În ce secol s-o fi născut Vladimir Putin?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Când am fost martor direct la revoluția din Decembrie 1989 în Timișoara mi-am zis că a fost șansa mea să văd cu ochii ceva ce povestesc manualele de istorie. Nu multe generații au apucat să trăiască așa ceva. A fost o barbarie, dar finalul ne-a adus libertate, ne-a adus și suferință, lipsuri economice, dar peste decenii am ajuns să mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat înțelepciunea să ajungem în Europa instituțional vorbind, protejați de o mare alianță militară, NATO.

Ce trăim acum prin intermediul mass-media, citind ori privind filme despre derularea războiului din Ucraina este ceva ce depășește orice așteptare. Nu mai este nimic spectaculos, este o durere în stare pură să vezi un bărbat cum își ia adio de la fetiță, să îți imaginezi ce perspectivă asupra vieții au acei oameni ascunși în metroul din Kiev sau Harkov a doua zi după bombardament. În ce ev trăim de merită pentru cineva să declanșeze atâta durere?

Și vom ajunge la concluzia că este vorba de educație. Dispute teritoriale sunt peste tot în lume, iar în Europa civilizată să numim doar Alsacia și Lorena, percepții istorice despre suprafețe germane în Polonia, Tirolul de Sud clamat de austrieci, Catalunia, asta ca să ne referim strict la dispute tratate civilizat, nemergând în Transnistria, în Kosovo sau Republica Srpska, nici în Ardealul poftit de maghiari dintre granițele românești sau Ciprul blocat de forțele turcești.

Nu vorbim de barbarie, de scene văzute în alte secole, uitate de lume și povestite în cărți. Vorbim de cum tratează niște oameni civilizați o astfel de dispută. Pentru a te bucura de Tirolul de Sud, educația și civilizația europeană a secolului XXI te fac să gândești la conviețuirea într-o uniune de state, UE, să dai drepturi celui minoritar într-o regiune a unui stat cu popor de altă limbă ori tradiții.

Veți zice că nu e decalajul mai mare de 100 de ani, ba nici 90 de la o altă barbarie, cea a lui Hitler, iar comparația cu Sudeția și-apoi toată Cehia este atât de vie astăzi când un dictatorul minte, se comportă ca un golan și încalcă orice normă de politică a anilor în care trăim. Dar nici Hitler nu este un exemplu de rafinament, omenirea putea mult mai mult și atunci, la câteva decenii de la un alt mare război mondial. Dar astăzi?

Imaginați-vă cum trebuie să se simtă un rus de bună credință, cu un comportament decent, ce vrea să se bucure de aceeași viață ce-o vede câteva mii de kilometri mai la vest, născut în anii ‘80, văzând că este condus de un personaj despre care toate datele istorice și comportamentale arată că s-a născut câteva sute de ani înainte, poate în Evul Mediu, dacă nu cumva este bolnav psihic. Cum te-ai simți ca rus când vezi că toată lumea se teme de tine să te aibă vecin? E oare un sentiment interesant? Cine poate savura așa ceva? Nuțu Cămătaru, cei din Clanul Sportivilor, alți interlopi cu faimă?

Ce facem astăzi? Așteptăm să cadă Ucraina, să fie anexată și intalat la Kiev un guvern de slugi ale lui Putin? În câteva zile asta se va întâmpla. Sancțiunile vor deveni o obișnuință pentru Moscova, lumea largă va cere în continuare gazul lor și numai limitele biologice ale dementului de la Kremlin ne vor feri, poate, ca peste alți zece ani la granița română, cea poloneză, maghiară sau slovacă să se adune 150.000 de militari ruși. Iar cine este tentat să compare bombardarea punctuală și ca sancțiune a Belgradului, fără schimbare de regim, cu barbaria de astăzi din Ucraina mai bine să facă filorusism asumat, înrolându-se în armata dementului.

E halucinant cum Vladimir Putin încearcă să atragă alte popoare ce și-au pierdut teritorii în fața Ucrainei de-alungul anilor, dar tot sub umbrela unei conduceri sovietice, cu suportul și la ordinul Moscovei. Ne amintește Rusia că avem Bucovina la Ucraina, că au polonezii sau ungurii astfel de daune, ba chiar se găsesc reacții pozitive în aceste țări la acest troc geostrategic, pentru ca soluția finală care să fie? Bucățile alea din România, din Polonia sau din Ungaria aflate acum la ucrainieni le vor lua rușii, să aibe ei grijă de ele, ca de tezaur.

Propunea cineva ca orice simpatie arătată regimului rus să fie condamnată penal, cum este condamnată penal legionarismul, nazismul manifestat. De ce nu? De ce nazismul este mai rău decât ce face azi Putin? Avem partide în România ce expandează formidabil în sondajele de opinie și care dacă nu laudă pe față comportamentul politic al Rusiei, e foarte posibil să fie mufate în ascuns la o sursă de finanțare rusească.

De ce să nu boicotăm produsele rusești? Că ne va fi mai scump, vom merge 100 metri până la altă benzinărie? Comoditatea asta ne va costa odată și odată. Democrația costă, libertatea poate avea preț în sânge sau în suferință, confortul nostru cu care ne-am obișnuit exclude total din modul de viață reacția fermă la o agresiune cum este cea a Rusiei față de Ucraina. Asta trebuie să ne pună pe gânduri. Avem câțiva ani să ne trezim.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

qed a spus: (februarie 27th, 2022 at 15:05 )

Nu știu în ce secol s-a născut, însă în tot răul e și-un bine: avem în față un tip care are în cap o singură idee și fixă (refacerea URSS). Ce ne făceam dacă aveam în față pe unul cu ochi oblici, cu tehnologia 5G în buzunar, cu 150 000 x 10 soldați la graniță și care ar putea ține disertații de ore din Arta războiului și Cele 36 stratageme?
Aș putea zice că ne-a trecut glonțul pe la ureche, însă mă abțin până-l văd în mausoleu fiindcă glonțul ÎNCĂ mai poate greși direcția și să ne treacă printre urechi!
Singurii care vor fi învățat ceva sunt nemții (chiar de azi începând) care vor aloca peste 2% din PIB armatei (dar nu la modul Fer vechi cumpărăăăm!, cum o face Iohannis).
Și poate facem și noi serviciul militar obligatoriu, să-i văd pe manelari în uniformă și să li se împlinească visul de a-și arăta valoarea în fața dujmanilor! Și pe temutele clanuri interlope cum îi pun inima la gheață lui Putin și generalilor lui (salut, nea Lae, ce-ți mai fac prietenii?)

secolul psihopatilor a spus: (februarie 28th, 2022 at 21:10 )

Secolul psihopatilor!
Dar nici sponsorii lui din EU care i-au tolerat toate excesele de 25 ani (Transnistria, invadarea Georgiei, Siriei, omorurile la comanda ale adversarilor, mascara/trucarea nenumaratelo alegeri ale unui… schizofren paranoid psihopat) nu cred ca trebuie IERTATI!

IOAN a spus: (februarie 28th, 2022 at 23:55 )

HABAR NU AVETI DE ISTORIE, CA DE POLITICA EXTERNA SUNTETI STRAINI.
Manipulati ordinar la fel ca 2 ani de dictarura COVID, vestul in frunte cu USA s-a gandit sa provoace Rusia la razboi.
De 20 de ani Putin ii roaga sa nu avanseze NATO spre este, insa nimeni nu aude asta.
Pe de alta parte Ucraina are reminiscente naziste ( au si lupata alaturi de nemti in WW2) deci astea s-au activat si acum.
Teoretic dupa ce Pactul de la varsovia s-a dizolvat, NATO trebuia sa faca la fel…doar ca nu s-a intamplat asa.
Ma mir cata simpatie fata de ucraineni…cand a fost bombardata Iugoslavia de catre NATO in 1999, nu s-a ridicat nimeni sa zica ca e genocid, fara rezoluite ONU, fara nimic.
Acum sunteti mari comentatori, rusine, dar nici patrioti nu sunteti.
Basarabia, Bucovina, Insaula Serpilor,masacre ale ucrainienilor impotriva romanilor, le-ati uitat pe toate.
Suptul poolii la Uncle Sam este mai gustos decat identitatea nationala, care ati terfelit-o!
Lada de gunoi a istoriei o sa va manance!

Calin Tm a spus: (martie 1st, 2022 at 13:31 )

iOane!!!!!! Poti merge in URSS daca il idolatrizezi pe nebun.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului la Lugoj, unde echipa locală CSM a întâlnit o adversară de tradiţie, CSM Bucureşti. Gazdele veneau după două victorii importante obţinute tot acasă, 3-2 cu Dinamo şi Corona Braşov, în timp ce oaspetele, în scădere mare de formă, şapte eşecuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o legătură aeriană directă de la Timișoara. Vorbim despre Dubai, luni a plecat spre această destinație prima cursă de tip charter.  Cursele vor fi operate de avioanele companiei aeriene românești HiSky, fiind o cursă de tip charter, a unei societăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali timișoreni de la USR, PSD și PNL s-au pus de acord după ce șefii de partid au agreat o reducere a cotei cu care să se aplice clădirilor nerezidențiale. Primarul Dominic Fritz a făcut amendamentul, care a scăzut la 1,7%...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul impozitelor locale pe 2025 trece de votul consilierilor. Scade doar impozitul pe clădiri nerezidențiale, nu și pentru autovehiculele timișorenilor
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut un bărbat în vârstă de 51 de ani bănuit de comiterea infracțiunii de furt. În fapt, la data de 20 decembrie, polițiștii au pus în executare dou[ mandate de percheziție domiciliară, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această nouă investiție cu fonduri europene vine după înlocuirea a 30 de kilometri de rețea de termoficare primară și secundară, dar și de modernizare a 25 de puncte termice, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. Noua investiție vizează magistrala care distribuie energia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la CSM Constanța. Este vorba despre Ngoni Chibuwe și Waisake Raqili, care au semnat contracte pe doi ani. Centrul Ngoni Chibuwe, născut 17 octombrie 1994, este un jucător cu experiență, component al naționalei statului Zimbabwe. În sezonul recent încheiat, el a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a evoluțiilor recente din mediul economic și impactul acestora asupra companiilor din România. Într-un context marcat de provocări globale și instabilitate politică internă, Drăgan atrage atenția asupra unor probleme care ar putea influența semnificativ piața muncii și mediul de afaceri în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Preşedinţii PSD, PNL, UDMR şi liderul Grupului minorităţilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale
Top