Consiliul Județean Timiș a încercat să stabilească ce ar însemna pentru județ o adaptare la cerințele actuale legate de consumul de energie electrică. Zeci de mii de corpuri de iluminat schimbate, senzori și telegestiune, 50 de centrale fotovoltaice, panouri solare pentru apă caldă, transport în comun cu vehicule electrice în localitățile cu peste cinci mii de oameni. Toate acestea sunt prevăzute în Strategia de Eficiență Energetică.
Pentru ca asemenea proiecte să devină realitate ar fi nevoie de zeci de milioane de euro. Cât vor fi autoritățile capabile să atragă finanțări? Numai următorii ani o vor putea spune. Documentul elaborat de CJT prevede o serie de obiective și măsuri, cu estimarea costurilor aferente.
În ceea ce privește schimbarea a aproximativ celor 70.000 corpuri de iluminat existente în întreg județul cu corpuri cu tehnologie LED și telegestiune, inclusiv cu senzori de mișcare, lucrarea este estimată la 44 milioane de euro. Realizarea a 50 centrale fotovoltaice de capacitate maximă de 1MW instalate pe raza localităților ce dețin în proprietate sau administrare terenuri fezabile pentru astfel de investiții este estimată la 55 milioane de euro.
De asemenea, instalarea de panouri solare pe clădirile administrațiilor publice și de învățământ, pentru producerea de apă caldă și agent termic se ridică la 800 euro/mp de acoperiș / panou solar instalat.
O altă idee revoluționară este introducerea transportului public în localitățile mai mici ale județului. Costul achiziției de vehicule de transport în comun electrice pentru nouă localități din județ cu peste 5.000 de locuitori, respectiv Buziaș, Ciacova, Deta, Făget, Gătaia, Jimbolia, Recaș, Sânnicolau Mare, Timișoara s-ar ridica la aproximativ 30 de milioane de euro.
De asemenea, alte 15 milioane de euro ar fi necesare pentru crearea de piste pentru bicicliști în localitățile din județ. O sumă considerabilă, 100 de milioane euro, ar fi necesară pentru implementarea unui sistem de management integrat al deșeurilor la nivelul Timișoarei și al localităților cu peste 5.000 de locuitori, care să permită monitorizarea colectării selective și plata pe cantitate a deșeurilor gospodărești.
Comentarii prin facebook