Un fleac, doar i-au gazat! Despre două Românii, o justiţie letargică şi un implacabil „No future”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Un primar PSD din judeţul Brăila a fost ales în anul 2020, cu toate că, cu doi ani înainte, în 2018, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare. Atât au considerat onor judecătorii că merită primarul pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat. Într-o ţara campioană la traficul de carne vie, ce altă pedeapsă să dai? A avut, ce-i drept, şi interdicţia de a candida la alegeri, dar pentru o perioadă de un an. Prevăzători, justiţiarii au calculat bine, în 2019 nefiind alegeri. Aşa că individul a candidat în 2020 şi a fost şi ales. Da, asta e România reală!

Într-o ţară în care victimele violului „precis şi-o merită”, ca să nu spun de josnicul „i-a făcut un bine”, oamenii care l-au votat pe specimen probabil că au considerat că acesta a făcut o faptă bună, le-a găsit la fete un „job” peste hotare. Poate chiar bine plătit, că nu ştiu cât a fost comisionul ce s-o fi percepând în astfel de „afaceri”. Din păcate, cazul nu e deloc singular, şi nu mă refer la genul infracţiunii. „Ştim că a furat, dar mai făcut ceva” sau „Ştim că a furat, dar ne-a dat şi nouă”, sunt două principii pe baza cărora se votează la greu în România. Şi votează, în general, milioane de oameni care urlă împotriva partidelor şi politicienilor, pe ideea „toţi sunt la fel”, ei având însă „grijă” să-i aleagă pe cei mai ticăloşi şi insalubri. Dar sunt ai noştri, ai României „suveraniste” şi a „patrioţilor”.

La celălalt capăt de ţară, şi nu mă refer din punct de vedere geografic, avem o altă Românie. Din păcate una tot mai mică. Am văzut-o, tot în aceste zile, celebrând patru ani de la reprimarea violentă a mitingului din 10 august 2018. Ultima mare manifestare a societăţii civile din România. Şi dacă tot am vorbit de justiţie, „Dosarul 10 august” are toate şansele să ajungă pe urma dosarelor revoluţiei şi mineriadelor. Se pasează de la un parchet la altul, se ascunde prin sertare, se mai pensionează câte un magistrat şi… se uită. Cei acuzaţi atunci, cel puţin moral, sunt cu toţii bine. Începând cu Liviu Dragnea, proaspăt ieşit din puşcărie şi fondator de partid. Iar unii şefi de atunci ai jandarmeriei probabil că se bucură de pensiile nesimţit de speciale şi de imense. Dar, vorba celor din prima Românie: „Dar ce-a fost aşa grav? Un fleac, doar i-au gazat. Şi-o meritau!”

Marea problemă este că, faţă de acum patru ani, sau în comparaţie cu 2017 şi marile proteste împotriva Ordonanţei 13, lucrurile stau mult, mult mai rău. Şi nu mă refer la partea economică – extrem de gravă! – ci mă opresc la zona morală, ca să-i spun aşa, şi a justiţiei. Fiindcă nici atunci oamenii n-au ieşit în stradă pentru salarii mari mari, 10 lei în plus la pensie sau… ca să se ieftinească berea.

Astfel, în aceşti ani, pe „geaca roşie” a preşedintelui de la mitingurile din 2017, au crescut o droaie de grade şi epoleţi. Un preşedinte care a refăcut USL-ul, pe pohta infractorului şi turnătorului de la Grivco, prin cooptarea la guvernare a celor care, în 2018, reprimau violent mitingul. (Apropo, Florin „Altă întrebare” Iordache a ajuns să avizeze legi în parlament.) Un preşedinte care şi-a luat un premier pe persoană fizică, premier care nu doar că e plagiator, dar îl vezi cât de chinuit este atunci când trebuie să citească un text. Apropo din nou de justiţie, caz unic mondial, în dosarul de plagiat al premierului se dă o sentinţă favorabilă „hoţului” (plagiatul tot o hoţie este) în care motivarea ţine de situaţia geopolitică, iar nu de fapte. Apoi judecătorul pleacă la casierie să-şi ia pensia de câteva zeci de mii de lei lunar. Doar acest caz mi se pare mai revoltător decât Ordonanţa 13. Un preşedinte care, sub pretextul războiului din Ucraina, girează tot felul de mafii transpartinice. Şi mai girează incompetenţa, ticăloşia, nesimţirea, în scest sens ajunge doar să vezi cum se împart sinecurile la stat. Tot mai multe, cu cât statul e tot mai eşujat.

Despre CCR, unde tot oameni din partidele aflate la putere şi ai preşedintelui se regăsesc, nu mai are niciun rost să vorbeşti. Pe acelalaşi fond de salvare a infractorilor a venit şi decizia întreruperii cursului prescrpţiei. În acelaşi timp CSM-ul lui Savonea, prietena negustorului de sentinţe judecătoreşti Cătălin Voicu, l-a dat afară din magistratură pe judecătorul reformist Cristi Dănileţ, cel care a dus educaţia juridică în şcoli. Şi asta de vreo patru ori şi poate vine şi a cincea sancţiune pentru plete. Ca să nu-i încurce!

Şi mai trist este că spiritul civic s-a atrofiat. La patru ani de la 10 august 2018, dincolo de share-uri şi like-uri pe bule de Facebook, am văzut doar două manifestărti: un miting în Bucureşti şi lansarea unui filma la Timişoara. Ambele au au adunat împreună câteva zeci de oameni, în condiţiile, în care, repet, situaţia mi se poare mult mai gravă. Dezamăgire, oboseală, lipsă de speranţă? Chiar termenul de #rezist este acum bagatelizat, pentru mulţi fiind un peiorativ. Uitaţi-vă doar la RTV, postul unui infractor fugit, ca să aflaţi cum #reziştii nu doar că sunt cei mai periculoşi oameni de pe planetă, dar mai “grav”, vor să schimbe şi mândreţe de ţară la care m-am referit în primele rânduri. Final de drum? Fiindcă, pe scurt, situaţia în care am ajuns aş putea-o descrie în doar două cuvinte, preluate de la nişte celebre „Pistoale” din Londra anilor 70 ai secolului trecut: „No future!”.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Casa Speranța pentru popor cu nevoi speciale a spus: (august 12th, 2022 at 10:19 )

Asta e de fapt victoria comunismului asupra capitalismului: comuniștii și odraslele lor la putere, Securitatea, brațul înarmat, controlând totul, anarhie interlopă și totul falsificat, de la concursul pentru angajarea femeii de serviciu la primăria sătească până la cariera academică a unui etern rector și până teza de doctorat a primului ministru.
Se poate spune că războiul hibrid purtat de comuniști împotriva poporului a reușit. Colateral, comuniștii au făcut de rahat justiția, economia de piață și democrația. Asta la scara anilor și deceniilor din urmă, însă la scara istoriei, lucrurile vor sta altfel: un trădător de țară va rămâne un trădător de țară, oricât de bogați vor fi urmașii lui. Pentru că altele sunt forțele care mișcă lumea, nu cluburile și gangurile de șmenari balcanici care-și spun politicieni și care-s gata să se vândă unii pe alții oricând.
Când totate sunt negre, să ne întoarcem spre valorile eterne (doar Bunoiu se orientează după „valorile gorjene”), chiar dacă acum hotărăsc pentru noi găunoși ca Ciolacu, cel mai fad mediocru din săsime și semi-analfabeți cazoni, puțoi locali și cătane secrete, staliniste în fond, nu înseamnă că se prăbușește lumea. Când cuțitul ajunge la os, viața are alt preț și poate fi pusă pe altarul binelui și dreptății. Și asta fără AUR și alte construcții de fum montate de cei ce se cred deasupra lumii și legilor ei.

Ochiul Limpede a spus: (august 15th, 2022 at 14:28 )

Dupa ’90 sub atenta supraveghere Iliesciana a luat nastere FSN-UL -o formatiune noua care avea ca scop capitalizarea tarii.Dupa cca .30 sub atenta supraveghere a lui Klaus(om de dreapta) renaste noul FSN putin cosmetizat pentru a conserva tot ce a capitalizat clasa politica în epoca mult ravnitei democratii.Mai putem vorbi oare de capitalism sau comunism cand ambele formatiuni politice (dreapta si stanga)au practici politice identice ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişoara a făcut legea sub panou în meciul cu Dinamo

Evoluţie de pus în ramă. Leii din Banat nu au avut milă de haita alb-roşie în primul meci al etapei a patra a Ligii Naţionale de baschet masculin. Timişoara s-a impus categoric în partida cu Dinamo, 84-709. Începutul de meci nu avea să arate diferenţa dintre cele două combatante, înregistrată la final, Dinamo începând mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara a făcut legea sub panou în meciul cu Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT nu îşi uită valorile! Profesor omagiat la 75 de ani de la naştere şi peste 50 de ani de activitate didactică

Continuând o tradiție instituită în Universitatea Politehnica Timișoara, de a onora profesorii cu realizări deosebite, joi, 10 octombrie 2024, a fost organizată o festivitate de omagiere a profesorului emerit Valeriu-Augustin Stoian, la împlinirea a 75 de ani de viață, dintre care peste 50 de ani petrecuți în aceeași instituție – Politehnica Timișoara. La eveniment au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT nu îşi uită valorile! Profesor omagiat la 75 de ani de la naştere şi peste 50 de ani de activitate didactică
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

CCIA Timiș lansează trei noi proiecte de pregătire, finanțate cu fonduri europene

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș anunță demararea a trei proiecte importante, cofinanțate din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027. Aceste inițiative sunt destinate să sprijine în total 1809 angajați în dezvoltarea competențelor necesare adaptării la cerințele pieței muncii și pentru a face față provocărilor economice actuale. Grupul țintă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează trei noi proiecte de pregătire, finanțate cu fonduri europene

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Continuând o tradiție instituită în Universitatea Politehnica Timișoara, de a onora profesorii cu realizări deosebite, joi, 10 octombrie 2024, a fost organizată o festivitate de omagiere a profesorului emerit Valeriu-Augustin Stoian, la împlinirea a 75 de ani de viață, dintre care peste 50 de ani petrecuți în aceeași instituție – Politehnica Timișoara. La eveniment au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT nu îşi uită valorile! Profesor omagiat la 75 de ani de la naştere şi peste 50 de ani de activitate didactică
Primăria Timișoara a lansat în licitație contractul de execuție a lucrărilor la obiectivul de investiție „Memorialul (Traseul) Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara”. Suma oferită firmei sau grupului de firme care vor câștiga licitația începută pe SEAP poate ajunge până la 7,2 milioane de lei. Finanțarea este asigurată prin fonduri din Planul Național de Redresare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată licitația pentru realizarea proiectului Traseul Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș anunță demararea a trei proiecte importante, cofinanțate din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027. Aceste inițiative sunt destinate să sprijine în total 1809 angajați în dezvoltarea competențelor necesare adaptării la cerințele pieței muncii și pentru a face față provocărilor economice actuale. Grupul țintă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș lansează trei noi proiecte de pregătire, finanțate cu fonduri europene
Timișoara se va transforma în acest final de săptămână în capitala artei și creativității urbane. Puya, ARGATU, MCs UNITED și BKB’ se vor auzi live în Iulius Town, unde va avea loc festivalul urban.TM CONNECT #1. Intrarea la urban.TM CONNECT #1 este gratuită. Sâmbătă și duminică, 12 – 13 octombrie 2024, în intervalul orar 15.00...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ARGATU și Puya se aud live în acest weekend la Iulius Town, în cadrul urban.TM CONNECT #1, eveniment dedicate culturii urbane
Sâmbătă, 12 octombrie, începând cu orele 14:00 în Piața Unirii se va da startul ediţiei din acest an a Retro Paradei Toamnei, eveniment unde sunt aşteptate peste 100 de vehicule mai vechi de 30 de ani. Precum în fiecare an, Retro Parada Toamnei semnalizează sfârşitul sezonului expoziţional retro. Eveniment nelipsit din calendarele Retromobil Club Romania,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Retro Parada Toamnei închide astăzi, la Timişoara, sezonul expoziţional retro
Timișorenii care locuiesc în blocurile de pe strada Dunărea, din cartierul Blașcovici, au avut parte de o porție sănătoasă de cultură, chiar la ei acasă. Caravana ROD a ajuns din nou în zona amintită, iar timp de trei zile, pe spațiul din fața blocurilor, aproape de pasarela peste liniile de cale ferată, la singurul festival...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Caravana ROD a ajuns, din nou, la blocurile de pe strada Dunărea, în cartierul Blaşcovici/Foto
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara au organizat, vineri, Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți. Acțiunea, găzduită la Cantina Studențească Politehnica Timișoara, a adus împreună peste 48 de angajatori, instituții, școli, ONG, întreprinderi de Economie Socială și peste 793 de persoane în căutarea unui loc de muncă,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 117 tineri au găsit, vineri, un nou job, la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți
O pictură murală de mari dimensiuni a fost realizată pe unul dintre zidurile clădirii care găzduiește Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară. Denumită “wAll of us”,  aceasta a fost realizată de artistul timișorean, Andrei Drăgan și o echipă de artiști localnici.  Intervenția urbană este parte din proiectul Timișoara Refugee Art Festival. “Andrei ne-a surprins cu pictura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe una dintre fațadele Liceului Alimentar din Timișoara a fost realizată o pictură murală de mari dimensiuni
Top