Incidentul de luni, când un migrant a decedat la Timișoara în urma unui conflict între două grupuri de afgani, încinge la maxim spiritele în administrația timișoreană. Pare că toată lumea se ceartă cu toată lumea, în loc să se caute soluții pentru rezolvarea problemei acestor migranți. Ultimii ”supărați” sunt prefectul USR Zoltan Nemeth şi președintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica.
Luni seara, Alin Nica anunța că va cere convocarea unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a se găsi anumite soluții la problema acestor persoane aflate, în cea mai mare parte, ilegal la Timișoara. Prefectul Nemeth intervine și îi spune colegului său de alianță (care deja pare una virtuală), că CJSU nu se ocupă cu așa ceva. De asta se ocupă structurile Ministerului de Interne, iar prefectul ne asigură că discută săptămânal cu șefii structurilor din minister.
”Gestionarea situației migranților din județul Timiș este o prioritate a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, având loc acțiuni aproape zilnice pe marginea acestui subiect. Am întâlniri săptămânale cu structurile MAI, acest fenomen fiind unul dintre principalele subiecte de discuție pentru a identifica împreună soluțiile legale necesare de implementat, în funcție de evoluția fenomenului migrației în județ. Poziționarea geografică a județului Timiș favorizează fenomenul migrației în județul nostru. Numărul mare de migranți care au ajuns în județul Timiș creează, într-adevăr, o provocare pentru autorități. Structurile MAI au un plan de măsuri, parte dintr-un management integrat, iar fiecare dintre structurile MAI au atribuțiile stabilite, fiind implicate în principal în gestionarea acestui subiect Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră și Inspectoratul General pentru Imigrări. Subiectul migranților aflați în locurile publice sau în locații clandestine (case părăsite), nu este de competența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, fiind o chestiune ce ține de ordinea publică. Instituțiile implicate în CJSU pot face, eventual, o informare privind situația actuală a migrației”, spune prefectul Nemeth, care este şi preşedintele CJSU.
El aruncă însă pisica în curtea colegului său de la Palatul Administrativ, spunând că, de fapt, de problema asta ar trebui să se ocupe Autoritatea Teritorială de Ordine Publică – ATOP. Iar Nica ar fi de vină că nu a lucrat la componența ATOP!
”Fiind un subiect ce ține de ordinea publică, o eventuală discuție și consultare formală pe îmbunătățirea măsurilor de ordine publică în municipiul Timișoara și județul Timiș, poate avea loc în ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) al cărui președinte recent ales este președintele Consiliului Județean Timiș. În calitate de prefect, una dintre primele măsuri luate a fost demararea procedurilor pentru constituirea noului ATOP, deoarece, de la alegerile locale din septembrie 2021, nu era actualizată componența ATOP. În acest moment ATOP este constituit și poate funcționa”, a mai transmis Nemeth.
Nica reacționează: ATOP este constituit, dar nu și validat
Făcut cumva vinovat pentru lipsa unor măsuri, Alin Nica, președintele CJT, reacționează și spune că Zoltan Nemeth habar nu are despre ATOP și funcționalitatea acestei structuri. Mai mult, Nica îl acuză pe Nemeth că ar trebui să se ocupe de problema siguranței cetățenilor și nu să stea după tot felul de comisii.
”Referitor la declarația prefectului Zoltan Nemeth care a anunțat că ATOP Timiș (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) este constituit și funcțional, aduc la cunoștința publicului că prefectul se află în eroare: ATOP Timiș este constituit dar nu este validat, lucru care urmează să se întâmple în data de 28 aprilie 2021. Acesta a fost motivul pentru care am solicitat o ședință extraordinară a CJSU (Comitetului Județean pentru Situații de Urgență) pe tema migranților din Timișoara și din județ. Este ciudat faptul că prefectul nu cunoaște datele de mai sus deoarece ATOP Timiș s-a constituit chiar prin ordinul dânsului. Însă puține lucruri mă mai miră după ce primarul Timișoarei a anunțat astăzi în conferință de presă că așteaptă de la CJ Timiș un spațiu pentru cazarea migranților în condițiile în care spațiul era deja dat de o săptămână, protocolul fiind blocat la Primărie. În ceea ce privește ordinea publică, aceasta este cea de-a doua atribuție esențială a prefectului, imediat după verificarea
legalității actelor administrative. În consecință, pe tema ordinii publice și a migranților, în locul prefectului, eu n-aș aștepta după ATOP Timiș care are rol consultativ, ci aș intra în atribuții, prefectul fiind și angajat MAI, pe lângă reprezentantul Guvernului în teritoriu. ATOP nu este structură de decizie și nu are rol executiv. Prefectul este coordonatorul Comitetului Județean pentru Managementul Integrat al Frontierelor, organism constituit prin ordin de prefect și cu atribuții în zona migranților”, spune Alin Nica.
El mai anunță că în cadrul CJSU s-a discutat, de fapt, de problema migranților șă că s-a ajuns la concluzia că ar fi nevoie de o schibare legislativă. Deci, se va lua legătura cu parlamentarii pentru a rezolva problema.
”Vestea bună este că astăzi în cadrul ședinței CJSU Timiş am clarificat că e nevoie de modificări legislative care să faciliteze și să susțină măsurile de gestionare eficientă a migranților, astfel că, în cel mai scurt timp voi lua legătura cu parlamentari de Timiș pentru a le cere să inițieze toate schimbările necesare”, a încheiat Nica.
Comentarii prin facebook