Dominic Fritz nu trebuie să facă sute de poduri ca să fie un primar mai bun ca Nicolae Robu

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dacă trăiam și noi acum în frumoasa comună Bocsig, lângă Gurba, Șepreuș, Șicula, la est de Ineu, și amestecam cu hărnicie piparca, s-o ducă nanele la piață sub formă de boia, atunci sigur că aveam timp seara să gândim care primar a făcut mai multe proiecte, câte tone de beton a turnat el și în ce scop. Acolo, la Bocsig, poate contează să faci o piață frumoasă, să aduci canalizarea, să bagi gazul în localitate sau măcar o stație de butelii, dar în marile comunități astea le cam avem, vrem altceva ce-ar da valoare unui primar.

Credeți că vom ajunge să votăm în 2024 primarul numărând petuniile puse de Dominic Fritz pentru a le compara cu statisticile lui Nicolae Robu în domeniul horticulturii și amenajării stradale? Sau câți kilometri de asfalt a turnat „fanaticul muncii”, cu jumătate mai mult decât „trubadurul neamț”, omul fără cetățenie, fără loc de muncă și casă în România? Va conta? Firește că nu. Sunt multe care adunate laolaltă ar putea explica de ce ar fi reales Dominic Fritz la următorul scrutin.

Fie că legea va da primarul dintr-un prim tur, fie că Nicolae Robu nu va fi la fel de convingător ca în primele dăți, fie că liberalii nu-l vor mai susține pe „fiul Bocsigului” și vor scoate un alt candidat care să strice planurile lui Nicolae Robu ca alternativă la Dominic Fritz, sunt multe necunoscute dacă vorbim astăzi de ce va fi să fie în 2024. Nimeni nu va mai socoti atunci câte poduri a refăcut Robu și câte a ctitorit Fritz. Și Gheorghe Ciuhandu a făcut câte ceva pentru orașul ăsta, dar asta nu i-a ajutat cu nimic atunci când lumea era hotărâtă să aducă rectorul pletos în administrația locală.

Fiecare va face câte ceva. Ar fi dramatic să dăm chiar noi, timișorenii, de un primar care nu poate zice c-a făcut ceva, să dea din umeri și să numere petuniile ăluia de dinainte. Nu, fiecare va face măcar un pod, va face măcar cinci km de piste de biciclete și chiar n-ar mai conta ca unul să se laude că a făcut 17 săli de sport, iar celălalt doar 15. Mâna unui primar se vede nu numai din betoane, borduri și proiecte. Sunt bune și alea, vor rămâne în viață și-n arhive, dar edilii pentru asta sunt plătiți, la urma urmelor, atunci să le facă.

Altceva aștept eu de la un primar, iar asta nu se vede in șase luni și poate nici în 2022, când Dominic Fritz spune că vom vedea ceva și după el, ca la München. Am așteptat și de la Nicolae Robu, așteptăm și de la Dominic Fritz. În primul rând, ar trebui să se schimbe mentalitatea asta de organizare la alibi, de-o bolnavă superficialitate, și a disciplinei facultative în Timișoara, după modelul întregii Românii. Vreau ca gunoiul să fie colectat selectiv, iar dacă ameninți asociația de locatari că primește amendă în caz că nu o face, atunci asta mă aștept să se întâmple. Nu să pornesc eu, contribuabil, anchete, să mă cert cu vecinii, când treaba asta, a sancțiunii, nu este sarcina mea de cetățean.

Vreau să fie cineva pe stradă să mă tragă de mână cu procesul verbal de amendă dacă arunc la întâmplare un ambalaj. Vreau să mă amendeze cineva în transportul în comun dacă sunt atât de nesimțit să distrug vreun scaun sau pur și simplu dacă nu am plătită călătoria. Vreau să nu mai trebuiască să verific eu ca locatar al Timișoarei dacă pe terenul din colțul străzii construiește cineva cu autorizația acordată de primărie, fără ca antreprenorul să prevadă locuri de parcare conform normelor, înălțimea clădirii să fie conformă cu planurile urbanistice și așa mai departe.

Vreau ca regula să fie regulă și să aibă prevăzută o sancțiune, iar legiuitorul trebuie să arate cine aplică sancțiunea, nu povești, cadouri electorale și autorități înțelegătoare cu toată pușlamaua. Când stabilești că într-o terasă de 200 metri pătrați poți pune zece mese, atunci trebuie să ai acei polițiști care să știe să numere până la zece. Altfel, totul este o bătaie de joc și un prost exemplu pentru cei care vor să trăiască, vorba cântecului, „într-o țară ca afară”. Vreau să nu mai fie tentată o consilieră locală să facă „flagrante” pentru a arăta problemele urbei, vreau ca acestea să fie descoperite și sancționate direct de poliție. N-ar fi mai normal așa?

Vreau să nu mă mai bucur ca naivul când primăria îmi pune semne cu parcatul interzis pe stradă, dar nimic să nu se schimbe în realitate, că niciun polițist nu va rupe vreme de doi-trei ani vreo amendă în sute și sute de ocazii. Vreau ca turistul venit în Timișoara să aibă loc unde parca cu autocarul, iar pentru ca pe locurile rezervate lângă Catedrală să rămână libere, am pretenția ca de acest lucru să se ocupe primăria și poliția locală, nu ghidul la ceartă cu toate neamurile proaste așezate în acest oraș.

Toate acestea nu sunt spectaculoase, nu se văd pe foaia aia de hârtie cu realizările, ca podurile, becurile, semafoarele, trotuarele, stâlpii de iluminat, bazine, dar ne rămân în sânge și ne vor face viața mai ușoară, mai civilizată pe viitor. Dacă Dominic Fritz nu va porni de acolo reconstrucția, de la mentalitate, de la regulă versus sancțiune, nici nu mai contează tonele de ciment în care s-ar compara cu foștii primari. Mai bine îmi iau casă la Bocsig și număr podurile cu Nicolae Robu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

CH a spus: (mai 5th, 2021 at 07:51 )

Așa este.
Și mai vrem ca lucrările care se fac și se vor face să fie bine planificate și realizate, iar dacă nu e așa lucrările să nu fie recepționate. Altfel vom continua să ne lăudăm că am făcut dar nimic nu e terminat așa cum trebuie sau, la fiecare pas sunt dificultăți din cauza proastei planificări.

Gugu Traian a spus: (mai 5th, 2021 at 07:52 )

Deocamdata ar ajunge sa se preocupe macar de udatul florilor! Apoi sa se intereseze macar de….curatenie. Apoi,in timp poate mai gaseste ceva de facut in Tms,sau macar sa termine cele deja incepute,macar unele! Normal ca NU el personal,dar sa comande,sa ordone,sa verifice,sa…..faca ceva concret !

desteptarea! a spus: (mai 5th, 2021 at 08:18 )

Si eu ma astept ca cei care au promis reforme adevarate, atat la nivel local cat si la nivel national sa le infaptuiasca! ma astept ca partidul primarului sa infaptuiasca „toti pe contributivitate!” asa cum a aparut cu pancarde in parlament; ma astept ca reforma aparatului bugetar sa fie realizata atat la nivel local, al primariei cat si la nivel national, in scopul reducerii anvelopei salariale a bugetarilor(aproape 100% din ce produce romania se duce pt bugetari si pensionari) cat si la nivel local in primarii si in toate ministerele conduse de colegii primarului din ‘partidul reformist’! acea curatenie mult asteptata atat la nivel national cat si la nivelul primariei timisoara sa nu se mai lase asteptata! ma astept ca primarul si partidul sau ‘reformist’ sa schimbe lucrurile si romania sa nu mai bat recordul ca fiind tara in care bugetarii castiga cu 70% mai mult decat productivii/privatii! ma astept si nu concep sa nu schimbe partidul ‘reformist’ acest lucru! si ma astept ca acest lucruu sa se schimbe URGENT! nu astia care am votat partidul reformist al primarului deocamdata(desi timpul trece si nu vedem nici macara intentii in a face cu adevarat reforme)nu putem sa fim mituiti la alegeri cu faina si ulei! fara reforma adevarata a aparatului bugetar si ‘toti pe contributivitate’ nu-i mai votam! sa fie clar!

Reos a spus: (mai 5th, 2021 at 10:23 )

Avem multe lipsuri și multe sunt deja cronice ,să planificăm să îngrijim ceva după ce ne-am chinuit să-l facem pe jumătate cu astea nu le avem.Un Fritz nu va schimba absolut nimic ,este o luptă cu morile de vânt nimeni nu vrea să schimbe ceva pentru că este bine așa cum este.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Top