Nu întreba ce face statul pentru sănătatea publică, întreabă ce ai făcut tu pentru respectarea carantinei

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dacă mai trăia astăzi, J.F. Kennedy ar fi dat cu parul în vreo „șoșoacă” cu gândul său foarte iscusit: „Nu întreba ce poate face ţara pentru sănătatea publică, ci întreabă ce poţi face tu pentru respectarea carantinei”. Dar pe Kennedy nu-l mai interesează lucrurile astea, nici cu cât crește indicele de infectare în Timișoara după ridicarea sau prelungirea carantinei, nici cu cât ar scădea PIB-ul României respectând-o, lăsându-ne pe noi să ne întrebăm ce sens mai are această stare restrictivă, dacă tot ne batem joc de ideea de lege și respectarea ei.

Firește, după ce noi dăm dovadă de civism, nu de cinism, după ce respectăm atât cât putem un set de reguli, cum am face-o dacă am fi trăit în Noua Zeelandă, vedem că efectele sacrificiului nostru este inutil, atunci da, putem întreba și ce face statul pentru găsirea de soluții salvatoare și de ce nu le găsește.

Cu mii de scuze pentru cei ce au sacrificat deja aproape totul, cei din sistemul medical de urgență, cei din industria de ospitalitate, pentru cei dintre noi care au respectat ce era de respectat cu tot disconfortul ce decurge din asta, ideea cam generală e că totul ar fi fost degeaba, că viața noastră nu e schimbată cu nimic de două săptămâni, față de același interval al lunii februarie, și că, firește, rezultate nu se văd. Nici n-au cum să se vadă. Străzile au fost pline de autoturisme și de pietoni. Magazinele, la fel, poate puțin mai goale mall-urile, unde nu mai puteau merge „împătimiții” în weekenduri. Pe terase oricum nu prea stăteam din cauza frigului, iar restaurantele la interior erau și-așa închise pentru marele consumator, nu și pentru cel mai mic, dar șmecher.

Unde ai străzi pline de oameni, mașini ce sufocă traficul, tu ca autoritate publică ai dat două amenzi pentru fals în declarații despre scopul deplasării cetățeanului? Păi asta  bătaie de joc. Și nu pentru că omul acela amendabil ar fi mințit că merge la mătușa și, de fapt, mergea la unchiu să bea o bere, ci pentru că doi oameni au scris că sunt angajați la o firmă, iar ei nu erau, după cum a infirmat ITM. Atâta tot. Prin urmare, dacă acei doi ar fi mers în pădurea de la Pişchia să taie fraudulos câțiva copaci sau să violeze două căprioare, dar erau angajați la firma scrisă în declarație, nu era nicio problemă pentru autoritatea de ordine publică.

Înțeleg că nu puteai închide efectiv orașul. Apoi, chestiunea cu filtrele de formă la intrarea și la ieșirea din oraș ar fi afectat mai degrabă pe cei sănătoși dinafară, nu indicele din interiorul unității așa-zis izolate. Pur și simplu nu poți. S-ar aduna cozi kilometrice la ieșiri exact la orele în care autobuzele marilor firme duc muncitorii la muncă în fabricile dinafara perimetrului carantinat. Ai da peste cap economia, iar statul nu poate compensa financiar asta. Comportamentul lax al autorităților din acest punct de vedere poate fi logic, dar lipsa de reacție în interiorul orașului e de neînțeles.

Până și partidul apărător al libertăților de a nu purta mască, e vorba de PSD, a observat prin președintele organizației Timișoara, Mihai Ritivoiu (una dintre figurile rezonabile ale acestui partid) că avem o carantină la alibi, să nu se zică că nu facem ceva. E concurs de idei pentru ieșit din casă. Scriem declarații fără ca cineva să aibă vreun interes pentru ele, toate semnalele fiind în sensul că am făcut ceva fără să ne pregătim pentru acel ceva. Și nici n-avem vreo idee despre cum se face o carantină cu pârghiile oferite de o societate deschisă, în democrație.

Înainte de a ne întreba pe bună dreptate de ce autoritatea nu sancționează nepurtatul măștii în locurile publice, ar trebui să ne întrebăm de ce nu o purtăm, la urma urmelor, și mă refer la cei care o pun sub nas, căci lor le pute. De ce nu o purtăm din respect pentru celălalt? De ce scuipăm pe jos, de ce aruncăm chiștoace, sunt prea multi de „de ce?” din aceeași gamă a „nesupunerilor civile” izvorâte mai degrabă din lipsă de educație, decât din nevoia de dreptate sau libertate.

Asta nu e revoluție. E indecent să auzi vorbindu-se de limitarea unor drepturi, de autocrație, la indivizi care poate n-ar avea nicio reacție într-o dictatură adevărată instalată în logică politică pentru protejarea unei clici privilegiate, nu din considerente sanitare, cum trăim acum în întreaga lume, și în Franța, și în Germania, chiar de trei luni, nu 14 zile, dar și în Rusia sau China.

Nu eşti pregătit să faci ceva, nu poți, e imposibil sau nu te pricepi, atunci e mai bine să nu îți mai propui așa ceva. căci numai te faci de râs tu ca autoritate publică. Aici are dreptate Alin Nica. Dar eu pot să spun asta cu amărăciunea celui ce-și dorește să se facă ceva și nu se face. Nu și el. Liderul CJT ar trebui prin acest abandon să-și recunoască lipsa de soluții ca autoritate, el nu poate constata doar că nu rezolvăm nimic cu o măsură luată, carantina, și pentru aceasta ne ducem și ne culcăm, iar alții să se distreze, că nu-i controlează nimeni.

Despre ce „decizie locală” blocată de Arafat vorbește Alin Nica? Votul de 20-9-9 e un semn că a votat majoritatea pentru „libertate”? Așa interpretează Alin Nica aritmetica, i-ar plăcea o „majoritate” din asta în CJT? Nu poți respinge ceva doar așa de băiat bun, când tu nu ești în stare să propui ceva în loc, pentru că dincolo de intenția de a îmbunătăți situația sanitară a Timișoarei și a Timișului nu poate fi decât o dezbatere de dragul dezbaterii și al câștigului politic.

Dacă eram în China, sudam ușile la scările de bloc, scoteam armata pe străzi și se rezolva de nevoie sau de frică, dar suntem o democrație și o democrație fără respectarea în primul rând din bun simț a unor reguli dă naștere la astfel de experimente haotice și absurde. Cei ce respectă regula se vor simți și mai frustrați că statul cere bun simț, dar nu are deloc sancțiune pentru a îndrepta lucrurile acolo unde primește numai nesimțire. Ați văzut ce forță este Diana Șoșoacă? Ne-a salvat pentru câteva ore!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Aurist a spus: (martie 23rd, 2021 at 09:05 )

Atitudinea lui Nica e absolut normala si e bine ca avem astfel de atitudini. Pentru ca daca nu ar fi venit Nica cu o atitudine contra, dar moderata – respectam regulile, ne vaccinam, carantina nu functioneaza, etc – ar creste (poate chiar spectaculos) simpatia fata de Sosoaca.

Daniel a spus: (martie 23rd, 2021 at 11:05 )

Am inteles restrictiile din primele luni de covid. Sa aplatizam curba, sa nu se aglomereze spitalele. Dar acum deja e exagerat. De ce trebuie sa suferim in continuare pentru incompetenta statului? Platesc taxe si platesc la sanatate, trebuia sa se puna deja totul la punct macar in ceasl al 13-lea. Ei nu au locuri, nu au medici, etc. NU e vina mea ca nu sunt ei buni manageri.
Sa scoata toate restrictiile si evolutia sa isi spuna cuvantul, asa doar prelungesc si suferinta noastra dar si a altor oameni bolnavi de alte boli.

Poli 21 a spus: (martie 23rd, 2021 at 13:20 )

Daniele, statul este de vina pentru ca sunt atiti nesimtiti care nu au nici cel mai mic respect ( daca nu pentru ei) macar fata de semenii cu care intra in contact ?

qq a spus: (martie 23rd, 2021 at 17:06 )

pai ba, poli, SA-I AMENDEZE. de ce trebuie eu sa stau inchis in casa de frica lui garcea care-mi da amenda daca ii vine lui cheful ca vreau sa respir niste aer proaspat afara? de ce? de ce sa fiu eu ala banuit? de ce sa car foaia dupa mine si daca vreau sa merg la lucru? poli, esti unul din cei mai cretini postaci.

Per se a spus: (martie 24th, 2021 at 09:57 )

” Definiția uzuală a analfabetismului funcțional este incapacitatea de a înțelege ideea unei povești. Adică e atunci când citești un articol în ziar și nu înțelegi ce vrea să spună autorul. Astfel, diferența între un analfabet și un analfabet funcțional este că analfabetul nu știe literele. Asemănarea este că niciunul nu înțelege cam nimic din seria de semne dintr-un paragraf, precum acesta, chiar dacă analfabetul funcțional îl poate citi, respectiv poate pronunța sunetele aferente silabelor din text. Conținutul propriu-zis de idei al unui text este inaccesibil ambelor categorii de analfabeți. ”
Bineinteles ca neintelegand nimic, jignesc. Sunt cu toleranta la cota zero.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Top