Timișul apare cu un singur obiectiv în masterplanul de investiții în turism adoptat recent de guvern. Este vorba despre un aquapark cu ape minerale, care va fi construit în zona Buziașului. Executivul ar urma să asigure 85% din finanțare.
Guvernul a adoptat, recent, așa-numitul masterplan de investiții în turism, care cuprinde 140 de obiective. Unul dintre acestea, singurul din Timiș, se află la Buziaș și va fi sprijinit cu fonduri guvernamentale în proporție de 85%. Construirea unui aquapark este unul dintre proiectele pentru care caută de mai mult timp finanțare primarul Sorin Munteanu (PNL). Acesta declara, încă din campania electorală, că o astfel de investiție ar putea reprezenta o soluție pentru readucerea la viață a zonei Buziaș. Inițial s-a vorbit despre o potențială finanțare europeană, limitată la 5 milioane de euro, însă proiectul n-a mai fost eligibil după schimbarea criteriilor de acordare a banilor. Munteanu spunea că parcul acvatic ar putea fi amplasat pe un teren aflat între Buziaș și Silagiu. În masterplanul de turism, aquaparcul cu ape minerale de la Buziaș este considerat proiect de importanță locală. „Pentru investiții realizate în stațiunile de interes local, atestate în condițiile legii, contribuția Ministerului Turismului este de 85%, iar contribuția unității administrativ-teritoriale beneficiare este de 15%”, se precizează în actul normativ.
Masterplanul de investiții în turism a fost elaborat pe baza unui studiu de cercetare realizat, în perioada 2007-2016, de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Turism, la solicitarea Ministerului Turismului. „Unitățile administrativ-teritoriale care solicită finanțarea propunerilor de proiecte prevăzute în anexa nr. 1 lit. B (este și cazul parcului de la Buziaș – n.r.) au obligația să depună la Ministerul Turismului, în vederea avizării, documentația tehnico-economică a proiectului și autorizația de construire până la data de 31 decembrie 2018”, mai prevede hotărârea de guvern. Cele mai multe obiective de investiții, 43 la număr, sunt în zona centrală a României. Bucureștiul și alte 11 județe nu au nici un proiect prins în această strategie de dezvoltare.
Ce mai vrea să finanțeze Ministerul Turismului în vestul României
Județul Arad
- Repunerea în circuitul internațional a stațiunii Moneasa
- Amenajarea unui Aventura Parc, comuna Moneasa
Județul Caraș-Severin
- Dezvoltarea zonei turistice Semenic
- Amenajarea și extinderea domeniului schiabil în Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni
- Construcție cabană salvamont, Muntele Mic
- Amenajarea zonei turistice și domeniul schiabil Nedeia, comuna Zăvoi
Județul Hunedoara
- Amenajare zonă de agrement, orașul Geoagiu
- Schi în România, stațiunea Straja, municipiul Lupeni
- Dezvoltarea și extinderea „Domeniul Schiabil Șureanu”, orașul Petrila
Comentarii prin facebook