Centrul de Proiecte și regulamentul de alocare a finanțărilor, acuzații de lipsă de transparență. Primarul Fritz e surprins, iar președintele CJT contestă soluția primarului

Dominic Fritz si Alin Nica

Dominic Fritz si Alin Nica

Rămânerea fără finanțare din fondurile distribuite de deja celebrul Centru de Proiecte al Primăriei Timișoara, Festivalul Internațional de Literatură – FILTM, duce la o nouă dispută pe tema utilizării fondurilor primăriei. Consilierul local Roxana Iliescu a atras atenția asupra situației, în același timp primarul Dominic Fritz spune că doar ce a descoperit situația, fiind surprins de aceasta, și că se va rezolva … cumva.

Un festival care merge cu succes înainte, Festivalul Internațional de Literatură FILTM, nu a trecut de selecția impusă de Centrul de Proiecte, atunci când s-au alocat bani de la bugetul local pentru astfel de proiecte culturale. Între numeroasele proiecte care mai de care mai culturale, acest festival se pare că nu s-a încadrat în punctajul necesar finanțării.

Consilierul local Roxana Iliescu nu a ratat situația pentru a-l trage din nou de mânecă pe edilul șef, remarcând faptul că regulamentul de alocare al banilor din bugetul local nu este deloc unul care să fi fost ”transparentizat” de un vot al CLT, ci a fost impus de conducerea primăriei, așa cum a considerat necesar.

Legat de “minunatul” Regulament de finanțare , cel care stabilește criteriile de acordare a punctajului, dacă este sau nu eligibil un proiect și suma aferentă, cred că este oportun să reamintesc celor interesați, faptul că acest Regulament NU a fost supus votului consilierilor locali, ci este în totalitate “opera” echipei de conducere a Centrului de Proiecte. Astfel, în luna martie anul trecut, a fost aprobat Regulamentul de Organizare și Funcționare al Centrului -HCL 84/2021. A fost un proiect ajuns pe lista suplimentară, cu extrem de puțin timp înainte de ședință, cât să nu ai timp să citești 2 rânduri. La acel moment, primarul Fritz ne-a făcut o scurtă prezentare, motivând urgența de blocajul de la Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii. A omis însă să ne spună că votăm un proiect care va da posibilitatea conducerii Centrului să-și adopte un Regulament de finanțare a proiectelor culturale, fără a fi nevoiți să obțină votul Consiliului Local”, a anunțat Iliescu.

Ea mai remarcă o altă ciudățenie a sistemului de finanțare impus de ”cabinetul” Fritz, anume că, deși nu are nicio legătură cu regulamentul de alocare a banilor, consiliul local este pus să voteze, până la urmă, rezultatele selecțiilor realizate pe baza acestui regulament trebuie votate de CLT.

La ceas de seară și primarul a avut o reacție pe marginea situației apărute cu festivalul  amintit. Desigur pe Facebook, el a analizat situația și a tras concluzia că … este surprins că evenimentul nu a trecut de procesul de jurizare. Timișoara trebuie să susțină un asemenea eveniment, iar acum se va căuta o soluție ca sistemul municipalității să facă rost de bani de undeva și pentru  Festivalul Internațional de Literatură

După ce Centrul de Proiecte a publicat rezultatele apelului de finanțare “Cultura în Prezent” la care Festivalul International de Literatură din Timișoara nu a intrat în rândul proiectelor selectate, mulți m-au întrebat care e părerea mea despre subiect. Pe scurt: și eu am fost surprins. Bineînțeles că Timișoara trebuie sa susțină al său Festival Internațional de Literatură. Cu foarte puțini bani și multă pasiune a reușit să devină un reper în peisajul cultural chiar și dincolo de granițele României. Am discutat cu mai multe instituții de cultură din subordinea Primăriei pentru a identifica o soluție de finanțare și găzduire pentru FILTM. Nu am niciun dubiu că o vom găsi”, scrie Fritz.

Primarul este în continuare de părere că Centrul de Proiecte este un mecanism de finanțare transparent. El vorbește despre operatori culturali care au prins aripi, dar și despre faptul că nu toți pot să și primească bani, fondurile fiind limitate. Deci e inevitabil să nu apară nemulțumiți.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este un mecanism de finanțări nerambursabile transparent care a reușit în scurt timp să profesionalizeze modul în care se dau bani publici pentru cultură în Timișoara. În locul unui sistem de alocări decise politic, discreționar și netransparent avem acum criterii clare, cu evaluări independente și un focus pe impact în comunitate. Anul acesta, mulți operatori culturali au prins aripi și au depus proiecte excelente în valoare totală de peste 9 milioane. Asta este în primul rând o mare dovadă de încredere pentru acest nou mecanism de finanțare și n-are decât să ne bucure. Dar la o sumă disponibilă de 3 milioane de lei, asta înseamnă și că idei bune și proiecte meritorii în valoare de peste 6 milioane au rămas din păcate nefinanțate. Este inevitabil, ca în orice proces competitiv cu resurse limitate, să existe nemulțumiri și dezbateri aprinse despre punctajele obținute și criteriile aplicate, despre cine a reușit sa obțină finanțare si cine nu, despre cine “merită” și cine nu. E normal să producă dezamăgiri. Eu cred că aceste discuții despre cum să prioritizăm și să alocăm bani publici pentru cultură trebuie duse cu toate dilemele puse pe masă. În modul cel mai constructiv, și nu doar punctual, cu toată deschiderea din partea noastră de a aduce îmbunătățiri. Sunt conștient de responsabilitatea pe care o avem în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, să nu dăm greș cu felul în care susținem cultura”, mai scrie Fritz.

Președintele CJ Timiș, acuzații la adresa lui Dominic Fritz

Și șeful Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a comentat pe tema festivalului lăsat fără finanțare. El contestă faptul că soluția găsită de primar a fost ca o sumă de bani să se dea pentru eveniment, dar pe căi ocolite.

Cum să nu fie eligibil un proiect care a adus în Timișoara, timp de 11 ani, autori de talie internațională, unii prezenți pe lista candidaților la premiul Nobel? Ce fel de viziune și a cui viziune implementează Centrul de Proiecte? Despre ce transparență vorbim când Centrul de Proiecte respinge o contestație argumentată, dar primarul oferă o alternativă în afara evaluării, doar pentru cei care, exasperați de nedreptatea suferită, au luat o poziție publică? Ce se întâmplă cu ceilalți operatori culturali ale căror contestații au fost ignorate? Unde se face adevărata evaluare a proiectelor, în Comisia de selecție sau în funcție de numărul de like-uri strânse pe Facebook? Eu cred că operatorii culturali nu au nevoie de mila primarului Dominic Fritz aflat sub presiunea publicului, ci de o evaluare corectă. Centrul de Proiecte, coordonat de primar, instituție care a aruncat la coșul de gunoi Festivalul de Literatură, este viitor mecanism de implementare care va hotărî unde merg mulți bani din Programul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii. Mă îngrijorează situația creată și mă întristează că Dominic Fritz recurge la artificii de imagine pe spatele operatorilor culturali. Dacă chiar are intenția să corecteze greșeala făcută de Centrul de Proiecte, pe viitor, primarul ar putea îmbunătăți metodologia de finanțare și ar putea instrui echipa „aleasă pe sprânceană” dar lipsită de experiență din proaspăta lui instituție subordonată”, a spus Nica.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

N'ting a spus: (aprilie 29th, 2022 at 19:18 )

Mereu m-am întrebat dacă Nica, Tabără, Robu, Grindeanu, Simonis, Roxana etc., ca oameni tineri ce se află, au făcut vreodată un exercițiu simplu, anume acela de a se analiza cu ochii lor de la bătrânețe și de a încerca să schimbe lucrurile urâte acum. Pentru că ceea ce fac ei acum este ilustrat prin expresia românească „a se ( …face ceva) pe steag”. Bineînțeles că viitorul poate fi mult mai urât decât prezentul și judecățile morale să fie și mai insignifiante decât sunt acum. Dar … E un mare DAR aici, care ține, între altele, de faptul că nu ne orientăm după judecățile altora din viitor, nici contemporani nouă. Dacă o facem, ne lipsește ceva fundamental și ar fi ca și când am citi poruncile așa: Să nu minți dacă exită riscul să fii descoperit!, Să nu furi decât dacă ești sigur că nu vei fi prins!, Să nu preacurvești decât în discreție totală! etc.
Ce farmecul ***ii să stai luni de zile ca un pui prost de pitbull cu dinții înfipți într-un cauciuc pe care scrie „Fritz”, suspendat la mulți metri în aer? Și să pretinzi mârâit că Fritz te împiedică să faci ceva.

E-adevărat că trecerea unui festival internațional de literatură, ca prioritate, în spatele unor manifestări discutabile (cum sunt toate cele ce țin de gust) e o prostie, însă să-i ia apărarea taman Nica, fost participant la unul dintre concursurile televizate de excizat circumvoluțiuni, pe tonul unui mandarin al spiritului, este cam …

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie. Prin intermediul acestuia, experți electorali și juriști vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de zilele votării și vor oferi asistență pentru sesizarea neregulilor. Cei interesați pot suna la numerele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are loc marți, 26 noiembrie 2024, începând cu ora 9:30, în Aula Magna a universității. Participanții vor avea ocazia să urmărească expuneri și studii de caz speciale și să interacționeze cu personalități recunoscute din domeniul antreprenoriatului, care vor oferi publicului un capital...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești. Dacă anul trecut, în formula dedicată Anului Capitalei Europene a Culturii, FEST–FDR s-a concentrat cu precădere asupra spectacolului internațional, respectiv modulul FEST, anul acesta Teatrul Național echilibrează balanța, prioritizând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza reabilitarea pentru un nou cinematograf, cel din Freidorf. Acesta va purta numele lui Johnny Weissmuler, de asemenea, s-a renunțat la proiectul pe fonduri europene care prevedea înființarea acolo a unui centru social pentru tratarea adicțiilor. Actorul și sportivul Johnny Weissmuller,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată la Club One din București. Acest eveniment a avut ca misiune recunoașterea meritelor și a implicării celor mai importante companii din industria pharma și medicală, clinici, rețele de spitale de stat și private și personalități din domeniul medical. Gala Capital...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie. Prin intermediul acestuia, experți electorali și juriști vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de zilele votării și vor oferi asistență pentru sesizarea neregulilor. Cei interesați pot suna la numerele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor
Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are loc marți, 26 noiembrie 2024, începând cu ora 9:30, în Aula Magna a universității. Participanții vor avea ocazia să urmărească expuneri și studii de caz speciale și să interacționeze cu personalități recunoscute din domeniul antreprenoriatului, care vor oferi publicului un capital...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La UVT va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Antreprenoriat
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara
Top