Consiliul Județean Timiș se pregătește pentru noi situații medicale neprevăzute. Ca atare, va investi o sumă importantă de bani pentru extinderea Clinicii ATI la Spitalul Județean, pentru a putea găzdui mai multe paturi, în caz de nevoie.
În completarea efortului pentru extinderea secției UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, CJT dorește extinderea și a Clinicii ATI. Este un proiect de peste un milion de euro, iar aleșii județeni vor avea de aprobat documentația aferentă investiției. La o scurtă lecturare a acesteia putem observa că întreg proiectul este orientat pe situația pandemică actuală, una în care problemele neașteptate, gen SARS COV2, care pot apărea și afecta capacitatea de tratare.
”Realizarea obiectivului de investiții ” Extindere Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta” are în vedere creșterea calității actului medical, cu efecte pozitive finale asupra identificării problemelor de sănătate ale pacienților. Prin realizarea obiectivului de investiții în cadrul imobilului din str. L. Rebreanu nr. 156, se obțin următoarele efecte pozitive: creșterea gradului de siguranță al pacienților si al personalului medical; tratamentul imediat si specific al pacienților care se decompensează; izolarea pacienților cu patologie înalt contagioasă, conform legislației sanitare în vigoare, respectând circuitele epidemiologice funcționale; scăderea staționării pacienților cu patologie posibil infecțioasă în Unitatea de Primiri Urgențe; proiectarea și amenajarea unor spatii și structuri prin care să se obțină circuite funcționale eficiente și dotări necesare desfășurării activității medicale, cu respectarea legislației în vigoare de prevenire a infecțiilor nosocomiale; fluidizarea și îmbunătățirea fluxului de lucru din secție, reducerea timpului de spitalizare și implicit creșterea numărului de cazuri pe care secția le poate rezolva; realizarea și dezvoltarea unor circuite eficiente de la internare până la externare în vederea reducerii riscului infecțios”, se spune în proiectul supus aprobării.
Întreaga investiție va avea în vedere utilizarea de tehnologii moderne, care să protejeze împotriva a numeroase bacterii, dar și posibilitatea de a modifica structura în vederea izolării. Pereții din saloanele ATI vor fi construiți din panouri metalice antibacteriene de tip ”sandwich”, compuse din 2 foi de tablă din aluminiu vopsite în câmp electrostatic pe ambele fețe. Între cele doua fețe ale panoului se va afla o izolație din polistiren care va oferi o protecție mecanică, termodinamică și acustică excelentă. Tavanul metalic va fi clipsabil și etanș. Etanșarea acestor panouri metalice facandu-se printr-o garnitura speciala. Csaba SisakLa nivelul pardoselilor finite din zona saloanelor ATI finisajele vor fi realizate din covor PVC cu caracteristici speciale de electrosecuritate. În vederea asigurării condițiilor de igienă și eliminarea posibilității depunerii particulelor de praf, pardoseala va fi prevazuta cu elemente perforate pentru realizarea racordării covorului PVC la peretele vertical. Panourile sunt în construcție etanșă. Tratamentul antibacterian al panourilor va conține compuși din ioni de argint si trebuie sa fie eficient împotriva următoarelor tipuri de bacterii:- Escherichia coli, Klebisella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Typhimurim Salmonella, Listeria monocytogenes, Legionella pneumophila, Pseudomonas aeruginosa.
În urma investiției se vor realiza 2 x prize de oxigen; 2 x prize de aer comprimat medical; 2 prize vacuum;12 x prize electrice pe trei circuite separate, principal, secundar și de rezervă, etichetate corespunzător; 3 prize echipotențial; 3 module de iluminat (direct, indirect si de veghe); Sistem de alarmare apel – soră; Accesorii medicale: etajera monitor funcții vitale, stativ perfuzii, stativ injectomate, bară euro-rail. Saloanele ATI vor mai fi echipate cu lampa UV si lavoar pentru producere de apa sterilă.
Echiparea fiecărei rampe de gaze medicale va putea fi funcțională pentru 2 posturi ATI, astfel în caz de calamitate (de ex. pandemia SARS-CoV-2), numărul de paturi se va putea dubla. Transferul pacientului din cadrul secțiilor spitalului se va face trecând prin filtrul nou creat amplasat în apropierea liftului și a rampei, unde se vor putea respecta procedurile din cadrul protocoalelor medicale.
Comentarii prin facebook