Persoanele care fac forme grave de covid trec prin momente extreme în saloanele de terapie intensivă.
Aproape 1.500 de oameni sunt şi acum conectați la aparate, în toată țara, din cauza infectării cu noul coronavirus. De acum înainte, pentru prima dată în această criză sanitară, pacienţii în stare gravă vor putea fi încurajați și ținuți de mână de cei dragi. Vor putea fi vizitaţi inclusiv de un preot.
Rudele vor avea acces în saloanele unde sunt trataţi bolanvii de covid în stare gravă. Susţinerea celor dragi este esenţială pentru pacineţi, iar autorităţile vor permite vizitele în condiţii stricte de protecţie: cu echipament corespunzător şi fără să aducă vreun obiect la paturile bolnavilor. Vor face însă ceea ce este mai important: îi vor încuraja să continue lupta.
Psihologii susţin că aceste întâlniri sunt benefice, mai ales pentru bolnavi: le îmbunătățește starea psihică și le dă putere să învingă boala.
Karen Rosner, psiholog: „Întâlnirea fizică este foarte importantă şi pentru pacient, şi pentru aparţinător. E vorba despre siguranţa şi transmiterea reciprocă a sentimentelor de susţinere de încredere, de optimism şi de încurajare”.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: „Credem că e bine ca pacienții care eu nevoie de susținere să o primească atât din partea reprezentanților cultelor, cât și din partea unui aparținător. Asta trebuie să se facă în condiții de siguranță.”
Ordinul ministrului Sănătăţii permite şi preoţilor să ajungă la patul bolnavilor de Covid 19, care se pot spovedi şi împărtăşi. Toate obiectele folosite de preoți trebuie dezinfectate, nu se vor putea aprinde candele sau lumânări, iar vizita poate dura cel mult 15 minute.
Preotul Visarion Alexa: „În toată perioada aceasta am stat constant în telefon cu oameni bolnavi din spitale, care au dorit să vorbească cu preotul. Chiar în ultimele momente ale vieții (…) Fiecare om care ajunge în spital are nevoie de încredințarea că Dumnezeu e cu el. Faptul că putem să intrăm la un om bolnav, putem să-l împărtășim, putem să vorbim cu el, putem să spunem o rugaciune alături de el, e un mare beneficiu psihic. Omul ăla își va schimba starea, va avea altă putere în fața bolii.”
Și protocolul de înmormântare a celor răpuși de COVID s-a modificat. Decedații vor putea fi îmbrăcați cu hainele aduse de rude, însă vor fi înmormântați tot în sicrie sigilate, ca și până acum. Sicriul va putea fi dus la capelă și se vor putea ține priveghiul și slujba de înmormântare în biserică.
Sursa: TVR
Comentarii prin facebook