PNL Timiş mută întregul front pe Timişoara şi lasă Consiliul Judeţean PSD-ului? O fotografie actuală a scenei politice locale

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Săptămâna trecută am avut parte în Timişoara de prima acţiune de tip gherilă electorală, odată cu distribuirea în oraş a unor fluturaşi împotriva primarului Dominic Fritz. Acţiunea nu a fost asumată de nimeni, iar la bursa zvonurilor s-a vorbit că în spatele acţunii ar fi ba un partid politic, ba un om de afaceri. Trebuie spus că astfel de acţiuni se fac îndeobşte în preajma alegerilor, ori până la viitorul scrutin mai sunt peste doi ani. De unde însă această grabă?

Poate fiindcă pe scena politică locală se observă câteva mişcări interesante, mişcări care ar putea constitui o fundaţie pentru viitoarele alegeri locale. Iar cele mai ample au loc în PNL, partid care trece prin mari frământări atât la nivel central, cât şi local. Nu insist foarte mult pe ceea ce se întâmplă la centru, unde „echipa câştigătoare” l-a lăsat pe Superman din braţe şi a mizat totul pe un general anost, probabil fiindcă avem un război la graniţele ţării. (Pe ce o să mizeze când s-o termina războiul, rămâne de văzut.). La nivel local însă, preşedintele Alin Nica şi mica trupă din jurul lui sunt tot mai contestaţi în partid, inclusiv de mulţi primari. Aceştia nu simt vreun sprijin de la nivelul Consiliului Judeţean, instituţie condusă tot de Nica, astfel că unii chiar îşi fac bagajele pentru a părăsi partidul.

În atare condiţii, şansele PNL pentru a-şi conserva poziţia din CJ par tot mai mici. De unde şi mutarea întregului front pe Timişoara. De altfel, chiar Nica a anunţat cu ceva timp în urmă că PNL a făcut un sondaj pe Timişoara, iar cifrele sunt excelente. De ce nu s-a făcut sondaj şi pe judeţ? Nu mai e relevant? Astfel, că toate tunurile PNL (poate şi fluturaşi anomimi) sunt puse pe USR şi primarul Dominic Fritz. Dacă nu-l ataci pe Fritz, inclusiv fiindcă plouă afară, parcă nu te mai validezi ca membru PNL Timiş. Mai mult, se poate observa că PNL este singurul partid care face opoziţie cu strigături în Consiliul Local, chit că există o alianţă nerevocată cu USR, liberalii având şi viceprimar. Sigur, mai există cazul PSD-istului Radu Ţoancă, dar la el sunt chestiuni de natură imobiliară şi faptul că a fost decuplat de la Direcţia de Urbanism şi unele societăţi, precum şi al Roxanei Iliescu, care se pare că e în căutarea unui alt partid, Pro România fiind deja mult prea neîncăpător pentru ea.

Cât despre performanţele administrative ale lui Nica, oricum aflate mult mai puţin în colimator decât cele ale primarului Timişoarei, am putea da doar un exemplu: odiseea fără sfârşit a drumulului către descărcarea pe autostradă de la Giarmata. Un fleac, s-ar putea zice, nici acela rezolvat, lumea fiind însă resemnată deja că obiective mari, precum un nou stadion, s-ar mai face într-o perioadă rezonabilă. Cine ar putea candida la primărie din partea PNL? Greu de spus. S-a vorbit mult chiar de Nica, dar ar putea apărea şi surpriza Nicolae Robu, care deja şi-a anunţat intenţia de-a candida pentru un al treilea mandat. Relaţia dintre cei doi a rămas însă foarte rece, deşi Nica face mai cu vârf şi îndesat exact ceea ce îi reproşa lui Robu când acesta conducea PNL Timiş.

Mai trebuie spus că se discută foarte mult şi despre un „deal” între PSD şi PNL, cele două partide urmând să se susţină reciproc la Consiliul Judeţean, respectiv la Primăria Timişoara. Că în viitor s-ar putea întâmpla acest lucru, e tot ce se poate, dar în acest moment o astfel de înţelegere nu există. Mă rog, că în eşaloanele inferioare, între diferiţi afacerişti interesaţi de un astfel de deal, există discuţii de acest gen, e tot ce se poate.

Fiindcă am ajuns la PSD, acesta este singurul partid fără turbulenţe nici la nivel local, nici central. Niciun lider PSD nu va recunoaşte, dar pentru social-democraţi Primăria Timişoara încă nu este o ţintă reală. Miza PSD pe Timişoara este o maximizare a votului pentru Consiliul Local. Cel mai probabil la primărie va candida prefectul Mihai Ritivoiu, care, având un profil de intelectual citadin, ar putea rupe voturi şi din alte zone decât de la electoratul PSD. În schimb, adevărata miză a PSD pentru viitoarele alegeri estre reîntoarcerea în fruntea Consiliului Judeţean. Iar după cum evoluează lucrurile la această oră, se poate spune că ţinta este cât se poate de realistă. Fără ca nici măcar să bată palma cu PNL.

În fine, ajung la USR şi Dominic Fritz. Nici USR nu este lipsit de convulsii, mai ales la nivel central, care s-au repercutat şi la nivel local. Convulsii date în special de foştii membrii PLUS. Din punct de vedere administrativ, e clar că Dominic Fritz a livrat sub aşteptări, chiar şi ale celor care l-au votat. Sigur, mai are timp să recupereze până la alegeri, dar îi va fi extrem de greu, mai ales dacă va pierde din unitatea de monolit din USR de care se bucura.

Şi aici mai trebuie spus ceva. Succesul USR Timiş la alegeri va fi indisolubil legat de performanţa lui Fritz la nivelul primăriei. Acest lucru este valabil chiar şi la nivel naţional, USR având nevoie ca de aer de performanţe la nivelul administraţiilor pe care le gestionează, în condiţiile în care e puţin probabil să se mai creeze un val al votului emoţional pe care USR s-a urcat în trecut, mai ales la alegerile europarlamentare. Fiindu-i răpită şansa de-a demonstra că ştie şi să guverneze, nu doar să critice, USR e obligată acum, pe lângă o opoziţie aplicată şi în care să renunţe la o parte din recuzita din trecut, preluată de AUR, să facă lucruri la nivelul administraţiilor locale pe care le conduc. Ori Timişoara este probabil cea mai importantă dintre aceste administraţii. Altfel, USR intră în irelevanţă.

P.S. Probabil, unii se vor întreba unde există AUR în această schemă. Foarte probabil, AUR nu va conta, mai ales în Timişoara. În primul rând fiindcă şi-a cam pierdut obiectul muncii, respectiv războiul cu masca de protecţie. Apoi, poziţia mai mult decât dubioasă faţă de războiul din Ucraina şi lipsa totală de empatie faţă de victimele de acolo.

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

orwell a spus: (aprilie 6th, 2022 at 09:59 )

In vest, locul 1 pe miza politica este, de departe, primar de Timisoara. CJ e irelevant. Trebuie vreo 5 presedinti de CJ sau vreo 10 prefecti ca sa fie echivalenti cu 1 primar de Timisoara, indiferent cine sunt ei. CJ este o pista falsa, este locul politicienilor second-hand. Niciodata nu a fost altfel. Functioneaza ca scoala de corectie pentru politicienii slabi. De asta e foarte dificil sa te reabilitezi odata ce ai trecut prin CJ Timis.

PNL mută frontul lângă Fritzhansk și Fritzonbas a spus: (aprilie 6th, 2022 at 10:17 )

1) Ideea cu performanța e greșită: Timișoara a fost condusă numai de „performanți”, până acum! Iar unii au fost aleși două mandate la rând.
2) La fel cum cîții și nicii îl atacă pe Fritz, USR-ul ar trebui să întăreaască această linia de apărare în jurul lui. Însă cu Fălcoi și Trifan bătând câmpii, sunt sceptic. PNL și PSD atacă mediatic, deci trebuie răspuns la fel.
3) Esența vieții politice locale este o invazie de pigmei (politicește, intelectualicește și moralicește), manevrați de niște pensionari securiști de stil vechi, sovietic, plictisiți, dar hămesiți, care consideră mânăreala și sforăria probe supreme ale maturității, bărbăției și inteligenței. Animale de subsol și întuneric, care târăsc totul în subsol și întuneric. Discursuri de agitat aerul, ascunderea în spatele sacrosanctelor „proceduri”, situarea de facto în afara comunității, ba chiar împotriva ei, cultivarea sentimentului de apartenență la o castă superioară, cultură formată din talk-show-uri și filme de mâna a doua.

MrXYZ a spus: (aprilie 6th, 2022 at 22:14 )

Timișoara are un million de probleme dar in ultimii 20 de ani n-a avut niciodată o fata mai frumoasă și nici nu s-au făcut atâtea pentru oraș. Gândiți-vă ca toate astea s-au făcut in ciuda sabotajului constant din partea guvernul USL…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul dintre proiectele sale pus în practică. Este vorba despre amplasarea la Timișoara a unor parcări acoperite și securizate pentru biciclete, proiect pornit de Moș sub numele de ”Velo Timiș”. Cum? Acum Fritz și Nica sunt ”prieteni”, iar municipalitatea nu mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale ci pe terenul de fotbal. Au fost câteva zile cu un spectacol total pe dreptunghiul magic, nivelul competiţiei întrecând toate aşteptările, fiind foarte ridicat. 16 echipe naţionale au fost prezente la competiţie, ele fiind împărţite în patru grupe de câte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul dintre proiectele sale pus în practică. Este vorba despre amplasarea la Timișoara a unor parcări acoperite și securizate pentru biciclete, proiect pornit de Moș sub numele de ”Velo Timiș”. Cum? Acum Fritz și Nica sunt ”prieteni”, iar municipalitatea nu mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează
Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție nr. 1 Municipiul Timişoara, Titu Birceanu, depusă de Mirela Toc. Aceasta contestase numirea lui Birceanu, spunând că cel în cauză nu îndeplinește condițiile legale pentru a ocupa poziția. ”Prin cererea redirecționată de către Tribunalul Timiş şi înregistrată la acest Birou...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis, privind combaterea evaziunii fiscale, este o invitaţie la furt din banii publici. Potrivit legii, evazioniștii care plătesc prejudiciul și 15% în plus scapă de închisoare. Cu această lege, Klaus Iohannis îl întrece chiar şi pe Liviu Dragnea, afirmă Trifan. “Pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”
Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv la ascuțit creioane. Domeniul atât de drag lui Cosmin Tabără, cel al proiectelor de baze sportive, nu va mai fi în subordinea acestuia. Decizie dură a primarului Fritz în domeniul distribuirii responsabilităților spre viceprimari. După o primă tură de ”deposedare”...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive
PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul ieșit, vineri noaptea, la ora 0, în Piața Unirii odată cu lansarea campaniei electorale. Acolo, reprezentanții Alianței, conduși de Dominic Fritz, când s-au contract cu cei ai AUR, veniți, surprinzător, exact în același loc și la aceiași oră pentru a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii
Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale ci pe terenul de fotbal. Au fost câteva zile cu un spectacol total pe dreptunghiul magic, nivelul competiţiei întrecând toate aşteptările, fiind foarte ridicat. 16 echipe naţionale au fost prezente la competiţie, ele fiind împărţite în patru grupe de câte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor
Etapa a IV-a din Liga de Rugby programează a doua deplasare a acestui sezon pentru jucătorii bănăţeni. SCM USV Timișoara merge în Baia Mare, pentru meciul cu CSM Știința, de sâmbătă, 11 mai, ora 13.00. Primele trei runde au lăsat urme în lot. Antrenorii Mugur Preda și Valentin Popârlan au o listă de indisponibilități, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM USV Timişoara, deplasare dificilă la Baia Mare
Top