Maneaua de la Filarmonică. Falsă dezbatere despre discriminare

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

A început ca o dispută politică. Mă refer la momentul în care consiliera locală Roxana Iliescu a atacat conducerea Filarmonicii, iar prin ricoşeu pe primarul Dominic Fritz, că se intenţionează organizarea unui concert de manele în instituţia de cultură. Iliescu chiar îi lua apărarea, în acest context, fostului director Ioan Gârboni, care n-ar fi acceptat niciodată un astfel de demers subcultural. Disputa politică s-a transformat ulterior într-una admistrativă, după ce s-a aflat că organizatorii nu aveau niciun contract pentru închirierea sălii, ei afirmând că ar fi avut totuşi un accept verbal. De fapt, nu l-au avut nici pe acesta, ci doar l-au întrebat pe directorul administrativ dacă sala este liberă în ziua respectivă şi li s-a răspuns afirmativ.

În fine, în a treia etapă, mai ales la Bucureşti, incidentul (sau nu ştiu cum să-i spun) a luat forma unei dezbateri despre discriminare. Iar cu extensie despre „intoleranţa elitistă” a Timişoarei vizavi de acest gen atât de popular în Capitală. Iar aici s-a amintit cu mare râvnă faptul că şi fostul primar Nicolae Robu a interzis manelele pe teritoriul oraşului. De fapt, le-a interzis la evenimentele publice organizate de municipalitate şi, oricât de critic am fost cu Robu, consider că a procedat corect. Apropos, la acel moment USR Timiş a criticat dur măsura lui Robu, Organizaţia de Tineret luând-o chiar rău pe arătură, comparând această decizie cu cea a lui Ion Iliescu din 1990 de a-i interzice Regelui Mihai să intre în România.

Departe de-a fi un act de discriminare, aşa cum strigă apostolii antidiscriminării, interzicerea concertului de la Filarmonică mi se pare mai degrabă un act de igienă culturală. Nu cred că manelele se identifică cu o anumită etnie, ci mai degrabă cu prostul gust. Nu doar romii cântă şi ascultă manele, ci şi românii. Şi, mai periculos, manelele se identifică şi cu zona interlopă, infracţională, indiferent de etnie. Nu cred că există un mare interlop din România căruia să nu i se fi compus/dedicat vreo manea despre cât de „mare valoare” este şi cum ştie el să „numere banii şi bagaboandele” fentând „gaborii” şi fiscul. Din maşinile neamurilor proaste în care urlă muzica la maxim, nu vom auzi niciodată Bob Dylan, ci doar manele.

Ce-i drept, în ultimul timp am observat încă o categorie de tineri, dar aici ar putea fi şi teribilism, care spun că le plac manelele. Şi mă refer la o zonă de hipsteri, adică tot un fel de „teritoriu” USR-ist. Dar aici poate fi, pe lângă teribilism, şi o formă a ceea ce unii numesc cancel culture. Şi amintesc din nou de USR fiindcă cel atacat pentru discriminare este primarul Dominic Fritz. Şi dacă am ajuns într-o zonă politică, nu pot să nu observ că lupta împotriva discriminării s-a transformat, la rândul ei, într-una discriminatorie. Şi e un fenomen global, accentuat de transformarea Black Lives Matter dintr-o mişcare civică într-una politică de extremă stânga.

Am mai auzit opinii, de exemplu la Gelu Duminică, un sociolog pe care-l apreciez de altfel, că publicul decide asupra muzicii pe care o ascultă, iar Filarmonica timişoreană trebuia să se supună trend-ului. Dar n-a făcut acest lucru pe motiv de romi şi discriminare. E ceva adevăr aici, dar asta nu înseamnă că instituţiile de cultură trebuie să se implice, la rândul lor, în proliferarea prostului gust. Care oricum ne înconjoară, vrem, nu vrem. Mai degrabă aceste instituţii au datoria, dacă nu obligaţia, de-a educa şi forma bunul gust. Şi acelaşi Duminică, ca suprem argument, face trimiterre la postarea unui comediant care povesteşte, tot în apărarea manelelor, despre un spectacol de pe scena Filarmonicii: „(…) acum doi ani am deschis spectacolul cu o excelenta gluma despre bășinile femeilor și am continuat cu un material despre cum se cacă câinele meu, iar domnul Constantin Bojog a executat cu virtuozitate un bit de 15 minute despre masturbare. Lucruri fine, nu manele.”.

Să înţelegem de aici că, dacă cineva s-a defecat o dată pe scena Filarmonicii, de acum înainte la toţi cei pe care-i trec nevoile să le fie închiriată sala? Altfel, doamna Roxana Iliescu, în urmă cu doi ani, atunci când a avut loc acest “spectacol”, Filarmonica era condusă exact de cel pe care-l regretaţi acum, finul intelectual Ioan Gârboni. Care ar urma să ocupe şi un scaun de secretar de stat în Ministerul Culturii şi să fie comisar al TM2023. Se pare că în tolba oricărui secretar cultural stă “un bit de 15 minute despre masturbare”.

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Wke up, Gheorghe, wake up, Ioane! a spus: (aprilie 20th, 2022 at 09:10 )

Futilitas, futilitatum, omnia futilitas!

Ia invitați-i pe Jador și pe Gelu Duminică să nu mai bată câmpii și să vină în elitistul Banat, la câteva zeci de kilometri de elitista Timișoară, să vadă cum se trăiește în bordeie săpate pe jumătate în pământ, în familii fără granițe și proceere fără tabu-uri. Spre exemplu la Pesac. Lor le trebuie exact muzica de seară a ienicerilor și spahiilor, denumită manea, precum și un concert gîrbonian cu ștaif!
Cea mai tare manea, pe care o ascultăm zilnic, cleioasă și duhnitoare, este aristocrația social-democrată. Jador, Gîrboni și Roxana sunt câteva dintre notele ei.

schnapps a spus: (aprilie 20th, 2022 at 09:47 )

Acum nu multi ani, intr-un spectacol folcloric, pe aceeasi scena a Filarmonicii au cantat( exagerat termenul) viorica de la clejani, un moment grotesc pe o asemenea scena. Nici un comentariu la acea vreme.

George a spus: (aprilie 20th, 2022 at 10:24 )

@schnapps, vezi că-ți dai cu tesla în c**e. După cum singur ai afirmat, „intr-un spectacol folcloric”, a cântat (teoretic) VIORICA (apropos, e pronume personal, se scrie cu majuscule). Faptul că a cântat într-un spectacol, pe lângă alții, e una. Că Jador voia să țină un „concert” de manele e altceva. Manelele nu „are nimic” cu muzica populară.

Kroko a spus: (aprilie 20th, 2022 at 12:55 )

Buey pey lasati dreck politica,caci oricum era naspa,caci in sala Capitol nu incapeu poate nici 1O% din”fanii jadorieni „, ai Timisoarei !

z a spus: (aprilie 22nd, 2022 at 14:15 )

cand e vorba de „antisemitism” sariti in sus ca arsi prin articole, ca doar stiti cine va sunt stapanii

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Încep înscrierile și reînscrierile la grădiniță

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național

SCM USV Timișoara se află la București unde se pregătește pentru finala Ligii de Rugby. Meciul cu Știința Baia Mare va avea loc duminică, 8 septembrie, de la ora 19.00, la stadionul Arcul de Triumf. Este a șaptea finală de campionat cu Timișoara implicată. Din cele șase precedente, cinci s-au încheiat cu victorie, în 2012,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false care circulă online, referitoare la așa-numitele carduri STPT care oferă transport public gratuit timp de șase luni. Postările recente susțin că Primăria Timișoara ar fi lansat o inițiativă verde și că oferta ar fi valabilă până la sfârșitul lunii, invitându-i...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie
Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto
Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători a orașului: hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Ruga Timișoarei. Nici în acest an nu lipsește un alt eveniment care a fost asociat acestui moment, anume Ziua Minorităților. Aceste acțiuni încheie stagiunea Casei de Cultură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii
Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
Toți șoferii care circulă pe principalele autostrăzi din România, dar și pe pe drumuri naţionale, vor fi filmați de un sistem performant de camere, care vor fi instalate de Compania de Drumuri. Viteză excesivă, lipsă rovinietă, toate vor fi văzute de acest sistem, spun cei de la CNAIR. Vestea a fost anunțată, la Timișoara, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Big Brother se instalează confortabil pe principalele drumuri din România. Se pun camere de 220 de milioane de lei
Unul dintre cele mai importante evenimente de networking dedicat comunității locale de IT, Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition, va avea loc pe data de 10 septembrie, în Iulius Gardens. Momente artistice speciale, activități interactive, competiții tematice, dar și o serie de surprize ce vor fi dezvăluite în timpul evenimentului sunt pregătite pentru aniversarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hubul de business din Iulius Town Timișoara se pregătește pentru Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition
Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii a fost sancționată de poliţiştii locali cu 25.000 de lei pentru neîntreținerea curățeniei. Este a patra sancțiune pentru aceeași faptă primită de socetatea în cauză, Columbus Active SRL, cu sediul în București.   Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat astăzi măsura sancționării contravenționale a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii, amendată cu 25.000 de lei, pentru mizerie
Top