În ce secol s-o fi născut Vladimir Putin?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Când am fost martor direct la revoluția din Decembrie 1989 în Timișoara mi-am zis că a fost șansa mea să văd cu ochii ceva ce povestesc manualele de istorie. Nu multe generații au apucat să trăiască așa ceva. A fost o barbarie, dar finalul ne-a adus libertate, ne-a adus și suferință, lipsuri economice, dar peste decenii am ajuns să mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat înțelepciunea să ajungem în Europa instituțional vorbind, protejați de o mare alianță militară, NATO.

Ce trăim acum prin intermediul mass-media, citind ori privind filme despre derularea războiului din Ucraina este ceva ce depășește orice așteptare. Nu mai este nimic spectaculos, este o durere în stare pură să vezi un bărbat cum își ia adio de la fetiță, să îți imaginezi ce perspectivă asupra vieții au acei oameni ascunși în metroul din Kiev sau Harkov a doua zi după bombardament. În ce ev trăim de merită pentru cineva să declanșeze atâta durere?

Și vom ajunge la concluzia că este vorba de educație. Dispute teritoriale sunt peste tot în lume, iar în Europa civilizată să numim doar Alsacia și Lorena, percepții istorice despre suprafețe germane în Polonia, Tirolul de Sud clamat de austrieci, Catalunia, asta ca să ne referim strict la dispute tratate civilizat, nemergând în Transnistria, în Kosovo sau Republica Srpska, nici în Ardealul poftit de maghiari dintre granițele românești sau Ciprul blocat de forțele turcești.

Nu vorbim de barbarie, de scene văzute în alte secole, uitate de lume și povestite în cărți. Vorbim de cum tratează niște oameni civilizați o astfel de dispută. Pentru a te bucura de Tirolul de Sud, educația și civilizația europeană a secolului XXI te fac să gândești la conviețuirea într-o uniune de state, UE, să dai drepturi celui minoritar într-o regiune a unui stat cu popor de altă limbă ori tradiții.

Veți zice că nu e decalajul mai mare de 100 de ani, ba nici 90 de la o altă barbarie, cea a lui Hitler, iar comparația cu Sudeția și-apoi toată Cehia este atât de vie astăzi când un dictatorul minte, se comportă ca un golan și încalcă orice normă de politică a anilor în care trăim. Dar nici Hitler nu este un exemplu de rafinament, omenirea putea mult mai mult și atunci, la câteva decenii de la un alt mare război mondial. Dar astăzi?

Imaginați-vă cum trebuie să se simtă un rus de bună credință, cu un comportament decent, ce vrea să se bucure de aceeași viață ce-o vede câteva mii de kilometri mai la vest, născut în anii ‘80, văzând că este condus de un personaj despre care toate datele istorice și comportamentale arată că s-a născut câteva sute de ani înainte, poate în Evul Mediu, dacă nu cumva este bolnav psihic. Cum te-ai simți ca rus când vezi că toată lumea se teme de tine să te aibă vecin? E oare un sentiment interesant? Cine poate savura așa ceva? Nuțu Cămătaru, cei din Clanul Sportivilor, alți interlopi cu faimă?

Ce facem astăzi? Așteptăm să cadă Ucraina, să fie anexată și intalat la Kiev un guvern de slugi ale lui Putin? În câteva zile asta se va întâmpla. Sancțiunile vor deveni o obișnuință pentru Moscova, lumea largă va cere în continuare gazul lor și numai limitele biologice ale dementului de la Kremlin ne vor feri, poate, ca peste alți zece ani la granița română, cea poloneză, maghiară sau slovacă să se adune 150.000 de militari ruși. Iar cine este tentat să compare bombardarea punctuală și ca sancțiune a Belgradului, fără schimbare de regim, cu barbaria de astăzi din Ucraina mai bine să facă filorusism asumat, înrolându-se în armata dementului.

E halucinant cum Vladimir Putin încearcă să atragă alte popoare ce și-au pierdut teritorii în fața Ucrainei de-alungul anilor, dar tot sub umbrela unei conduceri sovietice, cu suportul și la ordinul Moscovei. Ne amintește Rusia că avem Bucovina la Ucraina, că au polonezii sau ungurii astfel de daune, ba chiar se găsesc reacții pozitive în aceste țări la acest troc geostrategic, pentru ca soluția finală care să fie? Bucățile alea din România, din Polonia sau din Ungaria aflate acum la ucrainieni le vor lua rușii, să aibe ei grijă de ele, ca de tezaur.

Propunea cineva ca orice simpatie arătată regimului rus să fie condamnată penal, cum este condamnată penal legionarismul, nazismul manifestat. De ce nu? De ce nazismul este mai rău decât ce face azi Putin? Avem partide în România ce expandează formidabil în sondajele de opinie și care dacă nu laudă pe față comportamentul politic al Rusiei, e foarte posibil să fie mufate în ascuns la o sursă de finanțare rusească.

De ce să nu boicotăm produsele rusești? Că ne va fi mai scump, vom merge 100 metri până la altă benzinărie? Comoditatea asta ne va costa odată și odată. Democrația costă, libertatea poate avea preț în sânge sau în suferință, confortul nostru cu care ne-am obișnuit exclude total din modul de viață reacția fermă la o agresiune cum este cea a Rusiei față de Ucraina. Asta trebuie să ne pună pe gânduri. Avem câțiva ani să ne trezim.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

qed a spus: (februarie 27th, 2022 at 15:05 )

Nu știu în ce secol s-a născut, însă în tot răul e și-un bine: avem în față un tip care are în cap o singură idee și fixă (refacerea URSS). Ce ne făceam dacă aveam în față pe unul cu ochi oblici, cu tehnologia 5G în buzunar, cu 150 000 x 10 soldați la graniță și care ar putea ține disertații de ore din Arta războiului și Cele 36 stratageme?
Aș putea zice că ne-a trecut glonțul pe la ureche, însă mă abțin până-l văd în mausoleu fiindcă glonțul ÎNCĂ mai poate greși direcția și să ne treacă printre urechi!
Singurii care vor fi învățat ceva sunt nemții (chiar de azi începând) care vor aloca peste 2% din PIB armatei (dar nu la modul Fer vechi cumpărăăăm!, cum o face Iohannis).
Și poate facem și noi serviciul militar obligatoriu, să-i văd pe manelari în uniformă și să li se împlinească visul de a-și arăta valoarea în fața dujmanilor! Și pe temutele clanuri interlope cum îi pun inima la gheață lui Putin și generalilor lui (salut, nea Lae, ce-ți mai fac prietenii?)

secolul psihopatilor a spus: (februarie 28th, 2022 at 21:10 )

Secolul psihopatilor!
Dar nici sponsorii lui din EU care i-au tolerat toate excesele de 25 ani (Transnistria, invadarea Georgiei, Siriei, omorurile la comanda ale adversarilor, mascara/trucarea nenumaratelo alegeri ale unui… schizofren paranoid psihopat) nu cred ca trebuie IERTATI!

IOAN a spus: (februarie 28th, 2022 at 23:55 )

HABAR NU AVETI DE ISTORIE, CA DE POLITICA EXTERNA SUNTETI STRAINI.
Manipulati ordinar la fel ca 2 ani de dictarura COVID, vestul in frunte cu USA s-a gandit sa provoace Rusia la razboi.
De 20 de ani Putin ii roaga sa nu avanseze NATO spre este, insa nimeni nu aude asta.
Pe de alta parte Ucraina are reminiscente naziste ( au si lupata alaturi de nemti in WW2) deci astea s-au activat si acum.
Teoretic dupa ce Pactul de la varsovia s-a dizolvat, NATO trebuia sa faca la fel…doar ca nu s-a intamplat asa.
Ma mir cata simpatie fata de ucraineni…cand a fost bombardata Iugoslavia de catre NATO in 1999, nu s-a ridicat nimeni sa zica ca e genocid, fara rezoluite ONU, fara nimic.
Acum sunteti mari comentatori, rusine, dar nici patrioti nu sunteti.
Basarabia, Bucovina, Insaula Serpilor,masacre ale ucrainienilor impotriva romanilor, le-ati uitat pe toate.
Suptul poolii la Uncle Sam este mai gustos decat identitatea nationala, care ati terfelit-o!
Lada de gunoi a istoriei o sa va manance!

Calin Tm a spus: (martie 1st, 2022 at 13:31 )

iOane!!!!!! Poti merge in URSS daca il idolatrizezi pe nebun.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%

O nouă categorie de angajați din sistemul public demarează protestele în vederea majorării salariilor. Cei care lucrează în cadrul Oficiilor Registrului au intrat joi în grevă japoneză. Principala solicitare este de ordin financiar, mai precis o majorare cu 15% a salariilor. Membrii Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) nu vor întrerupe lucrul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timişoara a câştigat cel mai important meci al sezonului şi rămâne în elită

Prim-divizionara de baschet SCM Timişoara s-a impus în meciul 4 al seriei de evitare a retrogradării la Ploieşti, după o repriză de prelungiri, 87-85 şi va continua în elită aşa cum a făcut-o în ultimele patru decenii. Partida a fost extrem de echilibrată, a avut parte şi de spectacol şi de suspans până la ultima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timişoara a câştigat cel mai important meci al sezonului şi rămâne în elită
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Miercuri, în prezența reprezentantului Companiei Naționale de Investiții (CNI), a primarului Florin Bucur, a constructorului, dirigintelui de șantier, specialiștilor externi ş.a. a fost recepționată investiția ”Construire bază sportivă tip 1 în localitatea Urseni”. Valoarea lucrărilor a fost de peste 6,5 milioane de lei. Baza sportivă este situată în 𝐔𝐫𝐬𝐞𝐧𝐢, Str. Salcâmilor nr. 𝟐𝟎 și va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost recepţionată noua bază sportivă de la Urseni (comuna Moşniţa Nouă). Are inclusiv un stadion de fotbal cu 500 de locuri
„Conurbația Timișoara-Arad ar trebui să fie una dintre temele principale ale dezbaterii electorale de la aceste alegeri locale”, crede rectorul UPT. Dacă în anii 2000, Timișoara și Aradul au însemnat o importantă poartă de intrare a investițiilor străine în România, în ultimii ani, alte orașe, de nivel similar, au recuperat diferența, iar unele dintre ele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT pune pe tapet înainte de alegeri o temă cu adevărat importantă, uitată de candidaţi: Conurbația Timișoara-Arad
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș propune iubitorilor de folclor un adevărat maraton folcloric cu peste 14 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri, gastronomie tradițională, eveniment care va reuni peste 200 de artiști. Sâmbătă, 20 aprilie 2024, la ora 13:00, la Căminul Cultural din Giarmata...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lada cu Zestre ajunge la Ghiroda și la Giarmata. Invitați în recital la Festivalul – Concurs, Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul
O nouă categorie de angajați din sistemul public demarează protestele în vederea majorării salariilor. Cei care lucrează în cadrul Oficiilor Registrului au intrat joi în grevă japoneză. Principala solicitare este de ordin financiar, mai precis o majorare cu 15% a salariilor. Membrii Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) nu vor întrerupe lucrul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%
Timp de două zile, astăzi și vineri, publicul este așteptat în vizită la Banca Națională a României. Frumoasa clădire din centrul Timișoarei își deschide porțile pentru o serie de tururi ghidate. În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României invită publicul larg la cea de-a patra ediție a evenimentului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, așteptați să viziteze sediul local al Băncii Naționale a României
Peste 100 de vehicule istorice vor fi prezente, sâmbătă, la Timișoara, în Piața Unirii, la Retroparada Primăverii. De la ora zece, iubitorii automobilelor vor putea vedea pe viu câteva vehicule de valoare din istoria auto. După cum spuneam, se anunță un număr de peste 100 de vehicule istorice expuse, marea majoritate aparținând colecționarilor din Timis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sâmbătă are loc Retroparada Primăverii. În Piața Unirii vor fi prezentate peste 100 de automobile istorice
La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a organizat miercuri, la Universitatea Ştiinţele Vieţii din Timişoara, o conferință de prezentare a proiectului „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.”. Proiectul este în valoare financiară de 13,8 milioane de euro , fiind cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din total. La conferinţă au participat reprezentanți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Proiect transfrontalier de importanţă strategică, prezentat la Timişoara
Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Top