În urmă cu 137 de ani, la 12 noiembrie 1884, în urma construirii centralei electrice de curent alternativ, una dintre primele de acest fel din Europa, oraşul de pe Bega devenea primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric permanent. În lume, doar New York-ul era luminat astfel în acele vremuri.
Au fost puse în funcţiune 731 de lămpi de iluminat electric pe străzile urbei, în lungime de 59 de kilometri, lămpile incandescente având filamentul de cărbune. Centrala electrică a fost folosită până în 1887 exclusiv pentru iluminat public, pentru ca după aceea să fie folosită şi pentru a furniza energie electrică particularilor.
Trebuie amintit că totul a început cu aproape doi ani mai devreme, pe 15 decembrie 1882, când primăria a încheiat un contract de concesionare cu societatea Anglo-Austrian Bruch Electrical Company Ltd., pentru a ilumina electric străzile orașului. Pe timp de noapte, până şi cele mai înguste străduţe au devenit puncte luminoase pe harta oraşului, datorită lămpilor incandescente cu filamentul din cărbune, sporind protecţia dar şi confortul celor care se plimbau prin urbea de pe Bega la ore târzii.
Iată cum întâmpina presa vremii inaugurarea acestui eveniment: „Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“. („Luminătorul“, nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884).
sursa foto: semnalromanesc.ro
Comentarii prin facebook