Primarul Dominic Fritz şi-a exprimat public nemulţumirea după adoptarea de către guvern a OUG 42. El arată că, de la peste 100 de milioane de lei promişi în 2019, Guvernul a alocat în final Timişoarei doar 53 de milioane de lei, pentru a creşte în schimb alocările de fonduri pentru CJ Timiş.
După mai multe amânări, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă 42 prin care sunt acordaţi bani de la bugetul naţional proiectului Timişoara – Capitală Culturală. Ultimul text al OUG 42 a suferit mai multe modificări, Primăria Timişoara primind mai puţini bani decât în primele proiecte, în timp ce alocările pentru Consiliul Judeţean au crescut. Lucru care l-a nemulţumit pe primarul Dominic Fritz.
“Ştirea zilei de azi pentru Timișoara e că Guvernul României a tăiat la jumătate finanțarea promisă în 2019 Municipiului Timișoara pentru infrastructura culturală a Capitalei Europene a Culturii. Poftim, cultură! De la peste 100 de milioane de lei promiși în 2019, am ajuns azi, cu șase luni înainte de începerea programului Capitalei Culturale, la o alocare de doar 53 de milioane de lei”, a transmis Fritz, pe pagina sa de Facebook
El a afirmat că, în baza promisiunilor Guvernului, Primăria Timișoara a pornit lucrări de investiții la infrastructura culturală, asumate în dosarul de candidatură: centrul multicultural de pe Mărășești, transformarea în centre culturale a fostelor cinematografe: Victoria (lucrare finalizată anul ăsta, fără niciun leu primit încă), Timiș, Studio, Dacia și Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment MultipleXity.
“Lucrări de peste 190 de milioane de lei, care vor fi gata anul acesta și anul viitor și pentru care Guvernul s-a angajat cu o Ordonanță de Urgență în 2019 că va sprijini aceste investiții ale orașului cu 105 milioane de lei. Asta până astăzi, când s-a răzgândit și a tăiat banii la jumătate pentru șantierele Primăriei, în schimb a suplimentat generos fondurile pentru Consiliul Județean Timiș la 32 de milioane de lei pentru niște șantiere inexistente: la Castelul Huniade nu se lucrează, la Biblioteca Județeană nu se lucrează, la Muzeul Satului nu se lucrează. Astăzi, am văzut că politica nu are cultură. Promisiunile Guvernului s-au schimbat după mici interese politicianiste locale. Noi vom duce la bun sfârșit aceste investiții pentru anul Capitalei Culturale, la fel ca pe celelalte asumate din alte finanțări: Turnul de Apă din Iosefin sau centrele culturale din Freidorf și Kuncz. Indiferent cine mai bagă bățul prin gard, îl asigur că nu vom rata această șansă uriașă pentru oraș și pentru România”, a continuat Fritz.
El afirmă că, în pofiad aestor piedici, anul Capitalei Culturale va fi un succes.
“Nu am nicio îndoială de asta. Pentru că energia miilor de timișoreni care sunt deja implicați în acest proiect va împinge lucrurile înainte, indiferent de piedicile meschine ale unor politicieni de moment. Măcar sumele pentru susținerea evenimentelor culturale organizate de operatori culturali nu au fost tăiate. În plus față de cei 75 milioane de lei pe care îi punem la bătaie din bugetul local pentru programul cultural de anul acesta și din 2023, Ministerul Culturii va susține, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, proiecte culturale cu 33 de milioane de lei”, a mai scris Fritz.
Comentarii prin facebook