În ultimele 24 ore, pompierii timișeni au fost solicitați să intervină la 16 incendii de vegetație uscată și culturi agricole. În urma acestor incendii, din cauza secetei și schimbării frecvente a direcției vântului, au fost afectate peste 130 ha de culturi agricole (grâu și rapiță) și mai bine de 80 ha de vegetație uscată și miriște.
Totodată, incendiile de vegetație uscată au afectat 150 de pomi fructiferi, peste 30 de traverse de la o cale ferată dezafectată, un utilaj agricol, un adăpost de animale și o anexă gospodărească.
„Dorim să tragem un semnal de alarmă și să informăm cetățenii că gestionarea acestui tip de risc, necesită un efort susținut, implicând multe forțe și mijloace de stingere pentru limitarea și lichidarea acestora. De altfel, având în vedere vremea caniculară care s-a înregistrat în ultimele zile și vântul care își schimbă des direcția, aceste incendii sunt un real pericol pentru viața și bunurile comunității, având o viteză mare de propagare la împrejurimi.
În acest context, dorim să le reamintim cetățenilor că arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă. Pentru a preveni producerea unor incendii, recomandăm cetățenilor să NU utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt și să NU arunce la întâmplare resturile de țigări.
De asemenea, recomandăm persoanelor fizice și juridice care în această perioadă recoltează culturile agricole, să manifeste multă prudență și să respecte cu strictețe toate măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. Totodată, asigurați personal care să supravegheze zona recoltată și mijloacele necesare (pluguri, discuri, stingătoare, cisterne cu apă, etc) pentru stingerea unui incendiu”, este mesaju ISU Timiş.
Inspectorii de prevenire din cadrul ISU Timiș, vor efectua și în următoarea perioadă activități de informare preventivă și control pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor.
Comentarii prin facebook