CCAJT continuă în acest an Festivalul „Lada cu zestre” într-un mod inedit față de toate edițiile anterioare.
Instituția dă startul festivalului în mediul virtual, printr-o colaborare originală între Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și Muzeul Satului Bănățean.
„Obișnuiți până acum să străbatem județul în căutarea celor mai buni dansatori, soliști vocali și instrumentiști, recitatori sau creatori în grai bănățean, precum și a celor mai pasionați colecționari sau îndemânatici meșteri populari și iscusite gospodine, vom avea în această vară un debut diferit al festivalului. De data aceasta, vom scoate din lada de zestre a patrimoniului cultural bănățean valorile care contribuie la crearea acestei identități culturale unice, prin elemente de etnografie, artă populară sau arhitectură. Și nu ne vom opri aici. Vom identifica și vom aduce în atenția publicului rapsozi prea puțin cunoscuți, dar și meșteșugari care, dincolo de vremuri și greutăți, duc mai departe zestrea bănățeană”, au transmis reprezentanții CCAJT.
Proiectul este „o mărturie despre apartenența la un loc, la o comunitate, prin recunoașterea importanței păstrătorilor de zestre autentică. Ne dorim să menținem specificul local nealterat, pentru că știm cu toții că nu avem voie să ne pierdem tradițiile, ele trebuie păstrate și reînnoite mereu”, apreciază managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, profesor Liliana Laichici.
Demersul comun de recuperare și promovare a identității spirituale, culturale și imateriale va putea fi urmărit pe platformele media ale Centrului de Cultură și Artă și ale Muzeului Satului Bănățean. Trei tineri talentați vor da startul proiectului: Ciprian Pop, Iasmina Iova și Roxana Chiriță, prin prezentarea câtorva dintre obiectele de colecție specifice zonei Banatului.
Vor fi marcați astfel și cei 50 de ani de existență a Muzeului Satului Bănățean, iar „Lada cu zestre ” din mediul online face parte din amplul proiect „50 de obiecte de patrimoniu pentru 50 de ani de activitate”.
Comentarii prin facebook