Ce beneficii aduc contoarele inteligente în condițiile liberalizării pieței de energie

Contor inteligent E-Distributie

Contor inteligent E-Distributie

Liberalizarea pieței de energie le-a adus consumatorilor din România o serie de avantaje care nu erau disponibile anterior: posibilitatea schimbării furnizorului de energie electrică și alegerii unor pachete de oferte diversificate, inclusiv prin adăugarea de servicii de asistență tehnică și intervenții în funcție de necesitățile fiecăruia.

 Însă beneficiile liberalizării pot fi mult mai mari, în condițiile accelerării digitalizării cu ajutorul contoarelor inteligente. Acestea reprezintă tehnologia viitorului și au fost utilizate cu succes în țările cu o adopție mai rapidă a tehnicilor avansate pentru rețele electrice.

În România, în conformitate cu reglementările în vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale durează în prezent maximum 21 zile de la data notificării intenției de schimbare a furnizorului de către clientul final. În viitor, vor fi asigurate premisele pentru reducerea la 24 de ore a timpului necesar pentru schimbarea furnizorului, după finalizarea proiectului Autorității Naționale în domeniul Energiei (ANRE) de tip “național data hub”.

Potrivit Autorității, “proiectul se referă la realizarea și implementarea la nivel național a unei platforme online care să optimizeze procesele operaționale din piața de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale prin gestionarea fluxului de informații în mod complet automatizat. Platforma informatică integrată va folosi o bază de date unică la nivel național și va fi un sistem unic accesibil online pentru toți participanții la piață implicați în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuție, furnizorii și clienții finali care intenționează să schimbe furnizorul)”.

Prin instalarea contoarelor inteligente, ca parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă care comunică activ cu sistemul central, clienții pot avea parte de o serie de avantaje:

  • Consumul realizat este citit automat și permite aplicarea unor tipuri de prețuri diferențiate.
  • Pentru că trimiterea indexului se face automat, securizat și fără greșeli, se elimină necesitatea citirii indexului în teren, iar furnizorul va factura consumul real, nu unul estimate.
  • Pentru că transmiterea datelor este continuă, clienții au o libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare, putând opta pentru tarife/prețuri flexibile (contorul inteligent permite stocarea a șase tipuri de tarife), configurabile la nivel de intervale orare sau zile, săptămână, lună, sezon, alături de flexibilitatea perioadei de facturare (nu neapărat lunar sau la trei luni).
  • În viitorul apropiat, aparatele electrocasnice inteligente vor putea “citi” automat din contorul inteligent tarifele/prețurile diferențiate și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească. Astfel, când furnizorii vor dezvolta oferte bazate pe tarife flexibile, clienții vor putea, cu ajutorul contorului inteligent, să își gestioneze mult mai bine consumul de energie electrică și chiar să facă economii.
  • Contorul inteligent, respectiv dispozitivul de măsurare a consumului de energie electrică, asigură un flux bidirecțional, de la distanță și automatizat, între sistemul central al distribuitorului de energie electrică și consumatorul final.
  • Deținerea unui contor inteligent facilitează conectările, deconectările, iar in viitor, închiderea sau transferul de contract vor putea fi realizate de la distanță cu ajutorul acestei tehnologii.

În România, potrivit estimărilor reglementatorului ANRE, până în 2028, aproximativ 4 milioane de contoare inteligente ar trebui instalate la nivelul întregii țări. La finele anului 2019, erau montate 1.120.790 de contoare inteligente, față de 988.507 prognozate. Depășirea planului de contorizare inteligentă la nivel național s-a datorat companiilor de distribuție ale Enel, care au instalat cu până la 26,7% mai multe contoare față de plan.

Anul acesta, E-Distribuție Muntenia instalează aproximativ 80.000 de contoare inteligente în județele București, Giurgiu și Ilfov, E-Distribuție Dobrogea, aproape 41.000 de contoare inteligente în județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea, în timp ce E-Distribuție Banat instalează contoare cu noua tehnologie pentru aproximativ 50.000 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Investițiile companiilor de distribuție ale Enel în cele peste 170.000 de contoare inteligente se ridică la circa 56 de milioane de lei în 2020. Până la sfârșitul anului, aproape 900.000 de clienți ai Enel vor beneficia de această tehnologie, ca parte a strategiei grupului Enel de a oferi tehnologia contoarelor inteligente celor 2,9 milioane de clienți de distribuție a energiei electrice din România. Din 2015 și până în prezent, investițiile realizate de cele trei companii Enel în instalarea de contoare inteligente ating circa 240 de milioane de lei.

În contextul liberalizării complete a pieței de electricitate din România, noile tehnologii pot influența mult opțiunile clienților, accelerând dinamica schimbării furnizorului. Concret, de la 1 ianuarie 2021, tarifele reglementate vor dispărea, iar prețurile se vor forma în funcție de cerere și ofertă. Concurența de pe piață va încuraja furnizorii să vină cu cele mai bune oferte de preț și servicii conexe, în beneficial consumatorilor.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei. SCM USV va primi vizita campioanei Dinamo București. Partida va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10.30, în Ronaț. Precedenta înfruntare de la Timișoara, dintre cele două echipe, a însemnat un meci cu 95 de puncte. Acesta a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Top