Bănățenii sunt printre cei mai politicoși dintre români când merg la restaurant

Ardelenii și bănățenii sunt cei mai de bun simț clienți care merg la restaurant în România, arată un studiu de specialitate realizat de o aplicație de specialitate, Bookingham. Topul reflectă comportamentul românilor în ceea ce privește bunele maniere la restaurant, în general: cât e permis să întârzii, să nu vorbești cu gura plină, să ții ușa deschisă pentru alte persoane, sau cum ar trebui să te comporți cu personalul.

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar trebui să te comporți în societate. Acesta cuprinde și aspecte legate de ieșitul la restaurant, influențate desigur de obiceiurile fiecărei comunități, dar și de vremuri.

Comportamentul personalului HoReCa este adesea adus în discuție și criticat sau lăudat, însă conduita oaspeților este deseori trecută cu vederea. Bookingham și-a propus să evalueze manierele românilor la restaurant, printr-un chestionar în care respondenții au descris comportamentul celor din jur (pentru a evita rezultatele subiective).

Datele obținute au fost analizate și în funcție de regiunea de proveniență. Au fost luate în calcul și regulile de bază, dar și chestiunile moderne, care țin de folosirea telefonului când ești la masă, fumarea țigărilor electronice, sau localurile pet-friendly și kid-friendly.

Conform datelor, Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondenții din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați. Aceasta e urmată de Banat (50%) și Crișana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureș, și Bucovina.

În Maramureș și Bucovina, se vorbește tare și cu gura plină

Unul dintre cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la masă e să vorbești cu gura plină. Desigur, asta e considerat lipsit de respect indiferent de locul în care te afli – acasă ori într-un spațiu public -, dar cu atât mai mult la restaurant, unde există și alte persoane care ar putea fi deranjate de comportamentul tău. Datele arată că maramureșenii (67%) și bucovinenii (67%) întâlnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc cu gura plină la restaurant.

Un alt aspect analizat a fost tonul și nivelul de zgomot provocat de români, când ies în oraș. Conform codului bunelor maniere la restaurant, a vorbi tare nu e politicos. La fel ca în cazul vorbitului cu gura plină, și aici se remarcă negativ Maramureș (100%) și Bucovina (100%). Bănățenii se află, în schimb, la polul opus. Datele arată că în Banat se remarcă cel mai puțin astfel de comportamente, fapt care îi susține locul 2 în topul celor mai politicoase zone din țară.

Punctualitatea e un alt lucru discutabil în codul bunelor maniere la restaurant. Unele persoane consideră esențial să ajungi la timp, altele preferă să ajungă înainte de ora stabilită, pe când alții iau în calcul sfertul academic.

Rezultatele arată că majoritatea românilor (58,5%) sunt punctuali, ba chiar 32% ajung mai repede, și numai 9,5% întârzie în jur de 15 minute. Uitându-ne strict pe regiuni, Dobrogea se remarcă drept cea mai nepunctuală regiune din țară, unde 33% dintre respondenți obișnuiesc să întârzie.

Întrebați dacă țin ușa deschisă pentru alte persoane la intrarea în restaurant, 92,5% dintre români afirmă că fac asta. Analizând datele pe regiuni, se remarcă în mod negativ Maramureșul, unde numai 33% dintre ei țin ușa deschisă pentru altcineva.

Bucovinenii sunt cei mai nerespectuoși cu ospătarii

În urma pandemiei, românii au observat schimbări negative în comportamentul angajaților din mediul HoReCa. Totuși, discuțiile cu ospătarii arată faptul că nici clienții nu sunt cei mai politicoși cu personalul localurilor pe care le frecventează.

Pe lângă faptul că sunt gălăgioși și vorbesc cu gura plină la masă, datele arată că bucovinenii sunt și cei mai nepoliticoși cu ospătarii, chelnerii sau ceilalți membri din personal. Banatul, una dintre cele mai manierate regiuni din țară, se remarcă pozitiv și în ceea ce privește atitudinea față de angajații restaurantelor.

Ce îi deranjează pe români când ies la restaurant? 

Localurile pet-friendly sau kid-friendly sunt tot mai des întâlnite. Restaurantele s-au adaptat cerințelor publicului, oferind locuri de joacă pentru copii și snack-uri pentru animalele de companie. Întrebați dacă sunt deranjați de localurile pet-friendly, datele arată că 37% dintre români le evită.

Iar când vine vorba de copii în restaurante, 29% dintre români se declară deranjați, iar dintre aceștia, 9% evită localurile kid-friendly.

Cât de deranjați sunt românii de fumul țigărilor electronice? Datele arată că lucrurile sunt destul de echilibrate, doar 1 din 3 români se declară foarte deranjați de acest obicei.

Un alt lucru considerat nepoliticos e dacă cineva de la masă stă pe telefon. În proporție de 49%, românii văd asta ca o lipsă de respect și, drept urmare, nici ei n-o fac, decât dacă au o urgență. Totuși, îl mai folosesc și pentru a face poze dish-ului (55%), mai ales dacă acesta arată foarte bine și mai sunt și într-un local instagramabil.

31% dintre români ciocnesc paharele la restaurant. Tradiție sau lipsă de bun simț?

Codul bunelor maniere la restaurant cuprinde reguli evidente, asumate de majoritatea oamenilor ca fiind de bun simț, dar și aspecte mai puțin cunoscute, care pot părea exagerate sau nepotrivite pentru o comunitate anume. De exemplu, codul bunelor maniere spune că e lipsit de respect să ciocnești paharele la masă. Teoretic, paharele se ridică și se închină doar la nivelul ochilor, fără a se atinge. Această regulă nu poate fi aplicată și în cazul românilor, care – dimpotrivă – percep ciocnitul drept un gest festiv.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Beni a spus: (august 23rd, 2022 at 17:30 )

Maramureșul, Bucovina sunt zone turistice. Localnicii nu prea mănâncă la restaurant, gătesc acasă. Turiștii care merg acolo par de proastă factură.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
Top