„Câți oameni mai trebuie să moară ca să înțelegeți că sunteți într-un război?”. Am citat o întrebare retorică la adresa autorităţilor române a viceamiralului Henrique Gouveia e Melo într-un excelent interviu pentru HotNews. Pentru cine nu ştie, Gouveia e Melo este cel care a coordonat campania de vaccinare din Portugalia, una dintre cele mai eficiente din lume, în şapte luni fiind imunizată aproape întreaga populaţie.
Cu peste 500 de decese pe zi, România este, la rândul ei, într-un război. Ca o comparaţie, în fiecare zi, în România dispare populaţia unui sat. Iar atunci când eşti într-un război trebuie luate măsuri ca atare. Cele mai multe nepopulare, aşa cum s-au luat în toate ţările civilizate, inclusiv Portugalia, că tot am început cu această ţară, cu care avem unele similitudini. Fiindcă toate au tratat pandemia ca pe un “război”.
În România, acest “război” a fost abordat în stilul nostru consacrat: când haotic, când în băşcălie. În iunie, când ţările europene luau măsuri privind obligativitatea certificatului verde pentru a putea participa la evenimente şi competiţii sportive sau a intra în restaurante, cinematografe etc., în România, Klaus Iohannis şi Florin Cîţu decretau că am învins pandemia, interzicându-i valului 4 să vină şi dând undă verde unei paranghelii naţionale. Şi eram ţara cu cei mai puţini oameni vaccinaţi din Europa, după Bulgaria. Iar dacă tot am “învins virusul”, de ce naiba să te mai vaccinezi? Când Dan Barna a vorbit în vară de introducerea certificatului verde, a fost privit ca un ciudat căzut de pe Lună, care are ceva împotriva poporului român, pus pe distracţie.
Şi am ajuns astfel la ceea ce toţi specialiştii spuneau de mult timp. România a fost lovită teribil de valul 4, ajungând pe primul loc la mortalitate în lume. Timid, s-au mai introdus unele măsuri restrictive ţinând de certificatul verde. Asta în timp ce epidemiologii au cerut chiar lockdown. Aceste interdicţii mai ales, şi mai puţin frica de virus, i-au făcut pe mulţi români să ia cu asalt centrele de vaccinare. De unde rezultă că măsurile restrictive – care trebuiau luate în vară! – dau rezultate. Dar nu e suficient.
Cu greu a ajuns în parlament şi un proiect de lege privind obligativitatea certificatului verde pentru bugetari. Nici aceia toţi, fiind scoase unele categorii. În România, iarăşi o chestie unică în lumea civilizată, nici măcar personalul medical nu are obligaţia de a avea certificat verde. Astfel că în această săptămână a venit ora adevărului pentru PSD. Partid care a urcat în sondaje precum Făt-Frumos, fără să facă nimic. Sau “singurul partid responsabil din România”, cum repetă ca nişte roboţei liderii săi, citind fişa cu punctaj.
Şi cum era de aşteptat, PSD a votat, alături de Şoşoacă şi cei din AUR, împotriva proiectului. Fiindcă sub masca “responsabilităţii”, în toată această perioadă, PSD a transmis mesaje ambigue. Pro-vaccinare pe canale oficiale, altele mai sceptice pe alte canale. Fiindcă nu dorea să-şi piardă electoratul, în mare parte anti-vaccinist şi dedulcit la toate conspiraţiile din lume. Dacă se face un profil al arhetipului antivaccinistului, s-ar putea vedea că se suprapune peste cel al electoratului PSD-ist. Iar pentru a nu-şi pierde electoratul în favoara AUR, PSD a dat un vot împotriva sănătăţii românilor.
„Aţi permis ca ignoranţa şi frica fără motive ştiinţifice să se împrăştie şi să paralizeze oamenii împotriva acestui virus periculos (…) Mesajul este următorul: secolul 21 este un secol al ştiinţei, secolul 13 este un secol al credinţelor care nu sunt ştiinţifice deloc, de aceea îl numim ‘dark ages’. În acea perioada, fără vaccinare, speranţa de viaţă era în medie de 30 de ani. Astăzi speranţa de viaţă este peste 75 de ani. De ce? În principal pentru că avem vaccinuri, antibiotice si medicina de calitate”, a mai spus Gouveia e Melo. Şi aici se pune întrebarea: are vreun interes PSD-ul să-şi scoată electoratul de unde îşi ia seva, din “dark ages”?
Comentarii prin facebook