La mai bine de un an de la debutul pandemiei de coronavirus, întregul mapamond se află în faţa unei noi imense provocări: vaccinarea. Sigur, nici România nu putea lipsi din acest concert mondial fără precedent, iar toate datele arată că nu ne-am abonat la ultimele locuri, aşa cum o tot facem în alte domenii. Dar întotdeauna există loc şi de mai bine. Vaccinarea nu mai înseamnă doar o chestiune de sănătate publică, ci şi de securitate naţională. Tocmai de aceea toţi cei care au o anumită influenţă trebuie să fie alături de autorităţi în această campanie. Iar un rol activ în acest demers ar trebui să-l aibă şi Biserica Ortodoxă Română, creditată în sondaje ca având o doză mare de încredere în rândul românilor.
De altfel, la începutul lunii aprilie şi premierul Florin Cîţu a făcut o solicitare oficială BOR pentru a se implica în campanie, după ce a mai făcuit astfel de apeluri verbale. Înainte şi preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu Patriarhul Daniel despre o rol mai activ al Bisericii în campanie. Răspunsul BOR la aceste apeluri a fost destul de ambiguu. S-a vaccinat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, nu însă şi Daniel. Abia de Paşti, Patriarhul a dat un fel de mesaj pro-vaccinare, dar nu foarte explicit, vorbind despre o redeschidere a pelerinajelor la Ierusalim pentru cei care se vaccinează. Trebuie însă spus pentru cei care nu ştiu că BOR câştigă bani frumoşi din organizarea acestor pelerinaje pentru care deţine un fel de exclusivitate. Ori în Israel nu mai e loc pentru covidioţi.
În schimb, cea mai cunoscută voce a BOR în această perioadă a rămas Teodosie Snagoveanu, zis şi “Şpagoveanu”. “Erou” al coronascepticilor, antivacciniştilor, dar şi al propagandei Rusiei, Teodosie a mai dat, zilele trecute, o mostră din gândirea sa obscurantistă de Ev Mediu. Astfel, el a afirmat că nu se vaccinează, fiindcă împărtăşania imunizează mult mai bine. Pe această gândire primitivă, se poate spune că nu mai e nevoie nici de spitale, nici de medici, ci doar de locuri în care oamenii să se împărtăşească. Dacă se poate cât mai mulţi cu aceeaşi linguriţă, după cum tot susţine acelaşi zgomotos anti-occidental, care însă tare mult s-a dedulcit la bani europeni. Şi “reţeta” lui nu e doar împotriva covid-ului, ci a tuturor bolilor.
Culmea este că, de la începutul pandemiei, mai mulţi mari prelaţi BOR, începând cu Arhiepiscopul Pimen, au murit din cauza coronavirusului. Să fi uitat Pimen, cunoscut şi pentru declaraţiile sale coronasceptice, să se “trateze” cu împărtăşanie? Posibil.
Sigur, la polul opus există în BOR şi figuri luminoase, precum Mitropolitul Olteniei, Irineu, sau Arhiepiscopul Argeşului, Calinic, care au dat mesaje clare pro-vaccinare. Între cele două extreme îl regăsim pe Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului. Cu toate că se află într-o zonă a României considerată mult mai receptivă, mai descchisă, Ioan Selejan a ales să tacă senorial. Nici nu urlă, precum Teodosie, că nu se vaccinează, dar nici nu vorbeşte nimic de vaccin. E drept şi trebuie remarcat acest lucru, în perioada pandemiei Mitropolia Banatului a făcut mai multe donaţii, inclusiv aparatură medicală, pentru bolnavii de covid. În schimb, în privinţa vaccinării, am găsit la Mitropolitul Banatului doar două declaraţii.
“În mod cert nu vom duce o campanie antivaccin, ci vom lăsa la latitudinea fiecărei persoane să aprecieze calitatea vaccinului, fiindcă vor fi mai multe feluri, unele cu eficiență de 70%, altele cu 90%. Fiecare va alege, în măsura în care va cunoaște factorii de calitate ai vaccinului. Îi vom îndemna, așa cum merg la duhovnic, să meargă la medici, să se consulte cu cei mai buni specialiști înainte de a lua o decizie”, a spus Selejan în decembrie 2020. Cam acelaşi lucru l-a transmis şi în ianuarie 2021: “Să meargă să se consulte cu un medic specialist, un medic de familie care cunosc foarte bine ce înseamnă un vaccin și cred că lumea, după ce va fi bine informată, după ce va vedea primele valuri de injectări care se vor face în țară și că vor avea rezultate, numărul celor care vor solicita să fie vaccinați va crește. La început o să pornească destul de greu pentru că vin tot felul de informații și dintr-o parte și din alta, lumea este puțin derutată, dar nădăjduim că până la urmă știința și credința vor birui ca să putem învinge această pandemie care face atâtea necazuri în țara noastră”.
Sigur, aceste afirmaţii pot fi considerate de mult bun simţ. Totuşi, e prea puţin pentru un cap al Biserici, care altfel e implicat în tot felul de proiecte sociale şi economice ale judeţului. Pe de altă parte, aceste declaraţii sunt un mare pas înainte faţă de o declaraţie dată la Antena 3, la Mihai Gâdea, chiar la începutul pandemiei: ”Frate Mihai, poți să pui pe ecran un breaking news! Noi, românii, avem deja medicamentul contra acestui virus: se numește responsabilitate și credință în Dumnezeu”. Aici aducea mai mult a Teodosie.
Comentarii prin facebook