La fiecare viitură mai mare pe râul Cerna, care adună apele din zona Banatului de munte, tone de deșeuri, mai ales PET-uri, se adună la vărsarea râului în Dunăre. Situația s-a repetat și acum, la ultimele ploi mai serioase.
Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR), prin Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat), va începe de luni să curețe apa râului Cerna de deșeurile acumulate și transportate în timpul viiturilor din ultimele zile. Acțiunea va avea loc în zona podului Coramnic, din municipiul Orșova, județul Mehedinți.
Chiar dacă din primele momente în care sunt emise avertizările hidrologice, Apele Române lansează apeluri repetate către autorități și comunități de a îndepărta depozitele de deșeuri necontrolate de pe maluri sau din cursurile de apă, la fiecare viitură de amploare medie, tone de deșeuri ajung în râul Cerna. De aici, există riscul major ca aceste deșeuri să ajungă prin fluviul Dunărea la acumularea Porțile de Fier și în Serbia.
Din acest motiv, în amonte de podul de la Coramnic, ABA Banat a montat de foarte mulți ani un baraj flotor/de retenție a deșeurilor de mici dimensiuni pentru a proteja golful Cernei și fluviul Dunărea.
Mai mult, după ce vor scădea debitele, ABA Banat va organiza, din surse proprii, o acțiune de salubrizare a zonei care va consta în preluarea deșeurilor cu utilaje de tip greifer. În această acțiune, vor fi implicați 15 angajați de la trei formații de lucru (Herculane, Caransebeș și Moldova Nouă) din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin.
Pentru că de multe ori autoritățile locale nu reușesc să controleze acest fenomen, ANAR și Administrațiile Bazinale de Apă alocă an de an resurse suplimentare pentru a preîntâmpina sau gestiona problema deșeurilor antrenate de viituri.
Este important ca întreaga comunitate să înțeleagă faptul că nu mai trebuie să arunce gunoaie pe maluri și în cursurile de apă, pentru că astfel de fapte pot avea consecințe grave asupra mediului și asupra infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor.
Comentarii prin facebook