Cele șapte „măști” de-acasă

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Trăim zi de zi lângă cetățeni pe care cu ușurință îi putem suspecta că ar fi nătângi – dar din politețe nu-i bănuim de așa ceva și le spunem doar „idioți utili”. Nu toți sunt așa, să fim corecți, unii sunt doar nesimțiți. La grămadă, cultul anti-mască se bazează pe câteva „sacre” motive. Li se închide gura. De parcă până acum i-a oprit cineva să zică, numai să aibă ce să zică!

Nu pot respira, dar pot respira prin filtrul țigării sau ciorapul altuia, stând toată ziua cu geamul închis la cameră sau birou. Alții, nu puțini, gândesc pur și simplu cu capul altora și se mufează la teoriile unor „ideologi” care mestecă căcat chiar în numele libertății. Dincolo de temele false întâlnim însă viciul de educație, crasă lipsă de respect față de cei care poartă mască, fiindu-le teamă pentru sănătatea lor.

Dar luptătorii anti-mască nu tot timpul și nu oriunde sunt așa de năzdrăvani! Cei care gândesc cu capul altuia sau duc individualismul la rang de proprie religie vor respecta disciplinați niște reguli de minim efort și de maxim bun simț când vor merge ca turiști în locuri mai civilizate, nu ca acasă. Vor intra cu capul acoperit într-o sinagogă, nicio problemă, vor intra într-o moschee sau în vreun restaurant din Japonia desculți, dacă așa se cade să faci în casa altuia. Iar nici prin cap nu le va trece să fluiere în basilica San Marco din Veneția, când merg să caște ochii avizi de cultură.

Dar nu numai ca turist se poartă decent. Credeți că ar fuma într-un restaurant? Da de unde! Cu asta s-a disciplinat deja. Dacă nu-l cheamă Orban sau Grindeanu, i s-ar părea total deplasat să mai aprindă o țigară într-un spațiu închis. Doar în vreme de vârf al pandemiei, acasă, în România, „neînduplecatul” îți intră în magazin, în casă sau în birou fără să poarte mască sau cu ea pusă la mare șmecherie, doar peste gură și sub nas. Să dovedească ce? Nu vrea să dovedească nimic, ci doar să fenteze un agent de pază plictisit de la intrarea în vreo instituție, să dribleze legea, să păcălească societatea. În rest, dovedește că nu te respectă pe tine, celălalt, „fraieru” care porți mască.

Distanța dintre idiot și criminal nu e mare. Mulți vor da boala fără să știe că o dau, pentru că nu știu că o au, „criminalii în orb”, vorba CTP-ului. Într-o ordine normală, aceștia ar trebui încadrați la omor din culpă, dacă măcar unul dintre contacți a decedat. Alții mai inconștienți se pot numi criminali de-a binelea, transmițători cu intenție a unei boli contagioase. Sunt suficienți cei care ignoră un simptom și își trăiesc viața ca și când ar avea un guturai, căci „totul e o prostie” în cel mai banal caz, dacă nu chiar o conspirație. Dacă ar împrăștia cu bună știință virusul HIV, un nesimțit din ăsta s-ar numi criminal la propriu și ar lua ani de pușcărie.

Cunosc oameni coronasceptici civilizați. Nu duci cu el la capăt o polemică pe această temă, n-ai să-l convingi niciodată că pur și simplu trăim asta și că teoria cu „ceva nu e în regulă” e o temă falsă. Cu toate acestea, respectă ce se impune în societate. Poartă mască că așa îi zice legea și că e de bun simț să-l facă pe cel ce se teme de Corona să se simtă protejat prin faptul că el poartă mască. E o complezență, dacă vreți. E o formă de adaptare, cum să nu!

O judecătoare de prin Moldova, de pildă, vede masca ca pe o botniță, iar văzând botnița te gândești la cum îți pune cineva pumnul în gură să taci. Prin urmare, nepurtarea este un gest politic, un reflex civic. Până și „botnița” despre care Zaharia Stancu ne povestea că a fost pusă culegătorilor din vie pentru a nu mânca struguri aduce mai degrabă a legendă, decât a istorie, dar astăzi vin tot felul de personaje să vorbească de încălcarea unor drepturi, când totul se rezumă la banalul bun simț, la cei șapte ani de acasă, la „ce ție nu-ți place altuia nu-i face”.

Dar să vedeți unde s-a mai spart bula cu evlavie! Taman la căpetenia tribunalului timișean. Dânsa e un fel de Nicolae Robu feminin și cu părul vopsit în altă culoare. Îi place să se audă vorbind, narcisistic chiar, și deplânge furibund limitarea accesului la Sfânta Parascheva exact în ziua în care România a atins cota de 3.500 de îmbolnăviri pe zi. Vă puteți imagina de câte ori pe săptămână merge femeia asta la biserică și câtă durere i-a produs faptul că Guvernul Orban i-a abandonat total pe creștinii ortodocși pentru fantezia unui virus?

Dar, hai sictir, fetelor!, că-mi amintesc de întrebarea aia cu „unde ai fost dumneata d-le Rațiu când noi mâncam aici salam cu soia?”. N-aș pune-o nici acum, știu, sună tâmpit, dar nu mă pot abține să-i întreb pe „disidenți” ăștia unde au fost între 15 și 20 decembrie, oare au simțit că se sufocă din atâta lipsă de libertate, în Timișoara lui 1989 sau zilele următoare în București ori alte orașe din țară? Sau mai apoi în mandatele Iliescu, îi deranja ceva în modul cum mergea „democrația originală” sau de abia regimul Iohannis le-a amorsat instinctele civice?

Sau când PSD desființa prin toate cozile de topor sentințe și complete de judecată, atunci se sufocau în gazul lacrimogen din Piața Victoriei? Au fost supărați pe viața asta, descoperind că nu e deloc corectă? Sau atunci de abia scriau frumoase poezii despre cât de nedreaptă este lumea, așa, general vorbind? Cât de tare fremătau atunci „disidenții” ăștia de resping „botnița”, ieșindu-le acidulat „libertatea” pe nas, în timp ce alții se roagă la Dumnezeu pentru o gură de oxigen? Da, la terapie intensivă.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

zz3zz a spus: (octombrie 16th, 2020 at 13:32 )

dar ca ni s-a distrus sanatatea 2-3 luni, inchisi in case, complet inutul, cu tot cu frica de amenzi abuzive, nu a fost un atentat cras la sanatate si la viata? asta nu e pedepsibil, nu? ca asta e povestea? ca economia a fost distrusa DEGEABA cum e? nu mai bine purtam masti de atunci si eram lasati liberi? ca tara nu ati inchis-o, ati lasat toti imbecilii sa mearga in vacante. ca doar nu din senin a aparut virusul, a fost adus de toti plimbaretii. sa-mi demonstreze mie cineva ca a avut vreun rost sa fim inchisi luni de zile in case.

arady a spus: (octombrie 16th, 2020 at 13:52 )

Domnule Sasu, dinnou, Hut ab !

ne sufoca narcisistii si masonii

nedemne si penibile iesirile publice ale numitei judecatoare

stie cineva ce va urma ?

Ochiul limpede a spus: (octombrie 16th, 2020 at 15:33 )

Perfect argumentat referitor la situația în care suntem. Dar asta nu înseamnă că scepticii nu pot avea drept la o opinie. Este foarte interesant de ce se presupune ca toate aceste pandemii au origini asiatice sau americane(vezi gripa spaniola) și de ce nu au putut sa aibe alte proveniențe. De ce presa respectiv televiziunea au devenit un fel de mesagerii anumitor interese, putând face tot felul de afirmații sau speculații referitoare la o situație data iar omul trebuie sa respecte legea turmei. De ce a ajuns sa coste o masca cât o pâine, când de fapt costurile de producție ale unei măști sunt aceleași? Exemplele pot continua iar aceste derapaje capitaliste nu sunt amendate. De fapt dezbatem o confuzie între existenta virusului, care nu poate fi pusa la îndoială respectiv necesitatea purtării măștii.Poate și pielea sau ochii reprezinta o portiță de întrare a virușilor în organism și atunci putem avea o urma de îndoială?

gigi fecali a spus: (octombrie 17th, 2020 at 10:58 )

cacat este sinonim cu rahat, in rest bun pdv

LEX a spus: (octombrie 17th, 2020 at 11:02 )

doamnei „capetenie a tribunalului timisean” reamintiti-i periodic: clanurile au obtinut acele proprietati imobiliare central urbanistice prin zeci de sentinte judecatoresti, date de zeci de complete in zeci de ani, functia dansei este temporara, caracterul peren

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top