Bugetul pe anul 2021 al Primăriei Timișoara a fost publicat pentru dezbatere. Municipalitatea schimbă viziunea, dar nu are multe proiecte noi

Primaria Timisoara

Primaria Timisoara

Timișoara pornește anul 2021 cu un buget aflat cam la același nivel cu cel de anul trecut, dar structurat diferit, spune primarul Dominic Fritz. Proiectele noi nu abundă, dar se pregătesc mai multe pentru anii viitori, aceasta fiind și viziunea avută în vedere de municipalitate, banii europeni și celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență fiind prezente cam la toate capitolele de finanțare.

Proiectul a fost postat pe portalul primăriei www.primariatm.ro, iar oamenii îl pot analiza și trimite sugestii de modificare.

”Am lucrat pe principii, acum punem baza unor proiecte pe termen lung, care vor defini cum se va dezvolta Timișoara. E un buget care va fi orientat spre oamenii din cartiere. Dorim creșterea calității vieții, acest buget folosește șansa fondurilor europene și a sumelor disponibile prin Programul Național de Redresare și Reziliență”, a anunțat Dominic Fritz, la prezentarea noului buget al orașului.

Valoarea totală a bugetului este de 1,4 miliarde de lei, din care 55,9%, adică 787 milioane, buget de finanțare a cheltuielilor primăriei, respectiv 41% este bugetul de dezvoltare al orașului, suma prevăzută fiind de 620 de milioane de lei.

”Pe bugetul de funcționare, ne-am propus să reducem cheltuielile, să finanțăm proiectele comunității. Anul trecut la acest capitol au fost 797 milioane de lei, deci am scăzut cheltuielile de funcționare cu 10 milioane de lei, dar aici includ și restanțe de 86 milioane de lei rămase de plătit de anul trecut. Aici sunt prevăzute cheltuieli cu salarii, medicină școlară, siguranță locală, salubrizare, sunt 55 milioane lei pentru reparații drumuri, 35 milioane pentru spații verzi. La acest ultim capitol încercăm să eficientizăm procesul pentru că sunt sume foarte mari necesare. Susținem ONG-urile care furnizează servicii sociale cu 9 milioane lei, noul centru de proiecte al primăriei are 12 milioane de lei. Aceste cheltuieli includ și subvențiile pentru servicii publice, termoficarea consumă 99 milioane de lei, este o sumă uriașă. Mai plătim și pentru anul trecut 30 de milioane de lei la acel credit ciudat, lunar avem de dat câte 3,5 milioane de lei. Pentru STPT avem alocate 74 milioane de lei. Am scăzut cu 41% sumele alocalte pentru bunuri și servicii, am tăiat banii alocați pentru diplome, felicitări, calendare, agende, plachete, fanioane, stegulețe, cu 800.000 de lei”, a declarat Fritz.

În 2021 o mare parte din bani merge spre terminarea unor proiecte aflate în derulare, dar și pentru pregătirea unora care ar urma să fie depuse spre finanțare în anii viitori, pe PNRR.

”În ceea ce privește bugetul de investiții, avem o bună parte de bani pentru finalizarea lucrărilor începute. Sunt multe studii de fezabilitate, sute de poziții de investiții care nu s-au întâmplat, de fapt, niciodată. Avem exemplul cu cele șapte fântâni în intersecții, nu erau o prioritate. Desigur, unde e contract semnat continuăm investițiile. Pornim proiecte strategice, anul acesta începem documentația pentru proiecte ce se vor vedea în anii viitori. Trebuie să accesăm fonduri europene, sunt 33 de miliarde de accesat până în 2026 pe PNRR. 70% din bani trebuie contractați până anul viitor. Trebuie să aducem la finanțare rapid proiecte consistente, bine făcute, pentru a primi bani. Veți vedea studii, documentații. Ne luptăm să finalizăm proiectele în derulare, aici avem modernizarea pe Prezan, sunt și 18 milioane de la bugetul național, 10 de la bugetul local, avem Parcul Civic, vom finaliza acest șantier oribil de pe Alexandrescu. Vom continua pe Bogdăneștilor, pe Cetății și Vidrighin, care ar urma să fie depuse pe PNRR”, mai spune Fritz.

Noile proiecte sunt gândite pe idei ”principiale”, spune primarul: digitalizare și smart city, spațiu public în cartiere, Timișoara verde, educație, sport, sănătate. Fritz vrea transformarea orașului în unul smart, cu iluminat modern, cu senzori montați pentru acest iluminat, dar și pentru management de trafic sau parcări smart. De asemenea, lucrul cu publicul din primărie va fi transformat.

”Pe primărie înseamnă vom porni un proiect pentru un Ghișeu Unic, o identitate unică unde să depuneți documente, va avea loc o automatizare de procese interne pentru lucruri de rutină cum ar fi diferite cereri reclamații. Portalul transparență.primariatm.ro îl vom lărgi și o să introducem toate datele despre oraș și hărțile primăriei. Proiectul de suflet pentru primar va fi unul care… se va întâmpla în anii viitori, adică unul de transformare coordonată a unor zone întregi din cartierele Timișoarei, conform unei viziune comune, coerente. Deocamdată pentru această inițiativă sunt alocați doar 1,4 milioane de lei, dar banii vor merge pe proiecte, schițe, hârtii, strategii, etc. Care se vor vedea concret în anii următori. Cel mai mândru sunt de proiectele de regenerare urbană, pentru că e felul în care abordăm unitar un cartier, va schimba modul în care trăiesc oamenii din aceste cvartale. De abia aștept primul proiect finalizat, să vadă lumea viziunea noastră”, a mai spus primarul.

 Veniturile, la fel ca și anii trecuți

Dacă la capitolul cheltuieli conducerea primăriei ne-a prezentat viziunea, la capitolul venituri suma vizată a se aduce la bugetul local este cam aceiași cu cea de anul trecut. Dar acum bugetul nu mai este nerealist, spune Fritz, că situația e diferită.

”Primim zeci de milioane de lei pentru asistenții sociali de la bugetul mare, 28 de milioane am primit pe investiții (n.r. proiectele Prezan, Parcul Civic, Alexandrescu). Anul trecut a fost supraestimat la fonduri europene rambursate. După cum știți, doar 1% din total a fost recuperat din fonduri europene”, spune primarul.

El insistă că nu se prevăd scăderi din cotele defalcate, cea mai importantă sursă a bugetului, aceasta o arată și datele analizate în ultimele luni.

”Am făcut o estimare conservatoare, așa ne cere și Legea Finanțelor Publice. Nu am zis că vom avea mai multe amenzi sau că vor crește impozitele mai mult. Suntem, totuși, îngrijorați, nu știm cum vor evolua veniturile. Dar nu am văzut deocamdată scăderi pe cote defalcate, veniturile de la contribuabilii mari nu au scăzut. Vedem o creștere de venituri mică, chiar. Marile noastre speranțe sunt legate de fondurile europene, rata de absorbție reală a fost foarte mică. Sperăm să urgentăm obținerea banilor. Problema actuală la noi nu este cu gradul de îndatorare pe credite, este cu cash flow-ul, vorbim despre acel bulgăre cu sumele neplătite. Problema e că s-au făcut refinanțări care vor apărea în 2023, ratele care trebuie să le dăm înapoi. 280 de milioane de lei este datorie publică”, a mai subliniat Dominic Fritz.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Poli 21 a spus: (martie 25th, 2021 at 17:28 )

Principii, studii de fezabilitate, proiecte strategice, documentatii, digitalizare, schite, hartii, strategii, idei principiale ( ??),etc. toate acestea ne arata „viziunea noastra” despre cum va deveni Timisoara un tirgusor de provincie.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Top