Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara va avea, peste câțiva ani, unul dintre cele mai moderne campusuri universitare din România. Marți, la Timișoara, a avut loc semnarea contractului de construcție a noului campus, care va deveni realitate la Ghiroda, în urma unei investiții de 24 de milioane de euro. La ceremonie au fost prezenți doi miniștri și șefa Companiei Naționale de Investiții.
Mulți dintre șefii administrației locale sau cei ai partidelor politice ar trebui să fie invidioși din plin pe ceea ce a reușit conducerea UMF Timișoara. Pentru prezentarea și semnarea acordului care va duce la ridicarea la Ghiroda a unui nou campus universitar pentru instituția amintită au fost prezenți Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, respectiv Sorin Câmpeanu, ministrul Educației. De asemenea, alături de ei s-a aflat la Timișoara și directorul celei mai mari societăți invstiționale din domeniul construcțiilor din România, Compania Națională de Investiții, Manuela Irina Pătrășcoiu.
”Sunt onorat că sunt aici și că am propus guvernului această investiție. Noul campus consacră rolul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara în România. Noul campus trebuie să aducă o atmosfera modernă, noi trebuie să ținem pasul cu vremurile. Este o investiție importantă. Avem mai multe proiecte în Timișoara, sunt trei cămine studențești în lucru, dar acest campus va fi cea mai importantă investiție. Este un proiect care rezolvă integrat necesitatea vieții studențești, unui care să încadreze partea de educație cu alte aspecte ale acestei vieți. Sunt trei tipuri principale de investiții în acest complex. Vor fi două amfiteatre, săli de seminarii, la care se adaugă o parte de relaxare. Aceasta include bazin didactic, sală de recuperare, o sală de sport, terenuri cu nocturnă, iar cea de a treia parte se referă la căminele studențești. Trebuie felicitată conducerea universității, proiectul e al lor. Gândirea a venit de jos. Noi suntem constructorii. Vom duce acest proiect de la vis la realitate”.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a fost mai puțin pragmatic și s-a referit mai mult la problemele ministerului său, fără a uita să remarce colaborarea bună dintre cele două ministere.
”Eu sunt ocupat sunt doar cu educația. Dar există o excelentă colaborare intre ministerele noastre. Începând de la creșe și până la mediul universitar. Studenții vor beneficia de aceste facilități. (…) Vreau să vă felicit pentru digitalizarea universității. Vreau să vă anunț că vom avea în curând un nou apel de finanțare, pe facilitățile sociale, în valoare de 269 mil euro. Resursele necesare există, intenție de sprijin există, dar trebuie să le folosiți”, a spus Câmpeanu.
Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara, a vorbit despre modul în care campusul a fost gândit, despre munca imensă depusă de oamenii universității, împreună cu firma de consultanță care a realizat proiectul. De asemenea, a subliniat un fapt extrem de interesant, dar și important, acela că un viitor medic nu trebuie să cunoască doar modul în care se ”citește” un pacient și cum se dă un tratament, dar și modul în care se desfășoară relația cu oamenii, despre relația cu arta și alte aspecte ale vieții, din viitorul profesional al unui medic. Iar campusul a fost gândit în acest fel, spune Creț.
”Este un vis care devine realitate. Au fost perioada lungi în care am încercat să gândim acest proiect, pot să spun că este unul integrat. Medicina nu e doar o profesie, medicul trebuie sa aibă si alte calități. E vorba despre dragostea de om, în primul rând. În noul campus vom avea și primul muzeu antropologie. Medicul va trebui să se aplece și spre arte, iar noi vom avea o sală de expoziții. De asemenea, vom avea săli de conferințe, vor fi facilități sportive. Mulțumesc ministrului Dezvoltării, dar și celui de la Educație pentru sprijinul acordat. De asemenea am încredere in firma de construcții care se va ocupa de proiect, în experiența vastă a acesteia”, a anunțat și Octavian Crețu.
Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara va beneficia de la bugetul de stat de o finanțare de 144.445.000 de lei, pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului de investiții ”Construire corpuri de clădire Universitatea de Medicina și Farmacie «Victor Babeș» Timișoara, comuna Ghiroda, județul Timiș”. Proiectul de investiții prevede construirea unei clădiri cu două amfiteatre, 10 sali de seminarii, centru de conferințe, muzeu antropologic, centru expozițional, birouri pentru cadre didactice și personal științific, două săli de studiu și discuții, grupuri sanitare, spații tehnice și administrative, spații de circulație și ascensoare. De asemenea, se vor construi și dota un corp de clădire cu rol didactic, dar și un imobil cu unități de cazare, sală și terenuri de sport. Construcția va avea dotări moderne, instalații electrice, de protecție împotrivă șocurilor, sistem de avertizare și detecție la incendiu, sistem voce-date, sistem de supraveghere video, sistem de avertizare panică, instalații de stins incendii, instalații termice, de ventilare, precum și de irigare a spațiilor verzi.
Durata de realizare a construcției va fi de 24 de luni, iar de proiect se ocupă societatea Strabag.
Comentarii prin facebook