Unul dintre cei doi stejari de mari dimensiuni din Piața Libertății, plantați de familia regală a României în fața clădirii Garnizoanei, și care s-a uscat, va deveni operă de artă și în locul său va fi plantat un alt stejar. Nici cel de-al doilea stejar nu se află într-o stare bună și este aproape de a deveni istorie.
Margareta, Custodele Coroanei, a fost invitată la Timișoara pentru a planta noul stejar în Piața Libertății. Cel care s-a uscat a fost sădit de Regele Ferdinand I, iar acum va fi transformat într-o operă de artă.
După aproape 100 de ani în care a umbrit intrarea în garnizoana din Piața Libertății, stejarul plantat de Regele Ferdinand I în 1 mai 1923, grav afectat de lucrările de reabilitare a pieței, va fi ridicat și donat Facultății de Arte pentru a fi transformat într-o operă publică de artă. În cursul zilei de vineri lucrătorii Horticultura, cu sprijinul STPT, vor îndepărta stejarul uscat. Grav afectat de lucrările începute în 2012 în Piața Libertății, în timpul cărora rădăcinile arborelui au fost distruse, acesta nu a avut nicio șansă de a mai fi salvat. Tăierea lui a devenit urgentă din motive de siguranță atât pentru vizitatorii pieței, cât și pentru clădirea istorică din apropiere.
Trunchiul stejarului plantat de Regele Ferdinand I va fi donat Facultății de Arte și Design din Timișoara și va fi transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spațiu public.
În data de 19 mai, pe locul unde s-a aflat acest stejar, va fi plantat un alt arbore, la eveniment fiind așteptată să participe și Margareta, Custodele Coroanei.
”Tăierea stejarului cel mai iubit este un moment dureros pentru Timișoara, dar din păcate de câțiva ani nu mai putea fi salvat. Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația de a planta în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim,” a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
În cursul acestui an, Primăria Municipiului Timișoara și Horticultura vor realiza mai multe intervenții asupra celuilalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria, aflat încă în viață. Intervențiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja, însă, potrivit studiului amintit, nu există garanții că acesta va mai putea fi salvat.
Primăria Timișoara lucrează la un proiect de reînverzire a Pieței Libertății.
Comentarii prin facebook