Timișorenii vor putea vizita vechea uzină de apă a orașului, sâmbătă, 10 octombrie. Acțiunea a fost inclusă în cadrul programului Bienalei Timișorene de Arhitectură – Beta 2020 – ediția despre #Responsabilitate.
Organizatorii au propus trei ture de vizitare ghidate ale clădirilor vechii uzine, în care participanții vor afla povești inedite despre apă dar și despre personalitățile ce au contribuit semnificativ la transformarea Timișoarei într-un modern oraș european la începutul secolului XX – primarul Carol Telbisz, inginerul Stan Vidrighin și arhitectul Laszlo Szekely.
Uzina de Apă nr. 1 din cartierul Ciarda Roșie, cunoscută publicului larg ca și „OZN-ul de la Urseni” a fost pusă în funcțiune în anul 1914, la doi ani după deschiderea, în Timișoara, a primei stații de epurare de pe teritoriul actual al României. Ansamblul de clădiri Secession industrial, bine conservate, va deveni, în 2021, Muzeul Apei. Proiectul de construcții a fost demarat recent, iar evenimentul BETA este, așadar, ultima ocazie în care publicul poate vedea Uzina în forma sa actuală.
Toate locurile au fost ocupate în scurt timp la cele trei ture de vizitare propuse de organizatori, de la orele 13, 14 și 15. În contextul epidemiologic curent, numărul de participanți a fost limitat, iar acțiunea se va desfășura cu respectarea regulilor de siguranță – distanțare și mască.
Mai multe informații despre proiect se pot găsi online, la adresa https://betacity.eu/.
Comentarii prin facebook