Centrul de Proiecte și regulamentul de alocare a finanțărilor, acuzații de lipsă de transparență. Primarul Fritz e surprins, iar președintele CJT contestă soluția primarului

Dominic Fritz si Alin Nica

Dominic Fritz si Alin Nica

Rămânerea fără finanțare din fondurile distribuite de deja celebrul Centru de Proiecte al Primăriei Timișoara, Festivalul Internațional de Literatură – FILTM, duce la o nouă dispută pe tema utilizării fondurilor primăriei. Consilierul local Roxana Iliescu a atras atenția asupra situației, în același timp primarul Dominic Fritz spune că doar ce a descoperit situația, fiind surprins de aceasta, și că se va rezolva … cumva.

Un festival care merge cu succes înainte, Festivalul Internațional de Literatură FILTM, nu a trecut de selecția impusă de Centrul de Proiecte, atunci când s-au alocat bani de la bugetul local pentru astfel de proiecte culturale. Între numeroasele proiecte care mai de care mai culturale, acest festival se pare că nu s-a încadrat în punctajul necesar finanțării.

Consilierul local Roxana Iliescu nu a ratat situația pentru a-l trage din nou de mânecă pe edilul șef, remarcând faptul că regulamentul de alocare al banilor din bugetul local nu este deloc unul care să fi fost ”transparentizat” de un vot al CLT, ci a fost impus de conducerea primăriei, așa cum a considerat necesar.

Legat de “minunatul” Regulament de finanțare , cel care stabilește criteriile de acordare a punctajului, dacă este sau nu eligibil un proiect și suma aferentă, cred că este oportun să reamintesc celor interesați, faptul că acest Regulament NU a fost supus votului consilierilor locali, ci este în totalitate “opera” echipei de conducere a Centrului de Proiecte. Astfel, în luna martie anul trecut, a fost aprobat Regulamentul de Organizare și Funcționare al Centrului -HCL 84/2021. A fost un proiect ajuns pe lista suplimentară, cu extrem de puțin timp înainte de ședință, cât să nu ai timp să citești 2 rânduri. La acel moment, primarul Fritz ne-a făcut o scurtă prezentare, motivând urgența de blocajul de la Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii. A omis însă să ne spună că votăm un proiect care va da posibilitatea conducerii Centrului să-și adopte un Regulament de finanțare a proiectelor culturale, fără a fi nevoiți să obțină votul Consiliului Local”, a anunțat Iliescu.

Ea mai remarcă o altă ciudățenie a sistemului de finanțare impus de ”cabinetul” Fritz, anume că, deși nu are nicio legătură cu regulamentul de alocare a banilor, consiliul local este pus să voteze, până la urmă, rezultatele selecțiilor realizate pe baza acestui regulament trebuie votate de CLT.

La ceas de seară și primarul a avut o reacție pe marginea situației apărute cu festivalul  amintit. Desigur pe Facebook, el a analizat situația și a tras concluzia că … este surprins că evenimentul nu a trecut de procesul de jurizare. Timișoara trebuie să susțină un asemenea eveniment, iar acum se va căuta o soluție ca sistemul municipalității să facă rost de bani de undeva și pentru  Festivalul Internațional de Literatură

După ce Centrul de Proiecte a publicat rezultatele apelului de finanțare “Cultura în Prezent” la care Festivalul International de Literatură din Timișoara nu a intrat în rândul proiectelor selectate, mulți m-au întrebat care e părerea mea despre subiect. Pe scurt: și eu am fost surprins. Bineînțeles că Timișoara trebuie sa susțină al său Festival Internațional de Literatură. Cu foarte puțini bani și multă pasiune a reușit să devină un reper în peisajul cultural chiar și dincolo de granițele României. Am discutat cu mai multe instituții de cultură din subordinea Primăriei pentru a identifica o soluție de finanțare și găzduire pentru FILTM. Nu am niciun dubiu că o vom găsi”, scrie Fritz.

Primarul este în continuare de părere că Centrul de Proiecte este un mecanism de finanțare transparent. El vorbește despre operatori culturali care au prins aripi, dar și despre faptul că nu toți pot să și primească bani, fondurile fiind limitate. Deci e inevitabil să nu apară nemulțumiți.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este un mecanism de finanțări nerambursabile transparent care a reușit în scurt timp să profesionalizeze modul în care se dau bani publici pentru cultură în Timișoara. În locul unui sistem de alocări decise politic, discreționar și netransparent avem acum criterii clare, cu evaluări independente și un focus pe impact în comunitate. Anul acesta, mulți operatori culturali au prins aripi și au depus proiecte excelente în valoare totală de peste 9 milioane. Asta este în primul rând o mare dovadă de încredere pentru acest nou mecanism de finanțare și n-are decât să ne bucure. Dar la o sumă disponibilă de 3 milioane de lei, asta înseamnă și că idei bune și proiecte meritorii în valoare de peste 6 milioane au rămas din păcate nefinanțate. Este inevitabil, ca în orice proces competitiv cu resurse limitate, să existe nemulțumiri și dezbateri aprinse despre punctajele obținute și criteriile aplicate, despre cine a reușit sa obțină finanțare si cine nu, despre cine “merită” și cine nu. E normal să producă dezamăgiri. Eu cred că aceste discuții despre cum să prioritizăm și să alocăm bani publici pentru cultură trebuie duse cu toate dilemele puse pe masă. În modul cel mai constructiv, și nu doar punctual, cu toată deschiderea din partea noastră de a aduce îmbunătățiri. Sunt conștient de responsabilitatea pe care o avem în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, să nu dăm greș cu felul în care susținem cultura”, mai scrie Fritz.

Președintele CJ Timiș, acuzații la adresa lui Dominic Fritz

Și șeful Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a comentat pe tema festivalului lăsat fără finanțare. El contestă faptul că soluția găsită de primar a fost ca o sumă de bani să se dea pentru eveniment, dar pe căi ocolite.

Cum să nu fie eligibil un proiect care a adus în Timișoara, timp de 11 ani, autori de talie internațională, unii prezenți pe lista candidaților la premiul Nobel? Ce fel de viziune și a cui viziune implementează Centrul de Proiecte? Despre ce transparență vorbim când Centrul de Proiecte respinge o contestație argumentată, dar primarul oferă o alternativă în afara evaluării, doar pentru cei care, exasperați de nedreptatea suferită, au luat o poziție publică? Ce se întâmplă cu ceilalți operatori culturali ale căror contestații au fost ignorate? Unde se face adevărata evaluare a proiectelor, în Comisia de selecție sau în funcție de numărul de like-uri strânse pe Facebook? Eu cred că operatorii culturali nu au nevoie de mila primarului Dominic Fritz aflat sub presiunea publicului, ci de o evaluare corectă. Centrul de Proiecte, coordonat de primar, instituție care a aruncat la coșul de gunoi Festivalul de Literatură, este viitor mecanism de implementare care va hotărî unde merg mulți bani din Programul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii. Mă îngrijorează situația creată și mă întristează că Dominic Fritz recurge la artificii de imagine pe spatele operatorilor culturali. Dacă chiar are intenția să corecteze greșeala făcută de Centrul de Proiecte, pe viitor, primarul ar putea îmbunătăți metodologia de finanțare și ar putea instrui echipa „aleasă pe sprânceană” dar lipsită de experiență din proaspăta lui instituție subordonată”, a spus Nica.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

N'ting a spus: (aprilie 29th, 2022 at 19:18 )

Mereu m-am întrebat dacă Nica, Tabără, Robu, Grindeanu, Simonis, Roxana etc., ca oameni tineri ce se află, au făcut vreodată un exercițiu simplu, anume acela de a se analiza cu ochii lor de la bătrânețe și de a încerca să schimbe lucrurile urâte acum. Pentru că ceea ce fac ei acum este ilustrat prin expresia românească „a se ( …face ceva) pe steag”. Bineînțeles că viitorul poate fi mult mai urât decât prezentul și judecățile morale să fie și mai insignifiante decât sunt acum. Dar … E un mare DAR aici, care ține, între altele, de faptul că nu ne orientăm după judecățile altora din viitor, nici contemporani nouă. Dacă o facem, ne lipsește ceva fundamental și ar fi ca și când am citi poruncile așa: Să nu minți dacă exită riscul să fii descoperit!, Să nu furi decât dacă ești sigur că nu vei fi prins!, Să nu preacurvești decât în discreție totală! etc.
Ce farmecul ***ii să stai luni de zile ca un pui prost de pitbull cu dinții înfipți într-un cauciuc pe care scrie „Fritz”, suspendat la mulți metri în aer? Și să pretinzi mârâit că Fritz te împiedică să faci ceva.

E-adevărat că trecerea unui festival internațional de literatură, ca prioritate, în spatele unor manifestări discutabile (cum sunt toate cele ce țin de gust) e o prostie, însă să-i ia apărarea taman Nica, fost participant la unul dintre concursurile televizate de excizat circumvoluțiuni, pe tonul unui mandarin al spiritului, este cam …

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO

Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, cu susținerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a participat la Milano Design Week, în perioada 15-21 aprilie 2024, cu proiectul „SIT WITH ME”, prezentat la BASE Milano. Într-o lume acaparată de tehnologie, expoziția prezintă mici obiecte de stat, originale, realizate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenţii de la Arhitectură s-au remarcat la Milano Design Week 2024
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, că încearcă să saboteze orice proiect major al Timişoarei care nu-i aparţine. El a făcut referire la faptul că Nica  pus cu greu la dispoziţia Guvernului Sala Multifuncțională a CJ Timiş pentru desfăşuraea şedinţei Executivului care va avea loc joi. Joi, săptămânala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, atac la Alin Nica: “Încearcă să-și mascheze incompetența blocând și sabotând orice proiect susținut de oricine altcineva în afară de el”
Actualul președinte al CJ Timiș, Alin Nica, consideră că organizarea ședinței de guvern, joi, la Timișoara, este o întâlnire în scop electoral, deci ar fi trebuit să aibă loc la sediul PSD. Chiar și așa, spune că CJT va pune la dispoziția celor din guvern Sala Multifuncțională. Nica nu crede că modul în care întâlnirea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deși supărat pentru modul de anunțare, Alin Nica dă Sala Multifuncțională pentru ședința de guvern
Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Într-o acțiune a polițiștilor locali privind depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii au fost identificate 16 persoane, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim. De la începutul anului, în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali au depistat 16 cerşetori şi oameni ai străzii, în ultimele zile. Au fost predaţi unui centru social
Primarul Dominic Fritz s-a prezentat, luni dimineața, la fața locului, pentru a pune în aplicare dispoziția de demolare a construcțiilor pe care le consideră ilegale de pe strada Cezar, care leagă Parcul Copiilor de bulevardul C.D. Loga. La fața locului a fost întâmpinat de un cetăţean furios, membru al unui clan de romi din oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a demolat gardul şi alte construcţii care blocau o stradă ocupată ilegal de clanuri de romi/Video
Potrivit Politico, citat de G4Media, Claudiu Manda (PSD) a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare. Rareș Bogdan (PNL) se situează pe locul 5 la absențele de la vot. Ce doi se află în partea superioară a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Claudiu Manta şi Rareş Bogdan, în Top 5 absenteism în Parlamentul European. Cei doi sunt din nou pe lista PSD-PNL la europarlamentare
Top