Un fleac, doar i-au gazat! Despre două Românii, o justiţie letargică şi un implacabil „No future”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Un primar PSD din judeţul Brăila a fost ales în anul 2020, cu toate că, cu doi ani înainte, în 2018, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare. Atât au considerat onor judecătorii că merită primarul pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat. Într-o ţara campioană la traficul de carne vie, ce altă pedeapsă să dai? A avut, ce-i drept, şi interdicţia de a candida la alegeri, dar pentru o perioadă de un an. Prevăzători, justiţiarii au calculat bine, în 2019 nefiind alegeri. Aşa că individul a candidat în 2020 şi a fost şi ales. Da, asta e România reală!

Într-o ţară în care victimele violului „precis şi-o merită”, ca să nu spun de josnicul „i-a făcut un bine”, oamenii care l-au votat pe specimen probabil că au considerat că acesta a făcut o faptă bună, le-a găsit la fete un „job” peste hotare. Poate chiar bine plătit, că nu ştiu cât a fost comisionul ce s-o fi percepând în astfel de „afaceri”. Din păcate, cazul nu e deloc singular, şi nu mă refer la genul infracţiunii. „Ştim că a furat, dar mai făcut ceva” sau „Ştim că a furat, dar ne-a dat şi nouă”, sunt două principii pe baza cărora se votează la greu în România. Şi votează, în general, milioane de oameni care urlă împotriva partidelor şi politicienilor, pe ideea „toţi sunt la fel”, ei având însă „grijă” să-i aleagă pe cei mai ticăloşi şi insalubri. Dar sunt ai noştri, ai României „suveraniste” şi a „patrioţilor”.

La celălalt capăt de ţară, şi nu mă refer din punct de vedere geografic, avem o altă Românie. Din păcate una tot mai mică. Am văzut-o, tot în aceste zile, celebrând patru ani de la reprimarea violentă a mitingului din 10 august 2018. Ultima mare manifestare a societăţii civile din România. Şi dacă tot am vorbit de justiţie, „Dosarul 10 august” are toate şansele să ajungă pe urma dosarelor revoluţiei şi mineriadelor. Se pasează de la un parchet la altul, se ascunde prin sertare, se mai pensionează câte un magistrat şi… se uită. Cei acuzaţi atunci, cel puţin moral, sunt cu toţii bine. Începând cu Liviu Dragnea, proaspăt ieşit din puşcărie şi fondator de partid. Iar unii şefi de atunci ai jandarmeriei probabil că se bucură de pensiile nesimţit de speciale şi de imense. Dar, vorba celor din prima Românie: „Dar ce-a fost aşa grav? Un fleac, doar i-au gazat. Şi-o meritau!”

Marea problemă este că, faţă de acum patru ani, sau în comparaţie cu 2017 şi marile proteste împotriva Ordonanţei 13, lucrurile stau mult, mult mai rău. Şi nu mă refer la partea economică – extrem de gravă! – ci mă opresc la zona morală, ca să-i spun aşa, şi a justiţiei. Fiindcă nici atunci oamenii n-au ieşit în stradă pentru salarii mari mari, 10 lei în plus la pensie sau… ca să se ieftinească berea.

Astfel, în aceşti ani, pe „geaca roşie” a preşedintelui de la mitingurile din 2017, au crescut o droaie de grade şi epoleţi. Un preşedinte care a refăcut USL-ul, pe pohta infractorului şi turnătorului de la Grivco, prin cooptarea la guvernare a celor care, în 2018, reprimau violent mitingul. (Apropo, Florin „Altă întrebare” Iordache a ajuns să avizeze legi în parlament.) Un preşedinte care şi-a luat un premier pe persoană fizică, premier care nu doar că e plagiator, dar îl vezi cât de chinuit este atunci când trebuie să citească un text. Apropo din nou de justiţie, caz unic mondial, în dosarul de plagiat al premierului se dă o sentinţă favorabilă „hoţului” (plagiatul tot o hoţie este) în care motivarea ţine de situaţia geopolitică, iar nu de fapte. Apoi judecătorul pleacă la casierie să-şi ia pensia de câteva zeci de mii de lei lunar. Doar acest caz mi se pare mai revoltător decât Ordonanţa 13. Un preşedinte care, sub pretextul războiului din Ucraina, girează tot felul de mafii transpartinice. Şi mai girează incompetenţa, ticăloşia, nesimţirea, în scest sens ajunge doar să vezi cum se împart sinecurile la stat. Tot mai multe, cu cât statul e tot mai eşujat.

Despre CCR, unde tot oameni din partidele aflate la putere şi ai preşedintelui se regăsesc, nu mai are niciun rost să vorbeşti. Pe acelalaşi fond de salvare a infractorilor a venit şi decizia întreruperii cursului prescrpţiei. În acelaşi timp CSM-ul lui Savonea, prietena negustorului de sentinţe judecătoreşti Cătălin Voicu, l-a dat afară din magistratură pe judecătorul reformist Cristi Dănileţ, cel care a dus educaţia juridică în şcoli. Şi asta de vreo patru ori şi poate vine şi a cincea sancţiune pentru plete. Ca să nu-i încurce!

Şi mai trist este că spiritul civic s-a atrofiat. La patru ani de la 10 august 2018, dincolo de share-uri şi like-uri pe bule de Facebook, am văzut doar două manifestărti: un miting în Bucureşti şi lansarea unui filma la Timişoara. Ambele au au adunat împreună câteva zeci de oameni, în condiţiile, în care, repet, situaţia mi se poare mult mai gravă. Dezamăgire, oboseală, lipsă de speranţă? Chiar termenul de #rezist este acum bagatelizat, pentru mulţi fiind un peiorativ. Uitaţi-vă doar la RTV, postul unui infractor fugit, ca să aflaţi cum #reziştii nu doar că sunt cei mai periculoşi oameni de pe planetă, dar mai “grav”, vor să schimbe şi mândreţe de ţară la care m-am referit în primele rânduri. Final de drum? Fiindcă, pe scurt, situaţia în care am ajuns aş putea-o descrie în doar două cuvinte, preluate de la nişte celebre „Pistoale” din Londra anilor 70 ai secolului trecut: „No future!”.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Casa Speranța pentru popor cu nevoi speciale a spus: (august 12th, 2022 at 10:19 )

Asta e de fapt victoria comunismului asupra capitalismului: comuniștii și odraslele lor la putere, Securitatea, brațul înarmat, controlând totul, anarhie interlopă și totul falsificat, de la concursul pentru angajarea femeii de serviciu la primăria sătească până la cariera academică a unui etern rector și până teza de doctorat a primului ministru.
Se poate spune că războiul hibrid purtat de comuniști împotriva poporului a reușit. Colateral, comuniștii au făcut de rahat justiția, economia de piață și democrația. Asta la scara anilor și deceniilor din urmă, însă la scara istoriei, lucrurile vor sta altfel: un trădător de țară va rămâne un trădător de țară, oricât de bogați vor fi urmașii lui. Pentru că altele sunt forțele care mișcă lumea, nu cluburile și gangurile de șmenari balcanici care-și spun politicieni și care-s gata să se vândă unii pe alții oricând.
Când totate sunt negre, să ne întoarcem spre valorile eterne (doar Bunoiu se orientează după „valorile gorjene”), chiar dacă acum hotărăsc pentru noi găunoși ca Ciolacu, cel mai fad mediocru din săsime și semi-analfabeți cazoni, puțoi locali și cătane secrete, staliniste în fond, nu înseamnă că se prăbușește lumea. Când cuțitul ajunge la os, viața are alt preț și poate fi pusă pe altarul binelui și dreptății. Și asta fără AUR și alte construcții de fum montate de cei ce se cred deasupra lumii și legilor ei.

Ochiul Limpede a spus: (august 15th, 2022 at 14:28 )

Dupa ’90 sub atenta supraveghere Iliesciana a luat nastere FSN-UL -o formatiune noua care avea ca scop capitalizarea tarii.Dupa cca .30 sub atenta supraveghere a lui Klaus(om de dreapta) renaste noul FSN putin cosmetizat pentru a conserva tot ce a capitalizat clasa politica în epoca mult ravnitei democratii.Mai putem vorbi oare de capitalism sau comunism cand ambele formatiuni politice (dreapta si stanga)au practici politice identice ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

colterm

Colterm continuă stocarea de cărbuni și gaze naturale. Pe cărbuni sunt contracte semnate pentru tot sezonul

Colterm, prin administratorul special, anunță că se continuă pregătirea în vederea demarării în condiții optime a sezonului de încălzire 2022-2023. A continuat și în cursul lunii septembrie aprovizionarea cu combustibil, pentru asigurarea stocurilor necesare producerii de energie termică. Astfel, la finele lunii septembrie, stocul de cărbune este de 45.000 de tone, urmând ca în perioada...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm continuă stocarea de cărbuni și gaze naturale. Pe cărbuni sunt contracte semnate pentru tot sezonul
Shop Express - marea inaugurare
Shop Express - marea inaugurare

Politica vezi arhiva Politica

iohannis ciuca

Atac cu mantă la Nicolae Ciucă? Klaus Iohannis vorbeşte de “toleranţă zero” în problema plagiatului

Într-un discurs susținut cu ocazia deschiderii anului universitar, președintele Klaus Iohannis a cerut luni „toleranță zero în privința plagiatului”. Declaraţia vine în contextul în care premierul Nicolae Ciucă este acuzat că a  plagiat teza de doctorat. Prezent la deschiderea noului an universitar la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, Klaus Iohannis a afirmat că este nevoie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atac cu mantă la Nicolae Ciucă? Klaus Iohannis vorbeşte de “toleranţă zero” în problema plagiatului
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Succes muncit în primul meci din Cupa României

SCM OHMA Mozzart Timişoara a dominat partida cu CSM Tg. Jiu în turneul de la Mediaş şi s-a impus cu 80-72. Partida a contat pentru Cupa României, iar în grupa din localitatea ardeleană, luni seara echipa bănăţeană va întâlni într-un meci cu calificarea în Final 8 pe masă CSU Sibiu. Revenind la meciul de duminică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes muncit în primul meci din Cupa României
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Festivalul începutului de an studențesc, Univibes, începe la Universitatea de Vest Timișoara

Tradiția #OccupyTheUniversity merge mai departe și în anul 2022, celebrând un nou an universitar, în stilul deja consacrat de UNIVIBES by UVT. Trei scene, mix de genuri muzicale, ritmuri electrice, acustice, rock, blues sau d’n’b, videomapping, proiecții de scurtmetraje, jocuri & activități, zone de food & drinks, toate acestea întâmpină studenții, comunitatea academică și publicul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul începutului de an studențesc, Univibes, începe la Universitatea de Vest Timișoara

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara se preferă închirierea garsonierelor. Suma medie oferită pentru cumpărarea unei locuințe e peste 71.000 de euro

Conform unui studiu de specialitate, bugetul pe care un chiriaș ar dori să îl aloce pentru o locuință este de 300 de euro în medie pe lună, în vreme ce cumpărătorul mediu ar dori să aloce un buget de 67.500 de euro pentru cumpărarea unei locuințe, datele referindu-se la nivel național. Timișoara are date diferite,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se preferă închirierea garsonierelor. Suma medie oferită pentru cumpărarea unei locuințe e peste 71.000 de euro

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Într-un discurs susținut cu ocazia deschiderii anului universitar, președintele Klaus Iohannis a cerut luni „toleranță zero în privința plagiatului”. Declaraţia vine în contextul în care premierul Nicolae Ciucă este acuzat că a  plagiat teza de doctorat. Prezent la deschiderea noului an universitar la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, Klaus Iohannis a afirmat că este nevoie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atac cu mantă la Nicolae Ciucă? Klaus Iohannis vorbeşte de “toleranţă zero” în problema plagiatului
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, preşedinte al USR Timiş, a lansat „Pactul politic pentru un management educaţional transparent şi non-partizan”. Printre altele, pactul prevedf ca directorii liceelor şi şcolilor timişorene să nu mai fie numiţi pe criteria politice.   Reprezentanţii USR Timiș afirmă că acest document este un pas major pentru depolitizarea învățământului în Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fără directori numiţi politic în liceele şi şcolile din Timişoara! Pact pentru educaţie, propus de USR Timiş
Tradiția #OccupyTheUniversity merge mai departe și în anul 2022, celebrând un nou an universitar, în stilul deja consacrat de UNIVIBES by UVT. Trei scene, mix de genuri muzicale, ritmuri electrice, acustice, rock, blues sau d’n’b, videomapping, proiecții de scurtmetraje, jocuri & activități, zone de food & drinks, toate acestea întâmpină studenții, comunitatea academică și publicul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul începutului de an studențesc, Univibes, începe la Universitatea de Vest Timișoara
Colterm, prin administratorul special, anunță că se continuă pregătirea în vederea demarării în condiții optime a sezonului de încălzire 2022-2023. A continuat și în cursul lunii septembrie aprovizionarea cu combustibil, pentru asigurarea stocurilor necesare producerii de energie termică. Astfel, la finele lunii septembrie, stocul de cărbune este de 45.000 de tone, urmând ca în perioada...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm continuă stocarea de cărbuni și gaze naturale. Pe cărbuni sunt contracte semnate pentru tot sezonul
În funcţie de rezultatele unui sondaj pe care conducerea naţională a PNL l-a comandat în Timiş, Alin Nica ar putea fi schimbat din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene. Liderii naţionali ai partidului au avansat şi patru nume care ar putea prelua conducerea interimară a PNL Timiş: Vasile Blaga, Gheorghe Falcă, Marcel Vela şi Cristian...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondajul care ar putea aduce schimbarea la conducerea PNL Timiş. Blaga, Falcă, Vela sau Buşoi, numele celor care ar putea prelua coordonarea filialei
Timișoara are teoretic 92 de adăposturi de apărare civilă, dar municipalitatea nu se poate ocupa, teoretic, decât de 46 dintre acestea. Sunt cele care se pot efectiv intabula în proprietatea primăriei, celelalte sunt… problemă, au devenit spații comune ale imobilelor unde au fost construite, probabil în cea mai mare parte beciuri cu murători sau obiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă să își intabuleze adăposturile civile. Jumătate din cele existente au devenit beciuri
Grupul THY VEILS propune publicului o nouă serie de concerte în care elemente futuriste vor reconfigura experiența live. Prima apariție din această serie ce vizează mai multe locații, se va desfășura în clubul Escape din Timișoara pe data de 7 octombrie. Evenimentele live propuse de ansamblul timișorean transpun experiența personală într-o lume în care timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Altfel de concert. O reprezentaţie de ţinut minte, marca THY VEILS
SCM OHMA Mozzart Timişoara a dominat partida cu CSM Tg. Jiu în turneul de la Mediaş şi s-a impus cu 80-72. Partida a contat pentru Cupa României, iar în grupa din localitatea ardeleană, luni seara echipa bănăţeană va întâlni într-un meci cu calificarea în Final 8 pe masă CSU Sibiu. Revenind la meciul de duminică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes muncit în primul meci din Cupa României
La Lugoj, în urbea Bredicenilor, cel mai muzical oraș al Banatului, Liliana Laichici si taraful Ansamblului Profesionist Banatul, condus de Sebastian Roșca, vor susține recitalul folcloric “La șezătoare”. Evenimentul se va desfășura miercuri, 5 octombrie 2022, de la ora 18:00, la Muzeul de istorie, artă și etnografie, ca parte a Festivalului Internațional Lugoj Clasic ediția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La șezătoare, în Festivalul Lugoj Clasic, un recital Liliana Laichici
Primarul Dominic Fritz a anunţat că a semnat dispoziţia de suspendare a actvităţii pentru o perioadă de 30 de zile a unui club de pe malul Begăi. El nu a nominalizat locaţia, dar potrivit unor surse este vorba de Gatsby Social Club. E unul dintre cele mai halucinante cazuri, a spus primarul, referindu-se la neregulile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz anunţă închiderea unui nou club de pe malul Begăi. Situaţie halucinantă la Gatsby Social Club
Top