Primăria Timișoara a anunțat, în sfârșit, prin vocea viceprimarului Cosmin Tabără, de câte adăposturi de protecție civilă dispune orașul. Sunt 92, spune acesta, dar mare parte sunt într-o stare proastă, acum fiecare va fi luat la verificat și în funcție de situație vor fi reparate.
Doar apariția unui conflict major la granița României i-au făcut pe cei de la Primăria Timișoara să descopere că au adăposturi de apărare civilă în oraș. Iar principala veste e că nimeni din administrație nu știa care e situația acestora. Pentru prima dată după lansarea solicitării de prezentare a numărului de asemenea adăposturi existente în Timișoara, vineri, viceprimarul Cosmin Tabără a anunțat că sunt construite 92 de asemenea spații speciale de protecție. El chiar a mers pe teren și a descoperit că unele sunt neutilizabile, în timp ce altele au fost excelent întreținute de asociațiile de locatari. Urmează ca toate aceste adăposturi să fie luate la verificat, ”bucată cu bucată”.
”Timișoara beneficiază de 92 de adăposturi publice de protecție civilă, conf. HG 977/2002. Am început astăzi inventarierea lor, verificăm starea lor de funcționare, pentru a putea fi puse în folosință la nevoie. Multe sunt într-o stare foarte proastă, dar există și câteva într-o stare foarte bună. Îi felicit pe locatarii acestor imobile care s-au implicat pe cont propriu în menținerea lor în condiții optime. În cursul săptămânii viitoare, vor fi vizitate fiecare dintre cele 92 de locații și se va face un inventar cu necesarul pentru dotarea acestor adăposturi. Tot săptămâna viitoare voi prezenta situația exactă a adăposturilor. Luni, 28 februarie, va avea loc ședința Comisiei de apărare, comisie pe care am convocat-o încă de ieri (n.r. joi)”, a spus Tabără.
Cel puțin viceprimarul recunoaște că un astfel de război ca cel din Ucraina a reușit să deschidă ochii celor responsabili.
”Poate că acest conflict de la granița României ne aduce puțin cu picioarele pe pământ. Nu este una dintre cele mai fericite etape ale vieții noastre, am fost învățați cu perioadă de pace, cu liniște. Acum, măcar în al 12-lea ceas este nevoie să facem ceva. Să nu așteptăm doar ajutorul din partea aliaților sau al altcuiva, e nevoie să facem câțiva pași care, într-o situație specială, să ne poată pune în siguranță viața.Cred că ce se întâmplă în Ucraina este și pe un fond de naivitate politică, inclusiv a președintelui acestei țări, care aflat în conflict cu Rusia din 2014 a semnat decretul de mobilizare când rușii erau deja la porțile Kievului. Nu știu dacă a făcut bine sau nu, nu sunt analist sau strateg militar, dar cred că noi, aici în Timișoara, trebuie să luam câteva măsuri de prevenție”, a mai spus Tabără.
Comentarii prin facebook