Zilele trecute, preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, anunţa alocarea de către instituţia pe care o conduce a 600.000 de lei pentru ridicarea unui aquapark. Mai exact, banii ar fi canalizaţi spre consultanţă, studiu de prefazabilitate şi studiu de fezabilitate ale proiectului. Investiţia ar fi în final de „zeci de milioane de euro”, a mai spus Nica. Un singur lucru a rămas în obscuritate la acest nou aquapark, şi mă refer la locaţie, despre care am aflat doar că este „aproape de Timişoara”. Proiectul anunţat de Nica este ultimul dintr-o lungă salbă de promisiuni similare, pe care actanţi din administraţia locală le-a făcut de-a lungul timpului. Iar timişenii continuă, în acest timp, să meargă la Mako, Szeged sau alte locaţii de acest gen din Ungaria.
Astfel, în 2017, fostul primar Nicolae Robu promitea ridicarea în Timişoara a celui mai tare aquapark din Estul Europei. Acesta trebuia să fie finalizat în anul 2020, adică taman de alegeri. Doar amplasament îi mai trebuia, fiindcă restul decurgea de la sine. Era o perioadă în care, deja, aproape în toate oraşele din vestul ţării existau deja astfel de obiective, începând de la Satu Mare, Oradea, chiar şi Deva. Nu mai vorbim de cele din Bucureşti, Braşov sau Floreşti-Cluj. Ca locaţie Robu avansa Mehala, aeroportul Cioca sau Pădurea Bistra. Nu era prima dată când Robu vorbea de aquapark, în 2015 afirmând că „ori facem cel mai tare aquapark, ori nu-l mai facem”. Precum alte multe proiecte promise de fostul primar şi de acesta s-a ales praful. Totuşi, cu 12 zile înainte de alegerile din 2020, Robu a venit extaziat cu promisiunea unui nou aquapark, de această dată în colaborare cu fraţii Cristescu, afaceriştii cu care PrimăriaTimişoara se afla în proces pentru parcarea de la magazinul Bega. “Va fi ceva super, super!”, exclama fostul primar, adăugând că nu e nimic electoral aici.
Înainte de promisiunile lui Robu un alt proiect de aquapark care prindea contur era chiar al lui Alin Nica, pe vremea când era primar la Dudeştii Noi. Schiţa acestuia a fost prezentată prima dată în 2010. Urma să se întindă pe 11 hectare şi avea chiar un nume: “Universul apei”. Speranţele pentru acesta au fost năruite în 2015, când s-a aflat că Uniunea Europeană nu dă bani pentru astfel de proiecte, decât în staţiuni turistice.
În 2017, se naşte o nouă speranţă pentru Timiş privind un asemenea obiectiv, atunci când Guvernul a adoptat un masterplan pe turism. Printre cele 140 de obiective se număra şi un aquapark la Buziaş. Ideea acestuia îi venise primarului Sorin Munteanu, chiar în primul an de mandat, în 2016. Acest proiect este în stadiul cel mai avansat, în sensul că are locaţie pe un teren de aproape 5.000 de metri pătraţi al primăriei. Are studiu de prefezabilitate şi se aşteaptă o finanţare europeană în ciclul financiar 2021- 2027. Era nevoie însă şi de un sprijin financiar guvernamental pentru obiectivul de la Buziaş. Nu e programat să fie cel mai mare din Europa de Est, dar ar fi mai mare decât cel de la Mako-Ungaria. Valoarea estimată a proiectului: 10 milioane de euro.
Când lucrurile păreau să se cristalizeze iar Timişul să aibă în sfârşit un proiect serios, apare o nouă propunere în acest sens din partea oraşului Sânnicolau Mare. Oraş care în 2020 a primit titulatura de staţiune de interes local, greu de înţeles pe ce criterii. Capriciu sau nu al primarului Dănuţ Groza, obiectivul a primit sprijin, cel puţin verbal, şi din partea şefului CJ Timiş, Alin Nica. Mai mult, Nica a afirmat că instituţia pe care o conduce s-ar putea implica financiar în acest proiect.
Problema era alta însă. E greu de crezut că vor primi finanţare două astfel de obiective în judeţul Timiş. De fapt trei, cu cel anunţat recent de Nica, în apropierea Timişoarei. În mod normal ar trebui ales un singur proiect, care ar urma să fie sprjinit de întreaga administraţie locală, dar şi de un lobby consistent la Bucureşti. Altfel, vom rămâne tot la stadiul de veşnice promisiuni. Iar dacă ai fi un amator de teorii conspiraţioniste, ai putea crede că întreaga această harababură pe marginea subectului ar putea fi susţinută de către proprietarii de aquaparkuri din Ungaria. Care ar pierde foarte multă clientelă în cazul în care ar exista responsabilitate dincoace de frontieră şi un astfel de proiect ar trece de faza de promisiuni.
Comentarii prin facebook