În efortul de a ajuta pacienții declarați pozitivi la infecția cu Covid 19, Primăria Timișoara a lansat, luni, o platformă de telemedicină, denumită Pandemic Controller, care să faciliteze legătura dintre medicii de familie și pacienții rămași la domiciliu. Aceștia necesită monitorizare din partea acestor medici, special pentru a se evita agravarea situației medicale și ajungerea la situații limită.
Noua platformă a fost lansată în cadrul proiectului mai amplu, Oxigen, lansat de muncicipalitate.
„Este parte a proiectului nostru, Oxigen. În aceste ultime zile ne mobilizăm să punem la punct o infrastructură cât de bună se poate pentru tratamentul pacienților COVID. Primăria a achiziționat concentratoare de oxigen pentru spitalele municipalității, acesta ar fi prim punct. În al doilea rând, lucrăm cu societatea civilă pentru a achiziționa pulsoximetre și concentratoare de oxigen, pe care pacienții să le folosească acasă. Al treilea element este crearea unui spital virtual, unde pacienții să beneficieze la domiciliu de cele mai bune condiții. Este o colaborare între inițiativa City Doctors, inițiativă a domnului doctor Musta, Spitalul «Victor Babeș», și medicii de familie care au primit un rol de a monitoriza la domiciliu pacienții cu forme ușoare sau medii. Este un proiect de telemedicină prin care creăm o legătură profesională între Spitalul «Victor Babeș» și medicii de familie, este vorba de o aplicație care se numește Pandemic Controller”, a anunțat Dominic Fritz.
Aplicația a fost creată de forumul City Doctors și a fost donată primăriei. Platforma va fi accesibilă tuturor medicilor de familie și a fost deja folosită de un număr mare dintre aceștia.
”Din cauza numărului ridicat de cazuri, suntem puși în situația de a găsi un loc, care nu întotdeauna există. Unii pacienți trebuie tratați la domiciliu. Mai există și alții nu doresc să se interneze în spital. Pacienții din ambele categorii stau acasă și, dacă nu beneficiază de grijă adecvată, uneori, se decompensează și ajung în spital când este foarte greu să îi salvăm”, a anunțat și cunoscutul medic, Vigil Musta.
Inițial, pacienții trec prin triaj, la “Victor Babeș”. Ulterior, intră ”în funcție” medicul de familie, care stabilește un tratament de urmat, cu ajutorul medicilor specialiști de la „Victor Babeș”.
„Pacientul, dacă accesează această platformă, îl rugăm să nu se sperie dacă nu se regăsește. Îi rugăm pe pacienți să sune la medicul de familie, să ceară date despre el și boala COVID-19, orice informații. Am vorbit cu serviciul de ambulanță, cu cei de la 112, sunt inundați de apeluri, de la pacienți care întreabă cum se testează. Pacienții trebuie să sune la medicul de familie, iar acesta va hotărî, în funcție de simptome, dacă se impune și îl programează sau nu pentru test”, a spus și Ioana Aliona, medic de familie, la lansarea platformei.
Elisabeta Spătaru, medic de familie spune că aplicația vizează pacienții aflați la domiciliu, cu simptome medii de boală.
„Pacienții în stare medie stau la domiciliu și sunt monitorizați zilnic. Este posibil ca pe parcursul bolii, simptomele să se agraveze și apar tusa intensă, persistența febrei, o astenie marcantă, lipsa de aer, care vor fi determinate cu ajutorul pulsoximetrelor. Medicul de familie va hotărî dacă pacientul poate rămâne acasă. Poate să îi fie adus un concentrator de oxigen, care permite administrarea a 5 litri pe minut. Dacă se agravează, tot medicul de familie va îndruma pacientul să se interneze în spital, unde se poate asigura oxigen în concentrație mai mare”, a spus Elisabeta Spătaru.
Platforma poate fi accesată aici: https://covid19.primariatm.ro/medici-familie, iar înscrierea medicilor pe platformă este una opțională, dar avantajele utilizării sunt evidente.
Comentarii prin facebook