Un fleac, doar i-au gazat! Despre două Românii, o justiţie letargică şi un implacabil „No future”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Un primar PSD din judeţul Brăila a fost ales în anul 2020, cu toate că, cu doi ani înainte, în 2018, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare. Atât au considerat onor judecătorii că merită primarul pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat. Într-o ţara campioană la traficul de carne vie, ce altă pedeapsă să dai? A avut, ce-i drept, şi interdicţia de a candida la alegeri, dar pentru o perioadă de un an. Prevăzători, justiţiarii au calculat bine, în 2019 nefiind alegeri. Aşa că individul a candidat în 2020 şi a fost şi ales. Da, asta e România reală!

Într-o ţară în care victimele violului „precis şi-o merită”, ca să nu spun de josnicul „i-a făcut un bine”, oamenii care l-au votat pe specimen probabil că au considerat că acesta a făcut o faptă bună, le-a găsit la fete un „job” peste hotare. Poate chiar bine plătit, că nu ştiu cât a fost comisionul ce s-o fi percepând în astfel de „afaceri”. Din păcate, cazul nu e deloc singular, şi nu mă refer la genul infracţiunii. „Ştim că a furat, dar mai făcut ceva” sau „Ştim că a furat, dar ne-a dat şi nouă”, sunt două principii pe baza cărora se votează la greu în România. Şi votează, în general, milioane de oameni care urlă împotriva partidelor şi politicienilor, pe ideea „toţi sunt la fel”, ei având însă „grijă” să-i aleagă pe cei mai ticăloşi şi insalubri. Dar sunt ai noştri, ai României „suveraniste” şi a „patrioţilor”.

La celălalt capăt de ţară, şi nu mă refer din punct de vedere geografic, avem o altă Românie. Din păcate una tot mai mică. Am văzut-o, tot în aceste zile, celebrând patru ani de la reprimarea violentă a mitingului din 10 august 2018. Ultima mare manifestare a societăţii civile din România. Şi dacă tot am vorbit de justiţie, „Dosarul 10 august” are toate şansele să ajungă pe urma dosarelor revoluţiei şi mineriadelor. Se pasează de la un parchet la altul, se ascunde prin sertare, se mai pensionează câte un magistrat şi… se uită. Cei acuzaţi atunci, cel puţin moral, sunt cu toţii bine. Începând cu Liviu Dragnea, proaspăt ieşit din puşcărie şi fondator de partid. Iar unii şefi de atunci ai jandarmeriei probabil că se bucură de pensiile nesimţit de speciale şi de imense. Dar, vorba celor din prima Românie: „Dar ce-a fost aşa grav? Un fleac, doar i-au gazat. Şi-o meritau!”

Marea problemă este că, faţă de acum patru ani, sau în comparaţie cu 2017 şi marile proteste împotriva Ordonanţei 13, lucrurile stau mult, mult mai rău. Şi nu mă refer la partea economică – extrem de gravă! – ci mă opresc la zona morală, ca să-i spun aşa, şi a justiţiei. Fiindcă nici atunci oamenii n-au ieşit în stradă pentru salarii mari mari, 10 lei în plus la pensie sau… ca să se ieftinească berea.

Astfel, în aceşti ani, pe „geaca roşie” a preşedintelui de la mitingurile din 2017, au crescut o droaie de grade şi epoleţi. Un preşedinte care a refăcut USL-ul, pe pohta infractorului şi turnătorului de la Grivco, prin cooptarea la guvernare a celor care, în 2018, reprimau violent mitingul. (Apropo, Florin „Altă întrebare” Iordache a ajuns să avizeze legi în parlament.) Un preşedinte care şi-a luat un premier pe persoană fizică, premier care nu doar că e plagiator, dar îl vezi cât de chinuit este atunci când trebuie să citească un text. Apropo din nou de justiţie, caz unic mondial, în dosarul de plagiat al premierului se dă o sentinţă favorabilă „hoţului” (plagiatul tot o hoţie este) în care motivarea ţine de situaţia geopolitică, iar nu de fapte. Apoi judecătorul pleacă la casierie să-şi ia pensia de câteva zeci de mii de lei lunar. Doar acest caz mi se pare mai revoltător decât Ordonanţa 13. Un preşedinte care, sub pretextul războiului din Ucraina, girează tot felul de mafii transpartinice. Şi mai girează incompetenţa, ticăloşia, nesimţirea, în scest sens ajunge doar să vezi cum se împart sinecurile la stat. Tot mai multe, cu cât statul e tot mai eşujat.

Despre CCR, unde tot oameni din partidele aflate la putere şi ai preşedintelui se regăsesc, nu mai are niciun rost să vorbeşti. Pe acelalaşi fond de salvare a infractorilor a venit şi decizia întreruperii cursului prescrpţiei. În acelaşi timp CSM-ul lui Savonea, prietena negustorului de sentinţe judecătoreşti Cătălin Voicu, l-a dat afară din magistratură pe judecătorul reformist Cristi Dănileţ, cel care a dus educaţia juridică în şcoli. Şi asta de vreo patru ori şi poate vine şi a cincea sancţiune pentru plete. Ca să nu-i încurce!

Şi mai trist este că spiritul civic s-a atrofiat. La patru ani de la 10 august 2018, dincolo de share-uri şi like-uri pe bule de Facebook, am văzut doar două manifestărti: un miting în Bucureşti şi lansarea unui filma la Timişoara. Ambele au au adunat împreună câteva zeci de oameni, în condiţiile, în care, repet, situaţia mi se poare mult mai gravă. Dezamăgire, oboseală, lipsă de speranţă? Chiar termenul de #rezist este acum bagatelizat, pentru mulţi fiind un peiorativ. Uitaţi-vă doar la RTV, postul unui infractor fugit, ca să aflaţi cum #reziştii nu doar că sunt cei mai periculoşi oameni de pe planetă, dar mai “grav”, vor să schimbe şi mândreţe de ţară la care m-am referit în primele rânduri. Final de drum? Fiindcă, pe scurt, situaţia în care am ajuns aş putea-o descrie în doar două cuvinte, preluate de la nişte celebre „Pistoale” din Londra anilor 70 ai secolului trecut: „No future!”.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Casa Speranța pentru popor cu nevoi speciale a spus: (august 12th, 2022 at 10:19 )

Asta e de fapt victoria comunismului asupra capitalismului: comuniștii și odraslele lor la putere, Securitatea, brațul înarmat, controlând totul, anarhie interlopă și totul falsificat, de la concursul pentru angajarea femeii de serviciu la primăria sătească până la cariera academică a unui etern rector și până teza de doctorat a primului ministru.
Se poate spune că războiul hibrid purtat de comuniști împotriva poporului a reușit. Colateral, comuniștii au făcut de rahat justiția, economia de piață și democrația. Asta la scara anilor și deceniilor din urmă, însă la scara istoriei, lucrurile vor sta altfel: un trădător de țară va rămâne un trădător de țară, oricât de bogați vor fi urmașii lui. Pentru că altele sunt forțele care mișcă lumea, nu cluburile și gangurile de șmenari balcanici care-și spun politicieni și care-s gata să se vândă unii pe alții oricând.
Când totate sunt negre, să ne întoarcem spre valorile eterne (doar Bunoiu se orientează după „valorile gorjene”), chiar dacă acum hotărăsc pentru noi găunoși ca Ciolacu, cel mai fad mediocru din săsime și semi-analfabeți cazoni, puțoi locali și cătane secrete, staliniste în fond, nu înseamnă că se prăbușește lumea. Când cuțitul ajunge la os, viața are alt preț și poate fi pusă pe altarul binelui și dreptății. Și asta fără AUR și alte construcții de fum montate de cei ce se cred deasupra lumii și legilor ei.

Ochiul Limpede a spus: (august 15th, 2022 at 14:28 )

Dupa ’90 sub atenta supraveghere Iliesciana a luat nastere FSN-UL -o formatiune noua care avea ca scop capitalizarea tarii.Dupa cca .30 sub atenta supraveghere a lui Klaus(om de dreapta) renaste noul FSN putin cosmetizat pentru a conserva tot ce a capitalizat clasa politica în epoca mult ravnitei democratii.Mai putem vorbi oare de capitalism sau comunism cand ambele formatiuni politice (dreapta si stanga)au practici politice identice ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale

PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Preşedinţii PSD, PNL, UDMR şi liderul Grupului minorităţilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la CSM Constanța. Este vorba despre Ngoni Chibuwe și Waisake Raqili, care au semnat contracte pe doi ani. Centrul Ngoni Chibuwe, născut 17 octombrie 1994, este un jucător cu experiență, component al naționalei statului Zimbabwe. În sezonul recent încheiat, el a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a evoluțiilor recente din mediul economic și impactul acestora asupra companiilor din România. Într-un context marcat de provocări globale și instabilitate politică internă, Drăgan atrage atenția asupra unor probleme care ar putea influența semnificativ piața muncii și mediul de afaceri în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o legătură aeriană directă de la Timișoara. Vorbim despre Dubai, luni a plecat spre această destinație prima cursă de tip charter.  Cursele vor fi operate de avioanele companiei aeriene românești HiSky, fiind o cursă de tip charter, a unei societăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această nouă investiție cu fonduri europene vine după înlocuirea a 30 de kilometri de rețea de termoficare primară și secundară, dar și de modernizare a 25 de puncte termice, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. Noua investiție vizează magistrala care distribuie energia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la CSM Constanța. Este vorba despre Ngoni Chibuwe și Waisake Raqili, care au semnat contracte pe doi ani. Centrul Ngoni Chibuwe, născut 17 octombrie 1994, este un jucător cu experiență, component al naționalei statului Zimbabwe. În sezonul recent încheiat, el a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a evoluțiilor recente din mediul economic și impactul acestora asupra companiilor din România. Într-un context marcat de provocări globale și instabilitate politică internă, Drăgan atrage atenția asupra unor probleme care ar putea influența semnificativ piața muncii și mediul de afaceri în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Preşedinţii PSD, PNL, UDMR şi liderul Grupului minorităţilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi filiala PNL Timiş. Astfel, deputatul Marilen Pirtea a fost numit preşedinte interimar al PNL Timiş. Senatorul Vasile Blaga, cel care deţinea această funcţie, a fost numit secretar general adjunct al PNL. Preşedinte interimar al PNL Timişoara, Marilen Pirtea a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marilen Pirtea, desemnat şi oficial preşedinte al PNL Timiş. Vasile Blaga, secretar general adjunct la nivel naţional
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR – două. PNL nu va avea însă niciunul din portofoliile cu bani, Transporturile şi Dezvoltării, dar nici ministerele avizatoare: Justiţie şi Finanţe. Deputatul PSD de Timiş Sorin Grindeanu va continua ca ministru al Transporturilor, în timp Marilen Pirtea preşedinte al PNL...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au împărţit ministerele la partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi/Update. S-a stabilit lista miniştrilor
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui incendiu la o locuință în localitatea Lovrin. A fost alertată Secția de Pompieri Sânnicolau Mare, iar la locul evenimentului s-au deplasat trei autospeciale de stingere și un echipaj SMURD. În sprijin a fost solicitat SVSU Lovrin. La sosirea la locul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu
Top