Bugetul pe anul 2021 al Primăriei Timișoara a fost publicat pentru dezbatere. Municipalitatea schimbă viziunea, dar nu are multe proiecte noi

Primaria Timisoara

Primaria Timisoara

Timișoara pornește anul 2021 cu un buget aflat cam la același nivel cu cel de anul trecut, dar structurat diferit, spune primarul Dominic Fritz. Proiectele noi nu abundă, dar se pregătesc mai multe pentru anii viitori, aceasta fiind și viziunea avută în vedere de municipalitate, banii europeni și celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență fiind prezente cam la toate capitolele de finanțare.

Proiectul a fost postat pe portalul primăriei www.primariatm.ro, iar oamenii îl pot analiza și trimite sugestii de modificare.

”Am lucrat pe principii, acum punem baza unor proiecte pe termen lung, care vor defini cum se va dezvolta Timișoara. E un buget care va fi orientat spre oamenii din cartiere. Dorim creșterea calității vieții, acest buget folosește șansa fondurilor europene și a sumelor disponibile prin Programul Național de Redresare și Reziliență”, a anunțat Dominic Fritz, la prezentarea noului buget al orașului.

Valoarea totală a bugetului este de 1,4 miliarde de lei, din care 55,9%, adică 787 milioane, buget de finanțare a cheltuielilor primăriei, respectiv 41% este bugetul de dezvoltare al orașului, suma prevăzută fiind de 620 de milioane de lei.

”Pe bugetul de funcționare, ne-am propus să reducem cheltuielile, să finanțăm proiectele comunității. Anul trecut la acest capitol au fost 797 milioane de lei, deci am scăzut cheltuielile de funcționare cu 10 milioane de lei, dar aici includ și restanțe de 86 milioane de lei rămase de plătit de anul trecut. Aici sunt prevăzute cheltuieli cu salarii, medicină școlară, siguranță locală, salubrizare, sunt 55 milioane lei pentru reparații drumuri, 35 milioane pentru spații verzi. La acest ultim capitol încercăm să eficientizăm procesul pentru că sunt sume foarte mari necesare. Susținem ONG-urile care furnizează servicii sociale cu 9 milioane lei, noul centru de proiecte al primăriei are 12 milioane de lei. Aceste cheltuieli includ și subvențiile pentru servicii publice, termoficarea consumă 99 milioane de lei, este o sumă uriașă. Mai plătim și pentru anul trecut 30 de milioane de lei la acel credit ciudat, lunar avem de dat câte 3,5 milioane de lei. Pentru STPT avem alocate 74 milioane de lei. Am scăzut cu 41% sumele alocalte pentru bunuri și servicii, am tăiat banii alocați pentru diplome, felicitări, calendare, agende, plachete, fanioane, stegulețe, cu 800.000 de lei”, a declarat Fritz.

În 2021 o mare parte din bani merge spre terminarea unor proiecte aflate în derulare, dar și pentru pregătirea unora care ar urma să fie depuse spre finanțare în anii viitori, pe PNRR.

”În ceea ce privește bugetul de investiții, avem o bună parte de bani pentru finalizarea lucrărilor începute. Sunt multe studii de fezabilitate, sute de poziții de investiții care nu s-au întâmplat, de fapt, niciodată. Avem exemplul cu cele șapte fântâni în intersecții, nu erau o prioritate. Desigur, unde e contract semnat continuăm investițiile. Pornim proiecte strategice, anul acesta începem documentația pentru proiecte ce se vor vedea în anii viitori. Trebuie să accesăm fonduri europene, sunt 33 de miliarde de accesat până în 2026 pe PNRR. 70% din bani trebuie contractați până anul viitor. Trebuie să aducem la finanțare rapid proiecte consistente, bine făcute, pentru a primi bani. Veți vedea studii, documentații. Ne luptăm să finalizăm proiectele în derulare, aici avem modernizarea pe Prezan, sunt și 18 milioane de la bugetul național, 10 de la bugetul local, avem Parcul Civic, vom finaliza acest șantier oribil de pe Alexandrescu. Vom continua pe Bogdăneștilor, pe Cetății și Vidrighin, care ar urma să fie depuse pe PNRR”, mai spune Fritz.

Noile proiecte sunt gândite pe idei ”principiale”, spune primarul: digitalizare și smart city, spațiu public în cartiere, Timișoara verde, educație, sport, sănătate. Fritz vrea transformarea orașului în unul smart, cu iluminat modern, cu senzori montați pentru acest iluminat, dar și pentru management de trafic sau parcări smart. De asemenea, lucrul cu publicul din primărie va fi transformat.

”Pe primărie înseamnă vom porni un proiect pentru un Ghișeu Unic, o identitate unică unde să depuneți documente, va avea loc o automatizare de procese interne pentru lucruri de rutină cum ar fi diferite cereri reclamații. Portalul transparență.primariatm.ro îl vom lărgi și o să introducem toate datele despre oraș și hărțile primăriei. Proiectul de suflet pentru primar va fi unul care… se va întâmpla în anii viitori, adică unul de transformare coordonată a unor zone întregi din cartierele Timișoarei, conform unei viziune comune, coerente. Deocamdată pentru această inițiativă sunt alocați doar 1,4 milioane de lei, dar banii vor merge pe proiecte, schițe, hârtii, strategii, etc. Care se vor vedea concret în anii următori. Cel mai mândru sunt de proiectele de regenerare urbană, pentru că e felul în care abordăm unitar un cartier, va schimba modul în care trăiesc oamenii din aceste cvartale. De abia aștept primul proiect finalizat, să vadă lumea viziunea noastră”, a mai spus primarul.

 Veniturile, la fel ca și anii trecuți

Dacă la capitolul cheltuieli conducerea primăriei ne-a prezentat viziunea, la capitolul venituri suma vizată a se aduce la bugetul local este cam aceiași cu cea de anul trecut. Dar acum bugetul nu mai este nerealist, spune Fritz, că situația e diferită.

”Primim zeci de milioane de lei pentru asistenții sociali de la bugetul mare, 28 de milioane am primit pe investiții (n.r. proiectele Prezan, Parcul Civic, Alexandrescu). Anul trecut a fost supraestimat la fonduri europene rambursate. După cum știți, doar 1% din total a fost recuperat din fonduri europene”, spune primarul.

El insistă că nu se prevăd scăderi din cotele defalcate, cea mai importantă sursă a bugetului, aceasta o arată și datele analizate în ultimele luni.

”Am făcut o estimare conservatoare, așa ne cere și Legea Finanțelor Publice. Nu am zis că vom avea mai multe amenzi sau că vor crește impozitele mai mult. Suntem, totuși, îngrijorați, nu știm cum vor evolua veniturile. Dar nu am văzut deocamdată scăderi pe cote defalcate, veniturile de la contribuabilii mari nu au scăzut. Vedem o creștere de venituri mică, chiar. Marile noastre speranțe sunt legate de fondurile europene, rata de absorbție reală a fost foarte mică. Sperăm să urgentăm obținerea banilor. Problema actuală la noi nu este cu gradul de îndatorare pe credite, este cu cash flow-ul, vorbim despre acel bulgăre cu sumele neplătite. Problema e că s-au făcut refinanțări care vor apărea în 2023, ratele care trebuie să le dăm înapoi. 280 de milioane de lei este datorie publică”, a mai subliniat Dominic Fritz.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Poli 21 a spus: (martie 25th, 2021 at 17:28 )

Principii, studii de fezabilitate, proiecte strategice, documentatii, digitalizare, schite, hartii, strategii, idei principiale ( ??),etc. toate acestea ne arata „viziunea noastra” despre cum va deveni Timisoara un tirgusor de provincie.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gaz

Se închide definitiv alimentarea cu gaze naturale din zăcământul de la Partoș. Instalațiile vor fi dezafectate din 15 iulie

Ceea ce era de așteptat se va întâmpla, compania OMV Petrom a anunțat că nu va mai opera conducta și instalațiile aferente zăcământului epuizat de gaze naturale Partoș, începând cu 15 iulie. În concluzie, societatea va începe procedurile de dezafectare a instalațiilor aferente zăcământului epuizat de gaze naturale Partoș. Producția din zăcămintele de gaze naturale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se închide definitiv alimentarea cu gaze naturale din zăcământul de la Partoș. Instalațiile vor fi dezafectate din 15 iulie
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Poli Timisoara handbal

Victorie la adio. Poli a bătut Suceava, dar a încheiat sezonul abia pe locul 9!

An greu pentru handbaliștii de la Poli. Pandemia și-a spus cuvântul, echipa nu s-a putut prezenta la patru meciuri, iar rezultatele au lăsat de dorit. După înfrângerea de ieri cu Dinamo, din nou campioană, Poli a învins astăzi una dintre codașe, CSU Suceava, 34-30. Poli a condus din debut, 4-1, dar Suceava a marcat de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie la adio. Poli a bătut Suceava, dar a încheiat sezonul abia pe locul 9!
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Continuă să fie amendați cei care nu poartă mască

În cursul zilei de ieri, 244 de polițiști timișeni, alături de angajați de la celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au procedat la verificarea zonelor în care se pot forma aglomerări de persoane, spații comerciale dar și a mijloacelor de transport persoane, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă să fie amendați cei care nu poartă mască
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Informație confirmată: Deschiderea hotelului Radisson Blu Timișoara din Complexul ISHO, amânată de pandemie

Deschiderea noului hotel sub brand-ul Radisson Blu, care se ridică în cadrul complexului ISHO va fi amânată. Omul de afaceri timișorean Ovidiu Șandor, conducătorul societății care ridică noul complex imobiliar timișorean, a confirmat informația, dar anunță că pe termen mediu și lung, odată cu revenirea activității din domeniul HoReCa, investiția va continua și se va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Informație confirmată: Deschiderea hotelului Radisson Blu Timișoara din Complexul ISHO, amânată de pandemie

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ceea ce era de așteptat se va întâmpla, compania OMV Petrom a anunțat că nu va mai opera conducta și instalațiile aferente zăcământului epuizat de gaze naturale Partoș, începând cu 15 iulie. În concluzie, societatea va începe procedurile de dezafectare a instalațiilor aferente zăcământului epuizat de gaze naturale Partoș. Producția din zăcămintele de gaze naturale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se închide definitiv alimentarea cu gaze naturale din zăcământul de la Partoș. Instalațiile vor fi dezafectate din 15 iulie
Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș Cristian Moș, e supărat pe constructorii care se ocupă de investițiile la drumul din Moșnița și cel spre autostrada A1. El a fost în inspecție inopinată și spune că a descoperit numeroase probleme. Acestea se referă la zone prost semnalizate, lucrări neprotejate, porțiuni din lucrări care încă nu seamănă cu ceea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Probleme pe șantierele de la Moșnița și Dumbrăvița. Vicele CJ Timiș face vizite inopinate pe teren/FOTO
Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș vă invită joi, 13 mai, de la ora 17, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, la deschiderea expoziției „Patrimonium 2020”. Vor lua cuvântul: Claudiu Ilaș, manager MNaB, Marius Cornea, Raoul Șeptilici și Dan Leopold Ciobotaru, muzeografi și curatori ai expoziției. Vernisajul va fi transmis și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cele mai noi piese achiziționate sau descoperite, prezentate de Muzeul Banatului
Consilierii locali timișoreni au arătat, din nou, că au un talent deosebit să se certe pe ”chichițe” în ședințele de plen, amănuntele prelungind de nenumărate ori ședințele. La fel a fost și marți, iar ”amănuntele” au fost și mai mult sporite de reapariția în discuții a ”rebelei” Ana Munteanu, consiliera suspendată din USR timp de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din nou certuri inutile, pe amănunte, în ședința Consiliului Local Timișoara. A reapărut la discuții Ana Munteanu
Schimbare de nume în Adunarea Generală a Acționarilor a Asociației Societatea Metropolitană de Transport Timișoara, cea care stabilește pe unde merg tramvaiele și verifică operatorul local de transport public. Viceprimarul Ruben Lațcău l-a înlocuit pe celebrul Culiță Chiș, mâna dreaptă a lui Nicolae Robu, atunci când acesta mai era primar. Culiță Chiș și-a înaintat demisia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarul Ruben Lațcău îi ia locul celebrului Culiță Chiș
Timișoara urmează să primească un nou mini-spital special pentru ATI, deși am ajuns în etapa pandemiei de coronavirus în care numărul pacienților începe să scadă. Primăria va acorda gratuit Spitalului Județean un teren de 4.500 mp pentru construcția unui spital modular ATI, care va fi finanțat din fonduri nerambursabile, în valoare de trei milioane de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spitalul Județean Timișoara primește, în sfârșit, un teren de la municipalitate pentru ridicarea unei secții ATI modulare
La Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, o nouă premieră așteaptă întâlnirea cu publicului. Este vorba de musicalul „NOUĂ” scris de Arthur Kopit (libret) și Maury Yeston (partitură), în varianta concepută de regizorul Györfi Csaba dramaturgia fiind realizată de  Kiliti Krisztián, iar din echipă mai fac parte Albert Alpár (decor), Kiss Zsuzsanna (costume), Baczó...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă premieră la Teatrul Maghiar/FOTO
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJUS), convocat de prefectul Zoltan Nemeth, astăzi, în ședință online, a aprobat o hotărâre în baza căreia s-au actualizat anexele cuprinzând incidența de la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Timiș, anexe întocmite pe baza ratei de infectare pe ultimele 14 zile.  În ceea ce privește majorările, conform incidenței la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au schimbat scenariile în mai multe localităţi din judeţul Timiş. Lugojul rămâne în scenariul galben
Sindicatul Filarmonicii Banatul exultă după ce managerul instituţiei, Ioan Coriolan Gârboni, nu a reuşit să obţină o notă de trecere la evaluare. Cei din din sindicat se întreabă de ce Gârboni este speriat de un concurs pentru această funcţie. Între managerul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni, şi sindicatul instituţiei există un război de mai mulţi ani....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sindicatul Filarmonicii: De ce se teme actualul manager să se prezinte la un concurs deschis și onest?
Top