Dominic Fritz nu trebuie să facă sute de poduri ca să fie un primar mai bun ca Nicolae Robu

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dacă trăiam și noi acum în frumoasa comună Bocsig, lângă Gurba, Șepreuș, Șicula, la est de Ineu, și amestecam cu hărnicie piparca, s-o ducă nanele la piață sub formă de boia, atunci sigur că aveam timp seara să gândim care primar a făcut mai multe proiecte, câte tone de beton a turnat el și în ce scop. Acolo, la Bocsig, poate contează să faci o piață frumoasă, să aduci canalizarea, să bagi gazul în localitate sau măcar o stație de butelii, dar în marile comunități astea le cam avem, vrem altceva ce-ar da valoare unui primar.

Credeți că vom ajunge să votăm în 2024 primarul numărând petuniile puse de Dominic Fritz pentru a le compara cu statisticile lui Nicolae Robu în domeniul horticulturii și amenajării stradale? Sau câți kilometri de asfalt a turnat „fanaticul muncii”, cu jumătate mai mult decât „trubadurul neamț”, omul fără cetățenie, fără loc de muncă și casă în România? Va conta? Firește că nu. Sunt multe care adunate laolaltă ar putea explica de ce ar fi reales Dominic Fritz la următorul scrutin.

Fie că legea va da primarul dintr-un prim tur, fie că Nicolae Robu nu va fi la fel de convingător ca în primele dăți, fie că liberalii nu-l vor mai susține pe „fiul Bocsigului” și vor scoate un alt candidat care să strice planurile lui Nicolae Robu ca alternativă la Dominic Fritz, sunt multe necunoscute dacă vorbim astăzi de ce va fi să fie în 2024. Nimeni nu va mai socoti atunci câte poduri a refăcut Robu și câte a ctitorit Fritz. Și Gheorghe Ciuhandu a făcut câte ceva pentru orașul ăsta, dar asta nu i-a ajutat cu nimic atunci când lumea era hotărâtă să aducă rectorul pletos în administrația locală.

Fiecare va face câte ceva. Ar fi dramatic să dăm chiar noi, timișorenii, de un primar care nu poate zice c-a făcut ceva, să dea din umeri și să numere petuniile ăluia de dinainte. Nu, fiecare va face măcar un pod, va face măcar cinci km de piste de biciclete și chiar n-ar mai conta ca unul să se laude că a făcut 17 săli de sport, iar celălalt doar 15. Mâna unui primar se vede nu numai din betoane, borduri și proiecte. Sunt bune și alea, vor rămâne în viață și-n arhive, dar edilii pentru asta sunt plătiți, la urma urmelor, atunci să le facă.

Altceva aștept eu de la un primar, iar asta nu se vede in șase luni și poate nici în 2022, când Dominic Fritz spune că vom vedea ceva și după el, ca la München. Am așteptat și de la Nicolae Robu, așteptăm și de la Dominic Fritz. În primul rând, ar trebui să se schimbe mentalitatea asta de organizare la alibi, de-o bolnavă superficialitate, și a disciplinei facultative în Timișoara, după modelul întregii Românii. Vreau ca gunoiul să fie colectat selectiv, iar dacă ameninți asociația de locatari că primește amendă în caz că nu o face, atunci asta mă aștept să se întâmple. Nu să pornesc eu, contribuabil, anchete, să mă cert cu vecinii, când treaba asta, a sancțiunii, nu este sarcina mea de cetățean.

Vreau să fie cineva pe stradă să mă tragă de mână cu procesul verbal de amendă dacă arunc la întâmplare un ambalaj. Vreau să mă amendeze cineva în transportul în comun dacă sunt atât de nesimțit să distrug vreun scaun sau pur și simplu dacă nu am plătită călătoria. Vreau să nu mai trebuiască să verific eu ca locatar al Timișoarei dacă pe terenul din colțul străzii construiește cineva cu autorizația acordată de primărie, fără ca antreprenorul să prevadă locuri de parcare conform normelor, înălțimea clădirii să fie conformă cu planurile urbanistice și așa mai departe.

Vreau ca regula să fie regulă și să aibă prevăzută o sancțiune, iar legiuitorul trebuie să arate cine aplică sancțiunea, nu povești, cadouri electorale și autorități înțelegătoare cu toată pușlamaua. Când stabilești că într-o terasă de 200 metri pătrați poți pune zece mese, atunci trebuie să ai acei polițiști care să știe să numere până la zece. Altfel, totul este o bătaie de joc și un prost exemplu pentru cei care vor să trăiască, vorba cântecului, „într-o țară ca afară”. Vreau să nu mai fie tentată o consilieră locală să facă „flagrante” pentru a arăta problemele urbei, vreau ca acestea să fie descoperite și sancționate direct de poliție. N-ar fi mai normal așa?

Vreau să nu mă mai bucur ca naivul când primăria îmi pune semne cu parcatul interzis pe stradă, dar nimic să nu se schimbe în realitate, că niciun polițist nu va rupe vreme de doi-trei ani vreo amendă în sute și sute de ocazii. Vreau ca turistul venit în Timișoara să aibă loc unde parca cu autocarul, iar pentru ca pe locurile rezervate lângă Catedrală să rămână libere, am pretenția ca de acest lucru să se ocupe primăria și poliția locală, nu ghidul la ceartă cu toate neamurile proaste așezate în acest oraș.

Toate acestea nu sunt spectaculoase, nu se văd pe foaia aia de hârtie cu realizările, ca podurile, becurile, semafoarele, trotuarele, stâlpii de iluminat, bazine, dar ne rămân în sânge și ne vor face viața mai ușoară, mai civilizată pe viitor. Dacă Dominic Fritz nu va porni de acolo reconstrucția, de la mentalitate, de la regulă versus sancțiune, nici nu mai contează tonele de ciment în care s-ar compara cu foștii primari. Mai bine îmi iau casă la Bocsig și număr podurile cu Nicolae Robu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

CH a spus: (mai 5th, 2021 at 07:51 )

Așa este.
Și mai vrem ca lucrările care se fac și se vor face să fie bine planificate și realizate, iar dacă nu e așa lucrările să nu fie recepționate. Altfel vom continua să ne lăudăm că am făcut dar nimic nu e terminat așa cum trebuie sau, la fiecare pas sunt dificultăți din cauza proastei planificări.

Gugu Traian a spus: (mai 5th, 2021 at 07:52 )

Deocamdata ar ajunge sa se preocupe macar de udatul florilor! Apoi sa se intereseze macar de….curatenie. Apoi,in timp poate mai gaseste ceva de facut in Tms,sau macar sa termine cele deja incepute,macar unele! Normal ca NU el personal,dar sa comande,sa ordone,sa verifice,sa…..faca ceva concret !

desteptarea! a spus: (mai 5th, 2021 at 08:18 )

Si eu ma astept ca cei care au promis reforme adevarate, atat la nivel local cat si la nivel national sa le infaptuiasca! ma astept ca partidul primarului sa infaptuiasca „toti pe contributivitate!” asa cum a aparut cu pancarde in parlament; ma astept ca reforma aparatului bugetar sa fie realizata atat la nivel local, al primariei cat si la nivel national, in scopul reducerii anvelopei salariale a bugetarilor(aproape 100% din ce produce romania se duce pt bugetari si pensionari) cat si la nivel local in primarii si in toate ministerele conduse de colegii primarului din ‘partidul reformist’! acea curatenie mult asteptata atat la nivel national cat si la nivelul primariei timisoara sa nu se mai lase asteptata! ma astept ca primarul si partidul sau ‘reformist’ sa schimbe lucrurile si romania sa nu mai bat recordul ca fiind tara in care bugetarii castiga cu 70% mai mult decat productivii/privatii! ma astept si nu concep sa nu schimbe partidul ‘reformist’ acest lucru! si ma astept ca acest lucruu sa se schimbe URGENT! nu astia care am votat partidul reformist al primarului deocamdata(desi timpul trece si nu vedem nici macara intentii in a face cu adevarat reforme)nu putem sa fim mituiti la alegeri cu faina si ulei! fara reforma adevarata a aparatului bugetar si ‘toti pe contributivitate’ nu-i mai votam! sa fie clar!

Reos a spus: (mai 5th, 2021 at 10:23 )

Avem multe lipsuri și multe sunt deja cronice ,să planificăm să îngrijim ceva după ce ne-am chinuit să-l facem pe jumătate cu astea nu le avem.Un Fritz nu va schimba absolut nimic ,este o luptă cu morile de vânt nimeni nu vrea să schimbe ceva pentru că este bine așa cum este.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular

CSC Dumbrăvița a terminat la egalitate în runda a 19-a, ultima a sezonului regular, după ce a fost egalată pe final, de oaspeții din Miercurea Ciuc, dintr-un 11 metri dat ușor, ca la „județ”. Echipa bănățeană a fost mai activă în prima parte și parcă ea se afla pe poziție de play-off. Unul dintre atacurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Cu o tematică specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din piese LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe timișoreni la edițiile anterioare revine în Iulius Town. În perioada 15 – 17 martie 2024, în piațeta Intersport, zeci de mii de piese LEGO® formează orașe în miniatură. Vedeta expoziției este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend pentru iubitorii LEGO®: o replică de 1,5 m înălțime a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Town
Unplugged Lenau Robotics, echipa Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a reușit să se califice la etapa națională datorită obținerii locului II în competiția Connect Award. După multe meciuri intense şi mult efort depus în fiecare dintre cele 4 sezoane FTC la care a participat, Unplugged Lenau a reuşit, la Regionala #3, să se califice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Liceului ”Nikolaus Lenau”, calificată la competiţia naţională de robotică
Doi profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara, Irina Sferdian si Lucian Bojin, au fost parte din echipa de experți în procesul arbitral în care Statul Român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană. Astfel, UVT și-a adus contribuția la unul dintre cele mai importante procese internaționale ale României....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara, reprezentată în echipa care a adus României succesul în procesul cu Roșia Montană
Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată
Visul iubitorilor de rugby din Timișoara de a beneficia de condiții de calitate la meciurile echipei orașului vor deveni realitate, Consiliul Local Timișoara aprobând vineri proiectul „Refunctionalizare teren de sport, reabilitare și extindere clădiri existente, inclusiv utilități” pentru baza sportivă situată în Ronaț, cea unde se află și stadionul unde joacă echipa de rugby a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de milioane de lei pentru stadionul de rugby din Timișoara. Va avea tribune acoperite și nocturnă
Top