O parte dintre elevii timișoreni vor avea parte și în acest an de ore de curs făcute după-amiază, pentru că actualele spații de învățământ nu oferă locuri pentru ca toți să învețe dimineața. Printre cele mai afectate școli sunt câteva cu nume grele din oraș.
Unii dintre elevi sunt fericiți doar pentru că vor avea la dispoziție containere cu săli de clasă amplasate în curțile unităților de învățământ. Din primele date sunt cel puțin opt școli din Timișoara unde sunt astfel de probleme. Aici unii elevi mai mari din ciclul primar vor veni după-amiază la ore.
„Cele mai aglomerate unități de învățământ din Timișoara sunt aceleași ca în fiecare an, Colegiul Bănățean, care este si cea mai mare școală din județ, Grigore Moisil, Carmen Sylva, C.D Loga, Generală 30, Generală 24, Generală 19. Sunt foarte aglomerate, nu avem spaţii pentru unitățile de învățământ. Unele școli vor fi nevoite sa facă ore după-amiază. În cel puțin opt școli se vor face cursuri și după-amiază. De obicei vorbim de clasele a treia, a patra făceau ore după-amiază, dar fiecare școală va decide cum se organizează”, a afirmat Cosmin Hogea, inspector general adjunct în cadrul IŞJ Timis.
Printre cele mai mari probleme sunt cele de la Carmen Sylva. S-a încercat închirierea unor săli la fostul Liceu de Poștă, aflat la mică distanță de liceu, dar conducerea primăriei ar fi refuzat, spune viceprimarul Cosmin Tabără.
”Discuțiile au fost de acum un an, s-a negociat și o chirie foarte mică acolo, dar nu s-a dorit. S-a spus că nu se pot realiza investiții (n.r. reparații la spațiile interioare de la Palatul Poștei) pentru că nu e proprietatea primăriei. Și cu banii pentru reparații se acoperea în contrapartidă chiria. Deci era foarte bine”, a mai spus Tabără.
Probleme vor fi și la creșele proaspăt preluate de la primărie.
„Nu reușim să facem față, conform rețelei școlare pe care o avem, la grădinițe. De curând am preluat și creșele. Aici este o situație și mai complicată. Fiecare solicitare a fost transmisă spre creșele care au fost arondate la grădinițe, iar conducerile grădinițelor au creat un mecanism, o procedură de înscriere. Din păcate, acea procedură creează tensiune. S-au bazat foarte mult pe ce a fost anterior. Ele aparțineau de serviciul social al primăriei și au fost create ca un ajutor social. S-au păstrat foarte mult acele condiții specifice și acele tensiuni pe care le vom vedea”, a mai declarat Hogea.
Comentarii prin facebook