Bugetul pe anul 2021 al Primăriei Timișoara a fost publicat pentru dezbatere. Municipalitatea schimbă viziunea, dar nu are multe proiecte noi

Primaria Timisoara

Primaria Timisoara

Timișoara pornește anul 2021 cu un buget aflat cam la același nivel cu cel de anul trecut, dar structurat diferit, spune primarul Dominic Fritz. Proiectele noi nu abundă, dar se pregătesc mai multe pentru anii viitori, aceasta fiind și viziunea avută în vedere de municipalitate, banii europeni și celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență fiind prezente cam la toate capitolele de finanțare.

Proiectul a fost postat pe portalul primăriei www.primariatm.ro, iar oamenii îl pot analiza și trimite sugestii de modificare.

”Am lucrat pe principii, acum punem baza unor proiecte pe termen lung, care vor defini cum se va dezvolta Timișoara. E un buget care va fi orientat spre oamenii din cartiere. Dorim creșterea calității vieții, acest buget folosește șansa fondurilor europene și a sumelor disponibile prin Programul Național de Redresare și Reziliență”, a anunțat Dominic Fritz, la prezentarea noului buget al orașului.

Valoarea totală a bugetului este de 1,4 miliarde de lei, din care 55,9%, adică 787 milioane, buget de finanțare a cheltuielilor primăriei, respectiv 41% este bugetul de dezvoltare al orașului, suma prevăzută fiind de 620 de milioane de lei.

”Pe bugetul de funcționare, ne-am propus să reducem cheltuielile, să finanțăm proiectele comunității. Anul trecut la acest capitol au fost 797 milioane de lei, deci am scăzut cheltuielile de funcționare cu 10 milioane de lei, dar aici includ și restanțe de 86 milioane de lei rămase de plătit de anul trecut. Aici sunt prevăzute cheltuieli cu salarii, medicină școlară, siguranță locală, salubrizare, sunt 55 milioane lei pentru reparații drumuri, 35 milioane pentru spații verzi. La acest ultim capitol încercăm să eficientizăm procesul pentru că sunt sume foarte mari necesare. Susținem ONG-urile care furnizează servicii sociale cu 9 milioane lei, noul centru de proiecte al primăriei are 12 milioane de lei. Aceste cheltuieli includ și subvențiile pentru servicii publice, termoficarea consumă 99 milioane de lei, este o sumă uriașă. Mai plătim și pentru anul trecut 30 de milioane de lei la acel credit ciudat, lunar avem de dat câte 3,5 milioane de lei. Pentru STPT avem alocate 74 milioane de lei. Am scăzut cu 41% sumele alocalte pentru bunuri și servicii, am tăiat banii alocați pentru diplome, felicitări, calendare, agende, plachete, fanioane, stegulețe, cu 800.000 de lei”, a declarat Fritz.

În 2021 o mare parte din bani merge spre terminarea unor proiecte aflate în derulare, dar și pentru pregătirea unora care ar urma să fie depuse spre finanțare în anii viitori, pe PNRR.

”În ceea ce privește bugetul de investiții, avem o bună parte de bani pentru finalizarea lucrărilor începute. Sunt multe studii de fezabilitate, sute de poziții de investiții care nu s-au întâmplat, de fapt, niciodată. Avem exemplul cu cele șapte fântâni în intersecții, nu erau o prioritate. Desigur, unde e contract semnat continuăm investițiile. Pornim proiecte strategice, anul acesta începem documentația pentru proiecte ce se vor vedea în anii viitori. Trebuie să accesăm fonduri europene, sunt 33 de miliarde de accesat până în 2026 pe PNRR. 70% din bani trebuie contractați până anul viitor. Trebuie să aducem la finanțare rapid proiecte consistente, bine făcute, pentru a primi bani. Veți vedea studii, documentații. Ne luptăm să finalizăm proiectele în derulare, aici avem modernizarea pe Prezan, sunt și 18 milioane de la bugetul național, 10 de la bugetul local, avem Parcul Civic, vom finaliza acest șantier oribil de pe Alexandrescu. Vom continua pe Bogdăneștilor, pe Cetății și Vidrighin, care ar urma să fie depuse pe PNRR”, mai spune Fritz.

Noile proiecte sunt gândite pe idei ”principiale”, spune primarul: digitalizare și smart city, spațiu public în cartiere, Timișoara verde, educație, sport, sănătate. Fritz vrea transformarea orașului în unul smart, cu iluminat modern, cu senzori montați pentru acest iluminat, dar și pentru management de trafic sau parcări smart. De asemenea, lucrul cu publicul din primărie va fi transformat.

”Pe primărie înseamnă vom porni un proiect pentru un Ghișeu Unic, o identitate unică unde să depuneți documente, va avea loc o automatizare de procese interne pentru lucruri de rutină cum ar fi diferite cereri reclamații. Portalul transparență.primariatm.ro îl vom lărgi și o să introducem toate datele despre oraș și hărțile primăriei. Proiectul de suflet pentru primar va fi unul care… se va întâmpla în anii viitori, adică unul de transformare coordonată a unor zone întregi din cartierele Timișoarei, conform unei viziune comune, coerente. Deocamdată pentru această inițiativă sunt alocați doar 1,4 milioane de lei, dar banii vor merge pe proiecte, schițe, hârtii, strategii, etc. Care se vor vedea concret în anii următori. Cel mai mândru sunt de proiectele de regenerare urbană, pentru că e felul în care abordăm unitar un cartier, va schimba modul în care trăiesc oamenii din aceste cvartale. De abia aștept primul proiect finalizat, să vadă lumea viziunea noastră”, a mai spus primarul.

 Veniturile, la fel ca și anii trecuți

Dacă la capitolul cheltuieli conducerea primăriei ne-a prezentat viziunea, la capitolul venituri suma vizată a se aduce la bugetul local este cam aceiași cu cea de anul trecut. Dar acum bugetul nu mai este nerealist, spune Fritz, că situația e diferită.

”Primim zeci de milioane de lei pentru asistenții sociali de la bugetul mare, 28 de milioane am primit pe investiții (n.r. proiectele Prezan, Parcul Civic, Alexandrescu). Anul trecut a fost supraestimat la fonduri europene rambursate. După cum știți, doar 1% din total a fost recuperat din fonduri europene”, spune primarul.

El insistă că nu se prevăd scăderi din cotele defalcate, cea mai importantă sursă a bugetului, aceasta o arată și datele analizate în ultimele luni.

”Am făcut o estimare conservatoare, așa ne cere și Legea Finanțelor Publice. Nu am zis că vom avea mai multe amenzi sau că vor crește impozitele mai mult. Suntem, totuși, îngrijorați, nu știm cum vor evolua veniturile. Dar nu am văzut deocamdată scăderi pe cote defalcate, veniturile de la contribuabilii mari nu au scăzut. Vedem o creștere de venituri mică, chiar. Marile noastre speranțe sunt legate de fondurile europene, rata de absorbție reală a fost foarte mică. Sperăm să urgentăm obținerea banilor. Problema actuală la noi nu este cu gradul de îndatorare pe credite, este cu cash flow-ul, vorbim despre acel bulgăre cu sumele neplătite. Problema e că s-au făcut refinanțări care vor apărea în 2023, ratele care trebuie să le dăm înapoi. 280 de milioane de lei este datorie publică”, a mai subliniat Dominic Fritz.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Poli 21 a spus: (martie 25th, 2021 at 17:28 )

Principii, studii de fezabilitate, proiecte strategice, documentatii, digitalizare, schite, hartii, strategii, idei principiale ( ??),etc. toate acestea ne arata „viziunea noastra” despre cum va deveni Timisoara un tirgusor de provincie.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top