Bănățenii sunt printre cei mai politicoși dintre români când merg la restaurant

Ardelenii și bănățenii sunt cei mai de bun simț clienți care merg la restaurant în România, arată un studiu de specialitate realizat de o aplicație de specialitate, Bookingham. Topul reflectă comportamentul românilor în ceea ce privește bunele maniere la restaurant, în general: cât e permis să întârzii, să nu vorbești cu gura plină, să ții ușa deschisă pentru alte persoane, sau cum ar trebui să te comporți cu personalul.

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar trebui să te comporți în societate. Acesta cuprinde și aspecte legate de ieșitul la restaurant, influențate desigur de obiceiurile fiecărei comunități, dar și de vremuri.

Comportamentul personalului HoReCa este adesea adus în discuție și criticat sau lăudat, însă conduita oaspeților este deseori trecută cu vederea. Bookingham și-a propus să evalueze manierele românilor la restaurant, printr-un chestionar în care respondenții au descris comportamentul celor din jur (pentru a evita rezultatele subiective).

Datele obținute au fost analizate și în funcție de regiunea de proveniență. Au fost luate în calcul și regulile de bază, dar și chestiunile moderne, care țin de folosirea telefonului când ești la masă, fumarea țigărilor electronice, sau localurile pet-friendly și kid-friendly.

Conform datelor, Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondenții din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați. Aceasta e urmată de Banat (50%) și Crișana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureș, și Bucovina.

În Maramureș și Bucovina, se vorbește tare și cu gura plină

Unul dintre cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la masă e să vorbești cu gura plină. Desigur, asta e considerat lipsit de respect indiferent de locul în care te afli – acasă ori într-un spațiu public -, dar cu atât mai mult la restaurant, unde există și alte persoane care ar putea fi deranjate de comportamentul tău. Datele arată că maramureșenii (67%) și bucovinenii (67%) întâlnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc cu gura plină la restaurant.

Un alt aspect analizat a fost tonul și nivelul de zgomot provocat de români, când ies în oraș. Conform codului bunelor maniere la restaurant, a vorbi tare nu e politicos. La fel ca în cazul vorbitului cu gura plină, și aici se remarcă negativ Maramureș (100%) și Bucovina (100%). Bănățenii se află, în schimb, la polul opus. Datele arată că în Banat se remarcă cel mai puțin astfel de comportamente, fapt care îi susține locul 2 în topul celor mai politicoase zone din țară.

Punctualitatea e un alt lucru discutabil în codul bunelor maniere la restaurant. Unele persoane consideră esențial să ajungi la timp, altele preferă să ajungă înainte de ora stabilită, pe când alții iau în calcul sfertul academic.

Rezultatele arată că majoritatea românilor (58,5%) sunt punctuali, ba chiar 32% ajung mai repede, și numai 9,5% întârzie în jur de 15 minute. Uitându-ne strict pe regiuni, Dobrogea se remarcă drept cea mai nepunctuală regiune din țară, unde 33% dintre respondenți obișnuiesc să întârzie.

Întrebați dacă țin ușa deschisă pentru alte persoane la intrarea în restaurant, 92,5% dintre români afirmă că fac asta. Analizând datele pe regiuni, se remarcă în mod negativ Maramureșul, unde numai 33% dintre ei țin ușa deschisă pentru altcineva.

Bucovinenii sunt cei mai nerespectuoși cu ospătarii

În urma pandemiei, românii au observat schimbări negative în comportamentul angajaților din mediul HoReCa. Totuși, discuțiile cu ospătarii arată faptul că nici clienții nu sunt cei mai politicoși cu personalul localurilor pe care le frecventează.

Pe lângă faptul că sunt gălăgioși și vorbesc cu gura plină la masă, datele arată că bucovinenii sunt și cei mai nepoliticoși cu ospătarii, chelnerii sau ceilalți membri din personal. Banatul, una dintre cele mai manierate regiuni din țară, se remarcă pozitiv și în ceea ce privește atitudinea față de angajații restaurantelor.

Ce îi deranjează pe români când ies la restaurant? 

Localurile pet-friendly sau kid-friendly sunt tot mai des întâlnite. Restaurantele s-au adaptat cerințelor publicului, oferind locuri de joacă pentru copii și snack-uri pentru animalele de companie. Întrebați dacă sunt deranjați de localurile pet-friendly, datele arată că 37% dintre români le evită.

Iar când vine vorba de copii în restaurante, 29% dintre români se declară deranjați, iar dintre aceștia, 9% evită localurile kid-friendly.

Cât de deranjați sunt românii de fumul țigărilor electronice? Datele arată că lucrurile sunt destul de echilibrate, doar 1 din 3 români se declară foarte deranjați de acest obicei.

Un alt lucru considerat nepoliticos e dacă cineva de la masă stă pe telefon. În proporție de 49%, românii văd asta ca o lipsă de respect și, drept urmare, nici ei n-o fac, decât dacă au o urgență. Totuși, îl mai folosesc și pentru a face poze dish-ului (55%), mai ales dacă acesta arată foarte bine și mai sunt și într-un local instagramabil.

31% dintre români ciocnesc paharele la restaurant. Tradiție sau lipsă de bun simț?

Codul bunelor maniere la restaurant cuprinde reguli evidente, asumate de majoritatea oamenilor ca fiind de bun simț, dar și aspecte mai puțin cunoscute, care pot părea exagerate sau nepotrivite pentru o comunitate anume. De exemplu, codul bunelor maniere spune că e lipsit de respect să ciocnești paharele la masă. Teoretic, paharele se ridică și se închină doar la nivelul ochilor, fără a se atinge. Această regulă nu poate fi aplicată și în cazul românilor, care – dimpotrivă – percep ciocnitul drept un gest festiv.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Beni a spus: (august 23rd, 2022 at 17:30 )

Maramureșul, Bucovina sunt zone turistice. Localnicii nu prea mănâncă la restaurant, gătesc acasă. Turiștii care merg acolo par de proastă factură.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Știri de ultimă oră

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Localitățile din jurul Timișoarei sunt noile destinații turistice al județului. Accesul se poate face cu ajutorul transportului în comun

Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș lansează un nou proiect inovator de promovare a județului ca și destinație turistică. Deși am intrat în toamnă, proiectul se numește Vara în Metropolă și propune vizitarea localităților din jurul Timișoarei prin intermediul transportului public periurban, respectiv a bicicletei. Până de curând, aceste destinații erau disponibile doar cu ajutorul autoturismului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Localitățile din jurul Timișoarei sunt noile destinații turistice al județului. Accesul se poate face cu ajutorul transportului în comun
Shop Express - marea inaugurare
Shop Express - marea inaugurare

Politica vezi arhiva Politica

Gruparea Nica – Groza din PNL Timiş lansează un “apel la unitate”, în care care primarii “dizidenţi” sunt făcuţi bârfitori şi conduşi de “interese personale”

Războiul din PNL Timiş a trecut la faza strângerii de semnături. Pe grupuri interne de WhatsApp  a apărut un text, având şi sigla PNL, în care membrii partidului sunt chemaţi să semneze pentru susţinerea tandemului Alin Nica – Dănuţ Groza, dar şi al lui Bogdan Ghelbere pentru funcţia de secretar general adjunct al Guvernului. Cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gruparea Nica – Groza din PNL Timiş lansează un “apel la unitate”, în care care primarii “dizidenţi” sunt făcuţi bârfitori şi conduşi de “interese personale”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Succes muncit în primul meci din Cupa României

SCM OHMA Mozzart Timişoara a dominat partida cu CSM Tg. Jiu în turneul de la Mediaş şi s-a impus cu 80-72. Partida a contat pentru Cupa României, iar în grupa din localitatea ardeleană, luni seara echipa bănăţeană va întâlni într-un meci cu calificarea în Final 8 pe masă CSU Sibiu. Revenind la meciul de duminică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes muncit în primul meci din Cupa României
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara se preferă închirierea garsonierelor. Suma medie oferită pentru cumpărarea unei locuințe e peste 71.000 de euro

Conform unui studiu de specialitate, bugetul pe care un chiriaș ar dori să îl aloce pentru o locuință este de 300 de euro în medie pe lună, în vreme ce cumpărătorul mediu ar dori să aloce un buget de 67.500 de euro pentru cumpărarea unei locuințe, datele referindu-se la nivel național. Timișoara are date diferite,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se preferă închirierea garsonierelor. Suma medie oferită pentru cumpărarea unei locuințe e peste 71.000 de euro

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Războiul din PNL Timiş a trecut la faza strângerii de semnături. Pe grupuri interne de WhatsApp  a apărut un text, având şi sigla PNL, în care membrii partidului sunt chemaţi să semneze pentru susţinerea tandemului Alin Nica – Dănuţ Groza, dar şi al lui Bogdan Ghelbere pentru funcţia de secretar general adjunct al Guvernului. Cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gruparea Nica – Groza din PNL Timiş lansează un “apel la unitate”, în care care primarii “dizidenţi” sunt făcuţi bârfitori şi conduşi de “interese personale”
Sportivii Clubului Sportiv Municipal Timișoara, secția de haltere, au participat în perioada zilele trecute la Campionatul Național de Haltere Juniori mari – 20 ani, finala, desfășurat la Ovidiu, judeţul Constanța. Clubul bănăţean a obținut o medalie de bronz prin sportivul Alexandru Dan Boțoacă, în limitele categoriei 96 kg, cu rezultatul de 105 kg la stilul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Medalie de bronz la naţionalele de haltere şi o promisiune pentru viitor
Poliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate din Timişoara fac luni mai multe percheziţii la sediul companiei NIS Petrol, dar şi la angajaţi ai acesteia. Compania sârbă face parte din grupul rusesc Gazprom Neft. Potrivit unor surse citate de News.ro, percheziţiile ar avea legătură cu transmiterea de informaţii privind zăcămintele de ţiţei din România. Percheziţiile de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Percheziţii în Timişoara la sediul şi angajaţi ai NIS Petrol, companie sârbă aparţinând Gazprom/Update. DIICOT confirmă acţiuni de spionaj
La Timișoara a fost lansată, luni, construcția celui mai mare cămin studențesc din România. Acesta va fi al Universității de Vest Timișoara, va avea 934 de locuri, iar investiția este estimată la 138 de milioane de lei. Investiția este realizată prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Clădirea va avea 934 de locuri de cazare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost începute lucrările la cel mai mare cămin studențesc din România. Acesta va aparține Universității de Vest Timișoara
Revoluția din 1989 va avea un prim tur virtual al evenimentelor. Inițiativa a aparținut Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, proiectul fiind realizat în parteneriat cu Asociația Memorialul Revoluției, organizație care a furnizat și mare parte din suportul vizual al turului, dar și informațiile necesare pentru respectarea cronologiei și a adevărului istoric...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revoluția din 1989 și istoria evenimentelor vor fi prezentate prin intermediul unui tur virtual, realizat de Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș
Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș lansează un nou proiect inovator de promovare a județului ca și destinație turistică. Deși am intrat în toamnă, proiectul se numește Vara în Metropolă și propune vizitarea localităților din jurul Timișoarei prin intermediul transportului public periurban, respectiv a bicicletei. Până de curând, aceste destinații erau disponibile doar cu ajutorul autoturismului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Localitățile din jurul Timișoarei sunt noile destinații turistice al județului. Accesul se poate face cu ajutorul transportului în comun
Într-un discurs susținut cu ocazia deschiderii anului universitar, președintele Klaus Iohannis a cerut luni „toleranță zero în privința plagiatului”. Declaraţia vine în contextul în care premierul Nicolae Ciucă este acuzat că a  plagiat teza de doctorat. Prezent la deschiderea noului an universitar la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, Klaus Iohannis a afirmat că este nevoie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atac cu mantă la Nicolae Ciucă? Klaus Iohannis vorbeşte de “toleranţă zero” în problema plagiatului
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, preşedinte al USR Timiş, a lansat „Pactul politic pentru un management educaţional transparent şi non-partizan”. Printre altele, pactul prevedf ca directorii liceelor şi şcolilor timişorene să nu mai fie numiţi pe criteria politice.   Reprezentanţii USR Timiș afirmă că acest document este un pas major pentru depolitizarea învățământului în Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fără directori numiţi politic în liceele şi şcolile din Timişoara! Pact pentru educaţie, propus de USR Timiş
Tradiția #OccupyTheUniversity merge mai departe și în anul 2022, celebrând un nou an universitar, în stilul deja consacrat de UNIVIBES by UVT. Trei scene, mix de genuri muzicale, ritmuri electrice, acustice, rock, blues sau d’n’b, videomapping, proiecții de scurtmetraje, jocuri & activități, zone de food & drinks, toate acestea întâmpină studenții, comunitatea academică și publicul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul începutului de an studențesc, Univibes, începe la Universitatea de Vest Timișoara
Colterm, prin administratorul special, anunță că se continuă pregătirea în vederea demarării în condiții optime a sezonului de încălzire 2022-2023. A continuat și în cursul lunii septembrie aprovizionarea cu combustibil, pentru asigurarea stocurilor necesare producerii de energie termică. Astfel, la finele lunii septembrie, stocul de cărbune este de 45.000 de tone, urmând ca în perioada...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm continuă stocarea de cărbuni și gaze naturale. Pe cărbuni sunt contracte semnate pentru tot sezonul
Top