Vă place Fritz? În şase luni, pentru unii „Neamţu’ de la primărie”, pentru alţii “DoNimic”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Peste câteva zile, mai exact pe 30 aprilie, se împlinesc exact şase luni de la învestirea lui Dominic Fritz în funcţia de primar al Timişoarei. O jumătate de an înseamnă totuşi o bornă la care se poate face un prim bilanţ. E drept un bilanţ oarecum pervertit având în vedere perioada de pandemie pe care o parcurgem.

Unii s-au grăbit deja să-i facă acest bilanţ şi le-a ieşit cu zero sau chiar minus. Mă refer în special la fostul primar Nicolae Robu, care a văzut doar negru în faţa ochilor în aceste şase luni. Dar să-l acuzi pe Fritz, de exemplu, că pune în pericol proiectul TM 2023, când ai lăsat acolo o desăvârşită debandadă, trebuie să ai tupeul celui care împinge o bătrână pe scări şi apoi o întreabă unde se grăbeşte.

Sigur, nu poţi să faci un bilanţ de activitate, fie doar şi pentru şase luni, în câteva rânduri, dar hai să vedem ce e real, dar şi ce sunt inepţii, din tot ce i se reproşează actualului primar. Normal, dintr-o perspectivă mai mult sau mai puţin obiectivă. Se ştie, Fritz a fost ales cu un entuziam rar în Timişoara, obţinând peste 53% într-o competiţie cu un primar având două mandate în spate, başca preşedintele judeţean al partidului aflat la guvernare la acea vreme. A creat astfel un orizont de aşteptare foarte mare, ridicând foarte sus ştacheta pretenţiilor.

De la început a produs unele deziluzii, fiindcă nu era foarte prezent. Cu ajutorul unui fel de propagandă i s-a şi pus imediat eticheta de primarul care nu face nimic. Ba i-a apărut şi o poreclă: „DoNimic”. Şi numărul contestarilor săi nu e chiar de neglijat. Percepţia că nu ar face nimic a apărut şi fiindcă venea după un primar cu un stil flamboaiant şi mai cabotin de felul lui, care vindea imaginea unui „fanatic al muncii”, ubicuu pe şantierele oraşului şi care seara mai avea timp şi să dea Z.E.C.E. goluri. Că faptele nu ajungeau nici până la genunchiul broaştei comparativ cu vorbele nu mai conta, mulţi timişoreni fiind chiar convinşi că Robu face lucruri. Un exemplu poate minor, dar care reliefează deosebirea. Vă amintiţi ce show a făcut Robu din tăierea unor cabluri în centrul oraşului, urcându-se chiar pe o scară? Fritz a prezentat câţiva kilometri de cablu tăiat, doar după ce s-a făcut operaţiunea. Sigur, putea şi Fritz să facă spectacol, să umble pe străzi, să promită vrute şi nevrute, dar nu a făcut-o.

I s-a reproşat lui Fritz că a oprit multe şantiere şi nu continuă proiecte. Aici unele reproşuri sunt pertinente. Nu trebuia oprit totul dintr-o dată. Dau ca exemplu şantierul de pe fosta Lidia, care a trenat foarte mult timp şi încurcă extrem de multă lume. Pe de altă parte, nici primarul nu a spus cu subiect şi predicat că multe proiecte moştenite sunt un fel de fuşerai, marca Culiţă Chiş, unele cu conotaţii strict electorale. Venit dintr-o altă cultură, mult mai cumpătată, el a ales să măsoare de trei ori pentru a tăia o dată. Evident, putea şi Fritz, în bunul stil românesc, să dea drumul la şantiere fără număr, fără să aibă finanţare, aşa cum făcea Robu şi… Dumnezeu cu mila, vedem ce-o să iasă. În urma lui Robu au „ieşit” datorii de zeci de milioane de euro, pe care actuala administraţie trebuie să le stingă.

I s-a mai imputat lui Fritz că nu semnează nimic. Şi aici lucrurile sunt reale în bună măsură, suspiciunea primarului faţă de unii angajaţii, motivată sau nu, conducând într-o perioadă la un fel de blocaj în activitatea instituţiei. Între timp şi aici lucrurile s-au mai aşezat. Apropos de semnătură, Robu, care a coborât la zone extrem de periferice adresabilitatea mesajelor sale, spunea că Fritz nu semnează fiindcă l-ar lua DNA. Deci, în concepţia lui, dacă primarul ocupă ilegal funcţia nu păţeşte nimic, decât atunci când semnează un act. Amestecând astfel de afirmaţii cu sugestii privind faptul că Fritz ar fi spion german, îl fac pe Robu un fel de Şoşoacă în pantaloni.

Mai există în primărie o oarecare lentoare în a fi adoptată noua organigramă. Aici vin foarte multe reproşuri la adresa lui Fritz chiar din partea partizanilor săi. Respectiv că nu face curăţenie în primărie, că nu reduce numărul angajaţilor, care oricum se calcă în picioare, mulţi dintre ei în afară de-a muta aer dintr-o parte în alta nefăcând nimic. Aici nu prea s-a văzut vreo restructurare. În privinţa societăţilor din subordinea municipalităţii, a decuplat lumea interlopă de la SC Pieţe, implicit şi din primărie, acolo unde se înşurubase în perioada lui Robu, l-a îndepărtat pe veşnicul şef al Poliţiei Locale, Dorel Cojan, dar a avut o mână extrem de proastă la numirea primului manager la Colterm. Restructurări mai puţine.

În schimb, o bilă albă, chiar dacă mulţi o văd neagră, este faptul că a susţinut carantinarea Timişoarei, iar rezultatele pozitive se văd acum. Putea să îmbrace şi el haina populismului şi demagogiei, dar în mod cert acum Timişoara nu avea rata sub 3%, care a permis o serie de măsuri de relaxare. A preferat însă haina mai grea a responsabilităţii, iar în final a avut dreptate. Bilă neagră: oraşul nu arată mai curat decât în timpul predecesorului său. E drept, nici mai murdar. Şi sunt multe alte lucruri de spus, Grădină Zoolologică, chioşcuri, animale etc, dar ar fi prea mult pentru un articol care nici pe departe nu are pretenţia de-a fi exhaustiv. În fine, când faci câte un bilanţ, cât ar fi acesta de redus, trebuie să ai şi un termen comparaţie. Iar după opt ani de circ şi fanfaronade, de pe Loga nr.1 răsuflă mai multă responsabilitate şi seriozitate.

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Gugu Traian a spus: (aprilie 27th, 2021 at 08:24 )

Deci multe( care ) ,sau doar nimic?!?Aaaaa,am inteles a fost de acord cu carantinarea !!!

yon a spus: (aprilie 27th, 2021 at 09:58 )

Multe lucruri nu sunt vizibile la o prima privire. Pentru ca Fritz trebuie sa puna pe picioare o intreaga organizatie. Majoritatea asteapta asfalt si chestii wow, dar nu e asa simplu.

Supapa a spus: (aprilie 27th, 2021 at 12:26 )

Tot e slab. Trece anul si nu se intampla absolut nimic in oras. Robu era fanfaron dar mai si facea cate ceva …iar orasul acum e mizerabil nu doar murdar

ciocoamara a spus: (aprilie 27th, 2021 at 14:07 )

@supapa primii 5-6 ani de mandat Robu nu a facut ABSOLUT NIMIC…singura lui preocupare a fost ACS Poli. DoNimic este un securist neamt care urmeaza sa primeasca miliarde de Euro fonduri europene…in asta consta „priceperea” lui. Acum isi formeaza gasca de hoti care sa se ospateze din foncuri, gasca care pe viitor sa-i garanteze sustinerea si implementarea viziunilor extremiste…pt individ TM fiind doar o rampa de lansare spre o functie importanta la Bucuresti.
Doar niste cretini din nascare cred povestea ca acest extremist venit de la 15km distanta de Basel, dintr-un nucleu de bunastare, civilizatie si liniste…s-a indragostt de orasul asta de kkt si semi-retardatii care il populeaza.

Poli 21 a spus: (aprilie 27th, 2021 at 14:50 )

Ino si debanat nu se dezmint : „ode conducatorului iubit”, doar ca acesta este o bataie de joc pentru tot ce inseamna Timisoara. Astept sa vad cine va fi urmatorul beneficiar al pupaturilor dorsale ( poate grindeanu, poate altul).

Reos a spus: (aprilie 27th, 2021 at 16:32 )

Sunt mulți care nu vor să audă de debandada lăsată în urmă de domnul profesor de facturi neplătite de proiecte din pix etc.Toate la timpul lor după Ionuți și Șoșoci vor veni alții cu fel și fel de debitări care cunosc absolut toate soluțiile deci avem șanse să le rezolvăm pe toate.

yeu a spus: (aprilie 27th, 2021 at 17:48 )

Deocamdata e Do Nimic, intr-adevar…dar inca mai avem o speranta…slaba, e drept!

Adrian Dontu a spus: (aprilie 27th, 2021 at 21:48 )

Curat ghinion pentru dl. Primar al Timișoarei a avut de înfruntat o criza sanitara și de plătit datoriile fostului primar .

Jack a spus: (aprilie 28th, 2021 at 06:46 )

Sunt 7 luni de la alegerile locale si Fritz nu a livrat nimic.
Pasajul Solventul nu, poduri noi nu, restructurare in primarie nu. Doar scuze si vaiete ca nu are bani.
Fritz e un incapabil, un mincinos si un fricos.

erg a spus: (aprilie 28th, 2021 at 11:48 )

Fritz e slab! O mare dezamagire. Si aia care urlau sub geamul lui noaptea tot asta simteau

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei

Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fundația Art Encounters vernisează pe 28 martie expoziția „Lecții de grădinărit. 10 precepte pentru o grădină organică” a artiștilor Alexandra Boaru, Adrian Câtu, Lorena Cocioni, Pavel Grosu, Gwen (Emma Bădulescu), Catinca Malaimare, Lucian Popăilă, Victoria Sadovnic, Ioana Stanca și Ovidiu Toader. Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește cei zece artiști care fac parte dintr-o nouă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece tineri artiști expun la Fundație Art Encounters, la Timișoara
Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni. Ea a avut la dispoziție un loc mai mult decât … interesant, pentru a-l transforma în gazdă pentru picture: stația de autobuz din localitate. Cea de-a doua rezidență artistic organizată de Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O artistă română a pictat pe stația de autobuz din Foeni. Proiectul, parte al revitalizării Conacului Mocioni/Foto
Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Top