Sute de elevi înscriși, zeci de premianți, la cea de-a opta ediție a acțiunii „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!”

Sute de elevi s-au înscris, și în acest an, la cea de-a VIII-a ediție a manifestării „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!”, adresată elevilor de liceu, care vizează informarea și familiarizarea lor cu mediul universitar, în scopul asigurării unei mai bune tranziții a absolvenților spre învățământul superior și orientarea lor către o carieră de succes.

Elevii înscriși, din toate județele țării, au avut ocazia să analizeze oferta Universității Politehnica Timișoara, condițiile oferite, detaliile privind admiterea 2021, dar și să-și verifice cunoștințele, online, în domeniile de interes, prin participarea la cele opt concursuri naționale organizate de facultăți, ocupanții locurilor I, II și III putându-se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, la domeniile din cadrul Universității Politehnica Timișoara în care se înscriu premiile obținute.

La Facultatea de Arhitectură și Urbanism a fost organizată cea de-a III-a ediție a concursului „Hans Fackelmann”. Rezultatele se vor afișa în data de 10 mai 2021, deoarece etapa finală a constat în doua probe: probă practică și interviu, iar proba practică va fi evaluată în perioada următoare. Vor fi declarați câștigători toți cei care se încadrează, prin punctajul obținut, pe locurile I, II și III, după cum urmează: locul I – 91-100 de puncte; locul II – 81-90 de puncte; locul III – 71-80 de puncte. Elementul de noutate pentru ediția 2020-2021 a concursului este că a fost organizat pe 2 categorii: una pentru specializarea Arhitectură, alta pentru Mobilier și amenajări de interior.

Facultatea de Automatică și Calculatoare a organizat tradiționalul concurs IT Engineering Contest (iTEC), în două runde, în etapa finală fiind calificați 30 de elevi. Au fost înscriși participanți din 23 de județe, majoritatea având deja rezultate importante și la alte concursuri de informatică. Au fost oferite un premiu I, trei premii II, două premii III și șapte mențiuni. Cei clasați pe locurile I, II și III pot fi admiși la facultate direct, ca olimpici, iar celor care au obținut mențiuni li se recunoaște nota 10 la proba de matematică.

Etapa finală a concursului național de idei și proiecte în domeniul protecției mediului „Educația Ecologică Salvează Mediul – EcoSmarTim”, ediţia a V-a, organizat de Facultatea de Chimie Industrială și Protecția Mediului, a reunit 61 de proiecte coordonate de 47 profesori și elaborate de 102 elevi, care provin din 41 unități de învățământ liceal din 16 județe ale țării (inclusiv municipiul București), fiind necesară organizarea a 3 secțiuni, dintre care una pentru elevii de clasa a IX-a, cu 25 de proiecte, a doua pentru elevii de clasa a X-a, tot cu 25 de proiecte și a treia pentru clasele a XI-a și a XII-a, cu 11 proiecte. Conform regulamentului, fiecare proiect a fost elaborat de către o echipă formată dintr-un profesor coordonator și maxim 2 elevi. Proiectele înscrise au fost prezentate de către elevii componenți ai echipei de concurs. S-au acordat următoarele premii: Secțiunea 1 (clasa a IX-a) – 2 premii I, 2 premii II, 3 premii III și 10 mențiuni; Secțiunea 2 (clasa a X-a) – 2 premii I, 2 premii II, 2 premii III și 6 mențiuni; Secțiunea 3 (clasele a XI-a și a XII-a) – 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III și 3 mențiuni. Fiecare secțiune a avut o comisie de jurizare proprie, formată din cadre didactice din Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, doctoranzi și studenți reprezentanți ai Ligii Studenților Chimiști din Timișoara.

Facultatea de Construcții a organizat cea de-a VI-a ediție a concursului „Construcţiile – Tradiţie și Viitor”, desfășurat online, prin intermediul căruia elevii au avut ocazia să înțeleagă ce înseamnă universul construcțiilor și să trăiască, pentru o zi, experiența de student al facultății. Elevii înscriși au participat la un curs online cu caracter general despre construcții, care a acoperit cele trei domenii de studiu din cadrul facultății: inginerie civilă, ingineria instalațiilor și inginerie geodezică. Elevii au avut de rezolvat un test online, de tip grilă, pentru verificarea cunoștințelor dobândite în urma cursului și de realizat un eseu cu tema „Construcțiile: Tradiție și Viitor”, prin care să-și prezinte viziunea proprie asupra acestei teme (utilizând și informațiile dobândite la curs), precum și posibila motivație de a deveni, în perspectivă, ingineri in domeniul construcțiilor, la final fiind acordate cinci premii.

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a organizat prima ediție a concursului „Electronica între hardware și software”, adresat elevilor de liceu din clasele a XI-a și a XII-a, pasionați de electronică, telecomunicații, robotică, automatizări, indiferent de specificul liceului sau specializarea pe care o urmează. Concursul a presupus evaluarea proiectelor realizate de elevi în care au fost dezvoltate subiecte din următoarele arii tematice: aplicații cu microcontrolere, Raspberry Pi sau echivalente, aplicații ce includ senzori, monitorizare, automatizare, aplicații cu circuite electronice și robotică. La final au fost acordate șapte premii: două premii I, două premii II, un premiu III și două mențiuni.

Concursul profesional de idei „Intelligent Electricity Generation IEG-2021”, ediţia a X-a, a fost organizat de Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică cu scopul de a atrage absolvenţi de liceu cu preocupări în domeniu, creativi, cu abilităţi practice şi cunoştinţe solide, pentru a creşte calitatea procesului didactic din cadrul facultăţii şi, în consecinţă, a absolvenţilor facultăţii. Participanţii au fost elevi de liceu din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, în echipe din aceeaşi clasă sau mixte, de 1 – 5 membri, coordonaţi de profesorii de fizică sau de specialitate, care desfăşoară activităţi didactice.

Liga Studenților din Facultatea de Mecanică, cu suportul cadrelor didactice de la Facultatea de Mecanică, a organizat concursul MecArt 2021, aflat la cea de-a XI-a ediție. În cadrul concursului au fost 5 secțiuni: Design și grafică 3D; Mecanică; Fotografie; Desen și pictură; Coding. Competiția s-a desfășurat într-o singură rundă pentru fiecare secțiune. La finalul concursului au fost oferite 20 de premii, câștigătorii acestora putând fi admiși ca viitori studenți UPT, cu media 10.

De un real succes s-a bucurat și cea de-a V-a ediție a Olimpiadelor Comunicării, organizate de Facultatea de Științe ale Comunicării, la care s-au înscris 160 de elevi. Participanții s-au putut înscrie la cel mult două dintre cele patru probe ale concursului: Limba română, compoziție – redactarea unui eseu între 300 și 500 de cuvinte; Limba engleză (eseu și traducere) – redactarea unui eseu în limba engleză (între 300 și 500 de cuvinte) și traducerea unui text din limba engleză în limba română; Limba franceză (eseu și traducere) – redactarea unui eseu în limba franceză (între 300 și 500 de cuvinte) și traducerea unui text din limba franceză în limba română; Limba germană (eseu și traducere) – redactarea unui eseu în limba germană (între 300 și 500 de cuvinte) și traducerea unui text din limba germană în limba română. La finalul competiției au fost acordate 12 premii și 12 mențiuni, câte 3 premii și 3 mențiuni la fiecare probă.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Test important înainte de play-out, contra unei echipe ce vrea în Liga 1

CSC Dumbrăviţa încheie sezonul regular din Liga a II-a cu un meci pe teren propriu, în compania unei formații deja calificate matematic în play-off, FK Csikszereda. Partida va avea loc sâmbătă, la ora 14.00 – la fel ca întreaga etapă a 19-a – pe stadionul „Ștefan Dobay”. Meciul nu va fi televizat, dar va putea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Test important înainte de play-out, contra unei echipe ce vrea în Liga 1
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Doi profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara, Irina Sferdian si Lucian Bojin, au fost parte din echipa de experți în procesul arbitral în care Statul Român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană. Astfel, UVT și-a adus contribuția la unul dintre cele mai importante procese internaționale ale României....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara, reprezentată în echipa care a adus României succesul în procesul cu Roșia Montană
Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată
Visul iubitorilor de rugby din Timișoara de a beneficia de condiții de calitate la meciurile echipei orașului vor deveni realitate, Consiliul Local Timișoara aprobând vineri proiectul „Refunctionalizare teren de sport, reabilitare și extindere clădiri existente, inclusiv utilități” pentru baza sportivă situată în Ronaț, cea unde se află și stadionul unde joacă echipa de rugby a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de milioane de lei pentru stadionul de rugby din Timișoara. Va avea tribune acoperite și nocturnă
O firmă din Timişoara având licenţa valabilă până în 2029 și 163 de autorizații de exploatare a sloturilor şi-a anunţat falimentul, motivul fiind suprataxarea impusă de guvernanţi. Firma a lăsat datorii la stat în valoare de peste 1,8 milioane de lei, arată site-ul specializat playresponsibly. Firma Automatic Leisure SRL, cu licență valabilă până în 30.09.2029...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmă de păcănele din Timişoara a intrat în faliment lăsând datorii la stat de 1,8 milioane de lei
Primăria Timișoara a anunțat că va finaliza, în perioada următoare, amenajarea unui nou parc în Zona Lunei. Ultimul parc nou din Timișoara a fost Parcul Uzinei, inaugurat în 2009. Proiectul este realizat cu finanțare de la bugetul local, prin mecanismul de bugetare participativă, depus în campania din 2023.  Cetățeniidin Zona Lunei s-au mobilizat  și au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se face un nou parc în Timișoara, în Zona Lunei/FOTO
Proiectul de hotărâre care aproba semnarea unui acord de colaborare cu IFC, o divizie a Băncii Mondiale, pentru plata realizării unui studiu de fezabilitate necesar construirii unui nou spital municipal a ridicat la maxim spiritele în ultima ședință de plen a Consiliului Local Timișoara. După discuţii aprinse, primarul Dominic Fritz a reușit, până la urmă,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După discuţii aprinse, Consiliul Local Timișoara a aprobat alocarea a 250.000 de lei pentru studiul de fezabilitate al unui nou spital municipal
Consiliul Județean Timiș caută din nou un furnizor pentru microbuze electrice destinate transportului elevilor din învățământul preuniversitar. Ofertele sunt așteptate pentru trei asemenea mijloace de transport, în configurație 8 + 1 locuri. Dacă prima dată nu a fost cu succes, poate merge din a doua. CJ Timiș reia licitația, după ce precedenta a fost anulată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația județeană caută din nou furnizor pentru trei microbuze electrice destinate transportului școlar, plătite din PNRR
A devenit deja o tradiție ca, la început de primăvară, după ce emoțiile sesiunii au trecut, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara să-și premieze cei mai activi utilizatori, în cadrul unui eveniment care celebrează și aniversarea instituției. În deschiderea evenimentului, directoarea Bibliotecii UPT, dr.ing. Agneta Lovasz, a felicitat câștigătorii actualei ediții în primul rând pentru faptul că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă ediţie a Premiilor Bibliotecii UPT, încheiate cu succes şi zâmbete/FOTO
Top