Scandal între Dominic Fritz și Roxana Iliescu. Cei doi se ceartă pe un sediu pentru TM2023

În cadrul şedinţei Consiliului Local s-a iscat un nou scandal, între primar și un consilier local, respectiv Dominic Fritz și Roxana Iliescu. Cea din urmă a solicitat, în cadrul Comisiei pentru Spații cu Altă Destinație, alocarea unui sediu pentru Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, în schimb primarul nu a semnat proiectul de hotărâre și a propus eliminarea respectivei consiliere din comisia aminitită.

În pericol să ajungă efectiv pe stradă, Asociația TM 2023 a deținut un sediu acordat de primărie, pe strada Alba Iulia, dar la finalul anului trecut CLT a decis să revoce acordul de alocare a spațiului, pentru că acesta nu ar fi fost folosit. Între timp, asociația a fost anunțată de Consiliul Județean Timiș că va fi dată afară şi din sediul pe care îl avea la Bastionul Theresia.

În consecință, Roxana Iliescu a cerut (re)alocarea acelui spațiu de pe Alba Iulia pentru TM 2023. Propunerea a trecut de comisie, dar nu și de primarul Dominic Fritz.

”Ca să înțelegeți cât de mult îi încurc pentru că nu sunt un consilier care le înghite minciunile și nu votez la comandă în Consiliul Local… Tocmai am fost anunțată că primarul Fritz a refuzat să semneze referatul de aprobare privind atribuirea unui spațiu pentru Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii, fără nicio justificare! Vă reamintesc faptul că am formulat o cerere privind atribuirea unui spațiu pentru Asociație și totodată că cererea mea a fost aprobată de Comisia Spații cu Altă Destinație (SAD), în ciuda opoziției useristei Romocean! Este adevărat faptul că în acea ședință SAD, între mine și useristă a avut loc o discuție tensionată, în contextul în care aceasta a afirmat că Asociația este o “MIZERIE” și totodată m-a acuzat că am formulat cererea respectivă având interese obscure legate de Asociație insinuând inclusiv că am contract de asistare/reprezentare juridică încheiat cu această entitate- lucru total neadevărat! Motivația mea a avut la bază exclusiv situația delicată a acestei Asociații, rămasă în stradă, în contextul în care este singurul vehicul de implementare a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii recunoscut oficial! Cu toate acestea, recunosc că nu mă așteptam ca primarul să refuze nejustificat semnarea referatului de aprobare, cu atât mai mult cu cât decizia privitoare la acordarea sau nu a unui spațiu Asociației, ar fi trebuit să fie la latitudinea consilierilor locali!”, a spus Roxana Iliescu.

Dar, surpriză, primarul nu doar că a refuzat semnarea acelui proiect de hotărâre, dar a decis să ceară eliminarea consilierei locale din respectiva comisie. Pentru aceasta s-a ajuns la un ”truc” birocratic, solicitându-se reducerea numărului de consilieri locali din comisie.

”Partea cu adevărat interesantă acum urmează! Ca să fie siguri că nu le mai încurc planurile de a pune pe butuci Asociația și substituirea ei cu celebrul deja Centru de Proiecte, vor să mă dea afară din Comisia SAD! Tocmai ce am primit lista suplimentară de proiecte de hotărâre, printre care se regăsește și un proiect ce vizează schimbarea componenței Comisiei SAD și reducerea numărului consilierilor locali de la 4 cât era până acum, la 3. Acum un mesaj pentru useriști: să nu credeți că puteți să mă reduceți la tăcere! Puteți să mă dați afară din orice comisii, puteți să îmi luați dreptul de a conduce ședințele consiliului local, dar fiți siguri că nu o să tac! Fiți siguri că voi continua să apăr interesele timișorenilor în fața dezastrului produs de Administrația Fritz!”, a mai spus Iliescu.

Ulterior, conflictul s-a acutizat în ședința de plen extraordinar de marți. Roxana Iliescu a cerut lămuriri, atât legat de proiect în sine, dar și despre eliminarea sa din comisie. Iritat, primarul Fritz a răspuns, după ce a tăcut aproape pe toată durata plenului.

”Mie nu mi-e clar în ce calitate ați făcut această cerere (n.r. pentru sediu), această asociație are un președinte, iar acel președinte sunt eu, statutar pentru relații cu alte instituții sunt responsabil eu, președintele, și nu consilierii locali, care au o afinitate, despre care mă bucur, pentru cultură. Dar nu știu în ce calitate au făcut această cerere. Mie îmi pare rău că această problemă formală nu a fost depistată. Faptul că cei de la CJT au emis o notificare de evacuare nu e o situație plăcută, desigur că vom găsi un loc potrivit pentru asociație. Locul acela, probabil pentru că nu stiți foarte bine activitatea asociației, acolo nu este un sediu administrativ, acolo este punctul zero din oraș, trebuie să fie activitate cu turiști, nu se pretează pentru un sediu administrativ”, a spus Fritz despre sediu.

Legat de eliminarea Roxanei Iliescu din comisie, primarul a spus că nu a făcut o asemenea propunere.

”Propunerea administrației mele este să micșorăm această comisie, să nu mai fie la fel de stufoasă cum a fost. Oricum prezența nu a fost de fiecare dată foarte bună, a fost mai mult sau mai puțin întâmplătoare cine a fost în comisii”, a mai spus Fritz.

Având în vedere proiectul de hotărâre, consilierul local Radu Țoancă a solicitat un amendament, prin care numărul de membri consilieri locali să rămână.

”Amendamentul vizează, ca și până acum, a patru consilieri locali în această comisie. Dacă domnul primar dorește să o diminueze pe motiv de neprezență să se uite la funcționarii din primărie și eventual să diminueze de acolo. Un număr mare de consilieri într-o asemenea comisie cu miză reprezintă o dovadă de transparență. (…) Într-adevăr, orice consilier local, domnule primar, conform codului administrative poate face orice propunere de proiect de hotărâre. Eu pot să cer, de exemplu, asta nu înseamnă că dumneavoastră sau colegii mei vor aproba, să acordăm un sediu Asociației salvăm planeta și balenele albastre, sau Uniunii travestiților din România. Roxana Iliescu și-a făcut treaba în calitate de consilier local și avocat, nu s-a substituit președintelui board-ului și nici măcar acelei comisii”, a spus Țoancă.

Până la urmă proiectul a fost retras de pe ordinea de zi pentru simplul motiv că secretariatul plenului nu a fost capabil să pună la dispoziția consilierilor locali posibilitatea votului secret electronic pentru alegerea celor trei consilieri locali din comisie.

Primarul a spus că Țoancă e liber să facă cerere, în calitate e consilier local, pentru Asociația Travestiților,

”V-aș recomanda să vă consultați înainte cu președintele acestei asociații”, a spus Fritz.

Răspunsul a venit prompt: ”Domnule primar, eu nu îl cunosc, dacă îl cunoașteți vă rog să îmi faceți și mie cunoștință cu el că sigur îl consult”.

După ce a văzut că schimbarea din comisie nu se poate înfăptui în acest plen, Fritz a decis să retragă proiectul, promițând că va ”discuta” și cu departamentul tehnic al primăriei pentru că nu s-a pregătit pentru ședință.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

hans a spus: (februarie 8th, 2022 at 20:48 )

Fritz este un fraudator, un incompetent, un hot si un mincinos. Ne tine copiii in frig in scoli si parintii ne mor de frig in spitale. Este o venitura care ne face numai rau…

123 a spus: (februarie 8th, 2022 at 20:53 )

Da, futilitățile sunt extrem de importante! Și lătrăturile contează la reabsorbția ProRo în PSD.
Nu știu de ce nu-i trimite Fritz la marii bogați ai orașului, la marii deținători de bunuri imobile, cum ar fi marea fam. von Karpatcsh sau la familiile din clanul Spagen-Schmekerenstein din primăria TM despre aflăm din când în când în presă că „X deține un PUZ de Y milioane de euro în TM”.
Ce soartă pe dna Iliescu: să treacă prin PMP (operațiunea PMP, mai precis), prin ProRO și să dea nas în nas cu minciunile USR!
Fritz, lasă-ne! (să furăm)

Eu a spus: (februarie 8th, 2022 at 23:00 )

Tanti asta nu e cea care a schimbat partidele precum schimba fetele de pe centura partenerii?
Oricum, devine tare plictisitoare …

Mioriticus a spus: (februarie 9th, 2022 at 10:40 )

Dacă era vorba de un alt personaj poate mai puneam botul dar această doamnă care lupta așa de mult pentru Timișoreni zilnic prin fel și fel de articole flancat de domnul celălalt care și el se pare că nu prea are ocupație nu prea mai convinge pe nimeni.

Dan L. a spus: (februarie 12th, 2022 at 10:10 )

aceasta ‘roxana iliescu’ are si crediblitate, ce mai ….. nu prea mai iasa socotelile, orice numai sabotati pt fritz, asta este tactica psd, alde, pmp etc ……..

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de fluturi vii
Expoziție de fluturi vii

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Doi hoți care se sustrăgeau pedepsei cu închisoarea au fost trimiși astăzi la locul cu pricina

Nu au făcut altceva decât să își prelungească agonia. Doi hoți „calificați” din Timiș au ajuns miercuri în închisoare. La data de 6 iulie, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Lugoj au depistat în Parcul Gării din municipiul Lugoj, județul Timiș, un bărbat de 27 de ani, pe numele căruia Judecătoria Lugoj a emis un mandat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi hoți care se sustrăgeau pedepsei cu închisoarea au fost trimiși astăzi la locul cu pricina

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

CCIA Timiș avizează existența cazurilor de forță majoră

Potrivit Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007, cu modificările și completările ulterioare, camerele de comerț eliberează, la cerere, pentru comercianți, pe bază de documentaţie, avize de existență a cazului de forță majoră. În actualul context climatologic în care “75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice” – conform declarației Ministrului Mediului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș avizează existența cazurilor de forță majoră

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Tinerele talente au găsit întotdeauna suport în a-și urma visul, la Iulius Town Timișoara. Săptămâna aceasta va avea loc Gala MDVTM 2022 – prezentarea lucrărilor de licență și de master a studenților de la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Îmbinarea stilului cu utilitatea și caracterul practic, tendințele în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gala MDVTM 2022, prezentări de modă ale studenților de la specializarea Design Vestimentar, la Iulius Town
Potrivit Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007, cu modificările și completările ulterioare, camerele de comerț eliberează, la cerere, pentru comercianți, pe bază de documentaţie, avize de existență a cazului de forță majoră. În actualul context climatologic în care “75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice” – conform declarației Ministrului Mediului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș avizează existența cazurilor de forță majoră
Nu au făcut altceva decât să își prelungească agonia. Doi hoți „calificați” din Timiș au ajuns miercuri în închisoare. La data de 6 iulie, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Lugoj au depistat în Parcul Gării din municipiul Lugoj, județul Timiș, un bărbat de 27 de ani, pe numele căruia Judecătoria Lugoj a emis un mandat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi hoți care se sustrăgeau pedepsei cu închisoarea au fost trimiși astăzi la locul cu pricina
Pentru corecta informare a opiniei publice, ca urmare a materialului jurnalistic apărut în publicația Debanat.ro, la categoria „Opinii, Zâmbete amare”, la data de 28.06.2022, intitulat ”Culiţă Chiş, între PR pentru Bozankaya şi „incompetenţa vatmanilor”, reprezentanții Bozankaya solicită un drept la replică. Compania turco-germană Bozankaya a câştigat licitaţia organizată de Primăria Timişoara pentru achiziţia a 21...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DREPT LA REPLICĂ BOZANKAYA
Absolvenţii de liceu care au promovat bacalaureatul sunt aşteptaţi să se înscrie la Universitatea Politehnica Timişoara, cele zece facultăţi ale acesteia asigurându-le candidaţilor pregătirea necesară pentru ocuparea, la absolvire, a unui job atractiv. Au început deja înscrierile online, pentru ciclul de licenţă, pe platforma dedicată (https://admitere.upt.ro/), o versiune îmbunătăţită faţă de anul trecut, care permite...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara a stabilit calendarul admiterii 2022
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a semnat, în această dimineaţă, o „Dispoziţie” privind delegările de atribuţii către viceprimarul Cosmin Tabără. Dintre aceste atribuţii lipseşte Direcţia de Patrimoniu, cea mai puternică structură pe care o coordona viceprimarul PNL. Potrivit unor surse, Fritz nu mai are încredere în Tabără, după ce acesta l-ar fi minţit în faţă. Pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz îl lasă pe Cosmin Tabără fără Direcţia Patrimoniu. Edilul-şef nu mai are încredere în viceprimarul PNL
Top