70 de calculatoare şi altă aparatură necesară desfăşurării cursurilor la distanţă în pandemie de Covid-19 au fost deja distribuite deja de Clubul Rotary Timişoara. S-a încheiat etapa 2020 a proiectului „Educaţia online, în Satul Bănăţean”. Urmează 2021.
Rotary Club Timişoara s-a implicat în ajutorarea copiilor din mediu rural, ale căror familii nu au posibilitatea de a cumpăra un laptop personal, pentru procesul de învăţământ, dar şi şcolilor gimnaziale săteşti.
Proiectul „Educaţia online, în Satul Bănăţean” a demarat în această vară, când a devenit clar că o bună parte din anul şcolar 2020-2021 urma să se deruleze online din cauza pandemiei COVID şi a început colectarea şi/sau achiziţia a zeci de seturi de calculatoare / staţii de lucru, notebooks cu sisteme de operare şi periferice asociate, display-uri, tastaturi, camere web, mouse.
„Cele 70 de echipamente informatice asamblate complet au ajuns la şcolile gimnaziale din Chevereşu Mare (10), Racoviţa (9), Moraviţa (10), Boldur (9), Gottlob (9), Mănăştiur (6), Beba Veche (8), Fârdea (3) şi Ohaba Lungă (6), fiind donate direct de către membrii clubului, care s-au deplasat personal în aceste localităţi. Pe parcursul acestor întâlniri, rotarienii au aflat direct de la reprezentanţii locali ai şcolilor şi uneori direct de la copiii care sunt condiţiile în care se desfăşoară procesul educaţional în acest an dificil şi cum se pot stabili legături cu comunităţile”, transmit reprezentanțiții Rotary.
Proiectul Clubului Rotary Timişoara, „Educaţia online în Satul Bănăţean”, va continua şi în 2021. Clubul Rotary Timişoara va lansa două apeluri. Primul apel se adresează tuturor cluburilor Rotary din Banat, pentru a se alătura proiectului „Educaţia online în Satul Bănăţean!”, iar al doilea apel se adresează tuturor firmelor, întreprinderilor din Banat care-şi înnoiesc periodic parcul de echipamente informatice:
„Pregătiţi drumul echipamentelor pe care le înlocuiţi spre şcolile şi copiii de la sat, pentru că acolo ele vor fi de folos”,transmit rotarienii timişoreni.
Proiectul este realizat de Rotary Club Timişoara, coordonatori fiind Delia GOLCEA, Mihai AVRAM și Dan COSTINEANU. Soli Rotary au fost Dorina Hutan-Jurca, Radu Diaconovici, Eugen Truscă, Vali Bota, Andrei Kosa, Samuel Cires, Sabin Ceontea, Daniel Lighezan, Giovan Iuhasz, Petru Grigorof, Mihai Avram, Delia Golcea. Rotaract: Anca Ilienescu şi colegii
Au mai avut contribuţii rotarienii Dimitrie Craciun, Lia Lucia Epure, Bogdan Brudiu.
Parteneri de proiect au fost Inspectoratul Școlar Județean, dar și firmele Toluna România, Canon Production Printing România, Lansadi, Grafoprint, BergBanat, Grimet Construct, Girod, GIA Consulting, Loxan Attractive şi altele.
Comentarii prin facebook