Senatul a dat undă verde urbanismului deșănțat din localitățile românești votând forma actuală a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței nr. 79/2021, susţine senatorul USR PLUS de Timiş, Raoul Trifan. Iar totul porneşte de la modifcarea privind angajarea arhitecţilor-şefi.
Raoul Trifan afirmă că această ordonanță răspunde unei nevoi reale pe care o avem în foarte multe localități din România unde administrația locală nu reușește să angajeze arhitecți-șefi.
“Însă forma curentă a acestui proiect modifică condițiile necesare pentru numirea în funcție, eliminând criteriul referitor la certificatul emis de Registrul Urbaniștilor din România, dar și pe cel de vechime, în situația în care la un concurs pentru postul de arhitect-șef nu se prezintă nimeni. Este o modificare riscantă. Ultimul lucru de care avem nevoie este ca postul de arhitect-șef, mai ales într-o reședință de județ, să ajungă și scriptic – pentru că faptic deja se întâmplă acest lucru în unele locuri – să fie un simplu purtător al unei ștampile care este aplicată pe orice document care are girul primarului”, afirmă Trifan
El spune că în România se construiește mult și haotic, iar arhitectul-șef este o funcție de importanță vitală pentru viitorul sustenabil al comunităților și pentru orice administrație locală care dorește o dezvoltare urbană coerentă.
“Această poziție trebuie să fie ocupată de profesioniști cu pregătire tehnică și cu etică profesională. Ca parlamentari avem datoria să venim cu proiecte de legi care răspund nevoilor societății, dar care nu înrăutățesc problemele deja existente. Această lege, în schimb, are potențialul real de a adânci problemele dezvoltării haotice din localitățile românești. Înțeleg rațiunile din spatele acestui proiect legislativ, dar sunt de părerea că soluția la care s-a ajuns nu este de natură să rezolve problema de fond”, a mai spus Trifan
Comentarii prin facebook