Dacă ceva nu se fură în România, acela e gunoiul de pe marginea drumului

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

În urmă cu vreo doi ani povesteam despre mizeria de nedescris de pe marginea drumului județean Utvin, Sânmihaiul Roman, Sânmihaiul German, Bobda, Cenei. Temerea mea atunci era că la un moment dat când cineva se apucă să facă curat acolo va găsi un cadavru. Poate nu așa proaspăt, ci doar oasele. Era locul perfect de ascuns ceva. Nimeni nu caută în boscheții de pe marginea drumului, doar iarna lasă vegetația mai rară și vedem și noi, cetățenii cu drum pe-acolo, ce se mai află prin tufele de pe marginea DJ-591.

Cadavrul nu a apărut încă. N-a fost, a putrezit deja, l-au mâncat vulpile sau câinii vagabonzi? Sau n-a fost deloc. Suntem noi răi de gură, dar poate că nu chiar un popor de criminali. Iar dacă mai păcătuiește careva atât de grav, de frica lui Dumnezeu nu lasă mortul neîngropat. O groapă mică tot făcea, măcar la rădăcina care dă spicul de grâu, să aibă proteina mai mare. Dar dacă l-a băgat într-un frigider, că a apărut unul aruncat pe marginea drumului și vulpile nu știu să-l deschidă?

A mai apărut și-un bax de polistiren, saci cu resturi de prin casă sunt peste tot. Proprietarii de terenuri agricole au mai defrișat din vegetația care dădea să înghită drumul. Apoi de la primării am aflat că administrația județeană a scos la lucru un utilaj de tăiat tufe, dar care a operat pe o lățime anume, scrisă la STAS sau la lege, n-ar fi tăiat tufa toată, dacă aceasta se lățea cu 10 centimetri cumva. Tunderea a scos la lumină mizeria în „splendoarea” ei.

Când vezi așa ceva nu-ți imaginezi că trăiești undeva prin Suedia. Avem oameni de tot rahatul în țara asta. Te uiți la ei cum urinează pe tine și n-ai ce să le faci. Scuza principală e că sunt săraci, că n-au bani din cât nu muncesc să acopere și mâncatul, și băutul, și-un caiet la copil pentru școală, eventual, și abonament la salubritate. Și atunci, dacă e sărac, să-l înțelegem. Doar nu era să dea banii la o companie putred de bogată să i se ridice gunoiul, iar copilul să nu aibă caietul de care vorbeam sau el răchia de dinainte și de după masă.

În situația asta, săracul aruncă gunoiul pe marginea drumului. Autoritatea nu are camere de luat vederi să prindă omul, iar dacă l-ar prinde ce i-ar face? Pe vremea lui Ceaușescu, șeful de post avea tactica lui să facă ordine. Cu pulanul și fără prea multă democrație se rezolvă problema, ar spune mulți astăzi. Acum ce faci? Urmăream un documentar la un post din rețeaua BBC. Și în Anglia sunt neamuri proaste. Unul dintre astea a aruncat un sac pe marginea drumului, precum concetățenii noștri din Sânmihaiul German sau Bobda. Ce a urmat?

Un inspector de la garda de mediu a fost anunțat că un sac de gunoi e aruncat proaspăt pe marginea drumului. Imediat a început o anchetă pentru depistarea nesimțitului, chiar și fără mari șanse de reușită, dar cel mai important, a fost chemat un serviciu de salubrizare. Nu știu ce fel de serviciu era și ce contract avea cu autoritatea locală, dar acel gunoi a fost luat a doua zi de acolo. A doua zi, nu peste două zeci de ani. De cineva plătit de autoritate, din banii contribuabilului, nu de vreun Mândruță plecat în acțiune cu voluntarii lui.

La noi nu a urmat nimic. Nu s-a mai găsit cadavrul ăla. La un moment dat speram să-l găsească Consiliul Județean Timiș, proprietarul drumului, când s-a apucat de o campanie de curățenie toamna trecută. Campania nu a ajuns între aceste localități, gunoiul tot acolo e, primăriile nu au bani pentru un serviciu de salubrizare „de urgență”, cum este în Anglia, consiliul județean face campanii mai mult să fie auzit în presă.

Mai grav decât că avem printre noi bipezi care să ne amărască viața și să ne umple de gunoi este că peisajul ăsta nu deranjează prea tare primăriile din zonă. Și dacă scoți satul la o acțiune de tip clacă, să rogi firmele locale să te ajute cu utilaje și remorci, să mobilizezi lumea la muncă, la urma urmelor, e locul unde trăiesc, poate pe viitor se gândesc de două ori înainte să mai arunce, tot ar fi ceva. Dar nu se întâmplă nici măcar așa ceva. Următoarea campanie a proprietarului drumului, consiliul județean, nu se știe când va fi. Poate la anul. Poate peste doi ani, de alegeri. Dar nu e nicio grabă, gunoiul tot acolo e, nu-l ia nimeni.

”Cantitati colosale de gunoi se găseau peste tot în țară, până în cele mai izolate locuri, în fiecare baltă, pe fiecare deal, în toate pădurile, protejate sau nu. Aș fi putut pune atât de multe poze care arată eroziunea solului ca o consecință a defrișărilor, pescuitul ilegal în zone marine protejate, zone agricole uriașe fără un singur gard viu sau copac la vedere, lista pare infinită… ce dracu se întâmplă în România?… această călătorie a fost una care m-a deprimat teribil”, a povestit pentru spotmedia.ro Grégoire Dubois, managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene, firește, după o vizită în România.

P.S. ”Curățenia este una dintre nemulțumirile majore ale cetățenilor cu care am discutat, iar argumentele lor, din păcate, sunt valabile pentru întregul oraș. Parcurile sunt neîngrijite și nu respectă norme elementare de igienă…”, Alin Nica, președintele C.J. Timiș, după o întâlnire recentă cu cetățenii din zona Soarelui, Timișoara.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Gunoi la gunoi nu-și scoate ochii a spus: (septembrie 3rd, 2022 at 09:13 )

Coroborând conținutul articolului articolul cu P.S.-ul și mai ales cu realitatea, cred că pentru a face ca problema gunoiului să ajungă în presă, ar trebui ca Dominic Fritz să fie președinte al CJ Timiș. Ia faceți un exercițiu de imaginație: ce-ar zice dl. Nica de la PNL despre incapacitatea cronică a președintelui Fritz de a lărgi o porțiune infimă de drum, afectând astfel în fiecare zi viața a mii de cetățeni? Sau despre gunoiul de pe marginea drumurilor din județ: cumva, în incompetența lui, dl președinte Fritz nu se uită pe geamul automobilului când se plimbă prin județ? Ori nu cunoaște județul? Etc. etc. etc.
Pun pariu că dacă cineva controlează scriptele administrației județene, o să constate că pădurile-galerii formate în lungul unor drumuri din județ sunt tunse cam la doi ani odată, dar fiind păduri fermecate, cresc într-un an cât altele-n zece. Doar vilele șefilor se pot compara la viteza de creștere. Pe de altă parte, ambrozia din județ, de pe marginea drumului, are alt gust decât cea din parcurile și locurile virane din Timișoara: ambrozia județeană este mai competentă decât ambrozia primăriei Timișoara, ceea ce pare că Garda de Mediu TM știe, apreciază și se conformează, adică nu vede.

Fritz a spus: (septembrie 3rd, 2022 at 13:59 )
@Nitz a spus: (septembrie 3rd, 2022 at 16:00 )

RB (RussiatodayBănățeană) e o referință, m-ai convins!

Fritz a spus: (septembrie 4th, 2022 at 07:51 )

Articolul dovedeste cu imagini cum sta muzeul de arta la capitolul curatenie. Institutia fiind in subordinea CJT si sub directoratul unui incompetent care viseaza AUR in toate. De aici te descurci?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Rezultate bune pentru halterofilii timișoreni la Naționalele de la Onești

Sportivii CSM Timișoara, care se pregătesc la cea mai de tradiție sala din oraș, în zona Dacia, s-au remarcat încă o dată la o competiție importantă. Zilele trecute au avut loc finalele Campionatului Național de seniori, iar doi sportivi din Timișoara au avut evoluții apreciate. Alin Măranu, la categoria 67 kg a reușit să cucerească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate bune pentru halterofilii timișoreni la Naționalele de la Onești
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între două tramvaie, în zona Badea Cârțan din Timișoara. La locul evenimentului au fost mobilizate două autospeciale de descarcerare, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o autospecială pentru transport personal si victime multiple și două echipaje SMURD, dintre care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Cea de a patra clădire din complexul XCity Towers Timișoara are finanțarea asigurată/Foto

Ridicarea celei de a patra clădiri din complexul imobiliar Xcity Towers, primul cartier de turnuri rezidențiale dezvoltat în zona de nord a Timișoarei, care va totaliza peste 1.000 de apartamente, va fi finanțată în urma unui nou acord semnat între dezvoltatorul imobiliar Wallberg și Banca Transilvania. Dezvoltatorul a obținut autorizația de construcție pentru a patra...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cea de a patra clădire din complexul XCity Towers Timișoara are finanțarea asigurată/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”. Întâlnirea despre ce a însemnat Revoluția și cum ne-au modelat ultimele decenii va avea loc Cinema Timiș, în data de 15 decembrie, de la ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între două tramvaie, în zona Badea Cârțan din Timișoara. La locul evenimentului au fost mobilizate două autospeciale de descarcerare, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o autospecială pentru transport personal si victime multiple și două echipaje SMURD, dintre care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului Nordis, în care au fost vehiculate numele a trei lideri social-democraţi, doi dintre aceştia fiind din Timişoara.   Cătălin Drulă afirmă că problema celor trei lideri nu este doar faptul că au legături cu Nordis, dar au şi minţit. “PSD...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”
Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care conducerea judeţeană i-a exclus din partid. În atare condiţii, constituirea noului Consiliu Local se va putea face fără probleme vineri, 22 noiembrie. Situaţia cel puţin bizară de la Sânnicolau Mare a fost rezolvată în justiţie, marii perdanţi fiind din nou...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu ar fi un adevărat pericol pentru siguranţa naţională. El a enumerat marile vulnerabilităţi ale liderului PSD, începând cu prietenia cu teroristul Omar Hayssam.  Cosmin Şandru afirmă că nu poţi fi preşedinte al României, atâta timp cât stai la masă cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Şandru, despre Marcel Ciolacu: “Este un real pericol pentru țară, pentru siguranța națională”
Elena Lasconi și USR au lansat, duminică, programul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la finalul acestui an, mizând pe un set de măsuri ambițioase. Printre principalele propuneri se numără reducerea taxelor, eliminarea influențelor politice din educație, orientarea sistemului de sănătate către prevenție printr-un Pilon 2 accesibil tuturor românilor, reforma justiției prin introducerea unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul de țară propus de Elena Lasconi și USR: reducerea taxelor, depolitizarea educației și reforma justiției
Scene de secol 19, cu “străzi” desfundate de noroi, oameni la limita sărăciei, cu mulți copii, care trăiesc într-o mizerie cruntă, în colibe de carton și resturi, fără apă curentă sau energie electrică și căldură – astfel arată cartierele mărginașe precum Canton 6 de la Gara de Sud, Kuncz sau colonia “Africa de Timişoara” –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Canton 6 – cum arată “restructurarea urbană” a administrației USR pentru săracii Timișoarei de la periferia orașului
Polițiștii Secției 12 Rurale Sânnicolau Mare sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare au reținut un tânăr bănuit de săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată. Ulterior magistrații au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a tânărului. În fapt, la data de 16.11.2024, polițiștii au fost sesizați de către un bărbat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tâlhar periculos la doar 20 de ani!
Licitația pentru stabilirea firmei care se va ocupa de demolare are un câștigător, anunță președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis. Alegerea a fost făcută dintre 13 oferte. Licitația oficială pentru desemnarea firmei sau asocierii de firme care să demoleze vechea arenă a fost lansată în luna septembrie, după dispute devenite chiar și subiect de alegeri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost decis cine se va ocupa cu demolarea actualului stadion Dan Păltinișanu
Top