau deja multe corporatii straine in Timisoara si exista deschiderea fata de investitori. Nu mai departe Zoppas-ul care a transformat SM intr-un oras fara someri…Iar in conducerile partidelor, inclusiv a PSD, erau oameni de mai mare valoare ca azi…Iar domnul Dragnea, pe atunci lider PDL era unul din cei mai vizionari presedinti de CJ, care a facut primii pasi spre informatizare in Teleorman…

Vreau o tara ca afara. Nu coruptia de azi a spus: (septembrie 17th, 2020 at 17:09 )

E cam tinerel si fara maee experienta in spate, dar totusi sunt convins ca ar face fatza cu brio la provocarile functiei se primar. Insa mai ales ar fii un experiment tare interesant, un primar neamt de mare oras inRomania. Iar TM e cel mai potrivit ptr asta. Pacat ca nu au negociat consteuctiv liberalii un proiect comun pe aceasta directie, mai ales im contextul Capitala Culturala. Mai ales cu dosarele lui Eobu in instanta, ar fii jn dezaatru de imagine ptr TM si Romania sa primeasca o codamnare de coruptie in plin mandat de Capitala Culturala. Pierderi colosale de imagine dar si economica, ptr ca stirea ar alunga multi turisti sa vină

Valeriu Petrescu a spus: (septembrie 17th, 2020 at 23:22 )

@ vasile popescu. Se pare că latrinele anteniste te-au spălat bine pe creier, cică în PSD erau oameni de valoare, iar Dragnea un vizionar…hai, că ne umflă râsul. Neamțul e cel mai potrivit pentru Timișoara în acest moment.

Gheorghe Cionoiu a spus: (septembrie 19th, 2020 at 21:40 )

Demagogia lui Fritz devine insuportabilă. Papagalul chiar nu stie ce s-a întâmplat în Timişoara în decembrie 1989 sau face doar pe prostul? Tinerii frumosi şi liberi care îl susţin nu stiu că „cea mai importantă revoluţie din Europa de Est” a fost o loviluţie, o lovitură de stat mascată prin o revoltă populară catalizată de organizatorii loviturii de stat?!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin s-a terminat după jocul 2, disputat pe Bega. Oltenii s-au impus clar, 84-61 şi au închis seria cu 2-0. Craiovenii nu s-au aflat deloc în dezavantaj pe parcursul jocului de la Timișoara, doar în primele atacuri fiind egalitate între echipe....
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Miei de Paște

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru gazul furnizat de Romgaz pentru luna mai. ”Colterm reușește să recâștige încrederea partenerilor de afaceri de pe piață! În ultimii ani, societatea a dovedit că este un jucător serios, care își achită datoriile conform înțelegerilor, iar acest lucru este susținut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin
Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la jumătatea lunii mai, dintre cele pentru care administrația locală timișoreană a obținut finanțare prin PNRR 2020-2026, Componenta C10: Fondul Local.. Odată contractate lucrări, acestea au un termen de realizare de 12 luni. Proiectul face parte din obiectivul de investiții „Realizare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO
La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului de contestare a alocării banilor din bugetul de echilibrare, respectiv a sumelor allocate pentru drumurile locale, Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, îi răspunde. El spune că procesul se putea judeca și în lipsa reprezentanților Prefecturii, problemele sunt cu totul altele....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”
Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta Unită, care îl susține pe Alin Nica la șefia Consiliului Județean, au avut luni zi plină. Acestea au depus dosarele de candidatură pentru liderii lor și pentru listele cu consilieri, la Biroul Electoral Municipal Timișoara și la Biroul Electoral Județean...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și anunță că nu are niciun buletin de Germania sau vreun domiciliu secret acolo. În plus, după Paști își va depune dosarul pentru obținerea cetățeniei, a anunțat, luni, Fritz. Tocmai ce mi-a venit cartea de rezidență permanentă, spune cu mândrie primarul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara
Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este mai mult decât evidentă. De unde rezultă că la el minciuna este patologică. S-a întâmplat în urmă cu o zi, într-un – să-i spun aşa – război al stickerelor. În urmă cu o zi, primarul Dominic Fritz a prezentat pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos
Recent a avut loc etapa zonală de Fotbal fete – U 12 ani – ”Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Arad, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinţi și Timiș au oferit un adevărat spectacol fotbalistic, cu momente memorabile desfășurate pe terenurile de joc ale bazei sportive Euro Center Sport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12
Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul de alocare a banilor din fondurile de echilibrare, respectiv banii pentru drumuri de la Consiliul Județean.  În acest fel se dorește întârzierea alocării banilor, prilejul fiind folosit de PSD ca și formă de luptă politică.  “Săptămâna trecută am avut termen...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic
Top