Timişoara în faţa unei noi revoluţii. A votului

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Timişoara este cunoscută, în primul rând, pe întregul mapamond, fiindcă aici a izbucnit Revoluţia care a reuşit să debarce unul dintre cele mai violente regimuri comuniste din lume. (Apropo de acest lucru, nici acum, în pofida a mii, zeci de mii de promisiuni, Timişoara nu are un Muzeu al Revoluţiei.)

Înainte de revoluţie însă, Timişoara a fost un oraş al premierelor şi inovaţiilor. Le cam ştie toată lumea, dar mai punctez câteva: primul oraş de pe continentul european cu străzile iluminate electric; primul oraş al monarhiei habsburgice cu străzile iluminate cu gaz; prima bibliotecă publică de împrumut cu sală de lectură din Imperiul Habsburgic.

Timişoara a fost dintotdeauna şi un oraş al multiculturalităţii. A fost oraşul în care a funcţionat cel mai bine incluziunea socială, etnică, religioasă. (Chiar revoluţia a început în faţa casei unui maghiar, acolo unde s-au adunat şi mulţi etnici români, pe lângă unguri.)

Timişoara este şi oraşul Proclamaţiei care îi poartă numele, unul dintre cele mai importante documente programatice de la începutul anilor 90.

Timişoara este renumită şi prin spiritul ei. Un “spirit al Timişoarei”, care cel mai recent s-a manifestat la începutul anului 2017, când au fost seri în care şi 50.000 de oameni s-au strâns în centrul oraşului pentru a protesta. Şi n-au ieşit pentru 100 de lei în plus la salariu, ci împotriva unui mod samavolnic de-a conduce ţara. Aşa cum ieşiseră şi în decembrie ‘89.

În 2014, 131.000 de timişoreni l-au votat preşedinte pe Klaus Iohannis, Timişoara fiind atunci printre primele în ţară şi ca număr de voturi şi ca procent. Un neamţ în fruntea ţării era o nouă premieră, iar Timişoara multiculturală îşi aducea obolul cu prisosinţă. Ca o comparaţie, Nicolae Robu a obținut al doilea mandat cu doar 41.000 de voturi.

Timișoara a însemnat întotdeauna o frondă mai tăcută sau mai vocală. Timișoara a fost europeană şi în timpul comunismului, având antenele îndreptate spre Vest. Timișoara înseamnă libertate, inițiativă, deschidere, dreptate, justiție. Timişoara este şi Phoenix şi Poli, aşa cum în trecut a fost a lui Johann Strauss fiul (primul concert în afara Vienei, la Fabrica de bere), a Ripensiei şi Chinezului.

Pentru toate cele de mai sus, Timişoara este acum în faţa unei noi revoluţii, a unei noi premiere. Puteam să zic o revoluţie a bunului simţ, dar acest concept prea a fost maculat de Crin Antonescu.

Îi voi spune mai simplu şi banal, o “Revoluţie a votului”. În care Timişoara, poate scăpa de sinecurism, parvenitism şi incompetenţă. Într-un cuvânt, după opt ani, poate scăpa de USL-ism. Mai trebuie doar ca timişorenii să meargă la vot pe 27 septembrie. Şi să voteze util, fiindcă prin voia PSD şi PNL, nu sunt două tururi de scrutin. Iar tot mai multe semnale arată că se poate. Mai sunt 12 zile. Tic-tac, tic-tac….

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

dolari a spus: (septembrie 15th, 2020 at 09:09 )

Vomitiv!

Andrei a spus: (septembrie 15th, 2020 at 12:07 )

Foarte bine scris.

Adaug doar ca europarlamentarele au demonstrat ca o prezenta mare la vot ajuta buna credinta. Ca daca se iese peste activul de partid (maxim 40%), ceilalti oamenii care voteaza o fac cantarind bine oferta electorala. Si chiar daca aleg raul cel mai mic este un rau admisibil, incomparabil cu raul cel mare. Si pas cu pas vom scapa noi si de rau.

Iesiti la vot!

Gugu Traian a spus: (septembrie 15th, 2020 at 12:18 )

Mai oameni buni,e foarte greu sa iesi pe locul 2,cand concurezi singur! Doar cu niste iepuri,care doar te obliga sa fugi si sa nu mergi la pas!!! Dar,……….speranta moare ultima tic-tac,tic-tac!!!

Poli 21 a spus: (septembrie 15th, 2020 at 13:17 )

Ino draga, timisorenuu nu au votat un neamt, ci un cetatean roman de etnie germana, asa ca nu are nici o legatura sla ( pe nume fritz) cu presedinteleRomaniei.

Ochiul limpede a spus: (septembrie 15th, 2020 at 15:28 )

Psd +PNL= ROBU la primărie iar la consiliu se joaca, nu se știe. Un singur tur duce la o înțelegere pe unde se poate psd-pnl. Doar o prezenta masiva poate duce la alte rezultate, deoarece România a fost cucerita de aparatele de partid,fapt greu de demontat.

Oana a spus: (septembrie 15th, 2020 at 15:35 )

E as vrea ca timisoara sa fie din nou prima din tara…prima din europa ca pe vremuri…sa nu mai fii injosit in fiecare an ca parinte cu cereri de la carti pana la banci noi…mai nou leptopuri si televizoare (fondu scolii fondul clasei) . As vrea sa nu iti fie frica, scarba sa intrii intr-un spital fara a te imbolnavii de alte boli pe care nu le ai. O Timisoara fara gunoaie si boschetari pe strazi…o timisoara in care sa nu astepti o ora sa vina un autobuz(tranvai) si ala infect. Si lista poate continua pana la alegeri

DNA sa lege toata primaria !! a spus: (septembrie 16th, 2020 at 16:01 )

Lui Kristof CityManagerul infantil uns de Robu cu 3mii de euro lunar ca sa NU faca nimic, cand ai dedici un articol?! Pls…
De banii astia cate asociatii de animalute din TM puteau fii ajutate luna de luna…?!
Ele chiar meritau suma asta. Mai ales xa aunr din impozitele noastrr

Stanciu Lucian a spus: (septembrie 16th, 2020 at 17:51 )

Cred că un loc potrivit pentru Muzeul Revoluției ar fi pe Mihai Eminescu în acel liceu care așteaptă să fie demolat. Sper să nu existe încurcături juridice, cum găsim în cele mai multe cazuri. Astfel clădirea ar scăpa de la demolare. Și nu ar apărea acolo un bloc sau mai știu eu ce clădire grotescă ce s-ar potrivi arhitectural ca nuca în perete.

TMEUTM a spus: (septembrie 16th, 2020 at 23:31 )

Da Oana, asta vrem cu totii cei care pretuim banul si munca cinstite. As mai adauga si un oras sigur pe strazi. S-a ajuns sa se mearga mult prea tare in oras doar pt ca nu vor sa „omologheze” camerele. Din pacate, chiar daca cica e inginer tehnic(sic!), inca mai vede pixelii albastri in fata ochilor. Trist, trist…
Apropo, trecerea din Maria catre centrul renovat e oribila. Parca sunt 2 lumi. Asa a fost orasul de cand l-a preluat: programe pe cartiere, viziune, planificare pe termen indelungat pt fiecare zona=0.
Chiar vi se pare ca Robu stie ce face?! In afara ca pune pe cine trebuie pe locuri caldute.
PUZ=cine stie cand
sef PLT=nu face concurs, loc dedicat(nu inteleg cum de legea ii permite si ca nimeni nu se autosesizeaza)
Sunt foarte multi sefi, sefuti, sefute pusi de el, fara experienta sau pregatire.
Iesiti la vot!

M. C. Donici a spus: (septembrie 17th, 2020 at 18:22 )

De 150 de ani
,,nemții,, ne….
SALVEAZĂ.
(pina mai creștem )

Neoanon a spus: (septembrie 19th, 2020 at 17:15 )

Cand Timisoara era orasul premierelor desi era parte a Imperiului Austro-Ungar era un oras al Ungariei Adica din 1860 pana in 1918 Timisoara era parte a Ungariei si administrat de unguri.
Multe dintre cladirile din centru tot atunci s-au facut, de exemplu arhitectul Laszlo Szekely e unul din cei ce au marcat istoria si imaginea orasului, observati cladirile din lista proiectate de acesta https://adevarul.ro/locale/timisoara/cladirile-spectaculoase-timisoarei-fost-opera-unui-singur-arhitect-schimbat-definitiv-szekely-laszlo-fata-capitalei-banatului-1_5567578ccfbe376e35b1d357/index.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1szl%C3%B3_Sz%C3%A9kely#/map/0
Sa nu vorbim de biserica Millenium si altele construite tot in vremea aceea.
Ne e rusine de unguri si ii idolatrizam pe nemti, austrieci. Nu e drept. Nu sunt ungur si as prefera sa castige Fritz, dar se exagereaza ca nemtii asa si pe dincolo pentru Timisoara, cand cele mai mari realizari ale secolului XIX au fost cand Timisoara era oras al Ungariei. Era imperiul dual, dar Timisoara era administrata de Ungaria.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a urmat un succes care e chiar mai prețios, de această dată în manșa unică a turului secund al Cupei României. Bănățenii au revenit de la -9 pentru un ultim sfert superb care a pecetluit soarta partidei, 77-72 contra Rapidului. Cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente a două proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vizând modernizarea și dezvoltarea infrastructurii universitare de la UVT. În cazul primului proiect, „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești și a sălilor de sport ale Universității de Vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism – Bikini Fitness Senioare (164 cm). Ea a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Fitness IFBB – Japonia 2024. Narcisa face parte din Lotul Național al Federației Române de Culturism și Fitness și este, de anul acesta, și Maestru Emerit al Sportului....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele Aleii Libertății. Un număr de 11 stejari au fost plantați de mai mulți revoluționari, plantarea de noi copaci va continua și în anii viitori. Primăria Timișoara a îmbrățișat o inițiativă pornită din partea revoluționarilor. Alături de ei s-a aflat Paula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A obținut victoria în instanță împotriva fostului constructor, iar acum a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două clădiri noi, precum și reabilitarea termică a școlii existente, construcția pasarelelor care vor conecta clădirile respective...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria lansează licitația pentru găsirea constructorului care va finaliza lucrările la Generală 30
Top