2021 la Spitalul „Victor Babeș”: peste 13.000 de examinări imagistice, peste 8.500 de evaluări COVID-19 și aproape 2.000 de spitalizări non-COVID

2021 nu a fost doar un an al luptei medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara împotriva SARS-CoV 2, ci și unul în care au fost tratați mii de pacienți cu alte afecțiuni.

Chiar dacă în primele luni și în toamna lui 2021 cea mai mare parte din spital a fost zonă roșie, unitatea sanitară a avut mai multe saloane destinate pacienților cu diferite afecțiuni pulmonare sau care țin de aria bolilor infecțioase.

În cadrul unității sanitare, în 2021, s-au făcut 458 de bronhoscopii, 1.400 de consulturi alergologice, dar și 4.200 de investigații în ambulator. Totodată, 1.994 de persoane cu afecțiuni non COVID-19 au fost internate în unitatea sanitară.

„Dacă ne raportăm la anul 2019, înaintea începerii pandemiei, vorbim de un număr mai mic de pacienți care au venit în unitatea noastră. Teama de a nu se infecta cu virusul ucigaș, rezerva oamenilor de a intra într-un spital roșu, dar și cele două valuri, 3 și 4 de anul trecut, care au blocat multe spații de internare, au dus la scăderea adresabilității pacientilor non COVID-19.

Totuși, numărul celor care au venit în ambulator, cele aproape 500 de cazuri ce au necesitat fibrobronhoscopii, cele aproape 2.000 de spitalizări continue pentru pacienții non COVID-19 arată că 2021 a fost un început, timid, e drept, de revenire la normalitate”, spune prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

2021 a însemnat însă și peste 13.000 de examinări imagistice de tip Computer Tomograf, inclusiv CT Low Doze, Raze X, majoritatea făcute pacienților COVID-19 sau post COVID, dar și investigații de tip RMN, Ecografie Doppler sau mamografie.

Totodată, au fost înregistrate 2.676 de spitalizări pentru pacienți infectați cu SARS-CoV 2 și 11.000 de spitalizări de zi în care sunt incluse evaluările post COVID-19, consultul unor pacienți cu afecțiuni pulmonare cronice, printre care și TBC, și pacienți cu boli de natură infecțioasă de tipul HIV/SIDA sau hepatită.

„În 2021 am avut un număr record de investigații imagistice. Am fost nevoiți să lucrăm în două schimburi. Dacă dimineața erau consultați pacienții non-COVID, începând cu orele prânzului erau investigați cei aflați în spital în zona roșie, iar apoi, după-amiază, urmau evaluările pacienților infectați cu SARS-CoV 2 veniți în triaj.

Am crescut echipa, am adus oameni noi și asta și pentru că am reușit să  implementăm un program finanțat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș prin care în Centrul de Imagistică pot fi făcute Investigații prin Rezonanță Magnetică (RMN), gratuit, pe baza unei programări și a trimiterii de la medicul de familie, dar și mamografii. De altfel, avem un mamograf digital 3D cu tomosinteza ce permite realizarea unei analize imagistice de înaltă performanță, ce ajută la depistarea precoce a cancerului de sân”, spune S.L dr. Diana Manolescu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Tot în unitatea sanitară au fost dezvoltate programe de recuperare respiratorie post-COVID, fie cu pacienți internați în spital, fie cu pacienți care s-au prezentat zilnic la spital pentru efectuarea exercițiilor care să îi ajute să învețe din nou cum să respire după trecerea prin boală, în cazul afectărilor pulmonare majore.

În ultimele șase luni a început să funcționeze, din nou, Secția de Chirurgie Toracică. Au fost făcute peste 100 de intervenții, de la puncții ghidate până la operații de rezecție pulmonară.

Una dintre cele mai solicitate secții a fost, anul trecut, Terapia Intensivă. În ATI au fost internați peste 500 de pacienți, cei mai mulți cu COVID-19.

„Pentru că valul 4 a fost unul foarte puternic, am fost nevoiți să înființăm o secție de pre-terapie cu 34 de paturi. Toți pacienții internați în acea secție au avut nevoie de suport respirator, fie că vorbim de aparatură de ventilație non-invazivă, fie de aparate de ventilație cu debit mărit de oxigen (high flow). Practic, secția funcționa ca o unitate de terapie intensivă, pacienții erau în permanență monitorizați și consultați de un specialist ATI. Ceea ce nu se putea face acolo era protezarea mecanică a căilor respiratorii”, spune dr. Mirela Poroșnicu, șef Secție ATI la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Tot în 2021, aproape 100 de studenti, dar și medici rezidenți au făcut voluntariat la spital, lucrând atât în secțiile de Terapie Intensivă, în zona roșie, cât și în zona de evaluare-triaj.

„Vreau să le mulțumesc nu doar celor aproape 500 de colegi, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, personal administrativ, ci și studenților și rezidenților care au făcut voluntariat anul trecut la Spitalul Victor Babeș. De asemenea, vreau să le mulțumesc celor care ne-au ajutat, fie că au donat aparatură pentru laborator sau pentru alte secții din spital, fie că au trimis alimente sau bani. Le mulțumesc tuturor celor care au înțeles că doar împreună putem reuși.

A fost un an greu, poate mai greu decât primul an de pandemie, din cauza celor două valuri foarte puternice care ne-au lovit. Cazurile au fost din ce în ce mai grave, iar colegii mei din ce în ce mai epuizați. De altfel, studiul realizat în premieră în România, în primăvara anului trecut, de colega noastră psihologul Dana Biriș, a arătat că peste 50 la sută din personalul medical avea un grad de epuizare mediu și ridicat. Cu toate astea, am reușit să ne mobilizăm pentru a lupta împotriva acestui virus cumplit.

Am avut parte de amenințări, am fost acuzați că mințim, că de fapt virusul nu există, și asta în ciuda evidențelor din spital, a miilor de pacienți internați, în ciuda atâtor oameni uciși de boală. Începutul acestui an va fi, din nou, unul al luptei, al unei bătălii împotriva unui val 5 și a unui virus care se transformă neîncetat. Noua variantă Omicron, care a început să apară pe scară largă în România, va umple, din păcate, din nou spitalul. Îmi doresc ca acesta să fie ultimul val major al pandemiei și să putem, din primăvară sau din vara lui 2022, să spunem că Spitalul Victor Babeș nu mai are zona roșie”, afirmă prof. dr. Cristian Oancea, manager la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

În zona Lipovei se pregătesc noi locuri de parcare în locul garajelor

Primăria Municipiului Timișoara extinde programul de amenajarea de noi locuri de parcare pe locul vechilor garaje în zona Lipovei. După cele peste 150 de locuri amenajate în 2024, lucrările continuă în prezent pe străzile Stuparilor și Verde. În plus, în următoarea ședință a Consiliului Local, patru zone adiacente străzilor Horia Măcelariu, Aleea Bălți, Silistra și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În zona Lipovei se pregătesc noi locuri de parcare în locul garajelor
Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

C9. O victorie și două înfrângeri pentru echipele din Timiș în prima zi a etapei a III-a din play-off și play-out

Victorie mare și importantă pentru Politehnica în județul Arad. Dacă în sezonul regular obținea doar un punct din șase posibile cu Progresul Pecica, acum în primul meci direct din play-off, alb-violeții au luat trei! Așadar, forma excelență a „studenților” pregătiți de Cristi Gălan continuă. Poli s-a impus cu 1-0 la Pecica și va rămâne pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul C9. O victorie și două înfrângeri pentru echipele din Timiș în prima zi a etapei a III-a din play-off și play-out
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Turul ciclist dintre Timișoara și Szeged trece la un alt nivel, după ce s-a câștigat un proiect cu fonduri europene

Asociația Bastion – Várbástya din Timișoara, în parteneriat cu Organizația Sportivă Platan din Szeged, implementează Bringa, un proiect transfrontalier care își propune consolidarea relațiilor între comunitățile din Timiș și Csongrád prin activități comune axate pe ciclism. Evenimentul central va fi organizarea ediției a patra a Turului Ciclist „Bartók” – Timișoara-Szeged-Timișoara, inițiat de Asociația Bastion în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turul ciclist dintre Timișoara și Szeged trece la un alt nivel, după ce s-a câștigat un proiect cu fonduri europene
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Protecția Consumatorilor a luat măsuri drastice la magazinul Lidl din Lugoj/FOTO

Magazinul unui cunoscut lanț comercial din Lugoj a fost “vizitat” de inspectorii de la Protecția Consumatorilor.  Miercuri, CJPC Timiș a efectuat o acțiune de control la S.C. LIDL DISCOUNT SRL – punct de lucru Lugoj. Abaterile constatate au arătat că spațiul era neigienizat, s-au găsit urme biologice (excremente rozătoare) și produse alimentare roase identificate pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a luat măsuri drastice la magazinul Lidl din Lugoj/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Victorie mare și importantă pentru Politehnica în județul Arad. Dacă în sezonul regular obținea doar un punct din șase posibile cu Progresul Pecica, acum în primul meci direct din play-off, alb-violeții au luat trei! Așadar, forma excelență a „studenților” pregătiți de Cristi Gălan continuă. Poli s-a impus cu 1-0 la Pecica și va rămâne pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul C9. O victorie și două înfrângeri pentru echipele din Timiș în prima zi a etapei a III-a din play-off și play-out
Asociația Bastion – Várbástya din Timișoara, în parteneriat cu Organizația Sportivă Platan din Szeged, implementează Bringa, un proiect transfrontalier care își propune consolidarea relațiilor între comunitățile din Timiș și Csongrád prin activități comune axate pe ciclism. Evenimentul central va fi organizarea ediției a patra a Turului Ciclist „Bartók” – Timișoara-Szeged-Timișoara, inițiat de Asociația Bastion în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turul ciclist dintre Timișoara și Szeged trece la un alt nivel, după ce s-a câștigat un proiect cu fonduri europene
Primăria Municipiului Timișoara extinde programul de amenajarea de noi locuri de parcare pe locul vechilor garaje în zona Lipovei. După cele peste 150 de locuri amenajate în 2024, lucrările continuă în prezent pe străzile Stuparilor și Verde. În plus, în următoarea ședință a Consiliului Local, patru zone adiacente străzilor Horia Măcelariu, Aleea Bălți, Silistra și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În zona Lipovei se pregătesc noi locuri de parcare în locul garajelor
Eșec greu de digerat pentru băieți, care însă merită felicitați pentru ambiția, determinarea și dârzenia lor de pe întreg parcursul competiției. Echipa Politehnicii Timișoara a fost la o singură tușă distanță de aur în proba pe echipe la Campionatul Național de floret, la tineret (U23). Scrimerii alb-violeți au pierdut finala cu CSA Steaua cu 44–45....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aur pierdut dramatic aurul! CSU Poli, învinsă la o tușă în finala pe echipe
Heirup-ul mediatic pe care Cristian Popescu Piedone îl face plimbându-se prin toată țara și făcând controale prin tot felul de restaurante și brutării, toate în fața unei audiențe extinse, nu e chiar pe placul primului ministru, Marcel Ciolacu. El apreciază că acțiunile întreprinse de șeful de la Protecția Consumatorilor sunt elemente de publicitate personală și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Avertisment din partea lui Ciolacu. Piedone ar putea să ia bătaie dacă nu se temperează
Un tânăr de 22 de ani nu va uita niciodată ultima noapte! Și asta pentru că a fost reținut și cel mai probabil va avea timp destul să se gândească la ce a făcut, din spatele gratiilor. Așadar, azi-noapte, polițiștii orașului Lugoj au fost sesizați prin apelul de urgență 112, cu privire la faptul că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A bătut toate recordurile în prostie azi noapte: mort de beat, drogat și fără permis a făcut un accident după ce a furat o mașină
Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Paul Popescu Neveanu”, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Timiș și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș a organizat prima ediție a concursului sportiv „Mișcare și Culoare în Kinetoterapie”. Evenimentul, înscris în Calendarul Proiectelor Educaționale Extrașcolare Județene 2024-2025 la poziția 21, a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mișcare și Culoare în Kinetoterapie – Un concurs deosebit pentru Copii Speciali/FOTO
Liliana Oneț revine la Palatul Administrativ, pe funcția de subprefect, după ce vineri a depus (din nou) jurământul pe post. Ea îi ia locul lui Ovidiu Drăgănescu, fiind preferată colegului ei din Partidul Național Liberal. Într-o grabă interesantă, Oneț a fost numită, joi, prin decizie a Guvernului României și a depus jurământul imediat a doua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul are un nou subprefect. Liliana Oneț îi ia locul lui Ovidiu Drăgănescu/FOTO
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.