Timişoara în faţa unei noi revoluţii. A votului

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Timişoara este cunoscută, în primul rând, pe întregul mapamond, fiindcă aici a izbucnit Revoluţia care a reuşit să debarce unul dintre cele mai violente regimuri comuniste din lume. (Apropo de acest lucru, nici acum, în pofida a mii, zeci de mii de promisiuni, Timişoara nu are un Muzeu al Revoluţiei.)

Înainte de revoluţie însă, Timişoara a fost un oraş al premierelor şi inovaţiilor. Le cam ştie toată lumea, dar mai punctez câteva: primul oraş de pe continentul european cu străzile iluminate electric; primul oraş al monarhiei habsburgice cu străzile iluminate cu gaz; prima bibliotecă publică de împrumut cu sală de lectură din Imperiul Habsburgic.

Timişoara a fost dintotdeauna şi un oraş al multiculturalităţii. A fost oraşul în care a funcţionat cel mai bine incluziunea socială, etnică, religioasă. (Chiar revoluţia a început în faţa casei unui maghiar, acolo unde s-au adunat şi mulţi etnici români, pe lângă unguri.)

Timişoara este şi oraşul Proclamaţiei care îi poartă numele, unul dintre cele mai importante documente programatice de la începutul anilor 90.

Timişoara este renumită şi prin spiritul ei. Un “spirit al Timişoarei”, care cel mai recent s-a manifestat la începutul anului 2017, când au fost seri în care şi 50.000 de oameni s-au strâns în centrul oraşului pentru a protesta. Şi n-au ieşit pentru 100 de lei în plus la salariu, ci împotriva unui mod samavolnic de-a conduce ţara. Aşa cum ieşiseră şi în decembrie ‘89.

În 2014, 131.000 de timişoreni l-au votat preşedinte pe Klaus Iohannis, Timişoara fiind atunci printre primele în ţară şi ca număr de voturi şi ca procent. Un neamţ în fruntea ţării era o nouă premieră, iar Timişoara multiculturală îşi aducea obolul cu prisosinţă. Ca o comparaţie, Nicolae Robu a obținut al doilea mandat cu doar 41.000 de voturi.

Timișoara a însemnat întotdeauna o frondă mai tăcută sau mai vocală. Timișoara a fost europeană şi în timpul comunismului, având antenele îndreptate spre Vest. Timișoara înseamnă libertate, inițiativă, deschidere, dreptate, justiție. Timişoara este şi Phoenix şi Poli, aşa cum în trecut a fost a lui Johann Strauss fiul (primul concert în afara Vienei, la Fabrica de bere), a Ripensiei şi Chinezului.

Pentru toate cele de mai sus, Timişoara este acum în faţa unei noi revoluţii, a unei noi premiere. Puteam să zic o revoluţie a bunului simţ, dar acest concept prea a fost maculat de Crin Antonescu.

Îi voi spune mai simplu şi banal, o “Revoluţie a votului”. În care Timişoara, poate scăpa de sinecurism, parvenitism şi incompetenţă. Într-un cuvânt, după opt ani, poate scăpa de USL-ism. Mai trebuie doar ca timişorenii să meargă la vot pe 27 septembrie. Şi să voteze util, fiindcă prin voia PSD şi PNL, nu sunt două tururi de scrutin. Iar tot mai multe semnale arată că se poate. Mai sunt 12 zile. Tic-tac, tic-tac….

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

dolari a spus: (septembrie 15th, 2020 at 09:09 )

Vomitiv!

Andrei a spus: (septembrie 15th, 2020 at 12:07 )

Foarte bine scris.

Adaug doar ca europarlamentarele au demonstrat ca o prezenta mare la vot ajuta buna credinta. Ca daca se iese peste activul de partid (maxim 40%), ceilalti oamenii care voteaza o fac cantarind bine oferta electorala. Si chiar daca aleg raul cel mai mic este un rau admisibil, incomparabil cu raul cel mare. Si pas cu pas vom scapa noi si de rau.

Iesiti la vot!

Gugu Traian a spus: (septembrie 15th, 2020 at 12:18 )

Mai oameni buni,e foarte greu sa iesi pe locul 2,cand concurezi singur! Doar cu niste iepuri,care doar te obliga sa fugi si sa nu mergi la pas!!! Dar,……….speranta moare ultima tic-tac,tic-tac!!!

Poli 21 a spus: (septembrie 15th, 2020 at 13:17 )

Ino draga, timisorenuu nu au votat un neamt, ci un cetatean roman de etnie germana, asa ca nu are nici o legatura sla ( pe nume fritz) cu presedinteleRomaniei.

Ochiul limpede a spus: (septembrie 15th, 2020 at 15:28 )

Psd +PNL= ROBU la primărie iar la consiliu se joaca, nu se știe. Un singur tur duce la o înțelegere pe unde se poate psd-pnl. Doar o prezenta masiva poate duce la alte rezultate, deoarece România a fost cucerita de aparatele de partid,fapt greu de demontat.

Oana a spus: (septembrie 15th, 2020 at 15:35 )

E as vrea ca timisoara sa fie din nou prima din tara…prima din europa ca pe vremuri…sa nu mai fii injosit in fiecare an ca parinte cu cereri de la carti pana la banci noi…mai nou leptopuri si televizoare (fondu scolii fondul clasei) . As vrea sa nu iti fie frica, scarba sa intrii intr-un spital fara a te imbolnavii de alte boli pe care nu le ai. O Timisoara fara gunoaie si boschetari pe strazi…o timisoara in care sa nu astepti o ora sa vina un autobuz(tranvai) si ala infect. Si lista poate continua pana la alegeri

DNA sa lege toata primaria !! a spus: (septembrie 16th, 2020 at 16:01 )

Lui Kristof CityManagerul infantil uns de Robu cu 3mii de euro lunar ca sa NU faca nimic, cand ai dedici un articol?! Pls…
De banii astia cate asociatii de animalute din TM puteau fii ajutate luna de luna…?!
Ele chiar meritau suma asta. Mai ales xa aunr din impozitele noastrr

Stanciu Lucian a spus: (septembrie 16th, 2020 at 17:51 )

Cred că un loc potrivit pentru Muzeul Revoluției ar fi pe Mihai Eminescu în acel liceu care așteaptă să fie demolat. Sper să nu existe încurcături juridice, cum găsim în cele mai multe cazuri. Astfel clădirea ar scăpa de la demolare. Și nu ar apărea acolo un bloc sau mai știu eu ce clădire grotescă ce s-ar potrivi arhitectural ca nuca în perete.

TMEUTM a spus: (septembrie 16th, 2020 at 23:31 )

Da Oana, asta vrem cu totii cei care pretuim banul si munca cinstite. As mai adauga si un oras sigur pe strazi. S-a ajuns sa se mearga mult prea tare in oras doar pt ca nu vor sa „omologheze” camerele. Din pacate, chiar daca cica e inginer tehnic(sic!), inca mai vede pixelii albastri in fata ochilor. Trist, trist…
Apropo, trecerea din Maria catre centrul renovat e oribila. Parca sunt 2 lumi. Asa a fost orasul de cand l-a preluat: programe pe cartiere, viziune, planificare pe termen indelungat pt fiecare zona=0.
Chiar vi se pare ca Robu stie ce face?! In afara ca pune pe cine trebuie pe locuri caldute.
PUZ=cine stie cand
sef PLT=nu face concurs, loc dedicat(nu inteleg cum de legea ii permite si ca nimeni nu se autosesizeaza)
Sunt foarte multi sefi, sefuti, sefute pusi de el, fara experienta sau pregatire.
Iesiti la vot!

M. C. Donici a spus: (septembrie 17th, 2020 at 18:22 )

De 150 de ani
,,nemții,, ne….
SALVEAZĂ.
(pina mai creștem )

Neoanon a spus: (septembrie 19th, 2020 at 17:15 )

Cand Timisoara era orasul premierelor desi era parte a Imperiului Austro-Ungar era un oras al Ungariei Adica din 1860 pana in 1918 Timisoara era parte a Ungariei si administrat de unguri.
Multe dintre cladirile din centru tot atunci s-au facut, de exemplu arhitectul Laszlo Szekely e unul din cei ce au marcat istoria si imaginea orasului, observati cladirile din lista proiectate de acesta https://adevarul.ro/locale/timisoara/cladirile-spectaculoase-timisoarei-fost-opera-unui-singur-arhitect-schimbat-definitiv-szekely-laszlo-fata-capitalei-banatului-1_5567578ccfbe376e35b1d357/index.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1szl%C3%B3_Sz%C3%A9kely#/map/0
Sa nu vorbim de biserica Millenium si altele construite tot in vremea aceea.
Ne e rusine de unguri si ii idolatrizam pe nemti, austrieci. Nu e drept. Nu sunt ungur si as prefera sa castige Fritz, dar se exagereaza ca nemtii asa si pe dincolo pentru Timisoara, cand cele mai mari realizari ale secolului XIX au fost cand Timisoara era oras al Ungariei. Era imperiul dual, dar Timisoara era administrata de Ungaria.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru a oferi timișorenilor posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță după slujba religioasă de Înviere. Astfel, câte o cursă specială de tramvai va circula până la ora 03:30, cu pauză la capetele de linie, pe perioada slujbei religioase (00:00 –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în continuare slăbuţ, iar ca atare, Ministerul Educației a decis să înființeze noi clase de fotbal pentru fete în cinci orașe din România. Ca urmare a colaborării de mai mulți ani cu Federația Română de Fotbal, Ministerul Educației a anunțat recent,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 31 de ani, nu mai răspundea la telefon când îl contactau apropiații. Ajunși la fața locului, pe strada Iosif Octavian din Timișoara, au constatat că bărbatul se afla decedat în apartament,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc de la 240 de euro la o garsonieră până la 450 de euro la trei camere. Dacă în alte orașe mari din țară interesul pentru  casele  și apartamentele listate la închiriere s-a redus considerabil față de începutul lui 2023, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în continuare slăbuţ, iar ca atare, Ministerul Educației a decis să înființeze noi clase de fotbal pentru fete în cinci orașe din România. Ca urmare a colaborării de mai mulți ani cu Federația Română de Fotbal, Ministerul Educației a anunțat recent,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală
Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 31 de ani, nu mai răspundea la telefon când îl contactau apropiații. Ajunși la fața locului, pe strada Iosif Octavian din Timișoara, au constatat că bărbatul se afla decedat în apartament,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația Scaunului apostolic al Romei și voința Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj SCRISOARE PASTORALĂ la sărbătoarea Învierii Domnului – 2024 Clerului, călugărilor, călugărițelor, credincioșilor greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu Preacucernici părinți, dragi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj
† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu Tatăl, iar de la noi, părintească binecuvântare.  „Vrăjmașul cel din urmă care va fi nimicit este moartea.”  (I Corinteni 15, 26) Hristos a înviat!                                    Iubiți fii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului
Top