Clubul Rotary Cetate Timișoara a ales să susțină în anul rotarian în curs un proiect special și important, foarte relevant în avanpremiera anului Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023, anume reabilitarea sediului Uniunii Artiștilor Plastici din Parcul Justiției, o clădire aflată în zona centrală și care a rămas în uitare. La ultima ediție a balului organizației a fost adunată întreaga sumă necesară proiectului, adică 100.000 de euro.
Aici și-au desăvârșit performanțele artistice mari nume ca Victor Gaga, Romul Nuțiu, Leon & Xenia Vreme, Constantin Flondor, Delia Dumitrașcu, Lidia Ciolac, Szakats Bela, Toma Viorel, Octavian Maxim, Virginia Baz Baroiu, Daniela Constantin, Remus Irimescu.
Această clădire reprezentativă pentru cultura și arta timișoreană are nevoie de ajutor. Este un centru esențial atât din punct de vedere al istoriei și tradiției culturale timișorene cât și al poziționării în zona zero a orașului.
Proiectul implică lucrări de refacere a acoperișului, a fațadei dar și intervenții suplimentare de refacere a streșinilor, burlanelor, jgheaburilor, de consolidare pe alocuri, de modernizare.
Este un moment în care suntem solidari cu arta timișoreană, cu tot ceea ce reprezintă istoria culturală a acestui oraș dar și cu prezentul efervescent din punct de vedere creativ și cu viitorul care va scrie în 2023 o importantă pagină pentru Timișoara. Faptul că vom fi Capitală Europeană a Culturii este un motiv de mândrie dar implică și responsabilitate din partea tuturor.
”Credem că proiectul nostru va aduce un aport semnificativ la tot ce înseamnă cultura timișoreană în anul 2023 dar și pe mai apoi, pentru că vom lăsa moștenire ceva ce va dăinui cel puțin pentru următorii 20-30 de ani. Este un proiect ambițios care are o valoare totală de aproape 100.000 de euro. Balaul Rotary Cetate Timișoara, desfășurat sub genericul ”Susținem arta în Cetate” a avut sâmbătă (9 aprilie 2022) și o licitație de artă, cu lucrări donate de artiști reprezentantivi, în urma căreia a fost strânsă aproape toată suma necesară. Generozitatea unor sponsori, dar și participarea la eveniment a peste două sute de persoane, au făcut posibilă strângerea de fonduri pentru proiectul amintit”, spune președintele Clubului Rotary Cetate Timișoara, Eleodor Coptil.
Ne-am propus întotdeauna să facem lucruri bune și trainice, lucruri importante și cu vizibilitate, așa cum se întâmplă și cu proiectul ”SALVĂM CASA DE CREAȚIE A Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara”. Clubul nostru a mai realizat proiecte care n-au primit nicio șansă inițial dar s-au dovedit de succes în final: Căminul pentru persoane vârstnice de la Comloșu Mare, proiectul Zece Școli de nota 10, Biberoneria de la Maternitatea Bega, statuia lui Traian Vuia de la Aeroportul Internațional Timișoara.
Proiectul de renovare va începe în câteva săptămâni. Clădirea are o vechime de 112 ani, este a statului roman, iar prin Ministerul Culturii a fost data în folosința Uniunii Artiștilor Plastici fililala Timișoara pentru perioada de existență a acestei entități în care sunt înscriși peste 200 de membri.
Comentarii prin facebook