Cealaltă Timişoară

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Săptămâna trecută, o întâmplare din Timişoara a fost viralizată în întreaga medie naţională. Pe scurt, chiar în centrul oraşului un individ a intrat la volanul unui Mercedes pe trotuar. Un pieton care era pe punctul de-a fi călcat i-a atras atenţia şmecherului pentru fapta sa, primind, în schimb o rafală de flegme. Înjurăturile nici măcar nu se mai pun aici. Atenţie, bolidul era cu număr de TM, asta ca să lămurim o chestiune, fiindcă s-a cam încetăţenit ideea preconcepută că toţi ghiolbanii din traficul timişorean sunt cei cu maşini având numere de MH, GJ, eventual CS. Nu, există astfel de specimene şi la volanul unor automobile cu TM.

Este un caz singular în Timişoara un astfel de derapaj? Nici pe departe. Pe străzi, fiindcă tot am vorbit de maşini, e plin de astfel de bizoni, fără nici cel mai mic respect faţă de ceilalţi participanţi la trafic. Sau biciclişti, motociclişti ori pietoni. Nu de puţine ori am văzut şoferi accelerând într-o baltă, doar pentru a-i stropi pe cei din jur. Iar apoi râzând în hohote pentru de cât de grozavi au fost şi ce vitejie neamaivăzută au comis. La fel cum nu puţini sunt mitocanii care circulă, inclusiv când e frig, cu geamurile deschise, cu boxele urlând la maxim, ca să audă toată lumea că au ultimele „hituri” ale lui Salam, Vijelie sau Minune. De câte ori nu vezi chiştoace sau gunoaie, chiar peturi zburând din maşinile aflate în trafic? Şi da, sunt tot timişoreni. Promovat mult în toată media a fost în urmă cu ceva timp şi un anume Bebe Sabie care dansa lasciv pe maşină, chiar în faţa Palatului Administrativ. Da, atunci a fost şi o chestie cu iz politic, individul fiind fin al preşedinelui CJ Timiş, şi al PNL Timiş, Alin Nica. Dar tot timişorean este.

Dar problema nu se reduce doar la trafic. Trotuarele sunt pline, chiar la câţiva metri de coşurile de gunoi, de multe ori goale, cu mai toate gamele de deşeuri. Acum predomină măştile de protecţie uzate. Da, să vină Primăria să le culeagă, dar nesimţitul care aruncă cu petul pe trotuar nu trebuie avertizat? Cei mai mulţi însă întoarcem capul atunci când vedem astfel de lucruri. Şi da, există la polul opus şi unii timişoreni care ridică de pe jos petul sau pachetul gol de ţigări „scăpate” de nesimţiţi. Râdem de isprăvile din „Republica Vaslui”, dar, anul trecut, şi în Timişoara s-a întâmplat ca un bărbat să-şi bată soţia în faţa copiilor, în plină stradă. Era tot timişorean. Nu am avut o iarnă grea până acum. Dar atunci când au fost şi zăpezi, cei mai mulţi timişoreni îşi curăţau trotuarele din faţa casei, dar erau mulţi şi care nu făceau acest lucru, aşteptând probabil să vină guvernul sau primăria să le cureţe. Şi tot timişoreni sunt, nu „vinituri”, aşa cum le place unora să creadă. Ne place să vorbim de multiculturalitatea, diversitatea şi toleranţa Timişoarei. Dar anul trecut am văzut multe istericale – e drept că şi întreţinute politic – la un festrival LGBT.

Aceste rânduri nu sunt despre politică. Sau sunt într-o măsură în care mai tot ce se întâmplă într-o societate are, la urma urmei, o legătură cu politica. Aici e vorba de, cum spun românii, (şi) de cei „şapte ani de acasă”. Sau, cum ar spune alţii, de învăţarea socială, de-a imita unele comportamente. Ori, în societatea noastră, şi să nu ne închipuim că timişorenii sunt altfel, sunt promovate (de televiziuni mai ales) „valori” care se comportă exact ca şmecheraşul cu Mercedes. Descurcăreţii, şmecherii, îmbogăţiţii psete noapte, interlopii, mardeiaşii, botoxatele reprezintă „modelele” zilei. Probabil şi „Sabie”, de care am vorbit mai sus a ajuns un model.

Se vorbeşte de foarte multe ori, până la a deveni un clişeu,  de „spiritul Timişoarei”. Da, el există, şi încă este majoritar în Timişoara. Dar la fel de bine regăsim şi „spiritul şmecheraşului” şi trebuie acceptat că acesta există în Timişoara, chiar dacă nu într-o pondere foarte mare. Şi s-a văzut acest lucru în comentariile de susţinere pentru Adrian Borugă, pietonul din ştirea iniţială. Problema este că, pentru ca „şmechearaşii” să fie cât mai puţini, e nevoie de mai mulţi „Adrian Borugă”. Şi nu doar pe tastele telefoanelor şi laptopurilor. Ci şi în viaţa reală, pe stradă. Şi în primul rând, dincolo de bătăi cu pumnii în piept, trebuie să recunoaştem că există şi acea Timişoară mai puţin dezirabilă, a şmecherului cu Mercedes şi multe flegme la purtător.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Cristi a spus: (februarie 22nd, 2022 at 11:10 )

ok, asa stau lucrurile, dar care e propunerea, solutia?

smecherasul a ajuns sa parcheze masina pe zona pietonala si sa scuipe „civilizatul care i-a facut observatie” pentru ca a aruncat chistoace pe geam si n-a patit nimic, apoi a aruncat niste peturi si iarasi n-a patit nimic, apoi a trecut pe rosu si iarasi n-a patit nimic, apoi a parcat complet aiurea si nimeni nu i-a dat amenda, etc.

pentru ca legile sunt facute astfel incat sa nu pateasca smecherasii nimic. ghici de ce – pentru ca sunt facute de acelasi model de smecherasi.

Adrienii Boruga, chiar daca sunt multi, asista fara sa poata face nimic la smecherasii care-si arunca chistoacele pe geamul masinii. pentru ca legea nu-i poate ajuta.

si aici nu e vorba de Timisoara, e vorba de toata Romania.

L a spus: (februarie 22nd, 2022 at 13:26 )

În fiecare oraș există mai multe orașe (mai multe craiove în Craiova, mai multe timișoare în Timișoara etc.). Spre exemplu, Craiova cu săbii, nu merge la teatru, după cum nici Timișoara din Očko-piața nu se transformă în cuib de start-up-uri.
Problema e alta (și nu e timișoreană sau românească) – a fost surprinsă de unii antropologi și geografi foarte bine. Spre exemplu, Jérôme Fourquet scris Aripelagul francez (o societate divizată în categorii, clase și caste, ca insulele unui arhipelag), iar Christophe Guilluy a scris No society. Sfârșitul clasei mijlocii occidentale. Au scris și nemți, și italieni pe același subiect etc.
Problema e că ne hrănim cu vechile șabloane, în timp ce schimbările ne omoară aproape la propriu (și tot mai la propriu, în anii ce vin). Vorbim de societate ca despre adunătură conjuncturală, nu ca despre o comunitate străbătută și ținută la un loc de un spirit al ei. Pun pariu că dacă se decretează mobilizare, 99% dintre bărbații tineri din pătura de sus (materialmente, de sus) vor deveni subit inapți pentru luptă!
Cât despre spiritul Timișorii, am rămas șocat cât de absent este în grupul așa-ziselor elite. Timișoara a scos o cantitate impresionantă de proști, inculți și aroganți în politică și la vârfurile instituțiilor statului. Într-un almanah al Banatului din interbelic, am găsit un capitol scris de un oarecare Lucian Blaga, care între primele fraze o are pe aceasta: „Niciuna din provinciile românești nu are o cultură etnografică anonimă, populară atât de diferențiată ca Banatul, dar în acelaș timp niciuna din provinciile românești n-a dat așa de puține personalități creatoare ca Banatul.” Cred că lucrurile s-au mai schimbat între timp, la fel cum constat că nivelul de civilizație al Craiovei și Timișoarei tind spre egalizare, în jos, din nefericire.
Timișoara adevărată, dezirabilă, este în mintea noastră, dormind ca un motan pe o pernă de mătase, în timp ce cealaltă ne poate da flegme și pumni de interlop în boturile noastre nevinovate.

Patrick a spus: (februarie 22nd, 2022 at 15:24 )

Numărul de înmatriculare de TM nu face pe nimeni, automat, timișorean. E numai un indiciu administrativ, al județului, nu al orașului! Ca să nu mai vorbim că nu-i putem „căuta la buletin / loc de naștere” pe cei cu plăcuță de înmatriculare pe TM la care făcea referire jurnalistul (maneliștii, ghiolbanii, scuipătorii, dansatorii din buric etc.). Fenomenul e doar una din urmările „omogenizării culturale” căutate, cerute și realizate sistematic de la „centru”, prin emisiunile tv, limbajul mijloacelor media, „politicile culturale”, toate foarte „educative”, după cum se vede.

Ioan a spus: (februarie 22nd, 2022 at 17:43 )

La ce pizzerie este „proprietar” ?
Să o boicotăm, cîta reclamă negativă
Să meargă numai scuipătorii acolo

Daniel a spus: (februarie 22nd, 2022 at 23:43 )

Fatalaii fac legea in parlament si ne conduc din guvern, smecherii fac legea pe strada iar oamenii cu bun simt dorm pe ei. Somn usor!

z a spus: (februarie 24th, 2022 at 04:55 )

da, patrick, ai dreptate, nu era „banatean get-beget”, ca doar aia-i fruncea! avea doar numere de TM. aia era problema! vai de capu’ tau, somn usor!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Top