Clinica de Urologie a Spitalului Județean Timișoara este oficial redeschisă după ce a fost renovată. În acest moment, în condiții superioare de activitate medicală un total 25 de saloane, respectiv 22 de saloane pentru Urologie, cu 64 de paturi, și 3 saloane cu 8 paturi, destinate transplantului renal, au fost redate cadrelor de specialitate.
Prezență mai mult decât numeroasă de personalități politico-administrative la redeschiderea clinicii amintite. După mult timp, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, au fost împreună în public. Lor li s-au adăugat actualul prefect, Mihai Ritivoiu, subprefectul Sorin Ionescu, foștii președinți CJ Timiș, Călin Dobra și Titu Bojin, fostul și actualul director la Spitalului Județean Timișoara.
Iar conducătorul județului nu a ratat ocazia de a-i transmite un mesaj ”iute” colegului său de la conducerea municipiului.
”Consiliul Județean a sprijinit cu 8 milioane de lei această investiție. L-am chemat și pe domnul primar Dominic Fritz să vadă cum se face o investiție ca la carte, la Spitalul Județean Timșoara, și să ia modelul și pentru alte investiții. Pentru Clinica de Urologie vrem ca aceasta să fie un model pe harta sănătății în partea de vest a țării și chiar la nivel național și european”, a spus Alin Nica la (re)inaugurearea clinicii.
Durata mai mare a lucrărilor a fost influențată și de perioada de coronavirus.
“Sunt bucuros că vedem secția redeschisă în totalitate. Am trecut cu bine peste perioadele delicate și iată-ne într-un spațiu total refăcut și mult mai luminos. Suntem prezenți alături de pacienți și ne preocupăm pe mai departe de confortul lor și de calitatea actului medical.”, a declarat Alin Cumpănaș, șeful secției clinice de urologie a Spitalului Județean Timișoara.
Clinica de Urologie a Județeanului funcționează în spital din 1974. Lucrările actuale de reabilitare au demarat în anul 2018, iar suma necesară a fost de aproximativ opt milioane de lei. Acum sunt în total 25 de saloane, respectiv 22 de saloane pentru Urologie cu 64 de paturi și 3 saloane cu 8 paturi, destinate transplantului renal. Toate saloanele au fost modernizate, au grup sanitar propriu cu toaletă și duș și au fost amenajate și saloane speciale pentru pacienții cu dizabilități. A fost înlocuită întreaga instalație electrică și fiecare pat în parte are propria stație de oxigen, Există instalații moderne pentru semnalizarea și monitorizarea incendiilor iar zona compartimentului transplant este dotată cu aer condiționat laminar. Tot aici sunt circuite separate pentru donator și primitor și saloane amenajate special pentru tratamentul post transplant.
În acest moment, în cadrul clinicii snt 75 de paturi, gestionate de o echipă formată din 12 medici specialiști și primari secondați de 20 de medici rezidenți. Cel mai tânăr asistent medical are 25 de ani.
Clinica de Urologie a SCJUT este singura clinică din județ care practică chirurgia aparatului reno-urinar și genital masculin. Cea mai frecventă patologie tratată este patologia litiazică și afecțiunile oncologice, respectiv tumorile vezicale și cancerul de prostată. De altfel, secția –clinică a SCJUT deservește toate județele limitrofe Timișului. De regulă, sunt tratate aici mai bine de 300 de cazuri pe lună. În perioada Ianuarie – Iunie 2022 secția –clinică Urologie a tratat și externat 1400 de pacienți.
Transplantul renal, reluat anul viitor
Una dintre cele mai mari dorințe a medicilor de la Clinica de urologie este reluarea transplantului renal în cadrul acesteia. Iar dorința lor s-ar putea transforma în realitate chiar anul viitor.
În 1980 echipa medicilor din cadrul unității timișorene pune la punct, în premieră, procedura realizării primului transplant renal de la un donator în moarte cerebrală. Din anii 90 și până în anii 2000, clinica are în portofoliu peste 25 de transplanturi. Acum urmează acreditarea unității medicale pentru a se putea relua activitatea de transplant.
”Spre sfârșitul anului sau începutul anului viitor, sperăm să putem relua și transplantul renal. Aici, procedurile de autorizare sunt de durată. Transplantul nu presupune doar realizarea părții chirurgicale de urologie ci și un nefrolog, un anatomopatolog, imunolog, o echipă de terapie intensiva, iar oamenii trebuie să se formeze ca și echipa. Depinde cum merg lucrurile, eu zic că vom începe spre sfârșitul anului sau începutul anului viitor”, a spus Alin Cumpănaș, conducătorul Clinicii de Urologie.
Secția-clinică Urologie are și un cabinet ce funcționează în sistem Ambulatoriu, la parterul clădirii principale a SCJUT. Abordarea medicilor în toată patologia specifică Urologiei este dublată de aparatură modernă și bine instrumentată.
Comentarii prin facebook