Până la finalul anului, Guvernul Ciolacu şi mai puţin Ciucă trebuie să rezolve problema pensiilor speciale. Este o condiție pe care România şi-a asumat-o prin PNRR, iar neîndeplinirea ei va duce la blocarea banilor europeni. Lucrurile sunt foarte clare aici. A recunoscut problema şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la mijlocul lunii septembrie, când afirma că pensiile speciale este “cartoful fierbinte” al jaloanelor PNRR, un jalon care “nu este prietenos cu beneficiarii de pensii speciale”.
Potrivit unor date, în România, sunt peste 200.000 de pensii speciale în plată, ceea ce înseamnă peste 12 miliarde de lei anual, impactul bugetar fiind de aproximativ 1% din PIB. Enorm! Conform angajamentului luat de Guvern în fața Comisiei Europene, prin PNRR, la pachet cu eliminarea pensiilor speciale, trebuie făcută şi o amplă reformă a sistemului de pensii, care trebuie aşezat pe principiul contributivităţii. Îl vede însă cineva pe geniul ăla de Marius Budăi, făcând o reformă în domeniu? Da, nici nu are timp, fiindcă toată ziua face turul televiziunilor mărind din gură pensii şi salarii. (Că tot a plătit PSD din greu televiziunile şi ar fi păcat ca omul să nu-şi facă greţosul număr.) Şi asta după o jumătate de an în care i-a ameninţat pe cei de Bruxelles că merge peste ei şi renegociază PNRR, astfel încât plafonul maxim al pensiilor să fie majorat peste 9,4% din PIB. Ce contează faptul că niciodată nu s-a trecut peste 8,1%? PSD îi crede proşti pe români şi le spune ce vrea. Altfel, faceţi un exerciţiu de imaginaţie cu Budăi la Bruxelles, “vorbind” până îşi fracturează ambele mâini. Cert este că Guvernul nu are până acum niciun plan, niciun calendar privind eliminarea acestor pensii.
La pensiile speciale (ocupaţionale cum le spun miniştrii de Interne şi ai Apărării) marea problemă nu mi se pare însă atât existenţa lor. Scandaloasă este nesimţita lor nemărginire. Şi faptul că se dau la nişte oameni în deplinătatea forţelor, la 45-50 de ani. Care apoi se angajează tot la stat. Chiar structurile Guvernului sunt burduşite de astfel de pensionari, mulţi proveniţi din servicii. Nu mai vorbesc de poliţiile locale din întreaga ţară, sufocate de pensionari speciali. Şi apoi faptul că le primeşte şi securistul care se pricepea cel mai bine să strângă degete la uşă sau la smuls unghii. Ideea este că s-a ajuns la inechităţi strigătoare la cer, mai ales dacă vorbim de o ţară condusă de socialişti 25 de ani din 32. (Apropo, şapte dintre principalele opt tipuri de pensii speciale au fost eliminate de Guvernul Boc și reintroduse de PSD, în perioadele în care era condus de condus de Ponta, Dragnea şi Dăncilă.) Ori ei sunt cu dreptatea socială, nu-i aşa? O „dreptate” în care un „special” după 20 de ani de activitate ia o pensie şi de zece ori mai mare decât un „nespecial” cu 45 de ani de muncă.
Şi dacă vorbeam de securistul cu pensie specială, poate aici ar fi marea opoziţie la eliminarea acestor pensii. Cu riscul pierderii a miliarde de lei din PNRR. Sistemul securist şi odată cu el şi foştii angajaţi ai Securităţii au avut o mare înrâurire asupra politicului în ultimii 32 de ani. Umbra Securităţii se simte şi acum peste tot. Sau cel puţin aceasta este o percepţie cvasigenerală, că în orice sector, de la politică la fotbal, se simte otrăvitoarea respiraţie a securităţii sau a serviciilor. Un exemplu în acest sens a fost pachetul de legi privind securitatea naţională care ar fi transformat România într-un stat cvasipoliţienesc. Ori un stat poliţienesc se susţine şi cu pensii speciale pentru oamenii din instituţiile de forţă.
Cert este că, din motive electorale sau nu, la un moment dat toate partidele vorbeau despre eliminarea pensiilor speciale. (S-a şi votat un proiect în acest sens, în 2020, dar n-a trecut de CCR.) În scest moment doar USR mai cere eliminarea lor, celelalte formaţiuni preferând o tăcere asurzitoare. Timorare sau o încercare de-a te pune bine cu structurile de forţă? Sau complicitate şi aşa putem vedea şi partidele care sunt la cheremul structurilor? Ideea este că, dacă PSD şi PNL ar dori, pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor, garantate prin Constituţie, ar putea fi eliminate în cîteva zile. USR chiar are un proiect în acest sens, blocat în Senat.
Iar o dovadă de cum se schimbă perspectiva asupra acestui subiect, e tot Boloş. Dacă la mijlocul lunii admitea că avem o problemă care trebuie rezolvată, în urmă cu câteva zile a schimbat discursul afirmând: „România nu se poate comporta ca o țară sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană”. Chiar aşa, eşti o ţară sălbatică dacă elimini o inechiate socială? Implicit, ministrul admite acum că problema pensiilort speciale a fost agăţată în cui. Cu riscuri imense pentru români. Parafrazând un deja celebru discurs al lui Volodimir Zelenski adresat ruşilor (Fără gaz sau fără voi? Fără voi./Fără lumină sau fără voi? Fără voi./Fără apă sau fără voi? Fără voi./Fără mâncare sau fără voi? Fără voi.), actuala coaliţie pare tot mai decisă să spună Europei: “Fără pensii speciale sau fără banii din PNRR? Fără banii din PNRR.”
Comentarii prin facebook