În urmă cu două zile, directorul executiv al Asociaţiei TM 2021 (3), Simona Neumann, a ieşit public, cu o lungă scrisoare deschisă, în care îşi exprima “partea ei de adevăr” despre proiectul Capitalei Culturale. Neumann spune că nu ar fi făcut aces demers, dacă într-un site local nu ar fi apărut corespondenţa sa privată cu primarul Dominic Fritz, în care acesta din urmă îi cere să demisioneze din funcţie. Aşa, în paranteză şi ca o chestiune de logică: dacă avem o corespondenţă privată între două persoane, A şi B, iar această corespondenţă este făcută publică de C care se află în conflict cu A, oare de unde provine “scurgerea”?
Dar, evident, nu asta e problema. În lunga sa epistolă, Neumann admite un lucru despre care s-a vorbit mai mult în şoaptă până acum. Şi anume că primarul Dominic Fritz i-ar fi cerut să facă un pas înapoi din fruntea asociaţiei. (De fapt i s-a sugerat acest lucru şi de către board-ul asociaţiei.) Mai mult, ea a fost de acord, punând însă condiţia să nu fie atacată în public. Lucru care nu s-ar fi întâmplat – acuză Neumann –, Fritz vorbind despre “restartarea”(cuvând care apare ca un fir roşu în epistolă) proiectului. Aşa că s-a răzgândit, lăsând de înţeles că nu mai pleacă de bunăvoie. Şi asta chiar dacă este zilnic supusă unui imens stres, ba chiar şi umilinţei. “Colegii mei, eu însămi, toți suntem supuși unui enorm stres, adică, să răspundem zilnic solicitărilor grupului de consultanță al Primăriei și echipei Primăriei care se ocupă de „restartarea” proiectului și să ascultăm remarci cum că pană acum nu s-a făcut nimic, că programul cultural este incoerent, că am fi lucrat netransparent. Consider că suntem profund umiliți. De ce? Pentru ce?”, se plânge Neumann. Dar, probabil, dnei Neumann îi place stresul, dacă nu vrea să renunţe, considerându-se se pare de neînlocuit
La modul serios însă, din foarte lunga epistolă care se dorea a lămuri toate problemele din jurul asociaţiei lipsesc unele lucruri importante, la care aşteaptă un răspuns şi timişorenii de rând. Că altfel scrisoarea e plină de lucruri tehnice şi protocolare (textul poate fi cititi aici.) De exemplu, dacă evenimentul se organiza la termen, adică în acest an, Timişoara era pregătită? Dacă nu (şi în mod cert răspunsul e nu), cine e vinovat? Simona Neumann dă o conotaţie politică scandalului, sugerând că ar fi o victimă a lui Fritz. Iată însă ce spunea Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, pe data de 21 aprilie a acestui an: „Comisia Europeană ne-a convocat în această ședință de urgență pentru a vedea care sunt modalitățile de deblocare a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Din păcate, Timișoara chiar riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii și nu e doar un joc de cuvinte, este chiar o amenințare serioasă”. Îl bănuie cineva pe Nica de o mare afinitate pentru Fritz? Cert este că totul e un eşec de proporţii, dacă s-a pus inclusiv problema pierderii titlului.
Sigur că nu doar Simona Nemann poate fi trasă la răspundere pentru această nereuşită, în condiţiile în care şi din punct de vedere al infrastructurii Timişoara e în mult urmă. Dar când îţi asumi un proiect, acesta eşuează, indiferent din ce cauză, bunul simţ arată că e bine să te retragi.
De asemenea, Simona Neumann nu a spus de ce au fost nenumărate demisii din asociaţie, unele cu scandal. A plecat ilustrul Ioan Holender, a plecat Ion Caramitru, dar şi omul de afaceri Horaţiu Rada, fost preşedinte al Asociaţiei, şi care a investit timp şi bani în proiect. „Având în vedere că nu am fost nicicând consultat de Asociaţia Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, deşi sunt Preşedintele de Onoare al acesteia, mă retrag din această «funcţie», pe care în fond nu am îndeplinit-o niciodată şi pe care nu mai doresc să o deţin. Vă rog să excludeţi numele meu din acest context. Sunt alături de intelectualii oraşului meu, personalităţi precum Tolcea, Ungureanu, Jecza, Vighi, Lupu Hausvater, Babeţi, Armanca, Gârboni, Murgu ş.a., care, din câte am înţeles, nu sunt implicaţi şi nici măcar consultaţi în privinţa TM 2021”, scria Ioan Holender în demisia sa. Pe scurt, Neumann nu l-a băgat în seamă pe Holender. Insist pe celebrul fost director al Operei din Viena, fiindcă am văzut că “prigonirii” familiei Neumann i se dă şi conotaţii antisemite.
Nu în ultimul rând, Simona Neumann nu a explicat de ce aproape întreg mediul academic şi cultural din Timişoara a contestat-o în toţi aceşti ani. Iar unele nume sunt date chiar de Holender. Oare nu e interesant de spus de ce într-un proiect cultural de o asemenea anvergură nu este implicată chiar lumea culturală a Timişoarei?
Da, Simona Neumann are meritele ei pentru aducerea titlului la Timişoara, cu toate că jurizarea în cauză ridică tot mai multe suspiciuni. Dar trebuie să admită că a gestionat un imens eşec, de unde şi marea nevoie de “restartare”. Iar în ceea ce-l priveşte pe primarul Fritz, cred că problema nu e de “restartare”, cum se plânge Neumann, ci de faptul că această procedură s-a amânat enorm de mult.
Comentarii prin facebook