Un nou proiect de promovare a județului Hunedoara a fost finalizat cu succes de către Asociația de Turism Retezat, în parteneriat cu RNP – Romsilva Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina R.A.
Proiectul „Tinerii și valorile naturale din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina”, cu o valoare de 29.013 lei, a fost finanțat de către Fundația pentru Parteneriat și MOL România, prin Programul Spații verzi și a fost implementat în perioada 24 mai – 15 octombrie.
Scopul a vizat creșterea vizibilității și importanței Parcului Natural Grădiștea Muncelului–Cioclovina, la nivelul comunităților locale și a turiștilor.
„Pe lângă activitățile specifice ce au avut ca scop promovarea Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și creșterea gradului de implicare a comunităților în protejarea naturii, am reușit ca din bugetul proiectului să îmbunătățim infrastructura de vizitare a ariei protejate anterior amintită. Mă refer aici atât la realizarea unui traseu tematic ce leagă școlile din Târsa și Prihodiște, unde turiștii pot admira peisajul specific Munților Șureanu, cât și la construirea unui punct de informare și a unui traseu de via ferrata în Cheile Băniței”, a precizat Alexandru Bulacu, coordonator de proiect.
Cheile Băniței (rezervație naturală) sunt situate în apropierea Peșterii Bolii, fiind săpate de râul Bănița în același masiv calcaros.
Cheile sunt deosebit de spectaculoase, oferind un peisaj rar întâlnit. Atât coloritul variabil al stâncilor cât și formele sculptate de apă ne încântă privirea. Pe anumite porțiuni stâncile acoperă parțial cheile ca o umbrelă.
„Traseul de la Târsa la Prihodiște constituie una dintre cele mai spectaculoase combinații ale peisajelor naturale și culturale care pun astfel în prim plan valorile cu care zona se mândrește și care poate aduce beneficii comunităților locale prin creșterea numărului de vizitatori”, a mai precizat Alexandru Bulacu de la Asociația de Turism Retezat, coordonatorul proiectului.
Comentarii prin facebook