PNL Timiş mută întregul front pe Timişoara şi lasă Consiliul Judeţean PSD-ului? O fotografie actuală a scenei politice locale

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Săptămâna trecută am avut parte în Timişoara de prima acţiune de tip gherilă electorală, odată cu distribuirea în oraş a unor fluturaşi împotriva primarului Dominic Fritz. Acţiunea nu a fost asumată de nimeni, iar la bursa zvonurilor s-a vorbit că în spatele acţunii ar fi ba un partid politic, ba un om de afaceri. Trebuie spus că astfel de acţiuni se fac îndeobşte în preajma alegerilor, ori până la viitorul scrutin mai sunt peste doi ani. De unde însă această grabă?

Poate fiindcă pe scena politică locală se observă câteva mişcări interesante, mişcări care ar putea constitui o fundaţie pentru viitoarele alegeri locale. Iar cele mai ample au loc în PNL, partid care trece prin mari frământări atât la nivel central, cât şi local. Nu insist foarte mult pe ceea ce se întâmplă la centru, unde „echipa câştigătoare” l-a lăsat pe Superman din braţe şi a mizat totul pe un general anost, probabil fiindcă avem un război la graniţele ţării. (Pe ce o să mizeze când s-o termina războiul, rămâne de văzut.). La nivel local însă, preşedintele Alin Nica şi mica trupă din jurul lui sunt tot mai contestaţi în partid, inclusiv de mulţi primari. Aceştia nu simt vreun sprijin de la nivelul Consiliului Judeţean, instituţie condusă tot de Nica, astfel că unii chiar îşi fac bagajele pentru a părăsi partidul.

În atare condiţii, şansele PNL pentru a-şi conserva poziţia din CJ par tot mai mici. De unde şi mutarea întregului front pe Timişoara. De altfel, chiar Nica a anunţat cu ceva timp în urmă că PNL a făcut un sondaj pe Timişoara, iar cifrele sunt excelente. De ce nu s-a făcut sondaj şi pe judeţ? Nu mai e relevant? Astfel, că toate tunurile PNL (poate şi fluturaşi anomimi) sunt puse pe USR şi primarul Dominic Fritz. Dacă nu-l ataci pe Fritz, inclusiv fiindcă plouă afară, parcă nu te mai validezi ca membru PNL Timiş. Mai mult, se poate observa că PNL este singurul partid care face opoziţie cu strigături în Consiliul Local, chit că există o alianţă nerevocată cu USR, liberalii având şi viceprimar. Sigur, mai există cazul PSD-istului Radu Ţoancă, dar la el sunt chestiuni de natură imobiliară şi faptul că a fost decuplat de la Direcţia de Urbanism şi unele societăţi, precum şi al Roxanei Iliescu, care se pare că e în căutarea unui alt partid, Pro România fiind deja mult prea neîncăpător pentru ea.

Cât despre performanţele administrative ale lui Nica, oricum aflate mult mai puţin în colimator decât cele ale primarului Timişoarei, am putea da doar un exemplu: odiseea fără sfârşit a drumulului către descărcarea pe autostradă de la Giarmata. Un fleac, s-ar putea zice, nici acela rezolvat, lumea fiind însă resemnată deja că obiective mari, precum un nou stadion, s-ar mai face într-o perioadă rezonabilă. Cine ar putea candida la primărie din partea PNL? Greu de spus. S-a vorbit mult chiar de Nica, dar ar putea apărea şi surpriza Nicolae Robu, care deja şi-a anunţat intenţia de-a candida pentru un al treilea mandat. Relaţia dintre cei doi a rămas însă foarte rece, deşi Nica face mai cu vârf şi îndesat exact ceea ce îi reproşa lui Robu când acesta conducea PNL Timiş.

Mai trebuie spus că se discută foarte mult şi despre un „deal” între PSD şi PNL, cele două partide urmând să se susţină reciproc la Consiliul Judeţean, respectiv la Primăria Timişoara. Că în viitor s-ar putea întâmpla acest lucru, e tot ce se poate, dar în acest moment o astfel de înţelegere nu există. Mă rog, că în eşaloanele inferioare, între diferiţi afacerişti interesaţi de un astfel de deal, există discuţii de acest gen, e tot ce se poate.

Fiindcă am ajuns la PSD, acesta este singurul partid fără turbulenţe nici la nivel local, nici central. Niciun lider PSD nu va recunoaşte, dar pentru social-democraţi Primăria Timişoara încă nu este o ţintă reală. Miza PSD pe Timişoara este o maximizare a votului pentru Consiliul Local. Cel mai probabil la primărie va candida prefectul Mihai Ritivoiu, care, având un profil de intelectual citadin, ar putea rupe voturi şi din alte zone decât de la electoratul PSD. În schimb, adevărata miză a PSD pentru viitoarele alegeri estre reîntoarcerea în fruntea Consiliului Judeţean. Iar după cum evoluează lucrurile la această oră, se poate spune că ţinta este cât se poate de realistă. Fără ca nici măcar să bată palma cu PNL.

În fine, ajung la USR şi Dominic Fritz. Nici USR nu este lipsit de convulsii, mai ales la nivel central, care s-au repercutat şi la nivel local. Convulsii date în special de foştii membrii PLUS. Din punct de vedere administrativ, e clar că Dominic Fritz a livrat sub aşteptări, chiar şi ale celor care l-au votat. Sigur, mai are timp să recupereze până la alegeri, dar îi va fi extrem de greu, mai ales dacă va pierde din unitatea de monolit din USR de care se bucura.

Şi aici mai trebuie spus ceva. Succesul USR Timiş la alegeri va fi indisolubil legat de performanţa lui Fritz la nivelul primăriei. Acest lucru este valabil chiar şi la nivel naţional, USR având nevoie ca de aer de performanţe la nivelul administraţiilor pe care le gestionează, în condiţiile în care e puţin probabil să se mai creeze un val al votului emoţional pe care USR s-a urcat în trecut, mai ales la alegerile europarlamentare. Fiindu-i răpită şansa de-a demonstra că ştie şi să guverneze, nu doar să critice, USR e obligată acum, pe lângă o opoziţie aplicată şi în care să renunţe la o parte din recuzita din trecut, preluată de AUR, să facă lucruri la nivelul administraţiilor locale pe care le conduc. Ori Timişoara este probabil cea mai importantă dintre aceste administraţii. Altfel, USR intră în irelevanţă.

P.S. Probabil, unii se vor întreba unde există AUR în această schemă. Foarte probabil, AUR nu va conta, mai ales în Timişoara. În primul rând fiindcă şi-a cam pierdut obiectul muncii, respectiv războiul cu masca de protecţie. Apoi, poziţia mai mult decât dubioasă faţă de războiul din Ucraina şi lipsa totală de empatie faţă de victimele de acolo.

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

orwell a spus: (aprilie 6th, 2022 at 09:59 )

In vest, locul 1 pe miza politica este, de departe, primar de Timisoara. CJ e irelevant. Trebuie vreo 5 presedinti de CJ sau vreo 10 prefecti ca sa fie echivalenti cu 1 primar de Timisoara, indiferent cine sunt ei. CJ este o pista falsa, este locul politicienilor second-hand. Niciodata nu a fost altfel. Functioneaza ca scoala de corectie pentru politicienii slabi. De asta e foarte dificil sa te reabilitezi odata ce ai trecut prin CJ Timis.

PNL mută frontul lângă Fritzhansk și Fritzonbas a spus: (aprilie 6th, 2022 at 10:17 )

1) Ideea cu performanța e greșită: Timișoara a fost condusă numai de „performanți”, până acum! Iar unii au fost aleși două mandate la rând.
2) La fel cum cîții și nicii îl atacă pe Fritz, USR-ul ar trebui să întăreaască această linia de apărare în jurul lui. Însă cu Fălcoi și Trifan bătând câmpii, sunt sceptic. PNL și PSD atacă mediatic, deci trebuie răspuns la fel.
3) Esența vieții politice locale este o invazie de pigmei (politicește, intelectualicește și moralicește), manevrați de niște pensionari securiști de stil vechi, sovietic, plictisiți, dar hămesiți, care consideră mânăreala și sforăria probe supreme ale maturității, bărbăției și inteligenței. Animale de subsol și întuneric, care târăsc totul în subsol și întuneric. Discursuri de agitat aerul, ascunderea în spatele sacrosanctelor „proceduri”, situarea de facto în afara comunității, ba chiar împotriva ei, cultivarea sentimentului de apartenență la o castă superioară, cultură formată din talk-show-uri și filme de mâna a doua.

MrXYZ a spus: (aprilie 6th, 2022 at 22:14 )

Timișoara are un million de probleme dar in ultimii 20 de ani n-a avut niciodată o fata mai frumoasă și nici nu s-au făcut atâtea pentru oraș. Gândiți-vă ca toate astea s-au făcut in ciuda sabotajului constant din partea guvernul USL…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de fluturi vii
Expoziție de fluturi vii

Politica vezi arhiva Politica

Claudiu Buciu

Ameninţat cu excluderea din PNL, Claudiu Buciu contraatacă: “Îmi pare rău că dl. Nica nu citeşte şi este la acelaşi nivel intelectual precum Călin Dobra”

Ameninţat de propriul partid cu excluderea din formaţiune, primarul Lugojului, Claudiu Buciu, a relatat pentru deBanat dedesubturile scandalului privind aşa-zisa desfiinţare a instituţiilor de cultură din municipiul de pe Timiş. El spune că regretă foarte mult că preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, despre care spune că are acelaşi nivel intelectual ca PSD-istul Călin Dobra, n-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ameninţat cu excluderea din PNL, Claudiu Buciu contraatacă: “Îmi pare rău că dl. Nica nu citeşte şi este la acelaşi nivel intelectual precum Călin Dobra”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Cicliștii rutieri de CSUVT au obținute zece medalii la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022

Clubul Sportiv  Universitatea de Vest din Timișoara a participat în acest weekend, prin echipa de ciclism, la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022, unde a obținut rezultate notabile, atât in România, cât și în Moldova. La proba de Contratimp individual, au îmbrăcat tricoul de Campion Național rutierii CSUVT: Locul 1 – Mădălin Gaiță (categoria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cicliștii rutieri de CSUVT au obținute zece medalii la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În premieră națională, Muzeul Național al Banatului împreună cu Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, Filiala Iași și sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează un simpozion internațional dedicat culturii sarmaților din Eurasia. Încă din septembrie 2020, Muzeul Național al Banatului din Timișoara și-a propus organizarea unui simpozion internațional dedicat culturii sarmaților din Eurasia. Însă din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Muzeul Național al Banatului organizează Conferința internațională „Sarmații și „ceilalți”: culturi nomadice și sedentare în Europa Centrală și de Est”
Fundația Art Encounters a decis ca pentru ediția a cincea a Bienalei, cea care va avea loc în anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, elvețianul Adrian Notz să fie curatorul expozițiilor centrale. El va aduce un suflu nou următoarei ediții a Bienalei, care va avea loc între 19 mai și 16...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elvețianul Adrian Notz, numit curator pentru bienala Art Encounters 2023. Evenimentele sunt programate între 19 mai și 16 iulie
Un accident rutier a avut loc, în această seară, la Periam, în urma căruia opt persoane au fost spitalizate la Timişoara. Toţi cei opt erau cetăţeni străini. Şoferul microbuzului care a produs accidentul şi un pasager au fugit de la locul faptei. În această seară, în jurul orei 19.13, polițiștii din Sânnicolau Mare au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident rutier cu migranţi arabi, la Periam. Opt persoane spitalizate, şoferul şi un pasager, daţi dispăruţi
Consiliul Județean Timiș demarează o serie de lucrări de reparații la drumul județean DJ 691, de la ieșirea din Timișoara până la limita județului Arad. Pentru început, timp de o lună se vor efectua lucrări pe porțiunea dintre sensul giratoriu aflat în fața magazinului Kaufland, la ieșirea din oraș, prin Dumbrăvița, până la nodul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lucrează la reparații, timp de o lună, pe drumul județean dintre Dumbrăvița și limita judeţului Arad
Primăria Municipiului Timișoara dorește finalizarea lucrărilor de ”Extindere rețea apă-canal – zona Plopi Sud, str. II-V”. Acest proiect a fost demarat în 2008 și, deși a fost realizat un procent de 90% din lucrările contractate, acestea au rămas neîncheiate. Pentru restul lucrărilor a fost lansată licitația prin procedură simplificată pentru achiziționarea serviciilor de expertiză tehnică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara dă 150.000 de lei pentru expertizarea lucrărilor parțial executate la rețeaua de apă și canal din cartierul Plopi
Universitatea Politehnica Timișoara și-a completat bogatul palmares de distincții cu noi premii, obținând cinci medalii de aur la Salonul Internațional de Inventică – INVENTICA 2022, care a avut loc în perioada 22 – 24 Iunie 2022, la Iași. Pe lângă cele 5 medalii de aur, echipa UPT a obținut și 8 medalii de argint, 16...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara a obținut cinci medalii de aur și mai multe premii speciale la Inventica 2022
Clubul Sportiv  Universitatea de Vest din Timișoara a participat în acest weekend, prin echipa de ciclism, la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022, unde a obținut rezultate notabile, atât in România, cât și în Moldova. La proba de Contratimp individual, au îmbrăcat tricoul de Campion Național rutierii CSUVT: Locul 1 – Mădălin Gaiță (categoria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cicliștii rutieri de CSUVT au obținute zece medalii la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022
Ameninţat de propriul partid cu excluderea din formaţiune, primarul Lugojului, Claudiu Buciu, a relatat pentru deBanat dedesubturile scandalului privind aşa-zisa desfiinţare a instituţiilor de cultură din municipiul de pe Timiş. El spune că regretă foarte mult că preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, despre care spune că are acelaşi nivel intelectual ca PSD-istul Călin Dobra, n-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ameninţat cu excluderea din PNL, Claudiu Buciu contraatacă: “Îmi pare rău că dl. Nica nu citeşte şi este la acelaşi nivel intelectual precum Călin Dobra”
Potrivit unui sondaj INSCOP, 54% dintre români cred că situația generală de acum din România este mai proastă decât înainte de 1989, în timp ce 8,5% cred că e la fel. Tinerii fac însă notă discordantă, considerând că lucrurile sunt mai bune acum. Potrivit aceluiaşi sondaj, românii cred că este nevoie de o reformă administrativă....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Înainte era mai bine?! Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor crede că situaţia în România era mai bună înainte de 1989
Top