În trimestrul I al anului 2022, 454 migranţi au fost depistaţi trecând fraudulos din Serbia în România, ceea ce înseamnă o scădere cu 72% faţă de acelaşi trimestru al anului precdent, când au fost prinşi 1.656 migranţi. Cei mai mulţi migranţi provind din India. Au fost şi cazuri mai rare, în care migranţii au trecut fraudulos din România în Serbia.
Potrivit unei statistici a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, in trimestrul I al acestui an, structurile ITPF au depistat un număr de 454 migranți care au intrat din Serbia în România prin trecere frauduloasă a frontierei de stat. Acest număr înseamnă o scădere cu 72% a numărului de migranți depistați, față de perioada similară a anului 2021 cănd au fost depistați 1.656 migranți. De menţionat că frontiera dintre România și Serbia se află pe ruta Balcanilor de Vest.
În ceea ce priveşte naționalitatea persoanelor depistate în trecere ilegală a frontierei, cei mai mulţi provin din India – 272. Urmează Bangladesh – 82, Afganistan – 44, Turcia – 22, Pakistan – 20, Siria – 6 etc. Au solicitat o formă de protecție din partea statului romăn un număr de 397 migranți.
În cele mai multe cazuri s-a constatat că migranții sunt sprijiniți de reţele de traficanți. Astfel, în acest an, au fost identificați și cercetați un număr de 13 traficanți, față de care au fost luate măsuri prevăzute de lege.
În ceea ce privește tentativele de trecere frauduloasă a frontierei de stat din Romănia în Serbia, au fost depistați opt migranți în trimestrul I al acestui an, în scădere cu 33% față de trim. I al anului 2021, când au fost depistați 12 migranți.
Cel mai utilizat mod de încercare de intrare sau ieșire ilegală din țară a fost trecerea pe la frontiera verde. Reprezentanţii ITPF Timişoara explică şi măsurile luate în urma cărora numărul de migranţi a scăzut.
„În prezent, indicatorii de migrație ilegală se inscriu in parametri descendenți față de anii anteriori, iar situaţia la frontieră este atent monitorizată. Astfel, a fost suplimentată și este folosită la capacitate maximă aparatura de observare pe timp de zi/noapte, și în special aparatura cu termoviziune, având în vedere că multe grupuri de migranți încearcă să treacă ilegal granița pe timpul nopții. De asemenea, a fost întărit dispozitivul de supraveghere a frontierei de stat si se actionează în sistem integrat, prin desfășurarea de acțiuni comune cu alte instituții ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviație)”, a arătat pentru deBanat, Petre Nicola, purtătorul de cuvânt al ITPF Timişoara
El a adăugat că măsurile luate pentru creşterea capacității operative sunt consolidate de o operatiune Frontex care se derulează în această perioadă în zona de frontieră cu Serbia, acțiune care vizează prevenirea și combaterea migrației ilegale pe acest segment de frontieră extemă a Uniunii Europene.
Comentarii prin facebook