Biserica Ortodoxă Română a mai pierdut o şansă să demonstreze că îi pasă mai mult de popor decât de propriile buzunare. Rând pe rând, lideri ai Bisericii, începând cu Daniel şi sfârşind cu tot felul de popi, s-au dat de ceasul morţii că românii nu mai pot să meargă, în acest an, la moaştele Sfintei Parascheva. Mă rog, se pot duce doar ieşenii, lăsându-l pe Pandele cu 2.000 de autocare blocate plus o şomeră pe cap.
Exact asta e marea dezbatere în societatea românească de astăzi, că nu se mai pot face grămezi spontane la pupat moaşte. Într-o perioadă în care numărul de îmbolnăviri creşte în progresie geometrică, conducătorii BOR n-au altă treabă decât să-i îndemne pe români să se răzvrătească împotriva măsurilor de protecţie sanitară. Adică exact ceea ce fac şi Oana Lovin, Bahmuţeanca şi Floricica Dansatoarea. În loc să-i îndemne pe enoriaşi la mult calm şi la grija faţă de sănătatea lor, dar şi a celor din jur.
„Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”, este un îndemn biblic. Ori a-ţi iubi aproapele înseamnă şi să ai grijă de el să nu-l îmbolnăveşti, mai ales că la pelerinaj merg mulţi oameni din zona de risc, în ceea ce priveşte vârsta participanţilor. Ce poate să se întâmple dacă, în acest an, nu mergi la pupat moaşte? Cade cerul? Ce se întâmplă dacă stai acasă şi te rogi? Nu-ţi va fi ascultată rugăciunea?
Nimic din toate astea. Se întâmplă însă altceva. Biserica pierde imense sume de bani, fiindcă acest pelerinaj este, în primul rând, o mare afacere. La Iaşi se vând de toate: acatiste, icoane de toate mărimile, lumânări, iconiţe de buzunar, cărţi şi cărticele, brăţări, accesorii pentru telefoane mobile, ace, brice şi carice. La preţuri mult mai mari decât în orice altă parte. Şi nimeni nu pleacă fără să cumpere ceva, chiar şi cei mai săraci pelerini. Ori, BOR-ul, care oricum este una dintre cele mai puternice companii din România, nu poate pierde acest prilej de chiverniseală. Ce dacă se umplu spitalele după aceea? Oricum BOR-ul nu are spitale în subordine, aşa cum au alte biserici în toată lumea.
Ca o comparaţie, Biserica Catolică a anulat, în acest an, cunoscutul pelerinaj la Mănăstirea Franciscană din Şumuleu Ciuc. Acest pelerinaj are o istorie de peste 450 de ani şi adună anual peste 100.000 de oameni. Şi nu s-a organizat tocmai din cauza pandemiei, conducătorii Bisericii Catolice anunţându-şi enoriaşii că pericolul este prea mare şi trebuie să aibă grijă de ei. Ori la acel moment numărul zilnic de infectări era mult mai mic. Foarte probabil şi acolo se fac bani, dar au pus sănătatea oamenilor deasupra afacerilor.
În schimb, BOR-ul a rămas şi de această dată în urma vremurilor pe care le trăim. Vremuri grele şi în care românii aveau cu adevărat nevoie de alinare din partea capilor Bisericii, iar nu la îndemnuri la rebeliune şi la răspândirea pandemiei.
P.S. Există în cadrul Bisericii Ortodoxe şi preoţi extraordinari, cu mari calităţi, dar a căror voce, din păcate, răzbate în pustiu.
Comentarii prin facebook